Постанова
від 31.05.2007 по справі а5/162-07
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

А5/162-07

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД

Київської області

01032, м. Київ - 32, вул. Комінтерну, 16тел. 230-31-77

ПОСТАНОВА

Іменем України

"31" травня 2007 р.                                                                   Справа № А5/162-07

Господарський суд Київської області в складі судді Подоляка Ю.В., при секретарі Оксаковській М.А., розглянувши адміністративну справу

за позовомБілоцерківського міськрайонного центру зайнятості - робочий орган виконавчої дирекції Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, м. Вишгород, м. Біла Церква

доТовариства з обмеженою відповідальністю „Агрос-Сервіс”, с. Красне, Білоцерківський район

про стягнення 7699,19 грн.

за участю представників:

позивача:Безвербна А.О. –дов. від 22.01.2007р., № 121

відповідача:не з'явились, про час і місце судового засідання повідомлені належним чином

Обставини справи:

В господарський суд Київської області надійшов адміністративний позов Білоцерківського міськрайонного центру зайнятості - робочий орган виконавчої дирекції Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття (далі –Позивач) до Товариства з обмеженою відповідальністю „Агрос-Сервіс” (далі –Відповідач) про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття в розмірі 7699,19 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідач в порушення вимог пункту 2 статті 35, статті 38 Закону України “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття” та пункту 5.6 Інструкції про порядок обчислення і сплати внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та обліку їх надходження до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, затвердженої наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 18 грудня 2000 р. N 339, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 16 січня 2001 р. за N 30/5221, не в повному обсязі сплатив страхові внески на загальнообов'язкове державне соціальне страхування України на випадок безробіття, в зв'язку з чим за ним утворилась заборгованість в сумі 7699,19 грн. На підтвердження позову позивач посилається на розрахункову відомість про нарахування і перерахування страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття за  2006 рік.

В судовому засіданні представник позивача повністю підтримав позовні вимоги, посилаючись на обставини викладені в позові.

Відповідач в судове засідання не з'явився, надіслав до суду заяву про визнання позову в повному обсязі.

Згідно ч. 2 ст. 128 Кодексу адміністративного судочинства України неприбуття в судове засідання без поважних причин представника сторони або третьої особи, або неповідомлення ним про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду справи.

Беручи до уваги, що господарський суд повідомив сторони про розгляд справи належним чином відповідно до п. 3.5.11 Інструкції з діловодства в господарських судах України, затвердженої наказом Голови Вищого господарського суду України від 10.12.2002р. № 75, що підтверджується: журналом вихідної кореспонденції канцелярії господарського суду Київської області; відповідною відміткою на першому примірнику ухвали про відкриття провадження в адміністративній справі, що міститься в матеріалах справи, тому суд розглядає справу за наявними в ній матеріалами.  

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, присутнього у судовому засіданні, суд

встановив:

Відповідач зареєстрований як платник внесків до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття  з 12.01.2000 року.

Відповідно до пункту 2 статті 4 Закону України “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття”, відповідач як суб'єкт підприємницької діяльності є платником страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України.

Згідно із п. 2 ст. 35 Закону України “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття” роботодавці є платниками страхових внесків до Фонду і зобов'язані своєчасно та в повному розмірі сплачувати страхові внески. Згідно з п. 3 ст. 17 зазначеного Закону роботодавці та застраховані особи сплачують страхові внески один раз на місяць в день одержання роботодавцями в установах банків коштів на оплату праці.

Відповідно до вимог статті 19 Закону України “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття”, відповідач зобов'язаний здійснювати відрахування до Фонду страхових внесків у відсотках до сум фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, що включають витрати на виплату основної та додаткової заробітної плати, інших заохочувальних і компенсаційних виплат, у тому числі в натуральній формі, що визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону України "Про оплату праці", які підлягають обкладенню податком з доходів фізичних осіб.

Пунктом 1 статті 38 Закону України “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття” встановлено, що роботодавець несе відповідальність за несвоєчасність реєстрації як платник страхових внесків, несвоєчасність сплати та неповну сплату страхових внесків, у тому числі страхових внесків, що сплачують застраховані особи через рахунки роботодавців.

Відповідно до пункту 4.2 Інструкції про порядок обчислення і сплати внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та обліку їх надходження до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, затвердженої наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 18 грудня 2000 р. N 339, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 16 січня 2001 р. за N 30/5221, страхові внески нараховуються: для роботодавців - у відсотках до сум фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, які включають витрати на виплату основної та додаткової заробітної плати, інших заохочувальних і компенсаційних виплат, у тому числі в натуральній формі, які визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону України "Про оплату праці", які підлягають обкладанню податком з доходів фізичних осіб.

Пунктом 5.6 вищевказаної Інструкції передбачено, що страхові внески сплачуються один раз на місяць в день одержання роботодавцями в установах банків коштів на оплату праці.

Як вбачається з матеріалів справи, за відповідачем рахується заборгованість по сплаті страхових внесків на загальнообов'язкове державне  соціальне страхування на випадок безробіття в сумі 7699,19 грн., про що свідчить розрахункова відомість про нарахування і перерахування страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття за 2006 рік, в якій відповідач самостійно визначив своє зобов'язання зі сплати страхових внесків в сумі 17587,19 грн. Зазначена відомість підписані керівником відповідача, засвідчена відбитком печатки та самостійно подані відповідачем позивачу.

Судом досліджено додане до матеріалів позовної заяви Рішення господарського суду Київської області від 17.02.2006 року у справі № 18/15-06, яким задоволено позов Білоцерківського міськрайонного центру зайнятості до Товариства з обмеженою відповідальністю „Агрос-Сервіс” про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття в розмірі 9888,00 грн. та встановлено, що вказана сума включена відповідачем в вищезазначену розрахункову відомість за 2006р.   

Таким чином, на час вирішення спору борг відповідача по сплаті страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття становить 7699,19 грн., (17587,19 грн. - задекларована сума зобов'язання зі сплати внесків до фонду за 2006р. – 9888 грн. - сума стягнута за рішенням суду = 7699,19 - сума позову (боргу), що підтверджується матеріалами справи у їх сукупності.

Беручи до уваги викладене суд дійшов висновку що позовні вимоги про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття  в розмірі 7699,19 грн. є доведеними, обґрунтованими, а відтак підлягають задоволенню.

Судові витрати розподіляються відповідно до ч. 4 статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України.

Керуючись ст. ст. 128, 158, 160 - 163, 167, п. 6 Прикінцевих та Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України, господарський суд –

постановив:

1.  Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю „Агрос-Сервіс” (09143, Київська область, Білоцерківський район, с. Красне, вул. Пролетарська, 47, код ЄДРПОУ 30496642) на користь Білоцерківського міськрайонного центру зайнятості - робочий орган виконавчої дирекції Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття (09117, Київська область, м. Біла Церква, вул. Ярослава Мудрого, 36, код ЄДРПОУ 22199887) –7699,19 грн. заборгованості.

Дана постанова набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження або апеляційної скарги в порядку, встановленому ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції протягом десяти днів з дня її складення в повному обсязі за правилами, встановленими ст.  ст.  185-187 КАС України.

Суддя                                                                                                  

Дата ухвалення рішення31.05.2007
Оприлюднено29.08.2007
Номер документу868101
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —а5/162-07

Постанова від 31.05.2007

Господарське

Господарський суд Київської області

Подоляк Ю.В.

Ухвала від 28.04.2007

Господарське

Господарський суд Київської області

Подоляк Ю.В.

Постанова від 27.04.2007

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Шевченко С.Л.

Ухвала від 20.03.2007

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Шевченко С.Л.

Ухвала від 16.02.2007

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Шевченко С.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні