Рішення
від 02.01.2020 по справі 529/1199/19
ДИКАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 529/1199/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 січня 2020 року Диканський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого - судді Гвоздика А. Є.

при секретарі Скрипник Р. А.,

розглянувши у порядку загального позовного провадження у відкритому підготовчому засіданні в залі суду в смт. Диканька цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Надеждинської сільської ради Диканського району Полтавської області , третя особа, яка не заявляє самостійні вимоги - приватний нотаріус Диканського районного нотаріального округу Шимка Олександр Іванович, про визнання права власності в порядку спадкування, -

ВСТАНОВИВ:

Вказуючи на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Ново-Михайлівка Решетилівського району Полтавської області померла баба позивача ОСОБА_2 , після смерті якої відкрилася спадщина на належне їй нерухоме майно у вигляді земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 3,4756 га, яка розташована на території Надеждинської сільської ради Диканського району Полтавської області. Однак, прав на цю спадщину в даний час позивач оформити не може у зв`язку з відсутнім оригіналом правовстановлюючого документу на цю земельну ділянку, тому позивач звернувся до суду з позовом, в якому просить визнати за ним право власності на вказане спадкове майно, яке залишилося після смерті його баби.

В судове засідання позивач не з`явився, але на адресу суду надіслав письмову заяву в якій вказав, що свій позов підтримує повністю та просить його задоволити, а саму справу розглянути у його відсутність.

Представник відповідача - Надеждинської сільської ради Диканського району Полтавської області в судове засідання не з`явився, але до суду подав відзив на позовну заяву в якому зазначив, що Надеждинська сільська рада позовні вимоги позивача вважає обґрунтованими та визнає його, і тому не заперечує проти їх задоволення, а також просив розгляд справи провести у його відсутність.

Третя особа, приватний нотаріус Диканського районного нотаріального округу Шимка О. І. в судове засідання також не з`явився, але відповідно до чинного законодавства був повідомлений про час і місце розгляду справи, тому розгляд справи у підготовчому судовому засіданні був проведений у відсутність третьої особи.

Враховуючи те, що позивач позов підтримав, відповідач його визнав, а третя особа по справі проти задоволення позову не заперечував, тому розгляд даної справи по суті був проведений, відповідно до ст. 198 ЦПК України, у підготовчому судовому засіданні.

Розглянувши позовну заяву, дослідивши наявні у справі докази, відзив на позов від відповідача та пояснення щодо позову від третьої особи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Як було встановлено в судовому засіданні, після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , залишилося спадкове майно у вигляді земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 3,4756 га, яка розташована в адміністративних межах Надеждинської сільської ради Диканського району Полтавської області, кадастровий номер 5321084000:00:001:0034, право власності на яке посвідчено сертифікатом серії ПЛ № 0223183 від 27. 12. 1996 року.

Відповідно до повідомлення приватного нотаріуса Шимки О. І. від 10. 12. 2019 року (ар. с. № 17) вбачається, що нотаріус не взмозі видати позивачу свідоцтво про право власності на вищевказану земельну ділянку, оскільки відсутній правовстановлюючий документ на цю земельну ділянку.

Також, відповідно до довідки видної відділом держгеокадастру у Диканському районі від 18. 11. 2019 року (ар. с. №11) було проінформовано нотаріуса, що ОСОБА_2 була внесена до "Книги реєстрації сертифікатів про право на земельну частку (пай)", сертифікат ПЛ № 0223183 від 27. 12. 1996 року площею 4,06 у.к.га, на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка знаходиться на території Надеждинської сільської ради Диканського району Полтавської області не отримала.

Відповідно до витягу з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки від 09. 12. 2019 року (ар. с. № 14) вбачається, що загальна нормативна грошова оцінка земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 3,4756 га, що розташована на території Надеждинської сільської ради Диканського району становить 94 056 грн. 07 коп.

Судом встановлено, що померла та позивач дійсно були бабою та онуком і так як після смерті баби позивач не подав заяву про відмову від спадщини, то відповідно до положень ч. 2 ст. 1268 ЦК України він є таким, що прийняв спадщину після смерті своєї баби у вигляді вказаного вище майна.

Відповідно до заповіту від 24. 11. 1995 року було встановлено, що померла ОСОБА_2 все належне їй майно заповіла своєму онукові - позивачу по справі ОСОБА_1 .

На вказане спадкове майно померла ОСОБА_2 за життя, не встигла вирішити питання щодо його належного оформлення та реєстрації документів про право власності, так як померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , а смерть людини не може бути передбачуваною.

Оскільки, померла ОСОБА_2 належним чином не здійснила реєстрації права власності на належну їй земельну ділянку та втрату самого правовстановлюючого документу, так як померла, однак, вказане вище майно є спадковим. Тому, відповідно до положень ст. ст. 392, 1296, 1299 ЦК України, за позивачем слід визнати в порядку спадкування право власності на вказану вище земельну ділянку з реєстрацією цього права на спадщину в органах, які здійснюють державну реєстрацію нерухомого майна.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 316, 376, 392, 1296, 1299 ЦК України, ст. ст. 7, 8, 81, 83, 258, 259, 263-268 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 , який проживає в АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , до Надеждинської сільської ради Диканського району Полтавської області, яка знаходиться в с. Надежда Диканського району Полтавської області, ідентифікаційний код ЄДРПОУ 21047709, третя особа, яка не заявляє самостійні вимоги - приватний нотаріус Диканського районного нотаріального округу Шимка Олександр Іванович, який знаходиться в смт . Диканька Полтавської області, вул. Гоголя, 2, ідентифікаційний код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , про визнання права власності на спадкове майно, задоволити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , в порядку спадкування право власності на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 3,4756 га, яка розташована в адміністративних межах Надеждинської сільської ради Диканського району Полтавської області, кадастровий номер 5321084000:00:001:0034, як за спадкоємцем такого майна після смерті баби ОСОБА_2 .

Рішення набирає законної сили через 30 днів з дня його проголошення, якщо на нього не буде подана апеляційна скарга учасниками справи.

Рішення може бути оскаржене протягом 30 днів з дня його проголошення шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Полтавського апеляційного суду.

Головуючий:

СудДиканський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення02.01.2020
Оприлюднено10.01.2020
Номер документу86807004
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —529/1199/19

Рішення від 02.01.2020

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Гвоздик А. Є.

Ухвала від 13.12.2019

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Гвоздик А. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні