Ухвала
від 10.01.2020 по справі 520/14406/19
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61022, м. Харків, майдан Свободи, 6, inbox@adm.hr.court.gov.ua, ЄДРПОУ: 34390710

У Х В А Л А

10.01.2020 № 520/14406/19

Суддя Харківського окружного адміністративного суду Мороко А.С., розглянувши в порядку спрощеного провадження адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області про стягнення коштів,

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернулась до Харківського окружного адміністративного суду з позовом, в якому просить суд стягнути з Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області на користь ОСОБА_1 безпідставно сплачені кошти у розмірі 6903,00 грн.

Ухвалою Харківського окружного адміністративного суду від 03.01.2020 відкрито провадження в адміністративній справі № 520/14406/19 за позовом ОСОБА_1 до Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області про стягнення коштів.

09.01.2020 від позивача надійшли уточнення до позовної заяви, в яких просить суд розглядати позовну заяву в наступній редакції: зобов`язати Головне управління Пенсійного фонду України в Харківській області сформувати та подати до управління Державної казначейської служби України в Індустріальному районі м. Харкова подання про повернення ОСОБА_1 з Державного бюджету збору на обов`язкове державне пенсійне страхування в сумі 6903,00 грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 47 КАС України крім прав та обов`язків, визначених у статті 44 цього Кодексу, позивач має право на будь-якій стадії судового процесу відмовитися від позову. Позивач має право змінити предмет або підстави позову, збільшити або зменшити розмір позовних вимог шляхом подання письмової заяви до закінчення підготовчого засідання або не пізніше ніж за п`ять днів до першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження.

Судом встановлено, що заява про уточнення позовних вимог подана з додержанням вимог ст.ст. 160,171 Кодексу адміністративного судочинства України, а тому, суд приходить до висновку про її прийняття до розгляду.

Також, у вказаній уточненій позовній заяві позивачем заявлено клопотання про залучення управління Державної казначейської служби України в Індустріальному районі м. Харкова в якості третьої особи, оскільки дана справа стосується прав та обов`язків управління.

Дослідивши вказане клопотання, судом встановлено наступне.

Відповідно до квитанції № 0006187 від 18.10.2019 збір на обов`язкове державне пенсійне страхування в сумі 6903,00 грн сплачено позивачем на рахунок управління Державної казначейської служби України у Шевченківському районі м. Харкова.

Механізм повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів визначено Порядком повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2013 №787 (далі - Порядок №787).

Відповідно до пункту 5 Порядку № 787 повернення помилково або надміру зарахованих до бюджету податків, зборів (обов`язкових платежів) та інших доходів бюджетів здійснюється за поданням органів, що контролюють справляння надходжень бюджету. Подання на повернення помилково або надміру зарахованих до бюджету зборів, платежів та інших доходів бюджетів (крім зборів та платежів, контроль за справлянням яких покладено на органи Державної фіскальної служби України) подається до відповідного органу Казначейства за формою згідно з додатком 1 до цього Порядку.

Процедура примусового стягнення коштів визначена Порядком виконання рішень про стягнення коштів державного та місцевих бюджетів або боржників, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03 серпня 2011 № 845 (далі - Порядок № 845)

Зазначений порядок передбачає, що рішення про стягнення коштів державного та місцевих бюджетів або боржників виконуються на підставі виконавчих документів.

Згідно з пунктом 17 Порядку № 845 стягувані, на користь яких прийняті судові рішення про стягнення надходжень бюджету, подають до органу Казначейства, на рахунки в якому зараховані надходження бюджету, документи, зазначені у пункті б цього Порядку.

Отже, здійснювати повернення коштів 6903,00 грн, сплачені позивачем має управління Державної казначейської служби України у Шевченківському районі м. Харкова.

Таким чином, суд приходить до висновку про безпідставність клопотання позивача про залучення управління Державної казначейської служби України в Індустріальному районі м. Харкова в якості третьої особи, а тому, вказане клопотання задоволенню не підлягає.

Відповідно до частини 2 ст. 49 КАСУ треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Враховуючи викладене, та те, що судове рішення може вплинути на права і обов`язки саме управління Державної казначейської служби України у Шевченківському районі м. Харкова, суд вважає за необхідне залучити останнього до участі у справі як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору.

Керуючись статтями 49, 248, 255 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

У Х В А Л И В :

Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору управління Державної казначейської служби України у Шевченківському районі м. Харкова (61166, м. Харків, вул. Бакуліна, буд. 18).

Направити позовну заяву з додатками третій особі, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя А.С. Мороко

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення10.01.2020
Оприлюднено11.01.2020
Номер документу86826943
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —520/14406/19

Ухвала від 10.01.2020

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мороко А.С.

Ухвала від 03.01.2020

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мороко А.С.

Ухвала від 02.09.2019

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Луняченко В. О.

Ухвала від 27.06.2019

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Луняченко В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні