Ухвала
від 22.10.2019 по справі 369/13746/19
КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 369/13746/19

Провадження №1-кс/369/4257/19

УХВАЛА

Іменем України

22.10.2019 року м. Київ

Києво-Святошинський районний суд Київської області в складі:

слідчого судді - ОСОБА_1 ,

при секретарі - ОСОБА_2 ,

розглянувши клопотання старшого слідчого СВ Києво-Святошинського ВП ГУНП в Київській області капітана поліції ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей і документів по матеріалам досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12018110200003098 від 18.05.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

Слідчий слідчої групи СВ Києво-Святошинського ВП ГУНП в Київській області капітан поліції ОСОБА_3 , звернулась до суду з даним клопотанням, мотивуючи його тим, щоу провадженні СВ Києво-Святошинського ВП ГУ НП в Київській області перебуває кримінальне провадження за №12018110200003098 від 18.05.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що до Києво-Святошинського ВП надійшла заява директора ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " про те, що не встановлені особи ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " шахрайським шляхом заволоділи грошовими коштами, які повинні бути сплачені, як пайова участь під час здійснення будівництва житлового будинку в АДРЕСА_1 .

В ході допиту свідка ОСОБА_4 остання повідомила, що з липня 2014 року по жовтень 2015 рік замовником по АДРЕСА_1 замовником будівництва ОСОБА_5 та генеральним підрядником ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », власником та директором якого є ОСОБА_6 , здійснювалось будівництво багатоквартирного житлового будинку.

До введення вказаного будинку в експлуатацію з метою визначення розміру внеску пайової участі на розвиток інфраструктури села Тарасівка діючий депутат ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_6 , через пов`язаних осіб, зокрема свою матір замовника будівництва ОСОБА_5 , подала до ІНФОРМАЦІЯ_3 документи про вартість будівництва багатоквартирного житлового будинку за адресою АДРЕСА_1 , де вказала вартість спорудження будинку 18560768 грн. При цьому загальна площа квартир складає 4196,40 кв. м. Звідси слідує, що вартість одного квадратного метра житла становить 4423,03 грн., що є неправдоподібно заниженими показниками.

Для підтвердження чи спростування підозр щодо заниження забудовником вартості будівництва вказаного об`єкту ОСОБА_4 надала інженеру-кошториснику ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » завдання провести порівняльний аналіз вартості спорудження 1 кв. м. житла у АДРЕСА_2 , який будувала ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та будинку по АДРЕСА_1 , який будували замовник - ОСОБА_5 та генеральний підрядник ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » в особі ОСОБА_6 , а також визначити, чи відповідає заявлена забудовниками вартість спорудження будинку по АДРЕСА_1 вимогам ДСТУ Б Д.1.1-1:2013 «Правила визначення вартості будівництва».

06.07.2018 року ОСОБА_4 отримала від інженера-кошторисника доповідну записку, в якій вона повідомляла про часткову неможливість виконати вказаний аналіз щодо виконання стандартів ДСТУ Б Д.1.1-1:2013, через те, що документ під назвою «Багатоквартирний житловий будинок за адресою АДРЕСА_1 . Зведений кошторисний розрахунок вартості будівництва», наданий ОСОБА_6 до ІНФОРМАЦІЯ_3 для визначення розміру пайової участі, не містить інформації, яка повинна бути відображена у зведеному кошторисному розрахунку, тому фактично зведеним кошторисним розрахунком не є, і на підставі наявної в ньому інформації неможливо провести перевірку відповідності заявленої вартості будівництва вимогам ДСТУ Б Д.1.1-1:2013 «Правила визначення вартості будівництва» та перевірити реально здійснені забудовником витрати. Із цього питання варто замовити експертну оцінку, для якої необхідно додатково отримати від забудовника: 1) повний зведений кошторисний розрахунок вартості будівництва у друкованому вигляді та в електронній формі (виконаний у програмному комплексі АВК-5 (3.0.5.2 ); 2) локальні кошториси, на підставі яких складений зведений кошторисний розрахунок; 3) проектні рішення об`єкту: затверджений проект будівництва багатоквартирного житлового будинку за адресою АДРЕСА_1 у повному обсязі матеріалів.

Порівнюючи вартістьспорудження 1кв.м.жила у АДРЕСА_2 ,який будувалаТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »,та будинкупо АДРЕСА_1 ,який будувализамовник - ОСОБА_5 тагенеральний підрядникТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 »,інженер-кошторисникзауважила,що згідноПоказників опосередкованоївартості спорудженняжитла зарегіонами Українистаном на01.10.2014року опосередкована вартість спорудженняжитла уКиївській областістаном на01.10.2014року становила5926грн.з ПДВза кв.м. Вартість спорудженнябудинку АДРЕСА_2 уперіод із2011-2016роки дляТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »склала 61090526,84грн.,загальна площаквартир убудинку АДРЕСА_2 становить 8528,4кв.м.,звідси -вартість одногоквадратного метразагальної площіжитла визначаєтьсяна рівні7163,19грн.(згіднокошторисного розрахункуТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »та Довідкищодо показниківплощі об`єкта буд.№2).

Тобто,імовірність заниженнявартості будівництвау наданомудля аналізу документі «Багатоквартирний житловий будинок за адресою АДРЕСА_1 . Зведений кошторисний розрахунок вартості будівництва» досить висока, оскільки при будівництві одного класу житла у одному населеному пункті, в одному часовому проміжку вартість спорудження одного квадратного метра житла у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та забудовника будинку по АДРЕСА_1 відрізняється майже в два рази. Проте остаточно стверджувати про заниження забудовником вартості спорудження багатоквартирного житлового будинку за адресою АДРЕСА_1 та невідповідність його кошторисного розрахунку вартості будівництва цього об`єкту вимогам ДСТУ Б Д.1.1-1:2013 «Правила визначення вартості будівництва» можливо лише після витребування від забудовника всіх необхідних документів, перерахованих вище, та проведення їх експертної оцінки.

Все це, свідчить про умисне заниження ОСОБА_6 показників вартості спорудження будинку по АДРЕСА_1 з метою заниження розміру пайового внеску на розвиток інфраструктури села. 15.12.2014 року ІНФОРМАЦІЯ_4 уклала договір про пайову участь замовників у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури с. Тарасівка із замовником будівництва будинку по АДРЕСА_1 Черних ОСОБА_7 , де розмір пайової участі було визначено на суму 742430,64 грн. Для порівняння, розмір пайової участі ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за спорудження будинку АДРЕСА_2 склав 2443621,07 грн. Тобто, ОСОБА_6 , маючи особисту заінтересованість у прийнятті рішення на користь своєї компанії-підрядника та своєї матері замовника будівництва, умисно занизила показники вартості будівництва для сплати пайового внеску на розвиток інфраструктури села Тарасівка, що призвело до визначення їй сільською радою розміру пайового внеску у значно нижчому розмірі від того, який вона б мала дійсно сплатити. ОСОБА_6 , користуючись своїм статусом депутата ІНФОРМАЦІЯ_3 , схилила інших депутатів до голосування за це рішення на її користь шляхом обману: без надання належних документів, які б дійсно підтверджували її витрати на спорудження цього об`єкта без зведеного кошторисного розрахунку будівництва будинку по АДРЕСА_1 .

На даний час з метою повного, всебічного та об`єктивного проведення досудового розслідування у даному кримінальному провадженні виникла необхідність в отриманні оригіналів наступних документів: Договори укладені з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ); Проектно-кошторисна документація, в тому числі зведеного кошторисного розрахунку вартості будівництва багатоквартирного житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 ; Акти прийому-передачі, накладні, квитанції та інші документи, які підтверджують оплату виконаних послуг і виготовлення документації та передачі виготовленої проектно-кошторисної документації замовнику; Відповідні типові документи, складені за результатами фінансово-господарських операцій, проведених між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » і ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), щодо об`єкту нерухомості за адресою: АДРЕСА_1 , що знаходяться у володінні ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) за адресою: АДРЕСА_3 .

Тому, слідчий просив надати слідчому слідчої групи СВ Києво-Святошинського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Київській області капітану поліції ОСОБА_3 , слідчим слідчої групи та оперативним співробітникам за дорученням в порядку ст. 40 КПК України, дозвіл на тимчасовий доступ до речей та документів, а саме до а саме до оригіналів документів з метою їх вилучення (здійснити виїмку): Договори укладені з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ); Проектно-кошторисна документація, в тому числі зведеного кошторисного розрахунку вартості будівництва багатоквартирного житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 ; Акти прийому-передачі, накладні, квитанції та інші документи, які підтверджують оплату виконаних послуг і виготовлення документації та передачі виготовленої проектно-кошторисної документації замовнику; Відповідні типові документи, складені за результатами фінансово-господарських операцій, проведених між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » і ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), щодо об`єкту нерухомості за адресою: АДРЕСА_1 які знаходяться у володінні ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) за адресою: АДРЕСА_3 .

В судове засідання слідчий не з`явився, в своєму клопотанні просив суд розглядати клопотання без його участі, вимоги при цьому підтримував в повному обсязі.

Відповідно до ч.3ст.244 КПК Українинеприбуття слідчого не перешкоджає розгляду клопотання.

Відповідно до ч. 4ст.107 КПК Україниу разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цьогоКодексусудове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Суд розглядає клопотання у відсутність особи, у володінні якої знаходяться вказані документи, з метою унеможливлення завчасного знищення або переховування документів, зазначених у клопотанні.

В силуст. 131 Кримінального процесуального кодексу України(далі -КПК України) заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження, а заходами забезпечення кримінального провадження є в тому числі тимчасовий доступ до речей, документів.

Згідно до вимогст.163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до вимог ч. 1ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Беручи до уваги вищенаведене та враховуючи, що у клопотанні та доданих до нього матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що документи та речі, що знаходяться у володінні ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) за адресою: АДРЕСА_3 , мають суттєве значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, слідчий суддя вважає, що є підстави для часткового задоволення клопотання слідчого про тимчасовий доступ до цих документів та речей, з метою фіксації відомостей про обставини вчиненого правопорушення, а також повного, всебічного та об`єктивного розслідування кримінального провадження, а саме надання тимчасового доступу до належним чином засвідчених копій відповідних документів.

На підставі викладеного і керуючись ст. ст.131,159-163,166,309 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого слідчої групи СВ Києво-Святошинського ВП ГУНП в Київській області капітана поліції ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей і документів по матеріалам досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12018110200003098 від 18.05.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України,- задовольнити частково.

Надати слідчому слідчої групи Києво-Святошинського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Київській області ОСОБА_3 , слідчим слідчої групи та оперативним співробітникам за дорученням в порядку ст. 40 КПК України, дозвіл на тимчасовий доступ до речей та документів, а саме до оригіналів документів, зокрема: Договорів укладених з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ); Проектно-кошторисної документації, в тому числі зведеного кошторисного розрахунку вартості будівництва багатоквартирного житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 ; Актів прийому-передачі, накладних, квитанцій та інших документів, які підтверджують оплату виконаних послуг і виготовлення документації та передачі виготовленої проектно-кошторисної документації замовнику; Типових документів, складених за результатами фінансово-господарських операцій, проведених між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » і ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), щодо об`єкту нерухомості за адресою: АДРЕСА_1 які знаходяться у володінні ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) за адресою: АДРЕСА_3 з можливістю вилучення належним чином засвідчених копій відповідних документів (здійснити виїмку).

Строк дії ухвали 1 місяць.

Ухвала оскарженню не підлягає.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цьогоКодексуз метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення22.10.2019
Оприлюднено22.02.2023
Номер документу86783445
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів по матеріалам досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12018110200003098 від 18.05.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України

Судовий реєстр по справі —369/13746/19

Ухвала від 22.10.2019

Кримінальне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Пінкевич Н. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні