Ухвала
від 03.12.2009 по справі 2-а-37069/09/2070
ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИ Й АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

61064, м.Харків, вул.Володарськ ого, 46 (1 корпус)

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 грудня 2009 р. Справа № 2-а-37069/09/2070

Колегія суддів Харківськ ого апеляційного адміністра тивного суду у складі

Головуючого судді: Філато ва Ю.М.

Суддів: Водолажської Н.С. , Г уцала М.І.

за участю секретаря судово го засідання Баглаєнко Я. В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміще нні Харківського апеляційно го адміністративного суду ад міністративну справу за апел яційною скаргою Державної по даткової інспекції у Ленінсь кому районі м. Харкова на пост анову Харківського окружног о адміністративного суду від 11.06.2009р. по справі № 2-а-37069/09/2070

за позовом Державної п одаткової інспекції у Ленінс ькому районі м. Харкова < Спис ок > < Текст >

до ОСОБА_2 < Текст > < 3 особи > < 3 особа > < за участю > < Текст >

про про надання дозволу на проведення позапланової перевірки,

ВСТАНОВИЛА:

Позивач, Державна подат кова інспекція у Ленінському районі міста Харкова зверну лась до Харківського окружно го адміністративного суду з позовом, в якому просила нада ти дозвіл Державної податков ої інспекції у Ленінському р айоні м. Харкова на проведенн я позапланової виїзної докум ентальної перевірки громадя нина ОСОБА_2 з питання сво єчасності, достовірності, по вноти нарахування і сплати п одатків і зборів (обов'язкови х платежів).

Постановою Харківського о кружного адміністративного суду від 11 червня 2009р. по справі №2-а-37069/09/2070 в задоволенні позову було відмовлено.

Не погоджуючись з постанов ою Харківського окружного ад міністративного суду від 11 че рвня 2009р. по справі №2-а-37069/09/2070 пози вач, подав апеляційну скаргу , просить її скасувати та прий няти нове рішення, яким їх поз ов задовольнити, вважає, що су дом першої інстанції порушен і норми права.

Розглянувши матеріали спр ави та заслухавши суддю - до повідача колегія суддів вста новила, що за наслідками здій снення перевірки ТОВ «Бонанз а» ДПІ у Дзержинському район і міста Харкова було встанов лено факт придбання громадян ином ОСОБА_2 простих іменн их акцій ВАТ «Екомобіль» (код за ЄДР - 33292521) в кількості 5100 шт. но мінальною вартістю 1000,00 грн. за акцію на загальну суму 5,1 млн. г рн. та ощадного (депозитного) с ертифіката емісії ХАК «Земел ьний банк» номінальною варті стю 5,00 млн. грн. за ціною 50,00 тис. г рн. На запити ДПІ стосовно над ання документів про джерело походження грошових коштів, що були внесені на розрахунк овий рахунок ТОВ «Бонанза» я к оплата вартості придбаних цінних паперів, ОСОБА_2 жо дних документів не надав, що п ослугувало підставою для зве рнення з вищевказаним позово м до суду.

Відмовляючи у задоволенні позову суд першої інстанції виходив з наступного.

Відповідно до ч.2 ст.19 Констит уції України органи державно ї влади та органи місцевого с амоврядування, їх посадові о соби зобов'язані діяти лише н а підставі, в межах повноваже нь та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами Ук раїни.

Повноваження ДПІ на провед ення перевірок діяльності пл атників податків визначені З аконом України «Про державну податкову службу в Україні» . Так, відповідно до п.1 ч.1 ст.11 да ного Закону органи державної податкової служби у випадка х, в межах компетенції та у пор ядку, встановлених законами України, мають право здійсню вати документальні невиїзні перевірки (на підставі подан их податкових декларацій, зв ітів та інших документів, пов 'язаних з нарахуванням і спла тою податків та зборів (обов'я зкових платежів) незалежно в ід способу їх подачі), а також планові та позапланові виїзн і перевірки своєчасності, до стовірності, повноти нарахув ання і сплати податків та збо рів (обов'язкових платежів), до держання валютного законода вства юридичними особами, їх філіями, відділеннями, іншим и відокремленими підрозділа ми, що не мають статусу юридич ної особи, а також фізичними о собами, які мають статус суб'є ктів підприємницької діяльн ості чи не мають такого стату су, на яких згідно із законами України покладено обов'язок утримувати та/або сплачуват и податки і збори (обов'язкові платежі), крім Національного банку України та його устано в.

З огляду на вищенаведені но рми закону суд першої інстан ції дійшов висновку, що таког о виду перевірки як позаплан ова виїзна документальна пер евірка з питання своєчасност і, достовірності, повноти нар ахування та сплати податків, зборів (обов'язкових платежі в) чинним законодавством не п ередбачено. Проте, в позові ДП І просить надати дозвіл на пр оведення саме позапланової в иїзної документальної перев ірки з питання своєчасності, достовірності, повноти нара хування та сплати податків, з борів (обов'язкових платежів ).

Крім того, судом першої інст анції зазначено, що ні в позов ній заяві, ні під час судового розгляду позивачем не навед ено жодних доказів існування в діяльності відповідача бу дь-якого об'єкту оподаткуван ня, не визначено для перевірк и правильності справляння як их саме податкових зобов'яза нь необхідно отримання дозво лу.

Вирішуючи спір, суд зважає і на ту обставину, що відповіда чем були проведені операції з придбання у ТОВ «Бонанза» ц інних паперів. Таким чином, су д першої інстанції дійшов ви сновку про застосування до с пірних правовідносин п.9.6 ст.9 З акону України «Про податок з доходів фізичних осіб».

Так, підпунктом 9.6.2 п.9.6 ст.9 Зако ну України «Про податок з дох одів фізичних осіб передбаче но, що інвестиційний прибуто к розраховується як позитивн а різниця між доходом, отрима ним платником податку від п родажу окремого інвестицій ного активу, та його вартіст ю, що розраховується виходяч и з суми витрат, понесених у зв 'язку з придбанням такого акт иву, з урахуванням норм підпу нкту 9.6.4 цього пункту.

За правилом п.п. «а» п.п.9.6.7 п.9.6 с т.9 Закону України «Про подато к з доходів фізичних осіб» ін вестиційним активом є пакет цінних паперів чи корпоратив ні права, виражені в інших, ніж цінні папери, формах, випущен і одним емітентом, а також бан ківські метали, придбані у ба нку, незалежно від місця їх по дальшого продажу.

Відповідно до Закону Украї ни «Про цінні папери та фондо вий ринок» і акції, і ощадний с ертифікат є цінними паперами . Отже, для визначення наявнос ті доходу за операціями з цін ними паперами слід керуватис ь саме п.9.6 ст.9 Закону України « Про податок з доходів фізичн их осіб».

Перевіривши матеріали спр ави, суд дійшов висновку, що по зивач не надав суду ніяких до казів одержання ОСОБА_2 до ходу від придбання цінних па перів, більше того в розумінн і п.1.3 ст.1, п.9.6 ст.9 Закону України «Про податок з доходів фізич них осіб» отримання доходу в ід операції з придбання взаг алі є неможливим.

З оглядом на викладене коле гія суддів вважає, що суд пер шої інстанції правомірно дій шов висновку про необґрунто ваність позовних вимог ДПІ у Ленінському районі м. Харков а.

На підставі викладеного ко легія суддів вважає, що суд пе ршої інстанції правильно вст ановив обставини справи та у хвалив судове рішення з доде ржанням норм матеріального т а процесуального права, дово ди апеляційної скарги виснов ків суду першої інстанції не спростовують.

Керуючись ст. 160, 167, 195, 196, 198, 200, 205, 206, 209, 25 4 Кодексу адміністративного судочинства, колегія суддів, -

У Х В А Л И Л А:

Апеляційну скаргу Дер жавної податкової інспекції у Ленінському районі м. Харко ва залишити без задоволення.

Постанову Харківського ок ружного адміністративного с уду від 11.06.2009р. по справі № 2-а-37069/09 /2070 залишити без змін.

Ухвала набирає законної си ли з моменту її проголошення та може бути оскаржена у каса ційному порядку протягом міс яця з дня складання ухвали у п овному обсязі шляхом подачі касаційної скарги безпосере дньо до Вищого адміністратив ного суду України.

Головуючий суддя (підпис) Філатов Ю.М.

Судді (підпис)

(підпис) Водолажська Н.С.

Гу цал М.І.

ЗГІДНО З ОРИГІНАЛОМ: Філатов Ю.М.

Повний текст ухвали вигото влений 08.12.2009 р.

СудХарківський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення03.12.2009
Оприлюднено01.07.2010
Номер документу8680019
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-37069/09/2070

Ухвала від 03.12.2009

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Філатов Ю.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні