Рішення
від 03.01.2020 по справі 240/9377/19
ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 січня 2020 року м. Житомир справа № 240/9377/19

категорія 109040000

Житомирський окружний адміністративний суд у складі: судді Чернової Г.В., розглянувши у письмовому провадженні адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до державного реєстратора прав на нерухоме майно Назарця Дмитра Володимировича Романівської державної нотаріальної контори про визнання дій неправомірними, зобов`язання вчинити дії,

встановив:

До Житомирського окружного адміністративного суду звернувся ОСОБА_1 із позовом, в якому просить:

- визнати неправомірними дії державного реєстратора прав на нерухоме майно Назарець Дмитра Володимировича Романівської державної нотаріальної контори Романівського районного нотаріального округу Житомирської області щодо відмови ОСОБА_1 у державній реєстрації прав та їх обтяжень на невизначене майно, реєстраційний номер обтяження 3976849 згідно повідомлення б/н від 25.05.1990 року Дзержинського (Романівського) РПС шляхом зняття даної заборони та виключення з Єдиного державного реєстру речових прав на нерухоме майно;

- зобов`язати державного реєстратора прав на нерухоме майно Назарець Дмитра Володимировича Романівської державної нотаріальної контори Романівського районного нотаріального округу Житомирської області здійснити державну реєстрацію прав та їх обтяжень шляхом зняття заборони (архівний запис) з реєстраційним номером 3076849 за суб`єктом ОСОБА_1 , реєстраційний номер платників податків НОМЕР_1 .

В обґрунтування позову зазначає, що у відповідності до інформації з Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта від 25 квітня 2019 року №164988723 зареєстровано обтяження на невизначене майно, не вказано, статус жиле, власник ОСОБА_1 , номер обтяження - 3076849. З метою припинення обтяження (архівний запис) з реєстраційним номером 3076849 позивач звернувся до державного реєстратора прав на нерухоме майно Назарця Дмитра Володимировича Романівської державної нотаріальної, проте рішенням від 26 червня 2019 року йому відмовлено у державній реєстрації прав та їх обтяжень в зв`язку із невідповідністю поданих документів вимогам, або документи не дають змоги встановити відповідність заявлених прав документам, що їх посвідчують. Вважає рішення неправомірним, оскільки будь-які підстави для обтяження його майна відсутні.

Ухвалою судді відкрито спрощене позовне провадження у справі.

Ухвалою, постановленою без виходу до нарадчої кімнати, суд перейшов до розгляду справи в порядку письмового провадження.

Відповідач відзив на позовну заяву до суду не подав.

Вислухавши пояснення представника позивача, надані в ході розгляду справи, перевіривши матеріали справи, усебічно й повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов і відзив, об`єктивно оцінивши докази, що мають значення для розгляду справи та вирішення спору по суті, суд дійшов наступних висновків.

Встановлено, що згідно інформаційної довідки від 25 квітня 2019 року №164988723 в Єдиному реєстрі заборон відчуження об`єктів нерухомого майна міститься запис, реєстраційний номер 3076849, про обтяження у виді заборони (архівний запис) щодо об`єкту: невизначене майно, не вказано, состав: ціле, состояние: добудоване, статус: жиле , власником якого є ОСОБА_1 . Підстава обтяження - повідомлення, б/н, Дзержинське РПС. Як вбачається із додаткових даних, обтяження виникло 25.05.1990, архівний номер 2468123ZITOMIR25. Обтяження зареєстровано 07.04.2006 Романівською державною нотаріальною конторою.

З метою зняття обтяження на нерухоме майно, позивач звернувся із заявою до державного реєстратора прав на нерухоме майно Назарця Дмитра Володимировича Романівської державної нотаріальної.

Рішенням № 47526752 від 26 червня 2019 року відповідачем відмовлено у державній реєстрації обтяження в зв`язку із тим, що подані документи не відповідають вимогам, або не дають змоги встановити відповідність заявлених прав документам, що їх посвідчують.

Вважаючи таке рішення неправомірним, позивач звернувся до суду із цим позовом.

Вирішуючи спірні правовідносини, суд зазначає наступне.

Згідно із п.5 ч.1 ст.2 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень обтяження - заборона розпоряджатися та/або користуватися нерухомим майном, встановлена законом, актами уповноважених на це органів державної влади, їх посадових осіб або така, що виникла на підставі договору.

Частиною 1 та 2 статті 12 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень передбачено, що державний реєстр прав містить записи про зареєстровані речові права на нерухоме майно, об`єкти незавершеного будівництва, їх обтяження, про об`єкти та суб`єктів цих прав, відомості та електронні копії документів, поданих у паперовій формі, або документи в електронній формі, на підставі яких проведено реєстраційні дії, а також документи, сформовані за допомогою програмних засобів ведення Державного реєстру прав у процесі проведення таких реєстраційних дій.

Записи, що містяться у Державному реєстрі прав, повинні відповідати відомостям, що містяться в документах, на підставі яких проведені реєстраційні дії. У разі їх невідповідності пріоритет мають відомості, що містяться в документах, на підставі яких проведені реєстраційні дії.

Згідно ч.1 та ч.2 ст.23 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень (у редакції станом на 07.04.2006), державна реєстрація обмежень речових прав на нерухоме майно проводиться органом державної реєстрації прав на підставі: договору застави (іпотеки) нерухомого майна; ухвали суду про забезпечення позову; рішення суду про звернення стягнення на нерухоме майно; рішення суду про визнання власника нерухомого майна банкрутом; постанови органів досудового слідства, державного виконавця про накладення арешту на нерухоме майно;

накладення заборони на відчуження нерухомого майна нотаріусом; накладення заборони на відчуження нерухомого майна посадовою особою виконавчого комітету сільської, селищної, міської ради в населених пунктах, де немає нотаріусів; інших актів органів державної влади чи місцевого самоврядування, їх посадових осіб, прийнятих відповідно до закону.

Державна реєстрація обмежень речових прав проводиться в день отримання відповідних документів місцевим органом державної реєстрації прав. Датою і часом державної реєстрації обмежень вважається дата і час обліку заяви в місцевому органі державної реєстрації прав (ч.2 ст.23).

Порядок внесення відомостей до Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна станом на час внесення запису про обтяження спірного майна (07.04.2006) був врегульований Положенням про Єдиний реєстр заборон відчуження об`єктів нерухомого майна, затвердженим Наказом Міністерства юстиції України № 31/5 від 09.06.1999 та зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 10.06.1999 за № 364/3657 (далі - Положення).

Відповідно до п.1.5 Положення, реєстраторами Реєстру заборон (далі - Реєстратор) є, в тому числі, державні нотаріальні контори, державні нотаріальні архіви, приватні нотаріуси, які уклали відповідні договори з Адміністратором і мають повний доступ до Реєстру заборон через комп`ютерну мережу.

Реєстратори приймають заяви про реєстрацію обтяження об`єкта нерухомого майна від державних нотаріальних контор та приватних нотаріусів, які не є Реєстраторами, посадових осіб виконавчих комітетів сільських, селищних, міських рад, судів та слідчих органів та постанови про арешт майна боржника органів державної виконавчої служби та інших осіб, визначених цим Положенням; уносять та вилучають записи до (з) Реєстру заборон про заборони, арешти щодо нерухомого майна; отримують (видають) витяги з Реєстру заборон.

Пунктом 2.1 Положення було передбачено, що підставами для внесення до Реєстру заборон відомостей про накладення (зняття) заборони та арештів на об`єкти нерухомого майна є:

- накладення (зняття) державною нотаріальною конторою або приватним нотаріусом - Реєстратором заборони відчуження на об`єкти нерухомого майна (пп.2.1.1);

- заява про реєстрацію (вилучення) обтяження об`єкта нерухомого майна (додатки 1-3), що подається: державною нотаріальною конторою та приватним нотаріусом, які не є Реєстраторами, - у зв`язку з накладенням (зняттям) ними заборони відчуження на об`єкти нерухомого майна; посадовою особою виконавчого комітету сільської, селищної, міської ради - у зв`язку з накладенням (зняттям) ними заборони відчуження на об`єкти нерухомого майна; судами і слідчими органами - у зв`язку з накладенням ними арешту на об`єкти нерухомого майна (звільненням з-під арешту) (пп.2.1.2);

- постанови органів державної виконавчої служби про арешт (звільнення з-під арешту) майна боржника та оголошення заборони на його відчуження, складені відповідно до Інструкції про проведення виконавчих дій, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 15.12.99 N 74/5 ( z0865-99 ), зареєстрованої в Мін`юсті 15.12.99 за N 865/4158 (із змінами та доповненнями) (пп.2.1.3).

У відповідності до п.2.2 Положення, органи та посадові особи, зазначені в підпунктах 2.1.2-2.1.3 пункту 2.1 цього Положення, надсилають Реєстратору в день накладення (зняття) заборони (арешту) заяву встановленого цим

Положенням зразка або постанову про арешт (звільнення з-під арешту) майна боржника та оголошення заборони на його відчуження.

За змістом п.2.6 Положення, до Реєстру заборон уносяться такі відомості про обтяження:

- дані про підстави виникнення обтяження: назва документа, його номер та дата, повне найменування органу, що накладає обтяження (пп.2.6.1);

- дані про особу, щодо майна якої встановлено обтяження (пп.2.6.2):для власників (співвласників) - фізичних осіб - громадян України - прізвище, ім`я та по батькові, ідентифікаційний номер у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків та інших обов`язкових платежів та, за наявності, дата та місце народження, адреса постійного місця проживання, дані документа, що посвідчує особу;

- дані про об`єкт обтяження: ідентифікаційні номери об`єкта нерухомого майна та відомості про його місцезнаходження (пп.2.6.3).

Як вбачається із наведеного, підставами для вчинення державної реєстрації обтяжень станом на квітень 2006 року слугували отримані Реєстратором відповідні документи від:

- державної нотаріальної контори, приватного нотаріуса, які не є Реєстраторами;

- посадової особи виконавчого комітету сільської, селищної, міської ради;

- судів і слідчих органів;

- органів державної виконавчої служби.

Наведений перелік осіб, які мали право подавати Реєстратору повідомлення встановленої форми (документи) для внесення до ЄР відповідних відомостей, є вичерпним.

Проте, як вбачається із інформаційної довідки від 25 квітня 2019 року №164988723 в Єдиному реєстрі заборон відчуження об`єктів нерухомого майна в графі підстава обтяження зазначено: повідомлення, б/н, Дзержинське РПС.

Дзержинське РПС не є особою, яка відповідно до вимог п.2.1 Положення має право подавати повідомлення про накладення заборони відчуження об`єктів нерухомого майна.

Таким чином у Романівської державної нотаріальної контори станом на 07.04.2006 були відсутні визначені Положенням підстави для внесення до Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна відомостей за реєстраційним номером 3076849, про заборону (відчуження) об`єкту: невизначене майно, не вказано, состав: ціле, состояние: добудоване, статус: жиле , власником якого є ОСОБА_1 .

Крім того, всупереч приписам Положення, до Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна не було внесено належні дані про: підстави виникнення обтяження в частині назви документа, його номеру та дати, повного найменування органу, що накладає обтяження; особу, щодо майна якої встановлено обтяження в частині зазначення ідентифікаційного номеру; об`єкт обтяження в частині ідентифікаційного номеру об`єкта нерухомого майна та відомостей про його місцезнаходження.

Наведене також свідчить про неправомірність реєстрації обтяження Романівською державною нотаріальною конторою за реєстраційним номером 3076849.

Згідно ч.2 ст.24 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень , за наявності підстав для відмови в державній реєстрації прав державний реєстратор приймає рішення про відмову в державній реєстрації прав.

Рішення про відмову в державній реєстрації прав повинно містити вичерпний перелік обставин, що стали підставою для його прийняття.

Як вбачається із рішення державного реєстратора про відмову ОСОБА_1 у державній реєстрації прав та їх обтяжень від 26.06.2019 № 47526752, воно не містить вичерпний перелік обставин, що стали підставою для його прийняття та не відповідає приписам ч.2 ст.24 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень .

Враховуючи викладене у сукупності, рішення державного реєстратора прав на нерухоме майно Назарця Дмитра Володимировича Романівської державної нотаріальної контори Романівського районного нотаріального округу Житомирської області про відмову ОСОБА_1 у державній реєстрації прав та їх обтяжень від 26.06.2019 № 47526752 є протиправним та підлягає скасуванню.

У відповідності до п.4 постанови Кабінету Міністрів України Про затвердження Порядку ведення Державного реєстру обтяжень рухомого майна від 5 липня 2004 р. № 8304, державна реєстрація відомостей про виникнення, зміну, припинення обтяжень, а також про звернення стягнення на предмет обтяження проводиться шляхом внесення до Реєстру запису, а також змін і додаткових відомостей до запису.

Отже, до задоволення підлягає і вимога позивача зобов`язати державного реєстратора прав на нерухоме майно Назарця Дмитра Володимировича Романівської державної нотаріальної контори Романівського районного нотаріального округу Житомирської області здійснити державну реєстрацію прав та їх обтяжень шляхом зняття заборони (архівний запис) з реєстраційним номером 3076849 щодо об`єкту обтяження невизначене майно, не вказано, состав: ціле, состояние: добудоване, статус: жиле , власником якого є ОСОБА_1 .

На підставі викладеного, керуючись статтями 70, 242-246 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

вирішив:

Позов ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , ІПН НОМЕР_1 ) до державного реєстратора прав на нерухоме майно Назарця Дмитра Володимировича Романівської державної нотаріальної контори (вул. Небесної Сотні, 103, Романів, Житомирська область,13000, код ЄДРПОУ 02888662) про визнання дій неправомірними, зобов`язання вчинити дії, - задовольнити.

Визнати протиправним та скасувати рішення державного реєстратора прав на нерухоме майно Назарця Дмитра Володимировича Романівської державної нотаріальної контори Романівського районного нотаріального округу Житомирської області про відмову ОСОБА_1 у державній реєстрації прав та їх обтяжень від 26.06.2019 № 47526752.

Зобов`язати державного реєстратора прав на нерухоме майно Назарця Дмитра Володимировича Романівської державної нотаріальної контори Романівського районного нотаріального округу Житомирської області здійснити державну реєстрацію прав та їх обтяжень шляхом зняття заборони (архівний запис) з реєстраційним номером 3076849 щодо об`єкту обтяження невизначене майно, не вказано, состав: ціле, состояние: добудоване, статус: жиле , власником якого є ОСОБА_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення суду може бути оскаржене до Сьомого апеляційного адміністративного суду через Житомирський окружний адміністративний суд протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Г.В. Чернова

СудЖитомирський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення03.01.2020
Оприлюднено09.01.2020
Номер документу86792087
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —240/9377/19

Рішення від 03.01.2020

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Чернова Ганна Валеріївна

Ухвала від 02.08.2019

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Чернова Ганна Валеріївна

Ухвала від 18.07.2019

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Чернова Ганна Валеріївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні