Ухвала
від 02.01.2020 по справі 131/1591/19
ІЛЛІНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 131/1591/19

Провадження № 1-кс/131/565/2019

2019 р.

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02.01.2020м. Іллінці

Слідчий суддя Іллінецького районного суду Вінницької області ОСОБА_1 розглянувши в м. Іллінці без фіксації процесуальної дії технічними засобами клопотання слідчого СВ Іллінецького ВП Гайсинського ВП ГУНП у Вінницькій області ОСОБА_2 про тимчасовий доступ до речей та документів у кримінальному провадженні № 42019021240000075, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 29 жовтня 2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Слідчий СВ Іллінецького ВП Гайсинського ВП ГУНП у Вінницькій області ОСОБА_2 за погодженням із прокурором Немирівської місцевої прокуратури Вінницької області звернулася до слідчого судді із клопотанням про тимчасовий доступ до речей та документів в якому зазначила, що до Іллінецького відділення поліції Гайсинського ВП ГУНП у Вінницькій області 29.10.2019 надійшли матеріали за заявою ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жительки АДРЕСА_1 про вчинення посадовими особами підробки договору оренди її земельної ділянки площею 3,0093 га, розташованої у с. Якубівка, Іллінецького району Вінницької області, який укладений між нею та ПП « ОСОБА_4 ».

За даним фактом 29 жовтня 2019 року прокурором Іллінецького відділу Немирівської місцевої прокуратури відомості внесено до ЄРДР та розпочато розслідування за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України.

В ході проведення досудового розслідування відповідно до заяви ОСОБА_3 встановлено, що остання із приватним підприємством « ІНФОРМАЦІЯ_2 » в особі директора ОСОБА_5 уклала договір оренди землі № 8 від 05.03.2014 року строком на 5 років, а саме щодо оренди її земельної ділянки площею 3,0093 га, розташованої у с. Якубівка, Іллінецького району Вінницької області.

Проте, згідно витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права вбачається, що до даного реєстру 21.03.2015 державним реєстратором ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_6 було внесено інший договір, а саме договір оренди вищевказаної земельної ділянки, належної ОСОБА_3 , за № 146 від 30.01.2015 строком на 10 років, який, за словами ОСОБА_3 , є підробленим посадовими особами.

Вказані вище два договори оренди землі за № 8 від 05.03.2014 та за № 146 від 30.01.2015 року, укладені між орендодавцем ОСОБА_3 та орендарем ПП « ОСОБА_4 », мають значення для встановлення обставин у даному кримінальному провадженні.

Дані договори оренди землі за № 8 від 05.03.2014 та за № 146 від 30.01.2015 можуть містити інформацію, яка становить оперативний інтерес та є речовими доказами в даному кримінальному провадженні, а також вони необхідні з метою в подальшому призначити почеркознавчу експертизу для того, щоб встановити ким посвідчені договори та чи вони є підробленими.

Зокрема, для того, щоб провести почеркознавчу експертизу, необхідні документи, в яких наявні вільні зразки підпису ОСОБА_5 (який був директором ПП « ОСОБА_4 » на момент укладення договору оренди землі) та зразки підпису ОСОБА_7 (який на даний час являється директором ПП « ОСОБА_4 »).

При цьому іншими способами неможливо довести обставини, які передбачається довести за допомогою вищевказаних документів зі зразками підписів ОСОБА_5 та ОСОБА_7 , необхідних для проведення експертизи, які, у свою чергу, зберігаються у приміщенні ПП « ОСОБА_4 », розташованого у АДРЕСА_2 , директором якого на даний час являється ОСОБА_7 .

Таким чином, важливе значення для розслідування всіх обставин даного кримінального провадження мають документи, які стосуються свідчень ОСОБА_5 та ОСОБА_7 , та є необхідними, так-як у таких документах можуть міститися вільні зразки підпису вказаних осіб, які необхідні для подальшого проведення судової почеркознавчої експертизи. Такі документи зберігаються у приміщенні ПП « ОСОБА_4 », розташованого у АДРЕСА_2 , тому слідчий звернулася із вказаним клопотанням до слідчого судді.

Ініціатор клопотання в судове засідання не з`явився, проте подав до суду заяву, в якій своє клопотання підтримав, просить його задоволити та розглянути в його відсутність.

Представник юридичної особи у володінні якої знаходиться речі та документи до яких планується отримати тимчасовий доступ в кримінальному провадженні до суду не з`явився, проте подав до суду заяву про розгляду клопотання у його відсутність, проти його задоволення не заперечує.

Розглянувши клопотання та додані до нього матеріали приходжу до слідуючого висновку.

Відповідно до ч. 1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Частиною 2 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Так, визнаю доведеними стороною кримінального провадження достатні підстави вважати, що документи до яких слідчий просить надати тимчасовий доступ зберігаються у приміщенні ПП « ОСОБА_4 », розташованого у АДРЕСА_2 , директором якого являється ОСОБА_7 , самі по собі та в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження має суттєве значення для встановлення важливих обставин у ньому, тому слідчому за його клопотанням слід надати тимчасовий доступ до нього.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 159 - 166 КПК України,

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого СВ Іллінецького ВП Гайсинського ВП ГУНП України у Вінницькій області ОСОБА_2 задовольнити.

У межах кримінального провадження № 42019021240000075, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 29 жовтня 2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України надати слідчому СВ Іллінецького відділення поліції Гайсинського ВП ГУНП у Вінницькій області ОСОБА_2 тимчасовий доступ до документів, які стосуються свідчень ОСОБА_5 та ОСОБА_7 , що зберігаються у приміщенні ПП « ОСОБА_4 », розташованого у АДРЕСА_2 , директором якого являється ОСОБА_7 , з можливістю подальшого їх вилучення, для проведення необхідних слідчих дій у кримінальному провадженні.

Ухвала діє протягом одного місяця з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі цієї ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями Кримінального процесуального кодексу України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає, заперечення проти неї може бути подане під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя:

СудІллінецький районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення02.01.2020
Оприлюднено06.02.2023
Номер документу86778379
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —131/1591/19

Ухвала від 02.01.2020

Кримінальне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Олексієнко О. Ю.

Ухвала від 02.01.2020

Кримінальне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Олексієнко О. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні