Рішення
від 03.01.2020 по справі 694/1944/19
ЗВЕНИГОРОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 694/1944/19

2/694/1/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(заочне)

03.01.2020 року м. Звенигородка

Звенигородський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого - судді Дудніченко В.М.,

при секретарі Літвін Н.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовною заявою Звенигородського виробничо-житлового ремонтно-експлуатаційного управління до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за надання житлово-комунальних послуг,

встановив:

Звенигородське виробничо-житлове ремонтно-експлуатаційне управління звернулось до суду з позовом, в якому просить стягнути з відповідача ОСОБА_1 заборгованість за надання житлово-комунальних послуг,в сумі 6163 грн. 92 коп. Свої вимоги позивач обґрунтовує тим, що власником квартири АДРЕСА_2 є ОСОБА_1 . Квартира має загальну площу 40,5 м.кв. Будинок знаходиться на балансі Звенигородського КП ВЖРЕУ ЗМР. Згідно із випискою з особового рахунку на ім`я ОСОБА_1 його заборгованість станом на 31 жовтня 2019 року перед Звенигородським КП ВЖРЕУ ЗМР за утримання будинку та прибудинкової території становить 2271,42 грн.

Взаємовідносини між позивачем та відповідачем по наданню житлово-комунальних послуг врегульовано Законом України Про житлово - комунальні послуги № 2189 - VIII від 09.11.2017 p., Законом України Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку № 417- VIII від 14.05.2015р., Житловим кодексом Української PCP, Правилами користування приміщеннями житлових будинків, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 24 січня 2006 року за № 45, Правилами надання послуг з управління багатоквартирним будинком, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 5 вересня 2018 року за № 712 а також Законом України Про приватизацію державного житлового фонду № 2482 - XII від 19.06.1992 р. та Положенням Про порядок передачі квартир (будинків), жилих приміщень у гуртожитках у власність громадян затвердженого Наказом Міністерства з питань житлово - комунального господарства України № 396 від 16.12.2009 р.

Згідно з вимогами п. 5 ч.2 ст.7 ЗУ Про житлово - комунальні послуги , п. 10 ч. 1 ст. 7 ЗУ України Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку споживач зобов`язаний оплачувати житлово-комунальні послуги за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами, ст. 68 Житлового кодексу України та п. 7 Правил користування приміщеннями житлових будинків, квартиронаймачі зобов`язані вносити квартирну плату та плату за обслуговування і ремонт будинків щомісяця не пізніше 10 числа наступного місяця, якщо договором не встановлено інші строки. Вимоги зазначених нормативно-правових актів відповідач належним чином не виконує, так як за житлово-комунальні послуги своєчасно не розраховується.

Представник позивача ОСОБА_2 в судове засідання не з`явився. Подав до суду заяву про розгляд справи без його участі. Позовні вимоги підтримує повністю та не заперечує проти заочного розгляду справи. Надав суду заяву про зменшення позовних вимог в зв`язку з ново виявленими обставинами а саме, встановлення нового власника квартири АДРЕСА_2 з 27.12.2017 року.

Відповідач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився . Причини неявки суду не повідомив. Про день, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином.

У зв`язку з цим на підставі ст.ст. 223, 280 ЦПК України, суд ухвалює заочне рішення.

У відповідності до вимог ч. 2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось, у зв`язку з неявкою у судове засідання всіх учасників справи.

Вивчивши і дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає до задоволення з наступних підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_2 .

Згідно з вимогами п. 5 ч.2 ст.7 ЗУ Про житлово - комунальні послуги , п. 10 ч. 1 ст. 7 ЗУ України Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку споживач зобов`язаний оплачувати житлово-комунальні послуги за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами, ст. 68 Житлового кодексу України та п. 7 Правил користування приміщеннями житлових будинків, квартиронаймачі зобов`язані вносити квартирну плату та плату за обслуговування і ремонт будинків щомісяця не пізніше 10 числа наступного місяця, якщо договором не встановлено інші строки.

Вимоги зазначених нормативно-правових актів відповідач належним чином не виконує, так як за житлово-комунальні послуги своєчасно не розраховується.

Житлово-комунальні послуги виконавцем надаються відповідно до законодавства, договору про надання послуг між КП ВЖРЕУ ЗМР та споживачем нема.

Відповідно до п.1 ч.2 ст.7 ЗУ Про житлово - комунальні послуги та п.7 Правил користування приміщеннями житлових будинків споживач зобов`язаний укласти договір на надання житлово-комунальних послуг, підготовлений виконавцем на основі типового договору.

Відповідно до ч. 1 ст. 11 ЦК України, цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки.

З`ясовано, що шляхом відкриття особового рахунку № НОМЕР_2 на ім`я ОСОБА_1 , між сторонами склались фактичні договірні відносини, згідно яких управління зобов`язалось надавати послуги по оплаті житлово-комунальних послуг, а відповідач своєчасно їх оплачувати. Відповідно п. 7 Правил користування приміщеннями житлових будинків, квартиронаймачі зобов`язані вносити квартирну плату та плату за обслуговування і ремонт будинків щомісяця не пізніше 10 числа наступного місяця, якщо договором не встановлено інші строки. Вимоги зазначених нормативно-правових актів відповідач належним чином не виконує, так як за житлово-комунальні послуги своєчасно не розраховується.

Відповідно до ст. 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Порушення зобов`язання, відповідно до ч. 1 ст. 610 ЦК України, є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

У разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

Судом встановлено, що позивач виконував свій обов`язок по наданню послуг, такі послуги позивачем надавались, відповідач ними користувався, а тому виходячи із положень ст. 162 ЖК України, Закону України "Про житлово-комунальні послуги" відповідач зобов`язаний своєчасно вносити квартирну плату і плату за надані послуги. Відмови від надання послуг, або нарікання на якість послуг від відповідача до позивача не надходило.

Відповідно до ст. 13 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" залежно від функціонального призначення житлово-комунальні послуги поділяються на: 1) комунальні послуги (централізоване постачання холодної та гарячої води, водовідведення, газо - та електропостачання, централізоване опалення, а також вивезення побутових відходів тощо); 2) послуги з утримання будинків і споруд та при будинкових територій (прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, санітарно-технічне обслуговування, обслуговування внутрішньобудинкових мереж, утримання ліфтів, освітлення місць загального користування, поточний ремонт, вивезення побутових відходів тощо); 3) послуги з управління будинком, спорудою або групою будинків (балансоутримання, укладання договорів на виконання послуг, контроль виконання умов договору тощо); 4) послуги з ремонту приміщень, будинків, споруд (заміна та підсилення елементів конструкцій та мереж, їх реконструкція, відновлення несучої спроможності несучих елементів конструкцій тощо).

Пунктом 1 частини 1 статті 20 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" передбачене право споживача одержувати вчасно та відповідної якості житлово-комунальні послуги згідно із законодавством та умовами договору на надання житлово-комунальних послуг, при цьому такому праву прямо відповідає визначений пунктом 5 частини 3 статті 20 цього Закону обов`язок споживача оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Відповідно до ст.ст. 68 ЖК України та п.7 Правил користування приміщеннями житлових будинків квартиронаймачі (власники) квартир зобов`язані своєчасно, не пізніше за 10 число наступного місяця вносити плату за комунальні послуги, якщо договором не встановлено інші строки. Вимоги зазначених нормативно-правових актів відповідач належним чином не виконує, так як за послуги з утримання будинку та прибудинкової території своєчасно не розраховується.

З урахуванням викладеного, суд вважає позовні вимоги про стягнення з відповідача заборгованості за надані послуги обґрунтованими, доведеними та такими, що підлягають задоволенню.

На підставі ст. 141 ЦПК України стягнути із ОСОБА_1 на користь Звенигородського КП ВЖРЕУ ЗМР понесені ними судовий збір в сумі 1921 грн.

На підставі п. 5 ч.2 ст.7 ЗУ Про житлово - комунальні послуги , п. 10 ч. 1 ст. 7 ЗУ України Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку , ст..ст. 68 ЖК України, п.6 ст.Ю Закону України Про приватизацію державного житлового фонду , ст..ст.. 175,184 ЦПК України", та керуючись ст. ст.134, 141, 258, 259, 263, 264, 265, 266-273, 280-283 ЦПК України, суд,-

вирішив:

позов Звенигородського виробничо-житлового ремонтно-експлуатаційного управління - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який проживає за адресою: АДРЕСА_2 на користь Звенигородського виробничо-житлового ремонтно-експлуатаційного управління заборгованість по оплаті за надання житлово-комунальних послуг в сумі 2271 (дві тисячі двісті сімдесят одну) грн. 42 коп. (код ЄДРПОУ 03356789 р/р НОМЕР_1 в Черкаському ГРУ АТ КБ Приватбанк , МФО 354347.

Стягнути із ОСОБА_1 на користь Звенигородського КП ВЖРЕУ ЗМР понесені ними судовий збір в сумі 1921 грн

Відповідачам, які не з`явилися в судове засідання, направляється копія заочного рішення в порядку, передбаченому статтею 272 цього Кодексу.

Апеляційну скаргу на рішення суду може бути подано апеляційному суду Черкаської області протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя В.М.Дудніченко

Дата ухвалення рішення03.01.2020
Оприлюднено03.01.2020
Номер документу86759830
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за надання житлово-комунальних послуг

Судовий реєстр по справі —694/1944/19

Ухвала від 08.01.2020

Цивільне

Звенигородський районний суд Черкаської області

Дудніченко В. М.

Рішення від 03.01.2020

Цивільне

Звенигородський районний суд Черкаської області

Дудніченко В. М.

Ухвала від 10.12.2019

Цивільне

Звенигородський районний суд Черкаської області

Дудніченко В. М.

Ухвала від 14.11.2019

Цивільне

Звенигородський районний суд Черкаської області

Дудніченко В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні