Ухвала
від 19.12.2019 по справі 755/20415/19
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №:755/20415/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"19" грудня 2019 р. м.Київ

Слідчий суддя Дніпровського районного суду м.Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши клопотанняслідчого зособливо важливихсправ четвертогослідчого відділурозслідування кримінальнихпроваджень слідчогоуправління фінансовихрозслідувань ГУДФС ум.Києві ОСОБА_3 ,погоджене прокуроромвідділу прокуратурим.Києва ОСОБА_4 ,про тимчасовийдоступ доречей ідокументів,які містятьохоронювану закономтаємницю укримінальному провадженні№32015100110000070та доданідо ньогоматеріали, -

В С Т А Н О В И В:

18.12.2019 року слідчий з особливо важливих справ четвертого слідчого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у м.Києві ОСОБА_3 звернулася до суду із клопотанням про надання тимчасового доступу до реєстраційних та установчих документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), які знаходяться у володінні та розпорядженні ІНФОРМАЦІЯ_3 , розташованому за адресою: АДРЕСА_1 , з можливістю їх вилучення, а саме: описів документів, що надаються юридичною особою державному реєстратору для проведення реєстраційної дії, довіреностей на представлення інтересів товариства, реєстраційних карток, договорів купівлі-продажу, повідомлень державного реєстратора, листів та кореспонденції, протоколів загальних зборів засновників (учасників), наказів про призначення службових осіб, статутів, квитанцій про здійснення оплати вчинення реєстраційних дій та інших документів, на підставі яких здійснювалась реєстрація (перереєстрація) ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ).

Вимоги клопотання обґрунтовані тим, що ОСОБА_5 спільно із гр. ОСОБА_6 з використанням «підконтрольних» їм підприємств: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ухилились від сплати податку на додану вартість за період січень серпень 2015 року в розмірі 25152409 грн., шляхом приховування від органів Державної фіскальної служби України фінансових операцій по придбанню (імпорту) продукції (бананів), внесення до податкової звітності неправдивих відомостей та реалізації за готівку оптово роздрібним покупцям, що підтверджується аналітичним дослідженням №183/16-30/39415740 від 20.10.2015.

Також, встановлено, що ОСОБА_5 використовувала ряд підприємств у якості транзитерів, через рахунки яких проходили фінансові операції направлені на конвертацію безготівкових коштів у готівку за безтоварні операції.

Серед таких підприємств: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ) на рахунки яких надходили безготівкові кошти від підприємств реального сектору економіки, які в подальшому акумулюються на рахунках в т.ч. ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ).

Таким чином, з метою встановлення фактів та обставин, які мають важливе значення для досудового розслідування та підлягають доказуванню, в слідства виникла необхідність у отриманні тимчасового доступу до реєстраційних та установчих документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), які згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань знаходяться у ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Вказані документи мають важливе значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, оскільки містять відомості щодо осіб, які створювали вказане товариство, займались його реєстрацією, їх персональні дані та іншу інформацію, в тому числі формування статутного капіталу.

Ураховуючи викладене вище, в розпорядженні ІНФОРМАЦІЯ_3 знаходяться реєстраційні та установчі документи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), необхідні для встановлення обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, та які можуть бути використані як докази.

Іншими способами встановити та довести обставини, які передбачається довести за допомогою даних документів неможливо у зв`язку із тим, що вони знаходяться виключно у реєстраційних та установчих документах ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), які у свою чергу знаходяться у ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Враховуючи, що при даних обставинах реєстраційні та установчі документи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) мають значення для встановлення істини, а також з метою забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування, слідчий просить клопотання задовольнити.

В судове засідання слідчий та представник ІНФОРМАЦІЯ_13 , будучи належним чином повідомлені про день, час та місце розгляду, не з`явилися, останній причини неявки до суду не повідомив. Слідчий подав до суду заяву про розгляд клопотання без його участі.

Згідно ч.4 ст.163 КПК України неприбуття за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або не повідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

Дослідивши клопотання та додані до нього матеріали у їх сукупності, суд приходить до висновку про необхідність задоволення клопотання слідчого.

Судом було встановлено, що 30.03.2015 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань були внесені відомості про скоєння кримінальних правопорушень за ч.3 ст.212, ст.227, ч.1 ст.388 КК України (кримінальне провадження №32015100110000070).

Статтею 160 КПК України передбачено право сторони кримінального провадження звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування із клопотанням про тимчасовий доступ до речей та документів. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Клопотання слідчого, погоджене прокурором відділу прокуратури м.Києва ОСОБА_4 , оформлене згідно вимог ст.160 Кримінального процесуального кодексу України.

Відповідно до ст.159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Згідно ч.1 ст.163 КПК України після отримання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя здійснює судовий виклик особи, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, за винятком випадку, встановленого частиною другою цієї статті.

Частина 5 статті 163 КПК України передбачає, що слідчий суддяпостановляє ухвалупро наданнятимчасового доступудо речейі документів,якщо сторонакримінального провадженняу своємуклопотанні доведенаявність достатніхпідстав вважати,що ціречі абодокументи: перебуваютьабо можутьперебувати уволодінні відповідноїфізичної абоюридичної особи; саміпо собіабо всукупності зіншими речамиі документамикримінального провадження,у зв`язкуз якимподається клопотання,мають суттєвезначення длявстановлення важливихобставин укримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Зазначені слідчим дані та процесуальні дії, проведені у кримінальному провадженні, доводять можливість використання як доказів інформації, що знаходиться в ІНФОРМАЦІЯ_14 . З матеріалів кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи, які будуть отримані, можуть мати суттєве значення з розкриття злочину та для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Згідно ст.165 КПК України особа, яка зазначена в ухвалі слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів як володілець речей або документів, зобов`язана надати тимчасовий доступ до зазначених в ухвалі речей і документів особі, зазначеній у відповідній ухвалі слідчого судді, суду. Зазначена в ухвалі слідчого судді, суду особа зобов`язана пред`явити особі, яка зазначена в ухвалі як володілець речей і документів, оригінал ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів та вручити її копію. Особа, яка пред`являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів, зобов`язана залишити володільцю речей і документів опис речей і документів, які були вилучені на виконання ухвали слідчого судді, суду. На вимогу володільця особою, яка пред`являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів, має бути залишено копію вилучених документів. Копії вилучених документів виготовляються з використанням копіювальної техніки, електронних засобів володільця (за його згодою) або копіювальної техніки, електронних засобів особи, яка пред`являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.159-166, 309, 372 КПК України, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання слідчого з особливо важливих справ четвертого слідчого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у м.Києві ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу прокуратури м.Києва ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю у кримінальному провадженні №32015100110000070 задовольнити.

Надати право слідчому з особливо важливих справ четвертого слідчого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у м.Києві ОСОБА_3 та/або за її дорученням оперативним працівникам ОУ ГУ ДФС у м.Києві на тимчасового доступу до реєстраційних та установчих документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), які знаходяться у володінні та розпорядженні ІНФОРМАЦІЯ_3 , розташованому за адресою: АДРЕСА_1 , з можливістю їх вилучення, а саме: описів документів, що надаються юридичною особою державному реєстратору для проведення реєстраційної дії, довіреностей на представлення інтересів товариства, реєстраційних карток, договорів купівлі-продажу, повідомлень державного реєстратора, листів та кореспонденції, протоколів загальних зборів засновників (учасників), наказів про призначення службових осіб, статутів, квитанцій про здійснення оплати вчинення реєстраційних дій та інших документів, на підставі яких здійснювалась реєстрація (перереєстрація) ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ).

Зобов`язати ІНФОРМАЦІЯ_15 надати слідчому з особливо важливих справ четвертого слідчого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у м.Києві ОСОБА_3 та/або за її дорученням оперативним працівникам ОУ ГУ ДФС у м.Києві на тимчасового доступу до реєстраційних та установчих документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), які знаходяться у володінні та розпорядженні ІНФОРМАЦІЯ_3 , розташованому за адресою: АДРЕСА_1 , з можливістю їх вилучення, а саме: описів документів, що надаються юридичною особою державному реєстратору для проведення реєстраційної дії, довіреностей на представлення інтересів товариства, реєстраційних карток, договорів купівлі-продажу, повідомлень державного реєстратора, листів та кореспонденції, протоколів загальних зборів засновників (учасників), наказів про призначення службових осіб, статутів, квитанцій про здійснення оплати вчинення реєстраційних дій та інших документів, на підставі яких здійснювалась реєстрація (перереєстрація) ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ).

Відповідно до ст.166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала діє один місяць з дня її постановлення до 19.01.2020 року.

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження у суді.

Слідчий суддя Дніпровського районного суду

м.Києва ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення19.12.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу86722788
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовийдоступ доречей ідокументів,які містятьохоронювану закономтаємницю укримінальному провадженні№32015100110000070та доданідо ньогоматеріали

Судовий реєстр по справі —755/20415/19

Ухвала від 19.12.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Іваніна Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні