Рішення
від 14.11.2019 по справі 589/4946/18
ШОСТКИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 589/4946/18

Провадження № 2/589/737/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 листопада 2019 року Шосткинський міськрайонний суд Сумської області у складі: головуючого - судді Лєвші С.Л.,

з участю секретаря судового засідання Товпиги А.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Шостка Сумської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Богданівської сільської ради Шосткинського району Сумської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору: Шосткинська районна державна нотаріальна контора Сумської області про встановлення факту належності за життя на праві власності будинку померлому та визнання права власності на це майно в порядку спадкування за заповітом,-

ВСТАНОВИВ:

16 листопада 2018 року ОСОБА_1 звернувся до суду з вищезазначеним позовом, в якому просить встановити факт належності на праві власності за життя ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , житлового будинку з допоміжними господарськими спорудами у вигляді сараю, погребу, вбиральні, свердловини та огорожі, що знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 (далі - Будинок-1) та визнати за позивачем право власності на вказаний Будинок-1 з допоміжними господарськими спорудами в порядку спадкування за заповітом після ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

На обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер його хрещений батько - ОСОБА_4 , якому за життя належав Будинок-1.

За життя ОСОБА_4 склав заповіт, яким все належне йому майно заповідав позивачу. Оскільки померлий ніколи не мав родини і проживав один, єдиним спадкоємцем за заповітом залишається позивач.

У встановлений шестимісячний законом строк після смерті ОСОБА_4 , позивач звернувся до Шосткинської районної державної нотаріальної контори за заявою про прийняття спадщини, але нотаріусом у видачі свідоцтва про право на спадщину на Будинок-1 йому було відмовлено, у зв`язку з відсутністю оригіналу правовстановлюючого документу на вказане нерухоме майно.

У судове засідання позивач ОСОБА_1 не з`явився, про час, дату та місце його проведення повідомлений, надав заяву, в якій просить розглядати справу за його відсутності, позовні вимоги підтримує в повному обсязі. (а.с.56)

Представник відповідача Богданівської сільської ради Шосткинського району Сумської області в судове засідання не з`явився, про час, дату та місце його проведення повідомлений, надав заяву про розгляд справи за його відсутності, заперечень проти позову не має. (а.с.55)

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору Шосткинської районної державної нотаріальної контори Сумської області в судове засідання не з`явився, про час, дату та місце його проведення повідомлений, надав заяву про розгляд справи за його відсутності. (а.с.36)

Суд, дослідивши матеріали справи, прийшов до наступного.

Судом встановлені такі факти та відповідні їм правовідносини.

Згідно із свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 виданим 18 серпня 2008 року виконкомом Богданівської сільської ради Шосткинського району Сумської області, ОСОБА_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Богданівка Шосткинського району Сумської області. (а.с.8)

З заповіту від 23 грудня 1998 року вбачається, що ОСОБА_4 все належне йому майно заповів ОСОБА_1 . (а.с.7)

Згідно довідки №02-25/2025 від 12.11.2018 виданої Богданівською сільською радою Шосткинського району Сумської області, житловий будинок за АДРЕСА_1 значиться за ОСОБА_4 , який до дня смерті проживав за даною адресою. На день смерті ОСОБА_4 в будинку був зареєстрований сам. Заповіт від 23.12.1998 №48 від імені ОСОБА_4 виконавчим комітетом Богданівської сільської ради посвідчувався, не змінювався та не відмінявся. (а.с.11)

З Виписки № 02-21/909 із рішення виконкому Богданівської сільської ради народних депутатів від 23.08.1993 №36, виданою виконавчим комітетом Богднанівської сільської ради Шосткинського району Сумської області 12.112019, вбачається, що ОСОБА_4 передано в особисту власність земельні ділянки: для ведення особистого підсобного господарства - 0,19 га та для обслуговування житлового будинку і споруд - 0,04 га. (а.с.10)

Із свідоцтва про право на спадщину за заповітом від 14.03.2009 вбачається, що державним нотаріусом Шосткинської районної державної нотаріальної контори посвідчено, що на підставі заповіту посвідченого виконкомом Богданівської сільської ради Шосткинського району Сумської області 23.12.1998 за реєстром №48 спадкоємцем зазначеного в заповіті майна ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , є ОСОБА_1 Спадкове майно, на яке видане це свідоцтво складається з: грошових заощаджень. (а.с.11)

З технічного паспорту на житловий будинок АДРЕСА_1 розташований житловий будинок, загальною площею 72,7 кв.м, житловою площею 18,0 кв.м, позначений в схематичному плані земельної ділянки літерою А1 , з допоміжними господарськими спорудами позначеними в схематичному плані земельної ділянки літерами: сараєм Б , погребом ПГ , вбиральнею У , свердловиною Св , огорожею №1-5 . (а.с. 13, 14)

Згідно Висновку 91/2018 експертного дослідження від 13 листопада 2018 року Будинок-1 побудовано з дотриманням санітарних і протипожежних вимог. (а.с.15)

З постанови в.о. державного нотаріуса Шосткинської районної державної нотаріальної контори Сумської області від 15.11.2018 вбачається, що позивач прийняв спадщину після ОСОБА_4 у визначений законом строк, але у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на нерухоме майно, що належало спадкодавцю ОСОБА_4 , померлому ІНФОРМАЦІЯ_2 , позивачу відмовлено в зв`язку з відсутністю правовстановлюючого документу, що підтверджував би право власності спадкодавця на вказаний будинок. (а.с.16)

З листа в.о. завідувача Шосткинської районної державної нотаріальної контори Сумської області від 03.07.2019 вбачається, що після померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_4 заведена спадкова справа за №461 за 2008 рік. Спадкоємцем за заповітом є - ОСОБА_1 , який спадщину прийняв. ОСОБА_1 було видано свідоцтво про право на спадщину 14.03.2009 на майно померлого - вклади. Інші спадкоємці для прийняття спадщини в нотаріальну контору не звертались. (а.с.36,37)

З наведеного вбачається, що підтвердженням належності будинку ОСОБА_4 . є записи в погосподарських книгах.

Погосподарські книги є особливою формою статистичного обліку, що здійснюється в Україні (УРСР) із 1979 року. В погосподарських книгах при визначенні року побудування зазначався рік введення в експлуатацію будинку.

Відповідно до ч. 4 ст. 3 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" від 01.07.2004 № 1952-IV права на нерухоме майно та їх обтяження, що виникли до набрання чинності цим Законом, визнаються дійсними у разі відсутності їх державної реєстрації, передбаченої цим Законом, за умов якщо реєстрація прав та їх обтяжень була проведена відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення, або якщо на момент виникнення прав та їх обтяжень діяло законодавство, що не передбачало обов`язкової реєстрації таких прав та їх обтяжень.

В цей же час законодавством, що діяло на час побудови будинку не було передбачено реєстрації права власності на нерухоме майно. Тобто момент виникнення права власності на будинки, споруди не залежав від державної реєстрації.

Відповідно до ст. 25 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) цивільна правоздатність фізичної особи припиняється у момент її смерті, тобто за нею не може бути визнане право власності на нерухоме майно, а лише може бути встановлений факт належності за життя на праві власності нерухомого майна померлому та визнане право власності на це майно за живою особою в порядку успадкування.

Відповідно ч.1 ст. 328 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України), право власності набувається на підставах, які не суперечать закону, в тому числі і в порядку спадкування.

Відповідно до ст. 1216, 1217 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до іншої особи (спадкоємця). Спадкування здійснюється за заповітом або законом.

Згідно ч.1 ч.5 ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Відповідно ч.1 ст. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, які не суперечать закону, в тому числі і в порядку спадкування.

Отже, з викладеного вбачається, що на момент звернення до суду позивач ОСОБА_1 правомірно претендує як спадкоємець за заповітом на визнання за ним права власності на нерухоме майно у порядку спадкування після померлого ОСОБА_4 .

Разом з тим, судом встановлено, в нотаріальному порядку позивачу було відмовлено в оформленні спадщини на нерухоме майно у зв`язку з відсутністю правовстановлюючого документу, що підтверджує право власності на нерухоме майно.

На підставі наведеного суд вважає доведеним факт того, що померлому ОСОБА_4 належав на праві власності Будинок-1.

Враховуючи наведене, та встановивши, що вказане майно входить до спадкової маси, а позивач є єдиним спадкоємцем за заповітом після смерті спадкодавця та його право на спадщину гарантовано державою, однак оформлення спадкових прав в нотаріальному порядку вичерпано, суд на підставі до ст.16 ЦК України, вважає що цивільне право позивача підлягає захисту, шляхом визнання за ним права власності на вказане спадкове майно.

Керуючись ст. 25, 328, 1216, 1217, 1268 ЦК України, ст. 4, 12, 13, 141, 258, 259, 264, 265, 273, 354 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 до Богданівської сільської ради Шосткинського району Сумської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору: Шосткинська районна державна нотаріальна контора Сумської області про встановлення факту належності за життя на праві власності будинку померлому та визнання права власності на це майно в порядку спадкування за заповітом задовольнити.

Встановити факт належності на праві власності за життя ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , житлового будинку, загальною площею 72,7 кв.м, житловою площею 18,0 кв.м, позначеного в схематичному плані земельної ділянки літерою А1 , з допоміжними господарськими спорудами позначеними в схематичному плані земельної ділянки літерами: сараєм Б , погребом ПГ , вбиральнею У , свердловиною Св , огорожею №1-5 , що знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 .

Визнати за ОСОБА_1 право власності на житловий будинок, загальною площею 72,7 кв.м, житловою площею 18,0 кв.м, позначений в схематичному плані земельної ділянки літерою А1 , з допоміжними господарськими спорудами позначеними в схематичному плані земельної ділянки літерами: сараєм Б , погребом ПГ , вбиральнею У , свердловиною Св , огорожею №1-5 , що знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга подається до Сумського апеляційного суду через Шосткинський міськрайонний суд Сумської області шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту рішення.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Позивач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ІПН - НОМЕР_2 , адреса місця проживання - АДРЕСА_2 .

Відповідач - Богданівська сільська рада Шосткинського району Сумської області, код ЄДРПОУ - 04391842, місцезнаходження юридичної особи - 41121, Сумська область, Шосткинський район, село Богданівка, вулиця Зоряний шлях, будинок 110.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору - Шосткинська районна державна нотаріальна контора Сумської області, ІПН - 03104964, адреса місцезнаходження юридичної особи - 41100, Сумська область, місто Шостка, вулиця Горького, будинок 4.

Суддя Шосткинського міськрайонного суду

Сумської області С.Л.Лєвша

Дата ухвалення рішення14.11.2019
Оприлюднено08.01.2020
Номер документу86776153
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —589/4946/18

Рішення від 14.11.2019

Цивільне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Лєвша С. Л.

Ухвала від 13.08.2019

Цивільне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Лєвша С. Л.

Ухвала від 21.01.2019

Цивільне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Лєвша С. Л.

Ухвала від 20.11.2018

Цивільне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Лєвша С. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні