Рішення
від 10.01.2020 по справі 559/2655/19
ДУБЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 559/2655/19

2/559/424/2020

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 січня 2020 року Дубенський міськрайонний суд Рівненської області

в складі головуючого судді Ралець Р.В.,

секретаря судового засідання Крушняк О.С.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в залі суду м. Дубно справу за позовом ОСОБА_1 до Озерянської сільської ради про встановлення факту родинних відносин та про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за законом,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Озерянської сільської ради Дубенського району Рівненської області про встановлення факту родинних відносин та визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за законом. Просить суд встановити факт, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Озеряни Дубенського району Рівненської області, є його бабою, а також визнати за ним в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 право власності на земельні ділянки загальною площею 3, 62 га, згідно Державного акта на право приватної власності на землю І-РВ № 036211.

В обґрунтування позовних вимог посилається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його баба ОСОБА_2 , яка на день смерті проживала та була зареєстрована в АДРЕСА_1 . На момент смерті разом з бабою проживали та були зареєстровані: чоловік ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , син ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 , дочка ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_5 , та він, внук.

Він єдиний спадкоємець після смерті баби, оскільки інші члени сім`ї, які разом з нею проживали, померли не прийнявши спадщину після її смерті. Згідно ст. 1268 ЦК України він вчасно прийняв спадщину шляхом володіння спадковим майном, оскільки проживав разом з бабою на день її смерті.

В сільській раді йому повідомили, що бабі належав державний акт на право приватної власності на землю І-РВ 036211 загальною площею 3, 62 гектара, в тому числі рілля 3,32 га, кормові угіддя (пасовища) - 0, 30 га. На запит адвоката відділом у Дубенському районі ГУ Держгеокадастру у Рівненській області надано довідку, в якій зазначено, що за ОСОБА_2 обліковується державний акт на право приватної власності на землю І-РВ 036211 реєстраційний №4 від 11.06.2002 загальною площею 3, 62 гектара, в тому числі рілля 3,32 га, кормові угіддя (пасовища) - 0, 30 га., місцезнаходження земельних ділянок: Озерянська сільська рада Дубенського району Рівненської області.

Державний акт на право приватної власності на землю втрачений, про що ним розміщено оголошення у місцевому ЗМІ.

Окрім того, під час огляду документів для видачі свідоцтва про право на спадщину за законом, нотаріус виявила розбіжності у написанні його прізвища, прізвища його мами та прізвища спадкодавця.

Так, у його свідоцтві про народження матір`ю зазначена ОСОБА_6 , у свідоцтві про народження якої матір`ю зазначена ОСОБА_2 . Натомість у свідоцтві про смерть та у Державному акті на право власності на землю серії І-РВ 036211 спадкодавець зазначена ОСОБА_2 .

За таких розбіжностей, а також в зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів на землю, він позбавлений можливості без рішення суду отримати свідоцтво про право на спадщину за законом.

Позивач просить розгляд справи провести без його участі, позовні вимоги підтримує та просить їх задовольнити, про що зазначив у позовній заяві.

Відповідач, належно повідомлений про день та час слухання справи, в судове засідання не з`явився, попередньо подавши до суду заяву про розгляд справи без участі представника Озерянської сільської ради, позовні вимоги визнають.

Відповідно до ч. 3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Керуючись ст. 223 ЦПК України, суд вважає можливим провести судове засідання без участі сторін на підставі наявних у справі доказів.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Відповідно до ч. 4 ст. 268 ЦПК України, у разі неявки всіх учасників справи у судове засідання, яким завершується розгляд справи, або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, суд підписує рішення без його проголошення.

Згідно роз`яснень, що містяться в пункті 11 постанови Пленуму Верховного Суду України №14 від 18 грудня 2009 року Про судове рішення у цивільній справі , … у разі визнання відповідачем позову, яке не суперечить закону, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд у мотивувальній частині рішення може вказати лише про визнання позову та прийняття його судом.

Перевіривши фактичні обставини справи, наявні докази в їх сукупності та взаємозв`язку суд з врахуванням того, що визнання відповідачем позову не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, приходить до висновку про задоволення позову у повному обсязі.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , виданим 19 березня 2010 року Озерянською сільською радою Дубенського району Рівненської області (а.с. 7).

ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 , виданим 16 січня 2010 року Озерянською сільською радою Дубенського району Рівненської області (а.с. 8).

ОСОБА_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_4 ,що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_3 , виданим 26 липня 2019 року Озерянською сільською радою Дубенського району Рівненської області (а.с. 10).

ОСОБА_5 померла ІНФОРМАЦІЯ_5 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_4 , виданим 17 травня 2018 року Озерянською сільською радою Дубенського району Рівненської області (а.с. 9).

Згідно довідки № 73 від 21.01.2019, виданої Озерянською сільською радою, на момент смерті разом з ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживали та були зареєстровані: чоловік ОСОБА_3 , син ОСОБА_4 , дочка ОСОБА_5 та внук ОСОБА_1 (а.с. 11).

У свідоцтві про народження позивача серії НОМЕР_5 матір`ю зазначена ОСОБА_6 (а.с. 12)

У свідоцтві про народження ОСОБА_6 матір`ю зазначена ОСОБА_2 (а.с. 13).

Після укладення шлюбу ОСОБА_6 змінила прізвище на ОСОБА_6 (а.с. 14).

Згідно довідки № 194/106-19 від 24.09.2019, виданої відділом у Дубенському районі ГУ Держгеокадастру у Рівненській області, за ОСОБА_2 обліковується державний акт на право приватної власності на землю І-РВ 036211 реєстраційний №4 від 11.06.2002 загальною площею 3, 62 гектара, в тому числі рілля 3,32 га, кормові угіддя (пасовища) - 0, 30 га., місцезнаходження земельних ділянок: Озерянська сільська рада Дубенського району Рівненської області (а.с. 15).

Державний акт на право власності на землю серії І-РВ 036211 втрачено, про що розміщено оголошення у місцевій газеті Скриня (а.с. 17).

Відповідно до висновку приватного нотаріуса Дубенського районного нотаріального округу Коника Б.М. № 597/01-16 від 22.04.2019, свідоцтво про право на спадщину на земельну ділянку, що належала ОСОБА_2 не видано у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів (а.с. 16).

Відповідно до ч.1 ст.1221 ЦК України місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця. Із роз`яснень викладених у п.п. 2, 23 Постанови Пленуму Верховного Суду України Про судову практику у справах спадкування №7 від 30.05.2008 року, слідує, що виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд про встановлення цих фактів. Зокрема, у такому порядку суди повинні розглядати заяви про встановлення факту постійного проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини. Якщо постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, у зв`язку з цим нотаріус відмовив особі в оформленні спадщини, спадкоємець має має право звернутись в суд з заявою про встановлення факту постійного проживання з спадкодавцем на час відкриття спадщини.

З огляду на те, що в складі спадщини наявне нерухоме майно, у силу вимог ч.1 ст.1299 ЦК України спадкоємці зобов`язані зареєструвати право на спадщину в органах, які здійснюють державну реєстрацію нерухомого майна, для цього заявнику необхідно отримати свідоцтво про право на спадщину. Так як такі документи у заявника відсутні, то він звернувся до суду із заявою про встановлення факту постійного проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини, маючи за мету оформлення та видачу нотаріусом свідоцтва про право на спадщину.

Відповідно до п.п. 3, 5 ст. 1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом зі спадкодавцем під час відкриття спадщини вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Відповідно до п. 211 Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України , затвердженої наказом Міністра Юстиції України №20/5 від 03 березня 2004 року - доказом постійного проживання разом зі спадкодавцем можуть бути: довідка житлово-експлуатаційної організації, правління житлово-будівельного кооперативу, відповідного органу місцевого самоврядування про те, що спадкоємець безпосередньо перед смертю спадкодавця проживав разом зі спадкодавцем; копія рішення суду, що набрало законної сили, про встановлення факту своєчасного прийняття спадщини; реєстраційний запис у паспорті спадкоємця або в будинковій книзі, який свідчить про те, що спадкоємець постійно проживав разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, та інші документи, що підтверджують факт постійного проживання разом із спадкодавцем.

Задовольняючи заяву про встановлення факту родинних відносин, суд бере до уваги, що згідно довідки Озерянської сільської ради Дубенського району позивач проживав та був зареєстрований разом з бабою ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 ; визнання факту заінтересованою особою; те, що метою встановлення даного факту є необхідність реалізації права на оформлення спадкового майна, отже такий факт породжує юридичні наслідки; чинним законодавством не передбачено іншого порядку встановлення даного факту; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Відповідно до п.23 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року № 7 Про судову практику у справах про спадкування у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Відповідач позовні вимоги визнав. Реалізувати свої права на спадок в позасудовому порядку позивач не може.

Згідно п.11 ч.1 ст. 346 ЦК України однією із підстав припинення права власності є смерть власника.

Статтею 328 ЦК передбачено, що право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Згідно ч.1 ст. 1297 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

Відповідно до ст. 19 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень рішення суду, що набрало законної сили, є однією з підстав для реєстрації права власності на об`єкт нерухомого майна.

Обставини, які б вказували, що ОСОБА_2 при житті неправомірно набула або володіла земельною ділянкою загальною площею 3, 62 гектара, згідно Державного акта на право власності на землю серії І-РВ 036211, розташованою на території Озерянської сіської ради Дубенського району Рівненської області, в суді не встановлено, натомість зазначена земельна ділянка дійсно рахується за спадкодавцем. Враховуючи, що спадщину після її смерті прийняв ОСОБА_1 , нотаріусом відмовлено в отриманні свідоцтва про право на спадщину, відповідач позов визнав, суд вважає, що за позивачем необхідно визнати право на спадкове майно в судовому порядку.

Керуючись: ст. 346, 328, 1217, 1261, 1297 ЦК України ст.10, 60, 212, 213, 293, 315, 319 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 (ІНФОРМАЦІЯ_6 , РНОКПП НОМЕР_6 , місце проживання: АДРЕСА_1 ) до Озерянської сільської ради (місцезнаходження: вул. Шевченка, 71, с. Озеряни Дубенського району Рівненської області, код ЄДРПОУ 04386367) про встановлення факту родинних відносин та про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за законом,- задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Озеряни Дубенського району Рівненської області, актовий запис № 8, є бабою ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , РНОКПП НОМЕР_6 .

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , РНОКПП НОМЕР_6 , в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , право власності на земельні ділянки загальною площею 3, 62 га, в тому числі рілля - 3, 32 га, кормові угіддя (пасовища) - 0, 30 га, згідно Державного акта на право приватної власності на землю І-РВ № 036211 реєстраційний № 4 від 11.06.2002 року на території Озерянської сільської ради Дубенського району Рівненської області, за цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Апеляційна скарга подається до Рівненського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не булу вручену у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя:

СудДубенський міськрайонний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення10.01.2020
Оприлюднено12.01.2020
Номер документу86840312
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —559/2655/19

Рішення від 10.01.2020

Цивільне

Дубенський міськрайонний суд Рівненської області

Ралець Р. В.

Ухвала від 04.12.2019

Цивільне

Дубенський міськрайонний суд Рівненської області

Ралець Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні