Ухвала
від 09.01.2020 по справі 127/151/20
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №127/151/20

Провадження №1-кс/127/60/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 січня 2020 року м. Вінниця

Вінницький міський суд Вінницької області в складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

розглянувши у судовому засіданні клопотання старшого слідчогов особливоважливих справахслідчого відділуУправління СБУкраїни уВінницькій областіпідполковника юстиції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів,

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчийв особливоважливих справахслідчого відділуУправління СБУкраїни уВінницькій областіпідполковник юстиції ОСОБА_3 03.01.2020 року звернувся до суду з клопотанням, погодженим з прокурором, про тимчасовий доступ до речей та документів.

Клопотання мотивовано тим, що СВ УСБУ у Вінницькій області розслідується кримінальне провадження за №22019020000000083 від 17.12.2019, за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 111, ч. 5 ст.191 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службовими особами КНВО « ІНФОРМАЦІЯ_1 » МВС України, в рамках виконання зовнішньоекономічного контракту №520 від 26.07.2018 із фірмою « ІНФОРМАЦІЯ_2 , a.s.» (Чеська Республіка) про поставку лінії з виробництва гільз та куль калібрів 9х17 мм, 9х18 мм та 9х19 мм, без проведення пусконалагоджувальних робіт та введення вказаної лінії в експлуатацію, безпідставно перераховано на рахунок зазначеної іноземної структури грошові кошти на суму 100 000 доларів США (2 676 000 грн. за офіційним курсом НБУ на момент здійснення оплати). Таким чином, у діях службових осіб КНВО « ІНФОРМАЦІЯ_1 » МВС України, вбачаються ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України розтрата чужого майна шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинена в особливо великих розмірах за попередньою змовою групою осіб.

Крім того, вказані вище дії службових осіб КНВО « ІНФОРМАЦІЯ_1 » МВС України, вчинені за попередньою змовою із службовими особами ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 », вчинені на шкоду обороноздатності України, надавши при цьому допомогу іноземній державі у підривній діяльності проти України у вигляді зриву виконання державної програми забезпечення обладнання для виробництва повного циклу боєприпасів різних калібрів.

На даний момент, у досудового слідства виникла необхідність у отриманні тимчасового доступу до інформації щодо укладення та виконання зовнішньоекономічного контракту №520 від 26.07.2018, яка зберігається у КНВО « ІНФОРМАЦІЯ_1 » МВС України, а саме: оригіналу зовнішньоекономічного контракту №520 від 26.07.2018, укладеного службовими особами КНВО « ІНФОРМАЦІЯ_1 » МВС України із фірмою « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (Чеська Республіка) разом із специфікаціями, додатками, доповненнями; оригіналу контракту №12 від 26.06.2018 між КНВО « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 »; оригінали інвойсів, накладних, рахунків, рахунків-фактур, експортних декларацій, сертифікатів походження товару, платіжних доручень, ВМД, документації щодо митного очищення, отриманих чи наданих КНВО « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у ході укладення та виконання зовнішньоекономічного контракту №520 від 26.07.2018; належним чином завірені копії комплекту конструкторської документації на оснастку та інструмент, комплекту технологічних процесів виготовлення кулі, гільзи та спорядження патронів з необхідними операційними ескізами, включаючи інструкції по техніці безпеки при експлуатації, отримані КНВО « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у межах укладення та виконання зовнішньоекономічного контракту №520 від 26.07.2018; оригінали актів приймання-передачі обладнання, актів проведення пусконалагоджувальних робіт у межах укладення та виконання зовнішньоекономічного контракту №520 від 26.07.2018; оригінал Акту №1 приймання-передачі майна від ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » до КНВО « ІНФОРМАЦІЯ_1 », затверджений наказом МВС №286 від 16.04.2019; оригінали оферти, комерційної пропозиції, листування між КНВО « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та фірмою « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (Чеська Республіка); оригінали журналів чи іншої документації, у яких здійснювалась реєстрація відвідувачів КНВО « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за 2018-2019 р.р.; належним чином завірені копії установчих документів КНВО « ІНФОРМАЦІЯ_1 », посадових інструкцій, наказів про призначення, звільнення з посади, договорів про матеріальну відповідальність начальника КНВО « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ОСОБА_4 , технічного директора ОСОБА_5 , директора виробництва ОСОБА_6 , головного бухгалтера ОСОБА_7 , заступника технічного директора ОСОБА_8 , головного механіка ОСОБА_9 , начальника цеха №11 ОСОБА_10 , головного енергетика ОСОБА_11 , які наявні у володінні КНВО « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ).

На підставі викладеного, враховуючи те, що вказані вище відомості містять охоронювану законом таємницю (конфіденційну інформацію), а тому слідчий просить клопотання задовольнити.

Слідчий ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився, однак надав до суду заяву, в якій просить дане клопотання розглянути без його участі. Вищевказане клопотання підтримує в повному обсязі.

ПредставникКНВО « ІНФОРМАЦІЯ_1 »МВС Українив судовезасідання нез`явився,про причининеявки судне повідомив,хоча пророзгляд бувповідомлений завчаснота належнимчином.Суд вважаєможливим розглянутиклопотання увідсутності представникавідповідно довимог ст.163КПК України.

Відповідно до ст. 107 ч. 4 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Враховуючи те, що учасники процесуальної дії не з`явились в судове засідання, слідчий суддя вважає за можливим розглянути дане клопотання без застосування технічних засобів фіксування.

Суд, дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, приходить до висновку, що клопотання є обґрунтованим та підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно ст. 159 ч. 1, 2 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу.

Згідно ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної юридичної особи, самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з якими подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, не встановлюють собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

З витягу Єдиного реєстру досудових розслідувань № 22019020000000083вбачається, що службовими особами КНВО « ІНФОРМАЦІЯ_1 » МВС України, в рамках виконання зовнішньоекономічного контракту №520 від 26.07.2018 із фірмою « ІНФОРМАЦІЯ_2 , a.s.» (Чеська Республіка) про поставку лінії з виробництва гільз та куль калібрів 9х17 мм, 9х18 мм та 9х19 мм, без проведення пусконалагоджувальних робіт та введення вказаної лінії в експлуатацію, безпідставно перераховано на рахунок зазначеної іноземної структури грошові кошти на суму 100 000 доларів США (2 676 000 грн. за офіційним курсом НБУ на момент здійснення оплати). Таким чином, у діях службових осіб КНВО « ІНФОРМАЦІЯ_1 » МВС України, вбачаються ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України розтрата чужого майна шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинена в особливо великих розмірах за попередньою змовою групою осіб.

Приймаючи до уваги вищевикладене, суд вважає, що на час розгляду вищевказаного клопотання наявні достатні підстави для надання дозволу слідчому на тимчасовий доступ до документів, оскільки слідчим було доведено, що вказані документи знаходяться в КНВО « ІНФОРМАЦІЯ_1 » МВС України та самі по собі або в сукупності із іншими документами мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні. Крім того, вказані документи можуть допомогти в розкритті даного злочину.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 159, 160, 163, 164, 165, 309 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого - задовольнити.

Надати старшому слідчомув особливоважливих справахслідчого відділуУправління СБУкраїни уВінницькій областіпідполковнику юстиції ОСОБА_3 та слідчим, які входять в групу слідчих по кримінальному провадженню № 22019020000000083дозвіл на тимчасовий доступ до інформації щодо заключення та виконання зовнішньоекономічного контракту №520 від 26.07.2018, яка зберігається у КНВО « ІНФОРМАЦІЯ_1 » МВС України (код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ), а саме: 1) оригіналу зовнішньоекономічного контракту №520 від 26.07.2018, укладеного службовими особами КНВО « ІНФОРМАЦІЯ_1 » МВС України із фірмою « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (Чеська Республіка) разом із специфікаціями, додатками, доповненнями; 2) оригіналу контракту №12 від 26.06.2018 між КНВО « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 »; 3) оригіналів інвойсів, накладних, рахунків, рахунків-фактур, експортних декларацій, сертифікатів походження товару, платіжних доручень, ВМД, документації щодо митного очищення, отриманих чи наданих КНВО « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у ході укладення та виконання зовнішньоекономічного контракту №520 від 26.07.2018; 4) належним чином завірені копії комплекту конструкторської документації на оснастку та інструмент, комплекту технологічних процесів виготовлення кулі, гільзи та спорядження патронів з необхідними операційними ескізами, включаючи інструкції по техніці безпеки при експлуатації, отримані КНВО « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у межах укладення та виконання зовнішньоекономічного контракту №520 від 26.07.2018; 5) оригіналів актів приймання-передачі обладнання, актів проведення пусконалагоджувальних робіт у межах укладення та виконання зовнішньоекономічного контракту №520 від 26.07.2018; 6) оригіналу Акту №1 приймання-передачі майна від ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » до КНВО « ІНФОРМАЦІЯ_1 », затверджений наказом МВС №286 від 16.04.2019; 7) оригіналів оферти, комерційної пропозиції, листування між КНВО « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та фірмою « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (Чеська Республіка); 8) оригіналів журналів чи іншої документації, у яких здійснювалась реєстрація відвідувачів КНВО « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за 2018-2019 р.р.; 9) належним чином завірені копії установчих документів КНВО « ІНФОРМАЦІЯ_1 », посадових інструкцій, наказів про призначення, звільнення з посади, договорів про матеріальну відповідальність начальника КНВО « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ОСОБА_4 , технічного директора ОСОБА_5 , директора виробництва ОСОБА_6 , головного бухгалтера ОСОБА_7 , заступника технічного директора ОСОБА_8 , головного механіка ОСОБА_9 , начальника цеха №11 ОСОБА_10 , головного енергетика ОСОБА_11 , - які наявні у володінні КНВО « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ) з можливістю їх вилучення.

У разі невиконання даної ухвали, за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів, суд має право постановити ухвалу про проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала слідчого судді є остаточною та оскарженню не підлягає.

Ухвала залишається в силі протягом одного місяця з дня її постановлення.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення09.01.2020
Оприлюднено06.02.2023

Судовий реєстр по справі —127/151/20

Ухвала від 09.01.2020

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Чернюк І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні