Ухвала
від 19.12.2019 по справі 757/65859/19-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/65859/19-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 грудня 2019 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання прокурора першого відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях прокуратури Київської області ОСОБА_3 про арешт майна,

В С Т А Н О В И В :

В провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва надійшло клопотання про арешт майна.

Мотивуючи означене клопотання слідчий у клопотанні вказує наступне.

Слідчими Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Києві здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 62019100000001099 від 12.08.2019, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 4 ст. 190, ч. 3 ст. 212 КК України.

Прокурор у клопотанні вказує, що службові особи замовника будівництва ТОВ «Укрбуд девелопмент», ТОВ «Інвестиційна компанія «Укрбуд Інвест» та генеральним підрядником ТОВ «Спецбуд - плюс» на земельних ділянках, що розташовані у місті Києві в порушення встановлених законом вимог містобудівного та іншого законодавства, достовірно знаючи, про наявні заборони на проведення будівельно-монтажних робіт, залучають кошти громадян і юридичних осіб для фінансування об`єктів будівництва, а в подальшому заволодівають ними виводячи з фонду фінансування будівництва у готівку через підконтрольних фізичних осіб.

У даному кримінальному провадженні, серед іншого, досліджується можливе привласнення грошових коштів інвесторів будівництва службовими особами ТОВ ФК Житло-Капітал (код ЄДРПОУ 35393445), ТОВ «Укрбуд девелопмент» (ЄДРПОУ 32920218), ТОВ «Спецбуд плюс» (ЄДРПОУ 36590344) та ТОВ «Інвестиційна компанія «Укрбуд Інвест» (ЄДРПОУ 39066158).

У ході здійснення досудового розслідування, встановлено, що за рядом адрес, у тому числі:

- ЖК «Art House», за адресою: м. Київ вул. М.Максимовича, 3;

- ЖК «Crystal House», за адресою: м. Київ вул. Жилянська, 26-28;

- БЦ «Level», за адресою: м. Київ вул. Лабораторна, 6;

- ЖК «Чарівне Місто», за адресою: м. Київ вул. Бориспільська,18-26;

- ЖК «Twine House», за адресою: м. Київ вул. Крайня, 1;

- ЖК «Оберіг - 2», за адресою: м. Київ вул. Бориспільська, 30-А, 40;

- ЖК «Харківський», за адресою: м. Київ вул. Харківське шосе, 210;

- ЖК «Злагода», за адресою: м. Київ вул. Архітектора Вербицького, 1;

- ЖК «URBAN PARK», за адресою: м. Київ вул. Магніторська, 5;

- ЖК «Паркова долина», за адресою: м. Київ вул. П.Кайсарова,7/9;

- ЖК «FREEDOM», за адресою: м. Київ, на перетині проспектів Броварського та Визволителів;

- ЖК «Сонячна рівєра», за адресою: м. Київ вул. Микільсько-Слобідська, 1;

- ЖК «Lake House», за адресою: м. Київ вул. Маршала Малиновського, 2-А;

- БЦ «Arsenal plaza», за адресою: м. Київ вул. Московська, 8;

- ЖК «Гвардійський», за адресою: м. Київ вул. Генерала Алмазова, 18/7;

- ЖК «Edelwieiss House», за адресою: м. Київ вул. Звіринецька, 72;

- ЖК «Покрова», за адресою: м. Київ вул. Січових Стрільців, 59;

- КБ «La Manshe», за адрксою: м. Київ вул. Щекавицька, 46;

- ЖК «Новомостицький», за адресою: м. Київ вул. Новомостицька, 15;

- ЖК «Подол Град», за адресою: м. Київ вул. Дегтярна, 7, 9-11, 13-15;

- ЖК «Solar Citi», за адресою: м. Київ на перетині вул. Ф.Пушиної та Семашка;

- ЖК «Академ Парк», за адресою: м. Київ бул. Академіка Вернадського, 24;

- ЖК «Пектораль», за адресою: м. Київ бул. Кольцова, 7-А;

- ЖК «Гармонія», за адресою: м. Київ вул. В.Стуса, 7;

- ЖК «Genesis», за адресою: м. Київ пров. Індустріальний, 2;

- ЖК «Sky Avenue», за адресою: м. Київ вул. Народного Ополчення, 3;

- ЖК «Кирилівський Гай», за адресою: м. Київ вул. Богговутівська, 1-А;

- ЖК «Шевченківський», за адресою: м. Київ вул. Златоустівська, 27;

- ЖК «Академмістечко», за адресою: м. Київ Святошинська площа,1;

виконуються будівельні роботи з будівництва житлових комплексів, де підрядниками виступають ТОВ «Спецбуд плюс» (ЄДРПОУ 36590344), замовником - ТОВ «Укрбуд девелопмент» (ЄДРПОУ 32920218).

Прокурор вказує, що на даний час на багатьох будівельних майданчиках, забудовником - групою компаній "Укрбуд", будівництво призупинено, строки введення в експлуатацію об`єктів переносяться на рік і більше.

Крім того, зазначає у клопотанні, що понад 13 000 сімей інвесторів з Києва та багатьох інших населених пунктів України, які придбали житло в 26 житлових комплексах Києва, що будуються під егідою Державної будівельної корпорації "Укрбуд", які вважають, що призупинення будівництва та перенесення строків введення в експлуатацію об`єктів на рік і більше, сталось у зв`язку з розкраданням грошових коштів інвесторів.

Тобто, службові особи ТОВ ФК Житло-Капітал (код ЄДРПОУ 35393445), ТОВ «Укрбуд девелопмент» (ЄДРПОУ 32920218), ТОВ «Спецбуд плюс» (ЄДРПОУ 36590344) та ТОВ «Інвестиційна компанія «Укрбуд Інвест» (ЄДРПОУ 39066158), залучають кошти інвесторів для будівництва об`єктів за вищевказаними адресами достовірно знаючи про те що в забудовників відсутні необхідні дозвільні документи або наявні документи видані в порушення норм чинного законодавства.

Прокурор зазначає у клопотанні, що замовники будівництва та генеральний підрядник, достовірно знаючи, про наявні заборони у проведенні БМР, продовжують їх здійснювати, та залучати кошти громадян і юридичних осіб для фінансування будівництва, на яке фактично накладено заборони, що може свідчити про наявність у діях посадовців наведених товариств ознак кримінального правопорушення, передбаченого ст. 190 Кримінального кодексу України.

Реалізація майнових прав на вказані об`єкти нерухомості здійснюється безпосередньо у відділах продажу, розташованих за адресами об`єктів будівництва та через мережу групи компаній УкрБуд.

Зокрема встановлено, що фінансування будівництва за переліченими об`єктами здійснюється із залучення ФФБ, а саме ТОВ "Фінансова компанія "Житло-Капітал" (ЄДРПОУ 35393445).

При цьому, протягом 2016-2019 років, за договорами про надання послуг, із вказаного товариства, виведено понад 180 млн. грн. на підконтрольних фізичних осіб.

Крім того, відповідно до сьомого абзацу ст. 2 Закону України Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю, правила фонду (Правила ФФБ, Правила ФОН) - система норм, затверджена та оприлюднена управителем цього фонду, якої мають дотримуватися всі суб`єкти системи фінансово-кредитних механізмів будівництва житла для досягнення мети управління майном, визначеної установником управління, що повинні відповідати вимогам цього Закону.

В той же час, п. 3.8 правилами Фонду фінансування будівництва, які оприлюднені на веб-ресурсі ТОВ «ФК «Житло капітал» за посиланням «http://fkzhytlo.kiev.ua/», визначено, що управитель ФФБ на праві довірчої власності здійснює управління ФФБ та для досягнення мети управління майном, визначеної Довірителями цього ФФБ, перераховує частину отриманих коштів на фінансування спорудження об`єкта будівництва. Решта коштів залишається в управлінні Управителя, які він має право розміщувати на вклад у будь-яку фінансову установу.

З викладеного вбачається, що п. 3.8 правил фінансування ТОВ «ФК «Житло капітал» суперечить ст. 7 Закону України Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю, а тлумачення закону у такій конструкції фактично надає можливість фонду вільно розпоряджатись коштами управителів на власний розсуд та доцільність.

Враховуючи зазначене, а також здобуті під час досудового розслідування докази, наявні достатні підстави вважати, що грошові кошти, що містяться на банківських рахунках ТОВ «ФК «Житло-Капітал», використовуються останніми в порушення Закону України Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю та правил фонду фінансування будівництва, тобто використанні службовими особами ТОВ «ФК «Житло-Капітал» та корпорації Укрбуд за для особистого збагачення без згоди учасників фінансування.

Також, в ході досудового розслідування з`ясувалось, що для уникнення відповідальності за вчинене кримінальне правопорушення замовник будівництва у зв`язку із значною заборогованістю перед учасниками фонду будівництва має на меті збути частину об`єктів незавершеного будівництва.

Постановою слідчого Першого слідчого відділу Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Києві 8000000000:63:389:0056 та всі об`єкти незавершеного будівництва, що знаходяться за адресою: вул. Бориспільська 18 у Дарницькому районі м. Києва визнані речовими доказами у кримінальному провадженні.

Відповідно до інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна, право власності на земельну ділянку № 8000000000:63:389:0056, яка знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Бориспільська 18, відноситься до державної форми власності та належить УСТАНОВІ "28 УПРАВЛІННЯ НАЧАЛЬНИКА РОБІТ", код ЄДРПОУ: 24967480.

Окрім цього, об`єкти незавершеного будівництва житлових будинків, розміщених на відповідній земельній ділянці перебувають в обтяженні у ТОВ «ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ «ЖИТЛО-КАПІТАЛ», код ЄДРПОУ: 35393445.

Метою арешту є забезпечення збереження речових доказів, що відповідає вимогам п. 1 ч. 2 ст. 170 КПК України, та відповідають ознакам визначеними ст. 98 КПК України.

В судове засідання прокурор не з`явився. До суду прокурор подав заяву про розгляд клопотання за його відсутності, вимоги визначені у клопотанні підтримує, просить задовольнити.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали провадження за клопотанням, приходить до наступного висновку.

Відповідно до ч. 1 ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

Частиною 2 ст. 170 КПК України визначено, що арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів; спеціальної конфіскації; конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Відповідно ч. 3 ст. 170 КПК України, у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 11 ст. 170 КПК України заборона або обмеження користування, розпорядження майном можуть бути застосовані лише у разі, коли існують обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі майна.

Відповідно до ч. 2 ст. 64-2 КПК України третьою особою, щодо майна якої вирішується питання про арешт, виникають з моменту звернення прокурора до суду із клопотанням про арешт майна.

Статтею 100 КПК України визначено, що на речові докази може бути накладено арешт в порядку ст.ст. 170-174 КПК України, та згідно ч.ч. 2, 3 ст. 170 КПК України, слідчий суддя накладає арешт на майно, якщо є достатні підстави вважати, що воно відповідає критеріям, визначеним в ч. 1 ст. 98 КПК України.

Статтею 98 КПК України, визначено, що речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Постановою слідчого Першого слідчого відділу Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Києві 8000000000:63:389:0056 та всі об`єкти незавершеного будівництва, що знаходяться за адресою: вул. Бориспільська 18 у Дарницькому районі м. Києва визнані речовими доказами у кримінальному провадженні.

Таким чином, є передбачені кримінальним процесуальним законом підстави для накладення арешту на майно з метою забезпечення збереження речових доказів.

Слідчий суддя, враховуючи вище викладені обставини, приходить до висновку про задоволення клопотання, оскільки застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження, як арешт майна є співрозмірним завданням кримінального провадження, спрямоване на досягнення цілей розслідуваного кримінального провадження.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 170-173, 175, 309, 372, 392 КПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання прокурора першоговідділу процесуальногокерівництва управлінняпроцесуального керівництвау кримінальнихпровадженнях прокуратуриКиївської області ОСОБА_3 про арештмайна задовольнити.

Накласти арешт на земельну ділянку з кадастровим номером 8000000000:63:389:0056 площею 12,25 га, розташованої у Дарницькому районі міста Києва, за адресою: м. Київ, вул. Бориспільська, 18, яка на праві державної власності належить УСТАНОВІ 28 УПРАВЛІННЯ НАЧАЛЬНИКА РОБІТ (ЄДРПОУ 24967480) та наявним на ній незавершеного будівництва житлових будинків, шляхом заборони відчуження, розпорядження..

Заборонити органам місцевого самоврядування, органам реєстрації проводити будь-які операції із вказаним майном, що призведуть до зміни володільця майна, зміни цільового призначення вказаних земельних ділянок, надання поштової адреси незаконним будівництвам або інших дій.

Ухвала слідчого судді підлягає негайному виконанню.

Підозрюваний, його захисник, інший власник або володілець майна, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково.

Ухвала про накладення арешту може бути оскаржена безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом 5 днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення19.12.2019
Оприлюднено22.02.2023

Судовий реєстр по справі —757/65859/19-к

Ухвала від 26.08.2020

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Фрич Тетяна Вікторівна

Ухвала від 19.12.2019

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Вовк С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні