Рішення
від 24.12.2019 по справі 382/1467/19
ЯГОТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Яготинський районний суд Київської області

Справа № 382/1467/19

Провадження № 2/382/748/19

РІШЕННЯ

Іменем України

24 грудня 2019 року Яготинський районний суд Київської області у складі:

головуючого судді Литвин Л. І.

при секретарі Чемерис С.О.

за участю адвоката Коваль Л.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Яготин справу за позовом ОСОБА_1 до Богданівської сільської ради, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , треті особи: Яготинська районна державна нотаріальна контора, Володимирецька районна державна нотаріальна контора про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

Встановив:

Позивач звернувся до Яготинського районного суду з позовною заявою до Богданівської сільської ради, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , треті особи: Яготинська районна державна нотаріальна контора, Володимирецька районна державна нотаріальна контора про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини. Свої вимоги обгрунтував наступним. ІНФОРМАЦІЯ_1 помер його батько ОСОБА_5 . Заповіту після своєї смерті батько не залишив. В передбачений законодавством строк його матір ОСОБА_6 , як дружина померлого, у своїх інтересах та в його інтересах звернулася до нотаріальної контори із заявами про прийняття спадщини. ОСОБА_7 - матір його померлого батька також звернулася з заявою про прийняття спадщини. Спадщина була оформлена на його ім"я та на ім"я його матері та складалася із земельної ділянки площею 3,114 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованої в адміністративних межах Богданівської сільської ради Яготинського району. 03.12.2004 р. він та його мати на підставі розпорядження Яготинської РДА від 13.10.2004 р. № 343 отримали державні акти на право власності на земельну ділянку, зокрема, йому було видано державний акт на право власності на земельну ділянку серія ЯА № 220490, площа якої складає 1,0380 га, кадастровий номер: 3225580900:04:001:0007. Нещодавно йому стало відомо, що його бабуся ОСОБА_7 ІНФОРМАЦІЯ_2 померла. Про це він дізнався лише на даний час, оскільки він та його матір рідко спілкувалися з родичами батька, а після смерті батька спілкувалися з родичами лише по телефону. За час життя його бабуся ОСОБА_7 не оформила спадщину після смерті його батька. В силу ч.1 ст. 1266 ЦК України він є спадкоємцем померлої бабусі за правом представлення, оскільки його батько помер. Вважає, що строк для прийняття спадщини пропущений ним із поважних причин, у зв"язку з чим просив визнати пропущений ним строк для прийняття спадщини після смерті бабусі ОСОБА_7 таким, що пропущений з поважних причинь та визначити йому додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті бабусі.

В судове засідання позивач та його представник не з"явилися, про день та час розгляду справи повідомлені належним чином, представник позивача звернувся до суду з заявою, в котрій просив розглядати справу у їх відсутності, позовні вимоги підтримав.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, про день та час розгляду справи повідомлений належним чином, звернувся до суду з заявою про розгляд справи у його відсутності та про визнання позову.

Представники третіх осіб в судове засідання не з`явилися, про день та час розгляду справи повідомлені належним чином, в заяві до суду представник Яготинської районної державної нотаріальної контори просила розглядати справу у її відсутності.

Треті особи ОСОБА_2 та ОСОБА_4 в судове засідання не з`явилися, про день та час розгляду справи повідомлені належним чином, звернулися до суду з заявами, в котрих просили розглянути справу у їх відсутності, проти позову не заперечували.

Третя особа ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , (копія свідоцтва про смерть, а.с. 74).

Перевіривши матеріали справи, враховуючи, що представник відповідача позов визнав та визнання позову не суперечить закону та не порушує права, свободи, інтереси інших осіб, суд вважає, що визнання позову може бути прийнято судом, а позов підлягає до задоволення.

Відповідно до ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову...

Так, обставини зазначені позивачем, підтверджуються копією спадкової справи до майна померлого батька ОСОБА_5 , (а.с. 25-35) та копією спадкової справи до майна померлої бабусі позивача ОСОБА_7 , (а.с. 43-56).

В силу ч. 3 ст. 1272 ЦК України за позовом спадкодавця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Ураховуючи вищевикладені обставини, суд вважає, що позивач пропустив строк для подачі заяви про прийняття спадщини з поважної причини, в зв"язку з чим позовні вимоги грунтуються на законі та підлягають до задоволення.

Керуючись ст. 206 ЦПК України, ст. 1272 ЦК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до Богданівської сільської ради, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , треті особи: Яготинська районна державна нотаріальна контора, Володимирецька районна державна нотаріальна контора про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини задовольнити.

Визнати пропущений ОСОБА_1 строк для прийняття спадщини після смерті бабусі ОСОБА_7 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 таким, що пропущений з поважних причин.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_1 , додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті бабусі ОСОБА_7 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 , терміном на чотири місяці, з дати набрання рішенням законної сили.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення. У разі оголошення лише вступної та резолютивної частини судового рішення зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Апеляційна скарга на рішення суду першої інстанції подається до Київського апеляційного суду через Яготинський районний суд Київської області.

Суддя Литвин Л.І.

СудЯготинський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення24.12.2019
Оприлюднено03.01.2020
Номер документу86758874
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —382/1467/19

Рішення від 24.12.2019

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Литвин Л. І.

Рішення від 24.12.2019

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Литвин Л. І.

Ухвала від 16.12.2019

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Литвин Л. І.

Ухвала від 25.10.2019

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Литвин Л. І.

Ухвала від 19.08.2019

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Литвин Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні