Рішення
від 13.12.2019 по справі 758/13406/17
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 758/13406/17

Категорія 23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(ЗАОЧНЕ)

13 грудня 2019 року місто Київ

Подільський районний суд міста Києва у складі:

головуючого - судді Ларіонової Н.М.,

при секретарі судового засідання Гальчинській А.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі районного суду в м.Києві в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Комунального підприємства Введенське Подільського району міста Києва до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення боргу за житлово-комунальні послуги, -

В С Т А Н О В И В :

В жовтні 2017 р. позивач звернувся до Подільського районного суду м. Києва з позовною заявою, в якій просив стягнути солідарно з відповідачів на свою користь заборгованість за спожиті послуги за період з 01.10.2010 р. по 30.04.2015 р. в розмірі 10499,14 грн., з яких: 6412,75 грн. - основана сума заборгованості, 3577,67 грн., - інфляційні нарахування, 508,72 грн. - 3% річних.

В обґрунтування своїх вимог позивач зазначає, що відповідачі є наймачами кімнат № 3,4 квартири АДРЕСА_1 , проживає в ній та користується послугами, які надаються позивачами. Відповідно до розрахунку заборгованості за житлово-комунальні послуги заборгованість відповідачів перед КП Введенське Подільського районну м. Києва за період з 01.10.2010 р. по 30.04.2015 р. становить 10499,14 грн. Таким чином, через несвоєчасність проведення розрахунків відповідачів з позивачем, утворилась заборгованість, яку позивач просить стягнути солідарно з відповідачів.

Відповідно п.9 ч.1 розділу ХІІІ Перехідні положення ЦПК України (2017 р.) застосуванню при розгляді даної справи підлягають норми чинного з 15.12.2017 р. ЦПК України (2017 р.). Розгляд справи відбувається в порядку спрощеного позовного провадження.

В судове засідання представник позивача не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлений відповідно до вимог закону, в своїй письмовій заяві вимоги позову підтримав в повному обсязі, просив розглянути справу за його відстуності і не заперечував проти заочного розгляду справи.

Відповідачі в судове засідання не з`явились повторно, про час і місце розгляду справи повідомлялись належним чином, відповідно до ст.128 ЦПК України. Клопотання про відкладення розгляду справи, до суду не надсилали. Про причину неявки суд не повідомили, відзив та інші заяви з процесуальних питань від них до суду не надходило.

За таких обставин, суд вважає за можливе розглянути справу у відсутність сторін у справі за наявними матеріалами справи та ухвалити заочне рішення відповідно до ч. 1 ст. 280 ЦПК України оскільки представник позивача не заперечував проти заочного розгляду справи.

Суд, дослідивши письмові докази, наявні у матеріалах справи, всебічно перевіривши обставини, на яких вони ґрунтуються у відповідності з нормами матеріального права, що підлягають застосуванню до даних правовідносин, встановив наступні обставини та дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають частковому задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що відповідачі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 є наймачами кімнат № 3,4 квартири АДРЕСА_1 , відповідно до довідки КК Центр комунального сервісу № 4454 від 19.12.2016 року.

Комунальне підприємство Введенське Подільського району м. Києва створене на підставі рішення Подільської районної в м. Києві ради від 07.12.2007 року №240 Про удосконалення структури управління житловим господарством Подільського району та було балансоутримувачем будинку АДРЕСА_2 , що надавало житлового-комунальні послуги.

Згідно з розрахунку, який надано позивачем, вбачається, що відповідачі не сплачувала за надані житлово-комунальні послуги, а тому заборгованість відповідачів перед КП Введеньске Подільського району м. Києва за період з 01.10.2010 р. по 30.04.2015 р. в розмірі 10499,14 грн., з яких: 6412,75 грн. - основана сума заборгованості, 3577,67 грн., - інфляційні нарахування, 508,72 грн. - 3% річних.

Законом України Про житлово-комунальні послуги визначено основні засади організаційних, господарських відносин, що виникають у сфері надання та споживання житлово-комунальних послуг між їхніми виробниками, виконавцями і споживачами, а також їхні права та обов`язки.

Відповідно до ст. 19 Закону України Про житлово-комунальні послуги учасниками відносин у сфері житлово-комунальних послуг є: власник, споживач, виконавець, виробник. Виробник послуг може бути їх виконавцем. Особливими учасниками відносин у сфері житлово-комунальних послуг є балансоутримувач та управитель, які залежно від цивільно-правових угод можуть бути споживачем, виконавцем або виробником.

Згідно з п. 7 Правил користування приміщеннями житлових будинків затверджених Постановою КМУ № 45 від 24 січня 2006 року Про внесення змін до постанови Кабміну від 08 жовтня 1992 року № 572 , власник та наймач квартири зобов`язаний оплачувати надані житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Законом України Про житлово-комунальні послуги врегульовані права та обов`язки споживача та виконавця житлово-комунальних послуг, якими є власник, споживач, виконавець та виробник, серед яких обов`язком виконавця є надання послуг вчасно та відповідної якості, згідно із законодавством та умовами договору, а також підготовка та укладання із споживачем договору про надання житлово-комунальних послуг з визначенням відповідальності за недотримання умов його виконання, згідно з типовим договором.

Правом споживача є одержання вчасно та відповідної якості житлово-комунальних послуг згідно із законодавством та умовами договору на надання житлово-комунальних послуг, а його обов`язком - оплатити житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Згідно ст. 20 Закону України Про житлово-комунальні послуги споживачі зобов`язані оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Статтею 509 Цивільного кодексу України (надалі за текстом - ЦК України) визначено, що зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (сплатити гроші), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Зобов`язання має ґрунтуватися на засадах добросовісності, розумності та справедливості.

Статтею 526 ЦК України визначено, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а статтею 525 ЦКУ передбачено, що одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається.

Відповідно до ч. 2 ст. 625 Цивільного кодексу боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Згідно ч. 3 ст. 12 ЦПК України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ст.82 ч.1 ЦПК України обставини, які визнаються учасниками справі, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання.

За таких обставин, на основі повно та всебічно з`ясованих обставин справи, підтверджених доказами, дослідженими в судовому засіданні, встановивши правовідносини, які випливають із встановлених обставин, та правові норми, які підлягають застосуванню, суд приходить до висновку про задоволення позову в повному обсязі.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України з відповідача на користь позивачів необхідно стягнути 1600,00 грн. судового збору.

З викладеного, керуючись ст.ст. 509, 525, 526 ЦК України, ст.ст. 10, 66, 162 ЖК України, ст.ст. 12, 13, 76-89, 223, 258, 259, 265, 354 ЦПК України суд -

В И Р І Ш И В :

Позов Комунального підприємства Введенське Подільського району міста Києва до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення боргу за житлово-комунальні послуги - задовольнити в повному обсязі.

Стягнути солідарно з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , (зареєстроване місце проживання за адресою: АДРЕСА_3 ; РНОКПП - відсутній в матеріалах справи) та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , (зареєстроване місце проживання за адресою: АДРЕСА_3 ; РНОКПП - відсутній в матеріалах справи) на користь Комунального підприємства Введенське Подільського району міста Києва (адреса місце знаходження: м. Київ, вул. Оболонська, буд. 38; код ЄДРПОУ 35669355) заборгованість за спожиті послуги за період з 01.10.2010 р. по 30.04.2015 р. в розмірі 10499,14 грн., з яких: 6412,75 грн. - основана сума заборгованості, 3577,67 грн., - інфляційні нарахування, 508,72 грн. - 3% річних.

Стягнути солідарно з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , (зареєстроване місце проживання за адресою: АДРЕСА_3 ; РНОКПП - відсутній в матеріалах справи) та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , (зареєстроване місце проживання за адресою: АДРЕСА_3 ; РНОКПП - відсутній в матеріалах справи) на користь Комунального підприємства Введенське Подільського району міста Києва (адреса місце знаходження: м. Київ, вул. Оболонська, буд. 38; код ЄДРПОУ 35669355) судовий збір в розмірі 1600,00 грн., тобто по 800,0 грн. з кожного.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом 30 днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд, якщо така заява подана протягом 20 днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Позивачем рішення може бути оскаржене до Київського апеляційного суду шляхом подання через Подільський районний суд м. Києва апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом встановлених строків не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Суддя Н. М. Ларіонова

Дата ухвалення рішення13.12.2019
Оприлюднено02.01.2020
Номер документу86736018
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення боргу за житлово-комунальні послуги

Судовий реєстр по справі —758/13406/17

Рішення від 13.12.2019

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Ларіонова Н. М.

Ухвала від 12.11.2018

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Ларіонова Н. М.

Ухвала від 27.10.2017

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Ларіонова Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні