Рішення
від 27.12.2019 по справі 371/1016/19
МИРОНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

27.12.2019 Єдиний унікальний № 371/1016/19

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 грудня 2019 року м. Миронівка

ЄУН 371/1016/19

Провадження № 2/371/553/19

Миронівський районний суд Київської області в складі :

головуючого судді Капшук Л.О.,

за участі секретаря судових засідань Семерей Л.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Карапишівської сільської ради Миронівського району Київської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,

В С Т А Н О В И В :

Короткий зміст позовних вимог

Представник позивача звернулася до суду з вказаним позовом, мотивуючи заявлені вимоги тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла баба позивача ОСОБА_2 , яка на день смерті була зареєстрована та проживала в будинку номер АДРЕСА_1 . Після її смерті відкрилась спадщина. Спадковим майном є житловий будинок, земельна ділянка площею 0,2500 га, призначена для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд, земельна ділянка площею 0,2330 га, призначена для ведення особистого селянського господарства, які розташовані по АДРЕСА_1 до зміни нумерації, номер 35) АДРЕСА_1 .

За життя ОСОБА_2 склала заповіт, яким усе своє майно заповідала своїй онуці ОСОБА_1

25 липня 2019 року, звернувшись до Миронівської районної державної нотаріальної контори Київської області з наміром подати заяву про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , позивач отримала відмову у прийнятті вказаної заяви з мотивів пропуску шестимісячного строку для прийняття спадщини.

За прийняттям спадщини після смерті ОСОБА_2 окрім позивача ніхто не звертався, спадкова справа після смерті ОСОБА_2 не відкривалася.

У встановлений законом шестимісячний строк із заявою про прийняття спадщини до нотаріальної контори Тищенко О.М. не зверталася, оскільки є багатодітною матір`ю, виховує трьох малолітніх дітей. В період з січня по липень 2019 року діти поперемінно хворіли та потребували догляду матері. Крім того, в лютому вона дізналася про свою четверту вагітність. На початку вагітності її самопочуття було незадовільним. Погіршення стану її здоров`я було обумовлене токсикозом та загальною слабкістю, що також значно ускладнювало вчинення нею будь-яких активних дій.

Зазначені обставини перешкодили звернутись до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини.

Вважає, що строк прийняття спадщини пропущено з поважних причин, тому просила в судовому порядку визначити додатковий строк для прийняття спадщини.

Ухвалою судді Миронівського районного суду Київської області від 9 листопада 2019 року відкрито провадження у справі.

Аргументи учасників справи

В судове засідання позивач та представник не з`явилися, у поданій до суду заяві від 27 грудня 2019 року, представник позивача просила розгляд справи здійснювати у її відсутності та відсутності позивача, позовні вимоги підтримує в повному обсязі та просила їх задовольнити.

Представник відповідача у судове засідання не з`явився, у заяві, поданій до суду 27 грудня 2019 року, сільський голова Карапишівської сільської ради Миронівського району Київської області, просив розглянути справу без участі представника Карапишівської сільської ради, позовні вимоги визнає.

Фактичні обставини справи

Судом встановлені наступні факти.

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 . В підтвердження вказаних обставин до матеріалів справи додано свідоцтво про смерть серії НОМЕР_1 , видане 16 січня 2019 року виконавчим комітетом Карапишівської сільської ради Миронівського району Київської області (а.с. 14).

Позивач є онукою померлої ОСОБА_2 , що підтверджується даними свідоцтва про народження позивача серії НОМЕР_2 від 15 жовтня 1985 року та свідоцтва про народження батька позивача серії НОМЕР_3 від 27 квітня 1964 року, виданих Карапишівською сільською радою Миронівського району Київської області, свідоцтва про шлюб позивача, що підтверджує зміну прізвища, серії НОМЕР_4 від 24 березня 2005 року, виданого Відділом реєстрації актів цивільного стану Голосіївського районного управління юстиції у місті Києві (а.с., а.с. 11-13).

22 березня 2016 року померлою було складено заповіт, який посвідчено секретарем Карапишівської сільської ради Миронівського району Київської області Луценко Н.М. За змістом заповіту, все своє майно, де б воно не було і з чого не складалося взагалі все те, на що буде мати право за законом, вона заповіла онуці ОСОБА_1 (а.с. 18).

За життя ОСОБА_3 набула права власності на житловий будинок, земельну ділянку площею 0,2500 га, призначену для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, земельну ділянку площею 0,2330 га, призначену для ведення особистого селянського господарства, які розташовані по АДРЕСА_1 .

Вказані обставини підтверджуються даними доданих до позовної заяви письмових документів: свідоцтва про право приватної власності на житловий будинок, зареєстрованого під номером 153, виданого 25 грудня 1989 року виконавчим комітетом Карапишівської сільської ради, державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯК № 881187 від 29 березня 2010 року, державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯК № 881188 від 29 березня 2010 року, виданих на підставі рішення Карапишівської сільської ради №202-21-V від 23 січня 2019 року (а.с., а.с. 39-41).

До дня смерті, ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_2 була зареєстрована та постійно проживала в будинку під номером АДРЕСА_1 . Вказане підтверджується даними довідки виконкому Карапишівської сільської ради №791 від 25 липня 20019 року (а.с. 20).

На день смерті ОСОБА_2 її спадкоємицею за заповітом була онука ОСОБА_1 .

Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який розпочинається з часу відкриття спадщини, що передбачено статтею 1270 ЦК України.

25 липня 2019 року, пропустивши строк для прийняття спадщини, ОСОБА_1 звернулася до нотаріусу з наміром подати заяву про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 .

На звернення позивача, спадкоємця за заповітом, до Миронівської районної державної натаріальної контори із наміром подати заяву про прийняття спадщини після смерті баби, листом № 856/01-16 від 25 липня 2019 року нотаріус повідомив позивача про те, що нею пропущено строк для прийняття спадщини та роз`яснено право звернення до суду в порядку статті 1272 ЦК України.

Вказані обставини підтверджуються листом державного нотаріуса Вашеки С.В. № 856/01-16 від 25 липня 2019 (а.с. 42).

Відповідно до інформаційної довідки зі Спадкового реєстру №56983711 від 25 липня 2019 року, наданої Миронівською районною державною нотаріальною конторою, спадкова справа після смерті ОСОБА_2 не відкривалася (а.с. 43).

Мотиви з яких виходить суд та застосовані норми права

Суд, дослідивши надані документи і матеріали, всебічно та повно з`ясувавши обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи, дійшов висновку, що позов необхідно задовольнити.

Статтею 1272 ЦК України визначено наслідки пропущення строку для прийняття спадщини, зокрема, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого ст. 1270 ЦК України, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу за місцем відкриття спадщини. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

За положеннями пункту 24 постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 30 травня 2008 року Про судову практику у справах про спадкування , вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

При розгляді цих справ слід перевіряти наявність або відсутність спадкової справи стосовно спадкодавця у державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини, наявність у матеріалах справи обґрунтованої постанови про відмову нотаріуса у вчиненні нотаріальної дії, зокрема відмови у видачі свідоцтва про право на спадщину.

Листом від 16.05.2013 № 24-753/0/4-13 Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ роз`яснив, що при вирішенні справ про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини слід також враховувати, що додатковий строк визначається у разі, якщо суд визнає причини пропуску строку для прийняття спадщини поважними. У зазначеній категорії справ є обов`язковим обґрунтування в мотивувальній частині судового рішення поважності причин пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Встановлено, що сім`я позивача має статус багатодітної, до її складу входить сама позивач, її чоловік ОСОБА_4 , син ОСОБА_5 , дочки ОСОБА_6 та ОСОБА_7 .

Такі обставини підтверджуються даними списку багатодітних сімей Дарницького району міста Києва №118 від 5 лютого 2015 року, виданого Управлінням у справах сім`ї, молоді та спорту Дарницької районної в місті Києві державної адміністрації, свідоцтва про народження серії НОМЕР_5 від 15 червня 2005 року, виданого відділом реєстрації актів цивільного стану Дарницького районного управління юстиції міста Києва, свідоцтва про народження серії НОМЕР_6 від 1 листопада 2011 року, виданого відділом державної реєстрації актів цивільного стану Дарницького районного управління юстиції у місті Києві (а.с, а.с. 15-17, 19).

Причинами пропуску строку звернення до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини позивач вказала, що в період з січня по липень 2019 року поперемінно хворіли її діти, за якими потрібен був догляд, на даний час має четверту вагітність, на початку вагітності її самопочуття було незадовільним, крім того, необхідно було постійно проходити медичні огляди та обстеження.

Вказане підтверджується даними виписок № 828, № 829 та № 830 від 26 липня 2019 року, виданими Щасливською медичною амбулаторією загальної сімейної медицини КНП Бориспільський районний центр первинно медико-санітарної допомоги , медичної картки амбулаторного хворого №77666 ОСОБА_1 , обмінної карти пологового будинку, пологового відділення лікарні (Ф№113-о) КНП КДЦ № 1 Дарницького району міста Києва (а.с., а.с. 21-23, 24-27, 29-34).

Крім того, волею спадкодавця, яка знайшла відображення у заповіті, спадкове майно мало перейти саме позивачеві. Спадкова справа не відкрита.

Шестимісячний строк подання позивачем заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 сплинув 15 липня 2019 року, а повідомлення державного нотаріуса про відмову у прийнятті спадщини позивач отримала 25 липня 2019 року, тобто пропущений нею строк для подання заяви про прийняття спадщини є незначним.

Незначний часовий проміжок між закінченням строку прийняття спадщини та подачею позовної заяви про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини є підставою для задоволення таких вимог.

Такої позиції дотримується Верховний суд у постанові КЦС ВС № 681/203/17-ц від 17 жовтня 2018 року.

Висновки за результатами розгляду

Однією із засад судочинства, регламентованих пунктом 3 частини 1 статті 129 Конституції України, є змагальність сторін та свобода в наданні ними до суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Відповідно до статті 12 ЦПК України, кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

За правилами статті 89 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Вказані норми процесуального права вказують на необхідність доведення стороною, що звернулась до суду, належними та допустимими доказами вимог, що нею заявлені.

Причини, зазначені позивачем та встановлені судом, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця значно вплинули на вчинення дій, пов`язаних із прийняттям спадщини.

Оцінюючи належність, допустимість і достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, враховуючи те, що обставини, на які посилається позивач як на підставу для задоволення позову, знайшли своє підтвердження в судовому засіданні, суд дійшов висновку, що позовні вимоги є доведеними.

На підставі викладеного, ст.ст. 1217, 1268, 1269, 1270, 1272 ЦК України, п. 24 постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 30 травня 2008 року Про судову практику у справах про спадкування , керуючись ст.ст. 12, 13, 19, 76 - 81, 89, 95, 229, 258, 259, 263 - 265, 268, 354, 355 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 до Карапишівської сільської ради Миронівського району Київської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини задовольнити повністю.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк у три місяці, починаючи з моменту набрання рішенням чинності, для подання заяви про прийняття спадщини після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 .

Рішення може бути оскаржене до Київського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Відповідно до п.п. 15.5 п. 1 Розділу ХШ Перехідні положення ЦПК України в новій редакції до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_1 , паспорт серії НОМЕР_7 , виданий Дарницьким РУ ГУ МВС України в місті Києві 26 квітня 2005 року, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_8 , адреса зареєстрованого місця проживання: квартира під номером АДРЕСА_4 .

Відповідач: Карапишівська сільська рада Миронівського району Київської області, код ЄДРПОУ 04362556, адреса місцезнаходження: Київська область, Миронівський район, село Карапиші, вулиця Незалежності, 23.

Суддя підпис Л.О. Капшук

Згідно з оригіналом

Суддя Л.О. Капшук

Дата ухвалення рішення27.12.2019
Оприлюднено03.01.2020
Номер документу86758632
СудочинствоЦивільне
Сутьвизначення додаткового строку для прийняття спадщини

Судовий реєстр по справі —371/1016/19

Рішення від 27.12.2019

Цивільне

Миронівський районний суд Київської області

Капшук Л. О.

Ухвала від 11.11.2019

Цивільне

Миронівський районний суд Київської області

Капшук Л. О.

Ухвала від 09.08.2019

Цивільне

Миронівський районний суд Київської області

Капшук Л. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні