Рішення
від 13.01.2020 по справі 605/633/19
ПІДГАЄЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 605/633/19

РІШЕННЯ

Іменем України

"13" січня 2020 р. Підгаєцький районний суд

Тернопільської області

в складі :

головуючого судді Горуц Р.О.

за участю:

секретаря судового засідання Лежигубської О.В.

заявника ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі засідань в м.Підгайці цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, -

В С Т А Н О В И В :

Заявник ОСОБА_1 звернувся в суд із заявою про встановлення факту постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вказуючи, що він постійно проживав разом із своєю матір`ю аж до дня її смерті та прийняв спадщину у вигляді житлового будинку з надвірними будівлями та прав на земельні частки (паї), що належали їй, оскільки це йому необхідно для звернення до нотаріуса із питанням спадкування вказаного майна.

В судовому засіданні заявник заявлені вимоги підтримав повністю, обґрунтовуючи їх доводами викладеними у заяві та просить задовольнити. Крім того, додав, що він постійно проживав разом із своїми батьками в с. Новосілка Підгаєцького району, аж до їх смерті, при цьому доглядав за ними та похоронив їх. Рідних братів чи сестер у нього немає. Встановлення даного факту йому необхідно для того, щоб прийняти спадщину, що залишилась після смерті його матері ОСОБА_2 .

В судове засідання представник заінтересованої особи не з`явився, хоча належним чином був повідомлений про дату, час та місце розгляду справи. Крім того, визнання ним вимог заявника та прохання про розгляд справи у його відсутності викладено у адресованій суду письмовій заяві, яка долучена до матеріалів справи, що не суперечить вимогам ч.3 ст.211 ЦПК України.

Свідок ОСОБА_3 в судовому засіданні пояснила, що вона проживає по сусідству із заявником в с. Новосілка Підгаєцького району Тернопільської області, а тому їй достовірно відомо, що ОСОБА_1 постійно проживав разом із своїми батьками, аж до їх смерті, при цьому він доглядав за ними та похоронив їх. На даний час заявник продовжує проживати за вказаною адресою. Рідний брат заявника - ОСОБА_4 помер.

Свідок ОСОБА_5 суду пояснила, що вона проживає по сусідству із заявником в с. Новосілка Підгаєцького району Тернопільської області, а тому їй відомо, що ОСОБА_1 постійно проживав разом із своїми батьками, аж до їх смерті, при цьому він доглядав за ними та похоронив їх.

Суд, заслухавши пояснення заявника, свідків ОСОБА_3 та ОСОБА_5 , дослідивши матеріали справи, вважає за необхідне заяву ОСОБА_1 задовольнити, виходячи із наступних підстав.

У відповідності із ч.2 ст.315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до роз`яснень викладених у п.1 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 року №5 "Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення" в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо згідно із законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян.

Судом встановлено, що заявник народився ІНФОРМАЦІЯ_1 в сім`ї: батька - ОСОБА_6 та матері - ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 .

Батьки заявника 04 вересня 1950 року у Староміській сільській раді Підгаєцького району Тернопільської області зареєстрували шлюб, актовий запис №3, у зв`язку з чим мати заявника змінила прізвище із дошлюбного ОСОБА_2 на прізвище чоловіка ОСОБА_2 , що стверджується витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію шлюбу із зазначенням відомостей про другого з подружжя, сформованим 14 лютого 2014 року відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Підгаєцького районного управління юстиції у Тернопільській області.

Батькам заявника по Ѕ частці належав житловий будинок з відповідною часткою господарських будівель, що в АДРЕСА_1 , а також право на земельну частку (пай) розміром 2,54 га. в умовних кадастрових гектарах на території Новосілківської сільської ради Підгаєцького району, що видно із довідки за вих.№242 від 16 вересня 2019 року виданої Підгаєцьким РБТІ на підставі довідки за вих.№261 від 16 квітня 2019 року виданої Новосілківською сільською радою, а також із сертифікатів на право на земельну частку (пай) серії ТР №№0191811, 0191812 від 10 жовтня 1996 року.

Батько заявника - ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_2 помер, що видно із свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 від 28 липня 2003 року виданого Новосілківською сільською радою Підгаєцького району Тернопільської області.

Із довідки виданої виконкомом Новосілківської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області за вих.№1302 від 27 грудня 2019 року вбачається, що ОСОБА_6 на момент смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 був зареєстрований та проживав в АДРЕСА_1 і разом з ним проживали: дружина - ОСОБА_2 , 1925 року народження та син - ОСОБА_1 , 1952 року народження (без реєстрації).

Мати заявника ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_3 від 06 серпня 2004 року виданим Новосілківською сільською радою Підгаєцького району Тернопільської області.

Заявник звертався до нотаріуса із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину після смерті матері, однак йому в цьому було відмовлено у зв`язку із пропуском строку для прийняття спадщини, що видно із письмової відмови в.о. державного нотаріуса Підгаєцької державної нотаріальної контори за вих.№510/01-16 від 15 серпня 2019 року.

Той факт, що заявник постійно проживав разом із спадкодавцем ОСОБА_2 на час відкриття спадщини, крім вищезазначеного, підтверджується також довідками виданими виконкомом Новосілківської сільської ради за вих.№№1303, 02 відповідно від 27 грудня 2019 року та від 02 січня 2020 року з яких вбачається, що ОСОБА_1 , 1952 року народження постійно проживає без реєстрації за адресою: АДРЕСА_1 з 1994 року і на час смерті своєї матері ОСОБА_2 постійно проживав разом з нею за вказаною адресою та похоронив її.

За таких обставин, суд дійшов висновку, що заява ОСОБА_1 підставна, а тому підлягає до задоволення.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 10, 12, 81, 263, 265, 315, 319 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Заяву ОСОБА_1 про встановлення факту постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини - задовольнити.

Встановити, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , постійно з 1994 року проживав разом із спадкодавцем ОСОБА_2 в АДРЕСА_1 , аж до дня її смерті, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Тернопільського апеляційного суду, або через Підгаєцький районний суд Тернопільської області.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , житель АДРЕСА_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 .

Заінтересована особа: Новосілківська сільська рада Підгаєцького району Тернопільської області, місцезнаходження: с. Новосілка Підгаєцького району Тернопільської області, ЄДРПОУ 04395053.

Суддя: Р. О. Горуц

Дата ухвалення рішення13.01.2020
Оприлюднено14.01.2020
Номер документу86877566
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини

Судовий реєстр по справі —605/633/19

Рішення від 13.01.2020

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 27.11.2019

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні