Рішення
від 13.01.2020 по справі 138/3088/19
МОГИЛІВ-ПОДІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 138/3088/19

Провадження №:2/138/167/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 січня 2020 року м. Могилів-Подільський

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області в складі:

головуючого судді Холодової Т.Ю.,

за участю секретаря судового засідання Коняги В.А.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні Могилів-Подільського міськрайонного суду Вінницької області в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Сказинецької сільської ради Могилів-Подільського району Вінницької області про встановлення фактів, що мають юридичне значення, та визнання права власності в порядку спадкування,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до Могилів-Подільського міськрайонного суду Вінницької області з позовом до Сказинецької сільської ради Могилів-Подільського району Вінницької області про встановлення фактів, що мають юридичне значення, та визнання права власності в порядку спадкування. Позовні вимоги обґрунтовані тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 . Після її смерті залишилась спадкова маса, яка складається, зокрема, з земельної ділянки (паю) № НОМЕР_1 площею 3,27 га, що розташована на території Сказинецької сільської ради Могилів-Подільського району Вінницької області. Позивач є єдиним спадкоємцем померлої ОСОБА_2 за заповітом та прийняв спадщину, фактично вступивши в управління та володіння спадковим майном, так як провів поховання померлої, забрав в своє користування предмети домашнього вжитку, сільськогосподарський інвентар та обробляв присадибну земельну ділянку. Разом з тим, оформити спадкові права після смерті ОСОБА_2 позивач не має можливості з підстав втрати оригіналу правовстановлюючого документу на спадкову земельну ділянку та відсутності на думку нотаріуса доказів прийняття їм спадщини. Крім цього, в свідоцтві про смерть спадкодавця ім`я останньої вказане як Докія, а в заповіті від 20.09.2000 та в копії державного акта на право приватної власності на землю серії ВН від 03.12.1999 її ім`я зазначене як ОСОБА_3 . За таких підстав постановою приватного нотаріуса Могилів-Подільського районного нотаріального округу Вінницької області Серебрякової Ю.В. від 20.11.2019 позивачу відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом після смерті ОСОБА_2 . Відтак позивач просить: встановити факт прийняття ним спадщини після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 ; встановити факт належності померлій ОСОБА_2 . Державного акта на право приватної власності на земельну ділянку серії ВН від 03.12.1999, виданого на ім`я ОСОБА_4 ; встановити факт належності померлій ОСОБА_2 заповіту від 20.09.2000, вчиненого від імені ОСОБА_4 ; а також визнати за позивачем в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_2 право власності на земельну ділянку (пай) № НОМЕР_1 площею 3,27 га, що розташована на території Сказинецької сільської ради Могилів-Подільського району Вінницької області.

Ухвалою Могилів-Подільського міськрайонного суду від 09.12.2019 відкрите провадження у справі, призначене підготовче засідання на 13.01.2020, наданий відповідачу строк для подання відзиву та за клопотанням позивача витребувані докази.

13.01.2020 у підготовче засідання позивач не з`явився, подав суду заяву про розгляд справи у його відсутність, позов підтримав повністю та просив його задовольнити.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, подав суду заяву, в якій позов визнав повністю, не заперечував проти його задоволення та просив справу розглянути без його участі.

Згідно із ч. 3, 4 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем. Ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі визнання позову проводиться в порядку, встановленому ст. 206 цього Кодексу.

Частина 4 ст. 206 ЦПК України визначає, що у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Дослідивши матеріали цивільної справи, суд приходить до таких висновків.

Пункт 2 постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 30.05.2008 Про судову практику у справах про спадкування встановлює, що справи про спадкування розглядаються судами за правилами позовного провадження, якщо особа звертається до суду з вимогою про встановлення фактів, що мають юридичне значення, які можуть

вплинути на спадкові права й обов`язки інших осіб та (або) за наявності інших спадкоємців і спору між ними.

Пункт 1 постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 30.05.2008 Про судову практику у справах про спадкування встановлює, що відносини спадкування регулюються правилами ЦК, якщо спадщина відкрилася не раніше 1 січня 2004 року.

У разі відкриття спадщини до зазначеної дати застосовується чинне на той час законодавство, зокрема, відповідні правила Цивільного кодексу Української РСР, у тому числі щодо прийняття спадщини, кола спадкоємців за законом.

Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення фактів належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Згідно з ч. 2 ст. 315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Суд встановив, що ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . Вказане підтверджується копією Свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 (а.с. 10).

Згідно з копією архівного примірника Державного акта на право приватної власності на землю серії ВН від 03.12.1999 померлій ОСОБА_2 належала земельна ділянку (пай) № НОМЕР_1 площею 3,27 га, що розташована на території Сказинецької сільської ради Могилів-Подільського району Вінницької області.

Частина 1 ст. 534 ЦК УРСР визначає, що кожний громадянин може залишити за заповітом усе своє майно або частину його (не виключаючи предметів звичайної домашньої обстановки і вжитку) одній або кільком особам як тим, що входять, так і тим, що не входять до кола спадкоємців за законом.

Заповітом від 20.09.2000, посвідченим секретарем виконкому Сказинецької сільської ради Могилів-Подільського району Вінницької області та зареєстрованим в реєстрі за № 66, ОСОБА_2 заповідала усе належне їй майно ОСОБА_1 (а.с. 11).

Разом з тим, як вбачається з архівної копії Державного акта на право власності на землю від 03.12.1999 та копії заповіту від 20.09.2000, ім`я власника земельної ділянки та заповідача у даних правовстановлюючих документах помилково вказано Євдокія.

Відповідно до експертного висновку Українського бюро лінгвістичних експертиз № 056/914-а від 31.07.2019 український запис особового імені Докія (сідоцтво про смерть, запис ОСОБА_2 ) та ОСОБА_3 (заповіт; Державний акт на право приватної власності на землю, запис ОСОБА_4 ) є ідентичними.

Аналізуючи вказані докази, суд приходить до висновку, що в документах, про встановлення факту належності яких просить позивач, мали місце неточності при написанні імені ОСОБА_2 . Відтак, беручи до уваги, що від встановлення даних юридичних фактів залежить реалізація позивачем свого права на спадщину, а в інший спосіб заявник виправити ім`я померлої у вказаних документах можливості не має, суд вважає, що ОСОБА_1 довів, що Державний акт на право власності на земельну ділянку (пай) серії ВН від 03.12.1999, виданий на ім`я ОСОБА_4 , та заповіт від 20.09.2000, заповідачем в якому вказана ОСОБА_4 , належать ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Щодо прийняття позивачем спадщини та визнання за ним права власності суд зазначає таке.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 549 ЦК УРСР визнається, що спадкоємець прийняв спадщину, якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном.

Відповідно до довідок виконкому Сказинецької сільської ради Могилів-Подільського району Вінницької області № 256-3/19 від 01.10.2019, № 979 та 980 від 27.11.2019 спадкоємцем за заповітом після смерті ОСОБА_2 є ОСОБА_1 , який прийняв спадщину, що складається із земельної ділянки, шляхом вступу у володіння та користування спадковим майном (а.с. 18-20).

Також суд встановив і вбачається з матеріалів справи, що після смерті ОСОБА_2 жодна особа, крім позивача, не прийняла спадщину та не звернулась до органу нотаріату із заявою про її прийняття.

Аналізуючи зібрані у судовому засіданні докази, а також беручи до уваги те, що від встановлення даного юридичного факту залежить реалізація позивачем свого права на спадщину, суд вважає, що ОСОБА_1 довів факт прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , шляхом фактичного вступу в управління та володіння спадковим майном.

15.07.2019 з метою оформлення спадщини позивач звернувся до відповідного органу нотаріату із заявою про видачу Свідоцтва про право на спадщину за заповітом (а.с. 15). Однак оформити спадщину на належне йому після смерті ОСОБА_2 майно позивач не зміг. Постановою приватного нотаріуса Могилів-Подільського районного нотаріального округу Вінницької області Серебрякової Ю.В. від 20.11.2019 позивачу у видачі Свідоцтва про право на спадщину на земельну ділянку, розташовану на території Сказинецької сільської ради Могилів-Подільського району Вінницької області, що належала ОСОБА_2 , відмовлено (а.с. 16).

Згідно зі ст. 392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

За таких підстав, з урахуванням визнання позову відповідачем, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до ч. 1 ст. 142 ЦПК України у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

При зверненні до суду із даним позовом позивач сплатив судовий збір у сумі 1656,80 грн., що підтверджується квитанціями від 25.07.2019 та від 04.12.2019 (а.с. 1-4).

Враховуючи вимоги ч. 1 ст. 142 ЦПК України, а також те, що відповідач до початку розгляду справи по суті визнав позов, суд вважає за необхідне повернути позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору у сумі 828,40 грн., сплаченого ним при поданні позову.

Керуючись ст. 534 ч. 1, 549 ч. 1 п. 1 ЦК УРСР, ст. 392 ЦК України, ст. 12, 76-81, 200 ч. 3, 4, 206 ч. 4, 259 ч. 1, 2, 263-265, 273, 315 ч. 1 п. 6, ч. 2 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до Сказинецької сільської ради Могилів-Подільського району Вінницької області про встановлення фактів, що мають юридичне значення, та визнання права власності в порядку спадкування задовольнити повністю.

Встановити факт належності ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , Державного акта на право приватної власності на землю серії ВН від 03 грудня 1999 року, виданого на ім`я ОСОБА_4 .

Встановити факт належності ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , заповіту від 20 вересня 2000 року, посвідченого секретарем виконкому Сказинецької сільської ради Могилів-Подільського району Вінницької області та зареєстрованого в реєстрі за № 66, заповідачем в якому вказана ОСОБА_4 .

Встановити юридичний факт, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , прийняв спадщину після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , шляхом фактичного вступу в управління та володіння спадковим майном.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , право власності на земельну ділянку (пай) № НОМЕР_1 , площею 3,27 га, яка розташована на території Сказинецької сільської ради Могилів-Подільського району Вінницької області.

Повернути ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ідентифікаційний номер НОМЕР_3 , з державного бюджету України 50 відсотків судового збору у сумі 828 (вісімсот двадцять вісім) грн. 40 коп., сплаченого при поданні позову відповідно до: 1. квитанції від 25.07.2019, № квитанції 0.0.1420195801.1, отримувач УК у Могилів-Подільському районі/м. Могилеві-Подільському/22030101, р/р отримувача 31210206002009, ЄДРПОУ 38031302, МФО 899998, призначення платежу: *;017;00000000; Судовий збір (Державна судова адміністрація України, 050) ОСОБА_1 ; 2. квитанції від 04.12.2019,№ квитанції 0.0.1542652959.2, отримувач УК у Могилів-Подільському районі/м. Могилеві-Подільському/22030101, р/р отримувача 31210206002009, ЄДРПОУ 38031302, МФО 899998, призначення платежу: *;101;00000000; Судовий збір (Державна судова адміністрація України, 050) п1.1 доплата ОСОБА_1 ; 3. квитанції від 04.12.2019, № квитанції 0.0.1542650997.2, отримувач УК у Могилів-Подільському районі/м. Могилеві-Подільському/22030101, р/р отримувача 31210206002009, ЄДРПОУ 38031302, МФО 899998, призначення платежу: *;101;00000000; Судовий збір (Державна судова адміністрація України, 050) п. 1.5 ОСОБА_1 ; 4. квитанції від 04.12.2019, № квитанції 0.0.1542649949.2, отримувач УК у Могилів-Подільському районі/м. Могилеві-Подільському/22030101, р/р отримувача 31210206002009, ЄДРПОУ 38031302, МФО 899998, призначення платежу: *;101;00000000; Судовий збір (Державна судова адміністрація України, 050) п. 1.5 ОСОБА_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Вінницького апеляційного суду через Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Позивач: ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 .

Відповідач: Сказинецька сільська рада Могилів-Подільського району Вінницької області, місцезнаходження: вул. Миру, 15, с. Сказинці, Могилів-Подільський район, Вінницька область, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 04326784.

Суддя Т.Ю. Холодова

СудМогилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення13.01.2020
Оприлюднено14.01.2020
Номер документу86854403
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —138/3088/19

Рішення від 13.01.2020

Цивільне

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області

Холодова Т. Ю.

Ухвала від 09.12.2019

Цивільне

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області

Холодова Т. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні