Вирок
від 15.08.2019 по справі 522/12051/16-к
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

15.08.2019

Справа № 522/12051/16-к

Провадження 1-кп/522/876/19

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 серпня 2019 року Приморський районний суд м. Одеси у складі:

головуючого судді - ОСОБА_1 ,

за участю секретарів - ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Одесі в кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12016160500001385 від 18.02.2016 р. відносно:

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Києва, громадянки України, українки, не працюючої, з середньою освітою, заміжньої, яка має на утриманні малолітніх дітей ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_7 ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_8 ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_9 ІНФОРМАЦІЯ_5 , зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , не судимої в силу ст. 89 КК України,

ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , уродженця м. Яворів, Львівської області, громадянина України, українця, не працюючого, з середньою освітою, одруженого, який має на утриманні малолітніх дітей ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_7 ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_8 ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_9 ІНФОРМАЦІЯ_5 , зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , не судимого в силу ст. 89 КК України,

обвинувачених у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст. 27, ч.ч. 1, 2 ст. 205 КК України,

за участю сторін кримінального провадження:

прокурора - ОСОБА_11 ,

захисників - ОСОБА_12 , ОСОБА_13 ,

обвинувачених - ОСОБА_5 , ОСОБА_10 ,

ВСТАНОВИВ:

Так у квітні 2014 року (Особа-1), за попередньою змовою з (Особа-2), обвинувальний акт відносно яких 22.02.2016 року в порядку ст. 291 КПК України, направлено до Приморського районного суду м. Одеси, маючи злочинний умисел спрямований на власне незаконне збагачення шляхом шахрайства, переслідуючи корисливий мотив, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх діянь, передбачаючи їх суспільно-небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, розробили єдиний злочинний план, згідно якого здійснювали ряд дій спрямованих на підготовку та подальшого вчинення шахрайств, який складався з п`яти частин, які (Особа-1) і (Особа-2) здійснювали фактично одночасно.

Кінцевою метою другої частини плану було створення та отримання контролю над фіктивними підприємствами, відкриття банківських рахунків, на які замовники/клієнтифіктивних Інтернет-магазинів здійснювали бипередплату увигляді грошового переказуза придбаннязамовленого товаруза реквізитаминалежних їмпластикових карток, відкритих в банках України. При цьому назви фіктивних підприємств повинні були бути подібними до назв фіктивних Інтернет-магазинів, щоб викликати довіру у користувачів.

На виконаннядругої частини злочинного плану (Особа-2), за попередньою змовою з (Особа-1), маючи злочинний умисел спрямований на власне незаконне збагачення шляхом придбання юридичних осіб, переслідуючи корисливий мотив, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх діянь, передбачаючи їх суспільно-небезпечні наслідки та бажаючи їх настання в один із днів на початку березня 2015 року (більш точну дату в ході досудового слідства встановити не надалось можливим), через об`яви в мережі Інтернет підшукали (Особа-3), матеріали відносно якого виділені в окреме кримінальне провадження, якого в деталі своєї злочинної діяльності не вводили та якому за грошову винагороду замовили створення та реєстрацію фіктивних підприємств, для подальшого використання їх в своїй злочинній діяльності та досягнення єдиної мети.

В подальшому (Особа-1), який діяв за попередньою змовою з (Особа-2), маючи злочинний умисел спрямований на власне незаконне збагачення шляхом придбання юридичних осіб, переслідуючи корисливий мотив, наприкінці березня 2015 року в телефонній розмові з (Особа-3), за грошову винагороду, замовив у останнього юридичну особу ТОВ «Кей Інвест» назва якого схожа на назву створеного ними копії відомого російського Інтернет магазину для продажу неіснуючого товару на території України, а саме: «key-shop.com.ua». Погодившись на пропозицію, (Особа-3), усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, так як реєстрував юридичну особу не на самих замовників, з метою відведення від себе підозри у вчинені злочинів у сфері господарської діяльності, а саме фіктивного підприємництва, вирішив в березні місяці 2015 року здійснити реєстрацію юридичної особи ТОВ «Кей Інвест» (даліТовариство),на підставнуособу,з метоюподальшого використаннявказаного товариствапідозрюваними (Особа-1) та (Особа-2) для прикриття незаконної діяльності за наступних обставин.

На початку березня 2015 року, більш точної дати та часу в ході слідства не встановлено, (Особа-3), перебуваючи в м. Києві, за грошову винагороду в розмірі 250 грн., підшукав ОСОБА_10 , з яким вступив в злочинну змову, та (Особа-11). Під час бесіди (Особа-3), запропонував вказаним особам без мети здійснення підприємницької діяльності зареєструвати на своє ім`я ТОВ «Кей Інвест» аби в подальшому це підприємство було використано для прикриття незаконної діяльності, тобто стати формальним директором та засновниками зазначеного товариства. За вказані протиправні дії (Особа-3), запропонував ОСОБА_10 , та (Особа-11) матеріальну винагороду.

Не маючи наміру здійснювати діяльність товариства, пов`язану з виробництвом товарів, виконанням робіт/наданням послуг, зафіксовану в статутних документах ТОВ «Кей Інвест» усвідомлюючи протиправний характер запропонованих дій як майбутніх власників вказаного товариства, ОСОБА_10 та (Особа-11) на таку пропозицію дали свою згоду та надали (Особа-3), паспорт громадянина України та ідентифікаційний податковий номер видані на їх ім`я, які необхідні для складання статутних та реєстраційних документів товариства. Отримавши вказані документи, (Особа-3), при невстановлених слідством обставинах в подальшому з використанням комп`ютерної та оргтехніки виготовив необхідні для реєстрації ТОВ «Кей Інвест» на ім`я ОСОБА_10 та (Особа-11) документи, а саме: протокол № 1 загальних зборів учасників ТОВ «Кей Інвест», згідно якого ОСОБА_10 та (Особа-11), значились як засновники.

В подальшому (Особа-3), разом зі своєю сестрою (Особа-12), на яку від імені директора ТОВ «Кей Інвест» ОСОБА_10 видана довіреність, вчинивши всі необхідні реєстраційні дії направлені на реєстрацію товариства, на підставі вказаної довіреності від 21.03.2015 р. подали їх від імені ОСОБА_10 до відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб підприємців Шевченківського району реєстраційної служби Головного управління юстиції у м. Києві. Згідно наказу № 1 від 17.03.2015 р. директором ТОВ «Кей Інвест» призначено ОСОБА_10

24.03.2015 року відділом державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб підприємців Шевченківського району реєстраційної служби Головного управління юстиції у м. Києві було проведено реєстрацію ТОВ «Кей Інвест» за реєстраційним номером запису 10741070001053499, згідно якої засновниками ТОВ «Кей Інвест» є ОСОБА_10 та (Особа-11), директором ОСОБА_10 .

У подальшому ОСОБА_10 під керівництвом (Особа-3), 24.03.2015 року відкрив розрахункові рахунки в ПАТ КБ «ПриватБанк» в м. Києві, з метою подальшого використання вказаного товариства для прикриття незаконної діяльності та здійснення неконтрольованих державою фінансових операцій.

При цьому, хоча ОСОБА_10 і значиться службовою особою ТОВ «Кей Інвест», але товариством він ніколи не керував, доступу до відкритих банківських рахунків ТОВ «Кей Інвест», не мав, грошовими коштами підприємства не розпоряджався, а реєстраційні документи товариства з обмеженою відповідальністю та банківські реквізити одразу передав (Особа-3), для подальшого використання у незаконній діяльності.

(Особа-3), отримавши необхідні реквізити: найменування суб`єкта господарської діяльності, юридичну адресу, особисті дані службової особи товариства, індивідуальний податковий номер платника податків, печатку підприємства та Статут, прикриваючись зовнішньо законним фактом реєстрації ТОВ «Кей Інвест», отримав змогу здійснювати неконтрольовані державою фінансові операції, складати фіктивні господарські угоди та фіктивні первинні документи для того, щоб перерахувати грошові кошти без фактичного проведення фінансово-господарських операцій, тобто, використовуючи реквізити ТОВ «Кей Інвест».

В подальшому (Особа-3), переслідуючи корисний мотив, з метою власного збагачення, за грошову винагороду, шляхом автосполучення «Київ-Одеса», передав підозрюваному (Особа-1) який діяв за попередньою змовою з (Особа-2), право установчі документи на ТОВ «Кей Інвест» (ЄДРПОУ 39699268), серед яких були найменування юридичної особи, юридична адреса, особисті дані службової особи товариства, індивідуальний податковий номер платника податків, печатка товариства, Статут та реквізити розрахункових банківських рахунків відкритих в ПАТ КБ «ПриватБанк» в м. Києві, банківська картка, номер мобільного оператора, для керування банківськими рахунками, тим самим (Особа-1), спільно з (Особа-2), отримали змогу керувати та використовувати ТОВ «Кей Інвест» (ЄДРПОУ 39699268) для своєї злочинної діяльності, направленої на шахрайське заволодіння грошовими коштами осіб на всій території України.

В подальшому ТОВ «Кей Інвест» (ЄДРПОУ 39699268), яке на прохання (Особа-3), за грошову винагороду, зареєстрував на своє ім`я як посібник ОСОБА_10 , було використано згідно раніше розробленого плану (Особа-1) та (Особа-2), у своїй злочинній діяльності, а саме - учинення тяжких злочинів за допомогою незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки.

Крім того, (Особа-1), маючи злочинний умисел спрямований на власне незаконне збагачення шляхом придбання юридичних осіб, переслідуючи корисливий мотив, діючи спільно з (Особа-2), повторно в середині квітня 2015 року в телефонній розмові з (Особа-3), за грошову винагороду, замовив у останнього юридичну особу ТОВ «Кей Стор» назва якого схожа на назву створеного ними копії відомого російського Інтернет магазину для продажу неіснуючого товару на території України, а саме: «key-store.com-ua». Погодившись на пропозицію, (Особа-3), усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, так як реєстрував юридичну особу не на самих замовників, з метою відведення від себе підозри у вчинені злочинів у сфері господарської діяльності, а саме фіктивного підприємництва, вирішив в квітні місяці 2015 року здійснити реєстрацію юридичної особи ТОВ «Кей Стор» (даліТовариство),на підставнуособу,з метоюподальшого використаннявказаного товариствапідозрюваними (Особа-1) та (Особа-2) для прикриття незаконної діяльності за наступних обставин.

В середині квітня 2015 року, більш точної дати та часу в ході слідства не встановлено, (Особа-3), перебуваючи в м. Києві, за грошову винагороду в розмірі 250 грн., підшукав ОСОБА_10 та ОСОБА_5 . Під час бесіди (Особа-3), запропонував вказаним особам без мети здійснення підприємницької діяльності зареєструвати на своє ім`я ТОВ «Кей Стор» аби в подальшому це підприємство було використано для прикриття незаконної діяльності, тобто стати формальним директором та засновниками зазначеного товариства. За вказані протиправні дії (Особа-3), запропонував ОСОБА_10 та ОСОБА_5 , матеріальну винагороду.

Не маючи наміру здійснювати діяльність товариства, пов`язану з виробництвом товарів, виконанням робіт/наданням послуг, зафіксовану в статутних документах ТОВ «Кей Стор» усвідомлюючи протиправний характер запропонованих дій як майбутніх власників вказаного товариства, ОСОБА_10 та ОСОБА_5 , на таку пропозицію дали свою згоду та надали (Особа-3), паспорт громадянина України та ідентифікаційний податковий номер видані на їх ім`я, які необхідні для складання статутних та реєстраційних документів товариства. Отримавши вказані документи, (Особа-3), при невстановлених слідством обставинах в подальшому з використанням комп`ютерної та оргтехніки виготовив необхідні для реєстрації ТОВ «Кей Стор» на ім`я ОСОБА_10 та ОСОБА_5 , документи, а саме: протокол № 1 загальних зборів учасників ТОВ «Кей Стор» від 16.04.2015 р., згідно якого ОСОБА_10 та ОСОБА_5 значились як засновники, а (Особа-4) як директор товариства.

В подальшому (Особа-3), разом з ОСОБА_5 , вчинивши всі необхідні реєстраційні дії направлені на реєстрацію товариства, подали їх від імені ОСОБА_5 до відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб підприємців Оболонського району реєстраційної служби Головного управління юстиції у м. Києві.

17.04.2015 року відділом державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб підприємців Оболонського району реєстраційної служби Головного управління юстиції у м. Києві було проведено реєстрацію ТОВ «Кей Стор» за реєстраційним номером запису 10691020000034144, згідно якого засновниками ТОВ «Кей Стор» є ОСОБА_10 та ОСОБА_5 , директором (Особа-4).

У подальшому ОСОБА_5 під керівництвом (Особа-3), 22.04.2015 року відкрила розрахункові рахунки в ПАТ КБ «ПриватБанк» в м. Києві, з метою подальшого використання вказаного товариства для прикриття незаконної діяльності та здійснення неконтрольованих державою фінансових операцій.

05.05.2015 ОСОБА_5 подала до відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб підприємців Оболонського району реєстраційної служби Головного управління юстиції у м. Києві реєстраційні документи, щодо зміни відомостей про юридичну особу, що не пов`язані зі змінами в установчих документах, згідно яких засновниками ТОВ «Кей Стор» (ЄДРПОУ 39751956) на підставі договорів купівлі-продажу від 24.04.2015 р. стали (Особа-5) та (Особа-6), директором обрано (Особа-6) про що державним реєстратором відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб підприємців Оболонського району реєстраційної служби Головного управління юстиції у м. Києві було зроблено запис № 10691070001034144 від 05.05.2015р.

При цьому, хоча (Особа-6) і значиться службовою особою ТОВ «Кей Стор», але товариством він ніколи не керував, доступу до відкритих банківських рахунків ТОВ «Кей Стор», не мав, грошовими коштами підприємства не розпоряджався, а реєстраційні документи товариства з обмеженою відповідальністю та банківські реквізити одразу передав (Особа-3), для подальшого використання у незаконній діяльності.

(Особа-3), отримавши необхідні реквізити: найменування суб`єкта господарської діяльності, юридичну адресу, особисті дані службової особи товариства, індивідуальний податковий номер платника податків, печатку підприємства та Статут, прикриваючись зовнішньо законним фактом реєстрації ТОВ «Кей Стор», отримав змогу здійснювати неконтрольовані державою фінансові операції, складати фіктивні господарські угоди та фіктивні первинні документи для того, щоб перерахувати грошові кошти без фактичного проведення фінансово-господарських операцій, тобто, використовуючи реквізити ТОВ «Кей Стор».

В подальшому (Особа-3), переслідуючи корисний мотив, з метою власного збагачення, за грошову винагороду, шляхом автосполучення «Київ-Одеса», передав підозрюваному (Особа-1) який діяв за попередньою змовою з (Особа-2), право установчі документи на ТОВ «Кей Стор» (ЄДРПОУ 39751956), серед яких були найменування юридичної особи, юридична адреса, особисті дані службової особи товариства, індивідуальний податковий номер платника податків, печатка товариства, Статут та реквізити розрахункових банківських рахунків відкритих в ПАТ КБ «ПриватБанк» в м. Києві, банківська картка, номер мобільного оператора, для керування банківськими рахунками, тим самим (Особа-1), спільно з (Особа-2), отримали змогу керувати та використовувати ТОВ ««Кей Стор» (ЄДРПОУ 39751956) для своєї злочинної діяльності, направленої на шахрайське заволодіння грошовими коштами осіб на всій території України.

В подальшому ТОВ «Кей Стор» (ЄДРПОУ 39751956), яке на прохання (Особа-3), за грошову винагороду, зареєстрував на своє ім`я як посібники ОСОБА_10 та ОСОБА_5 , було використано згідно раніше розробленого плану (Особа-1) та (Особа-2), у своїй злочинній діяльності, а саме - учинення тяжких злочинів за допомогою незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки.

Крім того, (Особа-1), маючи злочинний умисел спрямований на власне незаконне збагачення шляхом придбання юридичних осіб, переслідуючи корисливий мотив, діючи спільно з (Особа-2), повторно в кінці квітня 2015 року в телефонній розмові з (Особа-3), за грошову винагороду, замовив у останнього юридичну особу ТОВ «Термінал Стор» назва якого схожа на назву створеного ними копії відомого російського Інтернет магазину для продажу неіснуючого товару на території України, а саме: «terminal-uk.com.ua»,. Погодившись на пропозицію, (Особа-3), усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, так як реєстрував юридичну особу не на самих замовників, з метою відведення від себе підозри у вчинені злочинів у сфері господарської діяльності, а саме фіктивного підприємництва, вирішив в кінці квітня місяця 2015 року здійснити реєстрацію юридичної особи ТОВ «Термінал Стор» (даліТовариство),на підставнуособу,з метоюподальшого використаннявказаного товариства(Особа-1) та (Особа-2) для прикриття незаконної діяльності за наступних обставин.

В кінці квітня 2015 року, більш точної дати та часу в ході слідства не встановлено, (Особа-3), перебуваючи в м. Києві, за грошову винагороду в розмірі 250 грн., підшукав ОСОБА_10 та ОСОБА_5 . Під час бесіди (Особа-3), повторно запропонував вказаним особам без мети здійснення підприємницької діяльності зареєструвати на своє ім`я ТОВ «Термінал Стор» аби в подальшому це підприємство було використано для прикриття незаконної діяльності, тобто стати формальним директором та засновниками зазначеного товариства. За вказані протиправні дії (Особа-3), повторно запропонував ОСОБА_10 та ОСОБА_5 , матеріальну винагороду.

Не маючи наміру здійснювати діяльність товариства, пов`язану з виробництвом товарів, виконанням робіт/наданням послуг, зафіксовану в статутних документах ТОВ «Термінал Стор» усвідомлюючи протиправний характер запропонованих дій як майбутніх власників вказаного товариства, ОСОБА_10 та ОСОБА_5 , на таку пропозицію дали свою згоду та надали (Особа-3), паспорт громадянина України та ідентифікаційний податковий номер видані на їх ім`я, які необхідні для складання статутних та реєстраційних документів товариства. Отримавши вказані документи, (Особа-3), при невстановлених слідством обставинах в подальшому з використанням комп`ютерної та оргтехніки виготовив необхідні для реєстрації ТОВ «Термінал Стор» на ім`я ОСОБА_10 та ОСОБА_5 , документи, а саме: протокол № 1 загальних зборів учасників ТОВ «Термінал Стор» від 24.04.2015 р., згідно якого ОСОБА_10 та ОСОБА_5 значились як засновники, а (Особа-7) як директор товариства.

В подальшому (Особа-3), разом з ОСОБА_10 , вчинивши всі необхідні реєстраційні дії направлені на реєстрацію товариства, подали їх від імені ОСОБА_5 до відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб підприємців Оболонського району реєстраційної служби Головного управління юстиції у м. Києві.

28.04.2015 року відділом державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб підприємців Оболонського району реєстраційної служби Головного управління юстиції у м. Києві було проведено реєстрацію ТОВ «Термінал Стор» за реєстраційним номером запису 10691020000034207, згідно якого засновниками ТОВ «Термінал Стор» є ОСОБА_10 та ОСОБА_5 , директором (Особа-7).

У подальшому (Особа-7) під керівництвом (Особа-3), 07.05.2015 року відкрив розрахункові рахунки в ПАТ КБ «ПриватБанк» та АТ «Райфайзен Банк Аваль» в м. Києві, з метою подальшого використання вказаного товариства для прикриття незаконної діяльності та здійснення неконтрольованих державою фінансових операцій.

29.05.2015 ОСОБА_5 подала до відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб підприємців Оболонського району реєстраційної служби Головного управління юстиції у м. Києві реєстраційні документи, щодо зміни відомостей про юридичну особу, що не пов`язані зі змінами в установчих документах, згідно яких засновниками ТОВ «Термінал Стор» (ЄДРПОУ 39770848) на підставі договорів купівлі-продажу від 15.05.2015 р. стали (Особа-5) та (Особа-6), директором обрано (Особа-6) про що державним реєстратором відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб підприємців Оболонського району реєстраційної служби Головного управління юстиції у м. Києві було зроблено запис № 10691070001034207 від 29.05.2015р.

При цьому, хоча (Особа-7) та (Особа-6) хоча і значились службовими особами ТОВ «Термінал Стор»,але товариствомвони ніколине керували,доступу довідкритих банківськихрахунків ТОВ«Термінал Стор», не мали, грошовими коштами підприємства не розпоряджалися, а реєстраційні документи товариства з обмеженою відповідальністю та банківські реквізити одразу передали (Особа-3), для подальшого використання у незаконній діяльності.

(Особа-3), отримавши необхідні реквізити: найменування суб`єкта господарської діяльності, юридичну адресу, особисті дані службової особи товариства, індивідуальний податковий номер платника податків, печатку підприємства та Статут, прикриваючись зовнішньо законним фактом реєстрації ТОВ «Термінал Стор»,отримав змогуздійснювати неконтрольованідержавою фінансовіоперації,складати фіктивнігосподарські угодита фіктивніпервинні документидля того,щоб перерахуватигрошові коштибез фактичногопроведення фінансово-господарськихоперацій,тобто,використовуючи реквізитиТОВ «Термінал Стор».

В подальшому (Особа-3), переслідуючи корисний мотив, з метою власного збагачення, за грошову винагороду, шляхом автосполучення «Київ-Одеса», передав (Особа-1) який діяв за попередньою змовою з (Особа-2), право установчі документи на ТОВ «Термінал Стор» (ЄДРПОУ 39770848), серед яких були найменування юридичної особи, юридична адреса, особисті дані службової особи товариства, індивідуальний податковий номер платника податків, печатка товариства, Статут та реквізити розрахункових банківських рахунків відкритих в ПАТ КБ «ПриватБанк» в м. Києві, банківська картка, номер мобільного оператора, для керування банківськими рахунками, тим самим (Особа-1), спільно з (Особа-2), отримали змогу керувати та використовувати ТОВ «Термінал Стор» (ЄДРПОУ 39770848) для своєї злочинної діяльності, направленої на шахрайське заволодіння грошовими коштами осіб на всій території України.

В подальшому ТОВ «Термінал Стор» (ЄДРПОУ 39770848) яке на прохання (Особа-3), за грошову винагороду, зареєстрував на своє ім`я як посібники ОСОБА_10 та ОСОБА_5 , було використано згідно раніше розробленого плану (Особа-1) та (Особа-2), у своїй злочинній діяльності, а саме - учинення тяжких злочинів за допомогою незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки.

Крім того, (Особа-1), маючи злочинний умисел спрямований на власне незаконне збагачення шляхом придбання юридичних осіб, переслідуючи корисливий мотив, діючи спільно з (Особа-2), повторно на початку червня 2015 року в телефонній розмові з (Особа-3), за грошову винагороду, замовив у останнього юридичну особу ТОВ «Елекс Груп» назва якого схожа на назву створеного ними копії відомого російського Інтернет магазину для продажу неіснуючого товару на території України, а саме: «elex-shop.com.ua». Погодившись на пропозицію, (Особа-3), усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, так як реєстрував юридичну особу не на самих замовників, з метою відведення від себе підозри у вчинені злочинів у сфері господарської діяльності, а саме фіктивного підприємництва, вирішив на початку червня місяця 2015 року здійснити реєстрацію юридичної особи ТОВ «Елекс Груп» (даліТовариство),на підставнуособу,з метоюподальшого використаннявказаного товариства(Особа-1) та (Особа-2) для прикриття незаконної діяльності за наступних обставин.

На початку червня 2015 року, більш точної дати та часу в ході слідства не встановлено, (Особа-3), перебуваючи в м. Києві, за грошову винагороду, повторно підшукав ОСОБА_10 , ОСОБА_5 та (Особа-8) Під час бесіди (Особа-3), запропонував вказаним особам без мети здійснення підприємницької діяльності зареєструвати на своє ім`я ТОВ «Елекс Груп» аби в подальшому це підприємство було використано для прикриття незаконної діяльності, тобто стати формальним директором та засновниками зазначеного товариства. За вказані протиправні дії (Особа-3), запропонував ОСОБА_10 , ОСОБА_5 та (Особа-8) матеріальну винагороду.

Не маючи наміру здійснювати діяльність товариства, пов`язану з виробництвом товарів, виконанням робіт/наданням послуг, зафіксовану в статутних документах ТОВ «Елекс Груп» усвідомлюючи протиправний характер запропонованих дій як майбутніх власників вказаного товариства, ОСОБА_10 , ОСОБА_5 та (Особа-8) на таку пропозицію дали свою згоду та надали (Особа-3), паспорт громадянина України та ідентифікаційний податковий номер видані на їх ім`я, які необхідні для складання статутних та реєстраційних документів товариства. Отримавши вказані документи, (Особа-3), при невстановлених слідством обставинах в подальшому з використанням комп`ютерної та оргтехніки виготовив необхідні для реєстрації ТОВ «Елекс Груп» на ОСОБА_10 , ОСОБА_5 та (Особа-8) документи, а саме: протокол № 1 загальних зборів учасників ТОВ «Елекс Груп»від 10.06.2015р.,згідно якого ОСОБА_10 , ОСОБА_5 значились як засновники, а (Особа-8) як директор товариства.

В подальшому (Особа-3), разом з ОСОБА_5 вчинивши всі необхідні реєстраційні дії направлені на реєстрацію товариства, подали їх від імені ОСОБА_5 до відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб підприємців Оболонського району реєстраційної служби Головного управління юстиції у м. Києві.

11.06.2015 року відділом державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб підприємців Оболонського району реєстраційної служби Головного управління юстиції у м. Києві було проведено реєстрацію ТОВ «Елекс Груп» за реєстраційним номером запису 10691020000034481, згідно якого засновниками ТОВ «Елекс Груп» (ЄДРПОУ 39833085) є ОСОБА_10 та ОСОБА_5 , директором (Особа-8).

У подальшому (Особа-8) під керівництвом (Особа-3), 30.06.2015 року відкрила розрахункові рахунки в ПАТ КБ «ПриватБанк» та АТ «Райфайзен Банк Аваль» в м. Києві, з метою подальшого використання вказаного товариства для прикриття незаконної діяльності та здійснення неконтрольованих державою фінансових операцій.

24.07.2015 (Особа-3), діючи за довіреністю виданою директором ТОВ «Елекс Груп» (Особа-9), подав до відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб підприємців Оболонського району реєстраційної служби Головного управління юстиції у м. Києві реєстраційні документи, щодо зміни відомостей про юридичну особу, що не пов`язані зі змінами в установчих документах, згідно яких засновниками ТОВ «Елекс Груп» (ЄДРПОУ 39833085) на підставі протоколу № 2 загальних зборів учасників ТОВ «Елекс Груп» від 10.07.2015 р., директором обрано (Особа-9), а засновниками товариства (Особа-10) та (Особа-9), про що державним реєстратором відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб підприємців Оболонського району реєстраційної служби Головного управління юстиції у м. Києві було зроблено запис № 10691070002034481 від 24.07.2015р.

При цьому, хоча (Особа-8) та (Особа-9) і значились службовими особами ТОВ «Елекс Груп», але товариством вони ніколи не керували, доступу до відкритих банківських рахунків ТОВ «Елекс Груп», не мали, грошовими коштами підприємства не розпоряджалися, а реєстраційні документи товариства з обмеженою відповідальністю та банківські реквізити одразу передали (Особа-3), для подальшого використання у незаконній діяльності.

(Особа-3), отримавши необхідні реквізити: найменування суб`єкта господарської діяльності, юридичну адресу, особисті дані службової особи товариства, індивідуальний податковий номер платника податків, печатку підприємства та Статут, прикриваючись зовнішньо законним фактом реєстрації ТОВ «Елекс Груп», отримав змогу здійснювати неконтрольовані державою фінансові операції, складати фіктивні господарські угоди та фіктивні первинні документи для того, щоб перерахувати грошові кошти без фактичного проведення фінансово-господарських операцій, тобто, використовуючи реквізити ТОВ «Елекс Груп».

В подальшому (Особа-3), переслідуючи корисний мотив, з метою власного збагачення, за грошову винагороду, шляхом автосполучення «Київ-Одеса», передав (Особа-1) який діяв за попередньою змовою з (Особа-2), право установчі документи на ТОВ «Елекс Груп» (ЄДРПОУ 39833085), серед яких були найменування юридичної особи, юридична адреса, особисті дані службової особи товариства, індивідуальний податковий номер платника податків, печатка товариства, Статут та реквізити розрахункових банківських рахунків відкритих в ПАТ КБ «ПриватБанк» в м. Києві, банківська картка, номер мобільного оператора, для керування банківськими рахунками, тим самим (Особа-1), спільно з (Особа-2), отримали змогу керувати та використовувати ТОВ «Елекс Груп» (ЄДРПОУ 39833085) для своєї злочинної діяльності, направленої на шахрайське заволодіння грошовими коштами осіб на всій території України.

В подальшому ТОВ «Елекс Груп» (ЄДРПОУ 39833085) яке на прохання (Особа-3), за грошову винагороду, зареєстрував на своє ім`я як посібники ОСОБА_10 , ОСОБА_5 та (Особа-8) було використано згідно раніше розробленого плану (Особа-1) та (Особа-2), у своїй злочинній діяльності, а саме - учинення тяжких злочинів за допомогою незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки.

Досудовим слідством дії ОСОБА_5 кваліфіковано

- за ч.5 ст. 27 ч.1 ст. 205 КК України за кваліфікуючою ознакою - пособництво в фіктивному підприємництві, тобто в створені юридичної особи, з метою прикриття незаконної діяльності;

- за ч.5 ст. 27 ч.2 ст. 205 КК України за кваліфікуючою ознакою - пособництво в фіктивному підприємництві, тобто в створені юридичної особи, з метою прикриття незаконної діяльності, вчинене повторно.

Суд вважає, що дії ОСОБА_5 кваліфіковано правильно.

Досудовим слідством дії ОСОБА_10 кваліфіковано

- за ч.5 ст. 27 ч.1 ст. 205 КК України за кваліфікуючою ознакою - пособництво в фіктивному підприємництві, тобто в створені юридичної особи, з метою прикриття незаконної діяльності;

- за ч.5 ст. 27 ч.2 ст. 205 КК України за кваліфікуючою ознакою - пособництво в фіктивному підприємництві, тобто в створені юридичної особи, з метою прикриття незаконної діяльності, вчинене повторно.

Суд вважає, що дії ОСОБА_10 кваліфіковано правильно.

Допитані в судовому засіданні ОСОБА_5 та ОСОБА_10 , провину в інкримінованих їм злочинах, передбачених ч.5 ст. 27 ч.ч. 1, 2 ст. 205 КК України, визнали повністю, та підтвердили обставини вчинення злочинів, викладені в обвинувальному акті. У скоєному щиро покаялися.

Крім того, обвинувачені заявили про те, що вони з доказами, добутими органами досудового слідства в підтвердження їх провини згодні, їх не оспорюють і просять суд в судовому засіданні їх не досліджувати. Також вказали на те, що до вчинення вищезазначених дій їх спонукав ОСОБА_14 .

Оскільки ОСОБА_5 та ОСОБА_10 , визнали свою провину у вчиненні злочинах, передбачених ч.5 ст. 27 ч.ч. 1, 2 ст. 205 КК України, фактичні обставини ніким з учасників судового провадження не оспорювались, суд визнав недоцільним дослідження усіх доказів та розглянув справу відповідно до ч.3 ст. 349 КПК України.

При цьому, судом з`ясовано, що обвинувачені ОСОБА_5 та ОСОБА_10 , правильно розуміють зміст обставин, передбачених ч.3 ст. 349 КПК України, сумнівів у добровільності їх позиції немає, останнім роз`яснено, що у такому випадку вони будуть позбавлені права оскаржити ці обставини в апеляційному порядку.

Крім того, в судовому засіданні обвинувачені ОСОБА_5 та ОСОБА_10 , їх захисники ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , просили застосувати ч.4 ст. 53 КК України до обвинувачених ОСОБА_5 та ОСОБА_10 , розстрочивши виплату штрафу обвинуваченими в зв`язку з їх скрутним матеріальним становищем.

При призначенні виду та міри покарання ОСОБА_5 , суд, відповідно до положень ст. 65 КК України, враховує особу обвинуваченої, характер і ступінь суспільної небезпеки вчинених злочинів, обставини їх вчинення, пом`якшуючі обставини.

Відповідно до ст. 12 КК України злочин, передбачений ч.5 ст. 27 ч. 1 ст. 205 КК України, який вчинила ОСОБА_5 , є злочином невеликої тяжкості, злочини, передбачені ч.5 ст. 27 ч. 2 ст. 205 КК України, які вчинила ОСОБА_5 , є злочинами середньої тяжкості.

До обставин, що пом`якшують покарання обвинуваченої ОСОБА_5 , суд відносить щире каяття.

Обставини, що обтяжують покарання обвинуваченої ОСОБА_5 , судом не встановлено.

Враховуючи те, що ОСОБА_5 , має постійне місце реєстрації та проживання, на її утриманні четверо малолітніх дітей ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_7 ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_8 ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_9 ІНФОРМАЦІЯ_5 , вину у вчинених злочинах визнала у повному обсязі, щиро розкаялася, суд дійшов висновку про необхідність призначення покарання в межах санкцій ч.5 ст. 27 ч.ч. 1, 2 ст. 205 КК України, та на підставі ч.4 ст. 53 КК України відстрочити їй виконання вироку про стягнення суми штрафу.

При призначенні виду та міри покарання ОСОБА_10 , суд, відповідно до положень ст. 65 КК України, враховує особу обвинуваченого, характер і ступінь суспільної небезпеки вчинених злочинів, обставини їх вчинення, пом`якшуючі обставини.

Відповідно до ст. 12 КК України злочин, передбачений ч.5 ст. 27 ч. 1 ст. 205 КК України, який вчинив ОСОБА_10 , є злочином невеликої тяжкості, злочини, передбачені ч.5 ст. 27 ч. 2 ст. 205 КК України, які вчинив ОСОБА_10 , є злочинами середньої тяжкості.

До обставин, що пом`якшують покарання обвинуваченого ОСОБА_10 , суд відносить щире каяття.

Обставини, що обтяжують покарання обвинуваченого ОСОБА_10 , судом не встановлено.

Враховуючи те, що ОСОБА_10 , має постійне місце реєстрації та проживання, на його утриманні четверо малолітніх дітей ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_7 ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_8 ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_9 ІНФОРМАЦІЯ_5 , вину у вчинених злочинах визнав у повному обсязі, щиро розкаявся, суд дійшов висновку про необхідність призначення покарання в межах санкцій ч.5 ст. 27 ч.ч. 1, 2 ст. 205 КК України, та на підставі ч.4 ст. 53 КК України відстрочити йому виконання вироку про стягнення суми штрафу.

На підставі викладеного та керуючись ст. 53 КК України, ст.ст. ч.3 ст. 349, 368-371, 373, 374, 376 КПК України, суд -

УХВАЛИВ:

ОСОБА_5 , визнати винною у вчиненні злочинів, передбачених ч.5 ст. 27 ч.ч. 1, 2 ст. 205 КК України, та призначити їй покарання

- за ч.5 ст. 27 ч.1 ст. 205 КК України у вигляді штрафу у розмірі 500 (п`ятсот) неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 8500 (вісім тисяч п`ятсот) грн.

- за ч.5 ст. 27 ч.2 ст. 205 КК України у вигляді штрафу у розмірі 3000 (три тисячі) неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 51000 (п`ятдесят одна тисяча) грн.

Відповідно до ст. 70 КК України шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим, остаточно визначити ОСОБА_5 покарання у вигляді штрафу у розмірі 3000 (три тисячі) неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 51000 (п`ятдесят одна тисяча) грн.

Міра запобіжного заходу ОСОБА_5 не обиралась.

На підставі ч.4 ст. 53 КК України розстрочити виконання вироку про стягнення з засудженої суми штрафу у розмірі 3000 (три тисячі) неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 51000 (п`ятдесят одна тисяча) грн. в дохід держави на 12 місяців.

Стягувати щомісячно з засудженої ОСОБА_5 , на користь держави по 4250 (чотири тисячі двісті п`ятдесят) грн.

ОСОБА_10 , визнати винним у вчиненні злочинів, передбачених ч.5 ст. 27 ч.ч. 1, 2 ст. 205 КК України, та призначити йому покарання

- за ч.5 ст. 27 ч.1 ст. 205 КК України у вигляді штрафу у розмірі 500 (п`ятсот) неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 8500 (вісім тисяч п`ятсот) грн.

- за ч.5 ст. 27 ч.2 ст. 205 КК України у вигляді штрафу у розмірі 3000 (три тисячі) неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 51000 (п`ятдесят одна тисяча) грн.

Відповідно до ст. 70 КК України шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим, остаточно визначити ОСОБА_10 покарання у вигляді штрафу у розмірі 3000 (три тисячі) неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 51000 (п`ятдесят одна тисяча) грн.

Міра запобіжного заходу ОСОБА_10 не обиралась.

На підставі ч.4 ст. 53 КК України розстрочити виконання вироку про стягнення з засудженого суми штрафу у розмірі 3000 (три тисячі) неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 51000 (п`ятдесят одна тисяча) грн. в дохід держави на 12 місяців.

Стягувати щомісячно з засудженого ОСОБА_10 , на користь держави по 4250 (чотири тисячі двісті п`ятдесят) грн.

Вирок може бути оскаржений шляхом подачі апеляції через Приморський районний суд м.Одеси в Одеський апеляційний суд протягом тридцяти днів з моменту його проголошення.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку. Копія вироку негайно після його проголошення вручається обвинуваченому та прокурору.

Суддя:

Дата ухвалення рішення15.08.2019
Оприлюднено22.02.2023
Номер документу86850763
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —522/12051/16-к

Ухвала від 14.08.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 14.08.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Вирок від 15.08.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 14.08.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 25.03.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 28.02.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 05.07.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Постанова від 01.09.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Постанова від 20.04.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Постанова від 24.11.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні