Ухвала
від 20.12.2019 по справі 761/48325/19
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/48325/19

Провадження № 1-кс/761/32506/2019

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 грудня 2019 року слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши клопотання тимчасово виконуючого обов`язків старшого слідчого СУ Головного управління Національної поліції в Київській області лейтенанта поліції ОСОБА_3 , внесене по кримінальному провадженню за №12018110000000432від 10.07.2018за ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ч.5ст.191КК України, про тимчасовий доступ до документів з можливістю вилучення їх копій, які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) адреса: АДРЕСА_1 , -

В С Т А Н О В И В:

Тимчасово виконуючий обов`язків старшого слідчого СУ Головного управління Національної поліції в Київській області лейтенант поліції ОСОБА_3 , по кримінальному провадженню №12018110000000432 від 10.07.2018 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, за погодженням із прокурором відділу прокуратури Київської області ОСОБА_4 , звернувся до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до документів із правом вилучення їх копій, які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) адреса: АДРЕСА_1 .

Клопотання обґрунтовується тим, що слідчим управлінням ГУНП в Київській області здійснюється досудове розслідування в кримінальному провадженні № 12018110000000432 від 10.07.2018 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

До СУ ГУНП в Київській області надійшло звернення голови громадської організації « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ОСОБА_5 , щодо привласнення грошових коштів асоційованих членів житлово-будівельного кооперативу " ІНФОРМАЦІЯ_2 " ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , вчинене у великих розмірах.

Згідно відомостей з Єдиного державного юридичних осіб, фізичних осі-підприємців та громадських формувань, житлово-будівельний кооператив " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) зареєстрований за адресою АДРЕСА_2 . Станом до 16.07.2018 засновниками ЖБК « ІНФОРМАЦІЯ_2 » являлись ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та ОСОБА_7 , голова ЖБК - ОСОБА_6 . 16.07.2018 відбулась зміна засновників та голови житлово-будівельного кооперативу " ІНФОРМАЦІЯ_2 ", а саме ОСОБА_8 та ОСОБА_7 передали свої частки в ЖБК « ІНФОРМАЦІЯ_2 » асоційованим членам ЖБК « ІНФОРМАЦІЯ_2 », а саме ОСОБА_9 , ОСОБА_10 та обслуговуючому кооперативу " ІНФОРМАЦІЯ_3 ". Головою ЖБК « ІНФОРМАЦІЯ_2 » з 17.07.2018 призначено ОСОБА_9 .

Досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_6 , перебуваючи на посаді голови ЖБК « ІНФОРМАЦІЯ_2 » починаючи з 2015 року від імені кооперативу укладав з громадянами договори про сплату пайової участі до ЖБК « ІНФОРМАЦІЯ_2 », згідно яких громадяни сплачували на розрахункові рахунки ЖБК « ІНФОРМАЦІЯ_2 » грошові кошти, а ЖБК « ІНФОРМАЦІЯ_2 » згідно договору був зобов`язаний організувати (здійснити) будівництво об`єкта будівництва (квартир, комерційна нерухомість тощо) за адресою АДРЕСА_2 . Згідно вказаних договорів будівництво об`єкта будівництва мало закінчитися в кінці 2017 року (в різних договорах різні дати виконання умов договору).

Відповідно до дозвільних документів, зареєстрованих в ІНФОРМАЦІЯ_4 , замовником будівництва являється ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), забудовник - ЖБК « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), генеральний підрядник ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ).

Досудовим розслідуванням встановлено, що попередній голова ЖБК « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ОСОБА_6 , на протязі 2015-2018 років привласнював та здійснював розтрату грошових коштів ЖБК « ІНФОРМАЦІЯ_2 » в особливо великих розмірах, перераховуючи кошти кооперативу на власний картковий рахунок та перераховуючи кошти інвесторів на рахунки різних фізичних та юридичних осіб таких як ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_7 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ФОП ОСОБА_7 (ІПН НОМЕР_6 ) та інших за виконані роботи/надані послуги, які фактично не були виконані.

На даний час будівництво вказаного об`єкту не здійснюється, строки введення об`єкту в експлуатацію не витримані.

Будучи допитаним, попередній голова ЖБК « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ОСОБА_6 , вказав, що частина грошових коштів інвесторів ЖБК « ІНФОРМАЦІЯ_2 » в сумі близько 21 млн. грн. були перераховані на розрахункові рахунки ФОП ОСОБА_7 та ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_7 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), де був директором співзасновник ЖБК « ІНФОРМАЦІЯ_2 » - ОСОБА_7 , для виконання будівельних робіт, при цьому ФОП ОСОБА_7 та ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_7 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) не була надана звітність про виконані будівельні роботи та не були підписані акти виконаних робіт.

В ході проведення досудового розслідування встановлено, що між ЖБК « ІНФОРМАЦІЯ_2 » в особі голови кооперативу ОСОБА_6 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » в особі директора ОСОБА_11 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » в особі директора ОСОБА_12 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в особі директора ОСОБА_13 укладено додаткову угоду №2 про внесення змін до Договору №12-01/15-1 участі у будівництві багатоповерхової квартири забудови по АДРЕСА_3 від 12.01.2015.

Згідно відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, станом на 06.12.2019 серед засновників ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) значиться ОСОБА_12 .

Відповідно до виписки по рахунку ЖБК « ІНФОРМАЦІЯ_2 », із розрахункового рахунку останнього на рахунок ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » здійснювалися перерахунки грошових коштів із призначенням платежу «Оплата по договору №12-01/15-1 від 12.01.2015 р. Додаткова угода від 09.03.2017».

Вищевказані факти можуть свідчити про укладення договорів із пов`язаними особами, всупереч інтересам та меті створення ЖБК « ІНФОРМАЦІЯ_2 », що в подальшому призвело до виведення грошових коштів асоційованих членів, та як результат зупинення будівництва ЖБК.

З метою встановлення підстави проведення вказаних грошових переказів із рахунку ЖБК « ІНФОРМАЦІЯ_2 » на рахунок ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » виникла об`єктивна необхідність у тимчасовому доступу до документів, які перебувають у володінні посадових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », місцезнаходження юридичної особи: АДРЕСА_1 , а саме до документів укладених між ЖБК « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », з можливістю вилучення оригіналів вказаних документів, з метою проведення подальших експертних досліджень, зокрема судової почеркознавчої експертизи.

Відомості, що містяться в документах використовуватимуться як докази, на підставі яких можливо встановити наявність чи відсутність фактів та обставин, що підлягають доказуванню, встановлення причетних до кримінального правопорушення осіб, а такожз метою надання документам належної правової оцінки, всебічного повного та неупередженого дослідження обставин кримінального провадження, забезпечення прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень.

Слідчий у судове засідання не з`явився, проте подав до суду заяву про розгляд справи без його участі, в якій клопотання про тимчасовий доступ підтримав в повному обсязі, просив задовольнити з підстав викладених в ньому.

На підставі ч.2ст. 163 КПК Українирозгляд клопотання проведено без виклику особи, у володінні якої знаходяться документи.

Відповідно до ч. 2, 4, 5ст. 132 КПК України, клопотання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження на підставі ухвали слідчого судді подається до місцевого загального суду, у межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування. Для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.Під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді або суду докази обставин, на які вони посилаються.

Згідно з ч.5ст.163 КПК Українислідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Частиною 6ст. 163 КПК Українивизначено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Слідчий суддя приходить до висновку, що у клопотанні доведено можливість використання як доказів документів та інформації, що містять охоронювану законом таємницю, у цьому кримінальному провадженні за попередньою правовою кваліфікацією кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191 КК України, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів, а їх вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

У клопотанні доведено наявність достатніх підстав вважати, що відомості які містяться у документах та перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) адреса: АДРЕСА_1 ,мають значення для встановлення обставин кримінального правопорушення і можуть бути доказами під час судового розгляду.

За таких обставин, слідчий суддя вважає, що у клопотанні доведено достатніх підстав вважати, що є необхідність тимчасового доступу та вилучення ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) адреса: АДРЕСА_1 , оскільки вони самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами мають суттєве значення для встановлення важливих обставин, а саме у кримінальному провадженні з правовою кваліфікацією кримінального правопорушення за ч. 5 ст. 191 КК України.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.159,161-166,309 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В :

Клопотання тимчасово виконуючого обов`язків старшого слідчого СУ Головного управління Національної поліції в Київській області лейтенанта поліції ОСОБА_3 , внесене по кримінальному провадженню за №12018110000000432від 10.07.2018за ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ч.5ст.191КК України, про тимчасовий доступ до документів з можливістю вилучення їх копій, які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) адреса: АДРЕСА_1 , - задовольнити частково.

Надати т.в.о. старшого слідчого слідчого управління Головного управління Національної поліції в Київській області, лейтенанту поліції, ОСОБА_3 , іншим слідчим слідчої групи у кримінальному провадженні № 12018110000000432 від 10.07.2018, право тимчасового доступу до документів (інформації)з можливістю вилучення їх копій, що перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) адреса: АДРЕСА_1 , а саме до: договорів, укладениз між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та ЖБК " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), додатків до договорів, видаткових накладних, довіреностей, товарно-транспортних накладних, платіжних документів, актів приймання виконаних робіт/наданих послуг.

Службовим особам ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) адреса: АДРЕСА_1 , забезпечити слідчому реалізувати право тимчасового доступу шляхом надання копій вищевказаних документів (інформації).

Строк дії ухвали - 1 місяць з дня її постановлення.

При виконанні даної ухвали слідчийв порядку ч.1, ч.2ст.165 КПК Українизобов`язаний пред`явити ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) адреса: АДРЕСА_1 , її та залишити опис документів, які були вилучені, а ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (його службові особи)в порядку ч.4ст. 165 КПК Українимає право вимагати залишення копій вилучених документів.

У разі невиконання цієї ухвали слідчий суддя в порядкуст. 166 КПК Українимає право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку.

Ухвали про тимчасовий доступ до речей та документів оскарженню не підлягають, крім ухвал про тимчасовий доступ до речей і документів, яким дозволено вилучення речей і документів, які посвідчують користування правом на здійснення підприємницької діяльності, або інших, за відсутності яких фізична особа - підприємець чи юридична особа позбавляються можливості здійснювати свою діяльність.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення20.12.2019
Оприлюднено22.02.2023
Номер документу86790775
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до документів з можливістю вилучення їх копій, які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) адреса: АДРЕСА_1

Судовий реєстр по справі —761/48325/19

Ухвала від 20.12.2019

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Осаулов А. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні