Рішення
від 10.01.2020 по справі 559/1669/19
ДУБЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 559/1669/19

2-о/559/3/2020

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 січня 2020 року Дубенський міськрайонний суд Рівненської області

в складі головуючого судді Ралець Р.В.,

секретаря судового засідання Протас Ю.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Дубно цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Соснівська сільська рада Дубенського району, про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем. В обґрунтування заявлених вимог посилається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її син ОСОБА_2 . На день смерті був офіційно зареєстрований у АДРЕСА_1 , але фактично проживав постійно до дня смерті із заявницею, як своєю матір`ю, у АДРЕСА_2 . Після його смерті відкрилась спадщина на все належне йому майно. Заявниця не зверталася із заявою про прийняття спадщини до нотаріуса раніше та не подавала заяв про відмову від спадщини, а отже є такою, що фактично її прийняла, оскільки спільно з ним проживала. Інших спадкоємців немає. Її чоловік, батько померлого сина, ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

При зверненні в нотаріальну контору із заявою про оформлення спадкових прав після смерті ОСОБА_2 заявниці було відмовлено, у зв`язку із тим, що реєстрація її місця проживання і реєстрація місця проживання сина, на день його смерті, не однакова.

Враховуючи зазначені обставини, вона змушена звернутися до суду із заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем.

В судове засідання заявниця не з`явилась, згідно поданої заяви, просить розгляд заяви провести без її участі.

Представник заінтересованої особи Соснівської сільської радив судове засідання також не з`явився, попередньо подавши до суду заяву про розгляд справи без участі представника сільської ради, не заперечують проти задоволення заявлених вимог.

Суд, з`ясувавши обставини справи, вважає, що заява підлягає задоволенню.

Згідно ст. 293, 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до п.7 Постанови Пленуму Верховного Суду України №5 від 31.03.1995 року "Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення" суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , згідно свідоцтва про смерть серія НОМЕР_1 (а.с. 4).

ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , згідно свідоцтва про смерть серія НОМЕР_2 (а.с. 5).

ОСОБА_2 народився ІНФОРМАЦІЯ_3 , його батьками зазначені ОСОБА_3 та ОСОБА_1 , згідно свідоцтва про народження НОМЕР_3 (а.с. 6).

Згідно довідки виданої виконкомом Соснівської сільської радою № 678 від 24.07.2019 року ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 (а.с. 7)

Відповідно до довідок, виданих виконкомом Соснівської сільської радою № 679 від 24.07.2019 року та № 680 від 24.07.2019 року ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , зареєстрована за адресою АДРЕСА_2 . З нею проживав без реєстрації її син ОСОБА_2 . Мати доглянула його до смерті і похоронила за власні кошти. ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , але фактично не проживав (а.с. 8).

Згідно повідомлення приватного нотаріуса Дубенського районного нотаріального округу Бадаліс Ж.П. від 24.07.2019 року № 383/01-16 ОСОБА_1 було відмовлено в оформлені спадкової справи після смерті ОСОБА_2 у зв`язку із тим, що реєстрація її місця проживання і реєстрація місця проживання сина, на день його смерті, не однакова (а.с. 9).

Згідно ч.1 ст.1221 ЦК України місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

Відповідно до п.п. 3, 5 ст. 1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом зі спадкодавцем під час відкриття спадщини вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Частиною 2 ст. 256 ЦПК України визначено, що в судовому порядку можуть бути встановлені інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено інший порядок їх встановлення.

Задовольняючи заяву про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, суд бере до уваги, що заявниця є спадкоємцем майна покійного ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнання факту заінтересованою особою. Метою встановлення даного факту є необхідність реалізації права на спадщину, отже такий факт породжує юридичні наслідки, чинним законодавством не передбачено іншого порядку встановлення даного факту, встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Керуючись ст.ст. 10, 11, 209, 293, 294, 315, 319 ЦПК України, на підставі ст.ст. 1220, 1221, 1268, 1270, 1299 ЦК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_4 , ІПН НОМЕР_4 , місце проживання: АДРЕСА_2 ), заінтересована особа: Соснівська сільська рада (місцезнаходження: вул. А. Мороза, 13 с. Соснівка Дубенського району Рівненської області, код ЄДРПОУ 04385379) про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем, -задовольнити.

Встановити факт постійного проживання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , із спадкодавцем ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , на час відкриття спадщини, за адресою: АДРЕСА_2 .

Апеляційна скарга подається до Рівненського Апеляційного суду через Дубенський міськрайонний суд протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя:

Дата ухвалення рішення10.01.2020
Оприлюднено12.01.2020
Номер документу86840321
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —559/1669/19

Рішення від 10.01.2020

Цивільне

Дубенський міськрайонний суд Рівненської області

Ралець Р. В.

Ухвала від 12.09.2019

Цивільне

Дубенський міськрайонний суд Рівненської області

Ралець Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні