Рішення
від 11.12.2019 по справі 460/3830/19
ЯВОРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 460/3830/19

Провадження №2/460/1419/19

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11.12.2019 рокум.Яворів

Яворівський районний суд Львівської області

в складі: головуючого - судді Карпин І.М.

за участі секретаря судового засідання Мельник Є.Є.

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в місті Яворові цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Завадівської сільської Яворівського району Львівської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

в с т а н о в и в:

30 липня 2019 року ОСОБА_1 звернувся в суд з позовною заявою до Завадівської сільської ради Яворівського району Львівської області, в якій просить визначити додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини, яка відкрилась після смерті його батька ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 , матері ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 та брата ОСОБА_4 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 .

В обгрунтування позовних вимог посилається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер його батько ОСОБА_2 , після смерті якого відкрилася спадщина за законом. ІНФОРМАЦІЯ_2 померла його мати ОСОБА_3 , після смерті якої відкрилася спадщина за заповітом, ІНФОРМАЦІЯ_3 помер його брат ОСОБА_4 , після смерті якого відкрилася спадщина за законом. Після смерті батька він не звертався до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини, оскільки був впевнений, що його мати, як дружина успадкувала спадщину за законом після смерті свого чоловіка. Після смерті матері до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини, він не звертався, оскільки мама склала заповіт на нього, він на час її смерті фактично проживав разом з нею, та вважав себе таким, що прийняв спадщину за заповітом після її смерті. Після смерті брата він звернувся до нотаріуса, який надав йому перелік документів, необхідних для отримання свідоцтва про право на спадщину. Зібравши усі документи він пред`явив їх нотаріусу, однак останній виявив розбіжності в правовстановлюючих документах. Процедура виправлення помилки в Яворівському районному відділі державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції Львівської області зайняла майже рік часу. 29.05.2019 він отримав повторне свідоцтво про смерть батька, а своє виправлене свідоцтво про народження отримав лише 12.07.2019. Під час повторного звернення до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини та виправленими документами, останній відмовив у видачі свідоцтва про право на спадщину, не взявши до уваги інформацію про його проживання з померлими родичами.

02 серпня 2019 року ухвалою судді відкрито загальне позовне провадження у справі та призначено підготовче судове засідання.

Ухвалою від 01 листопада 2019 року відповідача у справі з приватного нотаріуса Яворівського районного нотаріального округу Чопека Ю.С. замінено на Завадівську сільську раду Яворівського району Львівської області.

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, подав заяву про розгляд справи у його відсутності, позовні вимоги підтримує.

Відповідач Завадівська сільська рада Яворівського району Львівської області подала заяву, в якій просить справу розглядати у відсутності представника сільської ради, позовні вимоги визнає.

Згідно з ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

З`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд вважає, що позов слід задовольнити з наступних підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_4 , про що Яворівським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Львівській області 29 травня 2019 видано повторне свідоцтво серія НОМЕР_1 . Після його смерті відкрилася спадщина за законом.

Згідно з свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 , виданим Виконавчим комітетом Завадівської сільської ради Яворівського району Львівської області 10.08.2015 померла ОСОБА_5 в м.Яворові Львівської області у віці 80 років. Після її смерті відкрилася спадщина за заповітом.

Відповідно до свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 , виданим Виконавчим комітетом Завадівської сільської ради Яворівського району Львівської області ІНФОРМАЦІЯ_3 помер ОСОБА_4 в с.Колониці Яворівського району Львівської області у віці 45 років. Після його смерті відкрилася спадщина за законом.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 належало право на земельну частку (пай) у землі, яка перебуває у колективній власності селянського колективного господарства Завадів , розміром 0,96 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), ОСОБА_3 належало право на земельну частку (пай) у землі, яка перебуває у колективній власності селянського колективного господарства Завадів , розміром 1,56 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), ОСОБА_4 належало право на земельну частку (пай) у землі, яка перебуває у колективній власності селянського колективного господарства Завадів , розміром 1,56 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості).

Крім цього, за ОСОБА_3 числиться житловий будинок АДРЕСА_1 .

Також судом, на підставі наявних у справі матеріалів, встановлено, що позивач ОСОБА_1 є сином спадкодавців ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 , а також рідним братом спадкодавця ОСОБА_4 , померлого, ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Судом встановлено, що ОСОБА_1 звернувся до приватного нотаріуса Яворівського районного нотаріального округу Чопика Ю.С. із заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 , однак йому було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, у зв`язку із пропуском шестимісячного строку для подання заяви про прийняття спадщини та було рекомендовано звернутися до суду із позовом про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини спадщини.

При вирішенні спору суд виходить з наступного.

За загальним правилом положення про спадкування право на спадщину виникає в день відкриття спадщини. Спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (статті 1220 , 1222 , 1270 ЦК України ).

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини (частина перша статті 1269 ЦК України ).

Згідно з частиною третьою статті 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

За змістом цієї статті поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, які пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Правила частини третьої статті 1272 ЦК України про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої зави; 2) ці обставини визнані судом поважними.

Такий правовий висновок висловлений Верховним Судом України у постанові від 23 серпня 2017 року № 6-1320цс17.

З урахуванням наведеного, якщо спадкоємець пропустив шестимісячний строк для подання заяви про прийняття спадщини з поважних причин, закон гарантує йому право на звернення до суду з позовом про визначення додаткового строку на подання такої заяви.

Вирішуючи питання визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Судом встановлено, що шестимісячний строк подання заяви про прийняття спадщини ОСОБА_1 пропустив, у зв`язку із виявленими розбіжностями в правовстановлюючих документах, будь-які спори з приводу прийняття ним спадщини після смерті батьків та рідного брата немає, Завадівська сільська рада позов визнала.

За таких обставин суд дійшов висновку, що позов ОСОБА_1 є підставним та підлягає до задоволення.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 81, 89, 263-265 , 268 ЦПК України, суд,

у х в а л и в :

Позов задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті батька ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 , у шість місяців з дня набрання даним рішенням законної сили.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті матері ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 , у шість місяців з дня набрання даним рішенням законної сили.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті брата ОСОБА_4 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 , у шість місяців з дня набрання даним рішенням законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Львівського апеляційного суду чи через Яворівський районний суд Львівської області.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повний текст рішення складено 11.12.2019.

Позивач: ОСОБА_1 ,

ІНФОРМАЦІЯ_5 ,

адреса місця реєстрації: АДРЕСА_2

ІПН НОМЕР_4 .

Відповідач: Завадівська сільська рада

Яворівського району Львівської області

адреса місцезнаходження: с.Завадів Яворівського району

Львівської області вул. М.Вербицького, 92

код ЄДРПОУ 05384666.

Суддя І.М.Карпин

СудЯворівський районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення11.12.2019
Оприлюднено29.12.2019
Номер документу86731426
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —460/3830/19

Рішення від 11.12.2019

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Карпин І. М.

Ухвала від 09.12.2019

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Нор У.М.

Ухвала від 01.11.2019

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Карпин І. М.

Ухвала від 02.08.2019

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Карпин І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні