Рішення
від 02.01.2020 по справі 439/1751/19
БРОДІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 439/1751/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К РА Ї Н И

02 січня 2020 року м. Броди

Бродівський районний суд Львівської області

в складі:

головуючого - судді Бунда А.О.

з участю секретаря

судового засідання Музичка Л.І.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Лешнівської сільської ради Бродівського району Львівської області про визнання права власності на спадкове майно за заповітом,суд,-

в с т а н о в и в:

Позивач ОСОБА_1 звернувся в суд із позовною заявою до відповідача Лешнівської сільської ради Бродівського району про визнання права власності на житловий будинок з приналежними до нього господарськими будівлями і побутовими спорудами, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 як спадкове майно за заповітом.

В обґрунтування своїх позовних вимог позивач покликається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його баба ОСОБА_2 . Після її смерті залишилося спадкове майно. При житті баба склала заповіт 24.10.2013 на все своє майно в користь позивача. В склад спадкового майна входить житловий будинок з приналежними до нього господарськими будівлями і побутовими спорудами, який знаходиться за адресою АДРЕСА_1 . У відповідності до довідок Лешнівської сільської ради Бродівського району Львівської області сільська рада жодного рішення щодо приватизації даного житлового будинку не приймалося. Будинок був побудований у 1959 році. Власником даного будинку була ОСОБА_2 . Для обслуговування даного житлового будинку у постійному користуванні ОСОБА_2 була земельна ділянка площею 0,06 га.При житті баба жодних правовстановлюючих документів на даний житловий будинок не оформила. На даний час позивач є єдиним спадкоємцем після смерті баби, оскільки інші особи на дане спадкове майно не претендують. З приводу оформлення спадщини позивач звернувся у Бродівську нотаріальну контору, однак постановою про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 16.07.2019 позивачу відмовлено через відсутність правовстановлюючих документів на спадкове майно. Тому із посиланням на вимоги ст. 25,328,1218,1219, 1233 ЦК України просить позов задовольнити.

02.12.2019 року відкрито провадження у справі.

В підготовче судове засідання сторони не з`явилися.

Представник позивача ОСОБА_1 - адвокат Микитюк С.М. подав суду письмову заяву про розгляд справи за його відсутності та у відсутності позивача, позов підтримав, просить його задовольнити.

Представник відповідача - представник Лешнівської сільської ради Бродівського району Львівської області подав суду письмову заяву, в якій зазначив, що позов ОСОБА_1 визнає повністю, просить суд проводити судовий розгляд у відсутності представників сільської ради.

Відповідно до ст.211 ч.3 ЦПК України підготовче судове засідання проведено у відсутності сторін на підставі наявних у суду матеріалів та без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, що відповідає положенням ч.2 ст.247 ЦПК України.

Відповідно до ст.200 ч.3 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Згідно з ч.4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

З`ясувавши обставини справи та перевіривши їх доказами, суд приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення виходячи з наступних підстав.

Відповідно до ст. 11 ЦК України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства.

У відповідності до ст.392 ЦК України, власник майна може пред`явити позов про визнання права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Згідно ст. 25 ЦК України - цивільна правоздатність фізичної особи припиняється у момент її смерті.

Матеріалами справи встановлено, що ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , факт відкриття спадщини підтверджується свідоцтвом про смерть (а.с.10).

24.10.2013 спадкодавець ОСОБА_2 склала заповіт в користь позивача ОСОБА_1 (а.с.9).

За життя ОСОБА_2 набула у власність житловий будинок з господарськими будівлями і побутовими спорудами, що знаходяться на території Лешнівської сільської ради Бродівського району Львівської області за адресою: АДРЕСА_1 (а.с.19), однак не оформила право власності на даний житловий будинок у встановленому законом порядку в якому проживала до дня смерті, що підтверджується довідкою Лешнівської сільської ради Бродівського району Львівської області (а.с.18). Житловий будинок збудований на відведеній для будівництва та обслуговування земельній ділянці розміром 0,06 га у 1959 році (а.с.17,20).

Згідно висновку про проведення технічного обстеження будівельних конструкцій та інженерних мереж об`єкта житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами по АДРЕСА_1 встановлено його відповідність вимогам надійності і безпечної експлуатації (а.с.22-28).

Позивач як спадкоємець за заповітом має право на спадкування майна ОСОБА_2 після її смерті, однак, не може оформити спадкових прав через те, що остання за життя не зареєструвала у встановленому порядку права власності на житловий будинок з господарськими будівлями і побутовими спорудами, що знаходяться на території Лешнівської сільської ради Бродівського району в АДРЕСА_1 .

Згідно постанови нотаріуса про відмову у вчиненні нотаріальних дій №583/02-31 від 16.07.2019 р. (а.с.21) вбачається, що видати свідоцтво про право власності на спадщину за заповітом на майно, на яке відсутні правовстановлюючі документи, не вбачається можливим.

Так як спадкодавець ОСОБА_2 в установленому порядку набула право власності на майно, а спадкоємець ОСОБА_1 має право на спадкування цього майна за заповітом, то суд вважає, що є всі підстави для визнання права власності на житловий будинок з відповідно приналежними до нього господарськими будівлями і побутовими спорудами за ОСОБА_1 , оскільки він є спадкоємцем по заповіту.

Таким чином, визнання відповідачем пред`явленого позову не суперечить закону, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб.

На підставі ст.ст. 11, 25, 328, 392, 1216, 1222, 1223, 1268 ЦК України, керуючись ст.ст. 10,81, ч.3 200, ч.4 206, ч.3 ст.211, ч.2 247, ст.ст.258-259, 263-265 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

позов задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 право власності в порядку спадкування за заповітом після смерті баби ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 на житловий будинок з відповідно приналежними до нього господарськими будівлями і побутовими спорудами, що знаходиться за адресою АДРЕСА_1 .

Судовий збір компенсувати за рахунок держави.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку безпосередньо до Львівського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в 30 - денний строк з дня проголошення рішення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження.

У відповідності до п.п.15.5 п.15 ч.1 Розділу ХІІІ Перехідних положень ЦПК України до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди.

Позивач ОСОБА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , проживає АДРЕСА_2 .

Відповідач Лешнівська сільська рада Бродівського району Львівської області, код ЄДРПОУ 04372566, місце знаходження с.Лешнів, Бродівського району, Львівської області.

Повний текст рішення складено 02.01.2020 року.

Суддя:

А.О.Бунда

02 січня 2020 року

СудБродівський районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення02.01.2020
Оприлюднено03.01.2020
Номер документу86749754
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —439/1751/19

Рішення від 02.01.2020

Цивільне

Бродівський районний суд Львівської області

Бунда А. О.

Ухвала від 02.12.2019

Цивільне

Бродівський районний суд Львівської області

Бунда А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні