Ухвала
від 14.01.2020 по справі 918/509/19
ПІВНІЧНО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

33001 , м. Рівне, вул. Яворницького, 59

УХВАЛА

"14" січня 2020 р. Справа № 918/509/19

Північно-західний апеляційний господарський суд у складі колегії:

Головуючого судді Савченко Г.І.

судді Демидюк О.О.

судді Юрчук М.І.

секретар судового засідання Соколовська О.В.

за участю представників сторін:

позивача: Біндюк Н.О.

відповідача: Котик Р.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Здолбунівської районної ради на рішення господарського суду Рівненської області від 03 вересня 2019 року (повний текст складено 05 вересня 2019 року) у справі №918/509/19 (суддя Марач В.В.)

за позовом Здолбунівської районної ради

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Енергозбереження Рівне"

про зобов`язання вчинити певні дії

ВСТАНОВИВ:

Здолбунівська районна рада звернулася в господарський суд Рівненської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Енергозбереження Рівне" в якому просить зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю "Енергозбереження Рівне" передати за актом приймання-передачі на баланс Здолбунівської районної ради блочно-траспортабельну котельню, яка розміщена за адресою вул. Грушевського,14 м. Здолбунів, за 1 гривню.

Рішенням господарського суду Рівненської області від 03 вересня 2019 року у справі №918/509/19 відмовлено у позові Здолбунівської районної ради до Товариства з обмеженою відповідальністю "Енергозбереження Рівне" про зобов`язання вчинити дії.

Не погоджуючись з рішенням суду першої інстанції, позивач - Здолбунівська районна рада звернулась до суду з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати рішення господарського суду Рівненської області від 03 вересня 2019 року у справі №918/509/19 та ухвалити нове, яким позовні вимоги задовольнити в повному обсязі.

Ухвалою Північно-західного апеляційного господарського суду від 21 жовтня 2019 року у справі №918/509/19 відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою Здолбунівської районної ради на рішення господарського суду Рівненської області від 03 вересня 2019 року у справі №918/509/19, розгляд апеляційної скарги призначено на 12 листопада 2019 року.

Ухвалою Північно-західного апеляційного господарського суду від 12 листопада 2019 року у справі №918/509/19 розгляд апеляційної скарги відкладено на 10 грудня 2019 року.

В судовому засіданні 10 грудня 2019 року, у зв`язку із необхідністю мирного врегулювання спору та доопрацювання тексту мирової угоди, з метою забезпечення прав учасників судового процесу на укладення мирової угоди, суд оголосив перерву в судовому засіданні до 14 січня 2020 року, поза межами строку встановленого для розгляду апеляційної скарги керуючись статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року.

19 грудня 2019 року від ТОВ "Енергозбереження Рівне" надійшла заява про долучення до матеріалів справи статуту підприємства та довідки про вартість котельні (згідно довідки первісна вартість котельні БТК-192 №30, яка розташована за адресою: м. Здолбунів, вул.Грушевського, 14, станом на сьогодні повністю відамортизована, ринкова вартість такої котельні складає орієнтовно 75000 грн.).

24 грудня 2019 року від Здолбунівської районної ради надійшли заява про затвердження мирової угоди, до якої додано: копію рішення Здолбунівської районної ради від 20 грудня 2019 року №761 "Про укладення мирової угоди" та мирова угода по справі №918/509/19.

В судове засідання 14 січня 2020 року з`явились представники позивача та відповідача, підтримали подану заяву про затвердження мирової угоди.

Сторони були повідомлені про наслідки укладення мирової угоди в порядку частини 2 статті 191 ГПК України.

Розглянувши вищевказану заяву про затвердження мирової угоди, дослідивши зміст поданої до суду мирової угоди, укладеної між Здолбунівською районною радою та ТОВ "Енергозбереження Рівне", колегія суддів зазначає наступне.

Відповідно до частини 7 статті 46 Господарського процесуального кодексу України сторони можуть укласти мирову угоду на будь-якій стадії судового процесу.

У суді апеляційної інстанції позивач має право відмовитися від позову, а сторони - укласти мирову угоду відповідно до загальних правил про ці процесуальні дії незалежно від того, хто подав апеляційну скаргу. Якщо заява про відмову від позову чи мирова угода сторін відповідають вимогам статей 191, 192 цього Кодексу, суд постановляє ухвалу про прийняття відмови позивача від позову або про затвердження мирової угоди сторін, якою одночасно визнає нечинним судове рішення першої інстанції, яким закінчено розгляд справи, та закриває провадження у справі (стаття 274 ГПК України).

У відповідності до приписів статті 192 ГПК України мирова угода укладається сторонами з метою врегулювання спору на підставі взаємних поступок і має стосуватися лише прав та обов`язків сторін. У мировій угоді сторони можуть вийти за межі предмета спору за умови, якщо мирова угода не порушує прав чи охоронюваних законом інтересів третіх осіб.

Сторони можуть укласти мирову угоду і повідомити про це суд, зробивши спільну письмову заяву, на будь-якій стадії судового процесу.

До ухвалення судового рішення у зв`язку з укладенням сторонами мирової угоди суд роз`яснює сторонам наслідки такого рішення, перевіряє, чи не обмежені представники сторін вчинити відповідні дії.

Укладена сторонами мирова угода затверджується ухвалою суду, в резолютивній частині якої зазначаються умови угоди. Затверджуючи мирову угоду, суд цією самою ухвалою одночасно закриває провадження у справі.

Суд постановляє ухвалу про відмову у затвердженні мирової угоди і продовжує судовий розгляд, якщо:

1) умови мирової угоди суперечать закону або порушують права чи охоронювані законом інтереси інших осіб, є невиконуваними;

2) одну із сторін мирової угоди представляє її законний представник, дії якого суперечать інтересам особи, яку він представляє.

Дослідивши зміст поданої на затвердження суду мирової угоди, судова колегія встановила, що її умови стосуються прав та обов`язків учасників провадження у даній справі, мирова угода укладена в інтересах цих учасників, не зачіпає інтересів третіх осіб, не суперечить вимогам чинного законодавства та підписана уповноваженими особами.

Мирова угода підписана зі сторони апелянта/позивача (Здолбунівська районна рада) головою ради - Дацюк О.Є. Крім того, до матеріалів справи долучено рішення Здолбунівської районної ради від 20 грудня 2019 року №761 "Про укладення мирової угоди" відповідно до пункту 1 якого доручено голові Здолбунівської районної ради укласти мирову угоду по справі №918/509/19 за позовом Здолбунівської районної ради Рівненської області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Енергозбереження Рівне" про зобов`язання передати на баланс Здолбунівської районної ради блочно-транспортабельну котельню.

Зі сторони відповідача - ТОВ "Енергозбереження Рівне" мирова угода підписана директором Котик Р.О.

Судовою колегією досліджено, поданий до матеріалів справи, статут ТОВ "Енергозбереження Рівне", в якому зазначено, що директор товариства в межах своїх повноважень з урахуванням обмежень, передбачених цим Статутом (зокрема, але не виключно п.7.4.18), розпоряджається майном та коштами Товариства, вчиняє (укладає) від імені Товариства правочини (у т.ч. цивільно-правові (господарські) договори).

ТОВ "Енергозбереження Рівне" долучено до матеріалів справи довідку про вартість котельні, згідно якої первісна вартість котельні БТК-192 №30, яка розташована за адресою: м. Здолбунів, вул.Грушевського, 14, станом на сьогодні повністю відамортизована, ринкова вартість такої котельні складає орієнтовно 75000 грн.

Директор ТОВ "Енергозбереження Рівне" згідно статуту має достатньо повноважень для укладення мирової угоди, оскільки вартість котельні БТК-192 №30 становить 75000 грн. та укладення правочинів на дану суму не відноситься до виключної компетенції загальних зборів товариства.

Суд апеляційної інстанції роз`яснює сторонам наслідки укладення мирової угоди, а саме те, що відповідно до приписів частини 3 статті 231 ГПК України у разі закриття провадження у справі повторне звернення до суду із спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав не допускається.

Враховуючи викладене, судова колегія дійшла висновку про можливість затвердження мирової угоди поданої вищевказаними учасниками провадження у даній справі, оскільки сторонами дотримано вимог статті 192 ГПК України.

Відповідно до статті 274 ГПК України у суді апеляційної інстанції позивач має право відмовитися від позову, а сторони - укласти мирову угоду відповідно до загальних правил про ці процесуальні дії незалежно від того, хто подав апеляційну скаргу. Якщо заява про відмову від позову чи мирова угода сторін відповідають вимогам статей 191, 192 цього Кодексу, суд постановляє ухвалу про прийняття відмови позивача від позову або про затвердження мирової угоди сторін, якою одночасно визнає нечинним судове рішення першої інстанції, яким закінчено розгляд справи, та закриває провадження у справі.

За таких обставин провадження у справі №918/509/19 підлягає закриттю, а рішення господарського суду Рівненської області від 03 вересня 2019 року у справі №918/509/18 - визнанню нечинним.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст.ст. 46, 130, 192, 193, 231, 234, 235, 274, 275 Господарського процесуального кодексу України, Північно-західний апеляційний господарський суд -

УХВАЛИВ:

1. Заяву Здолбунівської районної ради Рівненської області про затвердження мирової угоди у справі №918/509/19 задовольнити.

2. Затвердити мирову угоду, укладену між Здолбунівською районною радою Рівненської області та Товариством з обмеженою відповідальністю "Енергозбереження Рівне" у справі №918/509/19, яка має наступний зміст:

"Мирова угода по справі №918/509/19

За позовом Здолбунівської районної ради Рівненської області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Енергозбереження Рівне" про зобов`язання передати на баланс Здолбунівської районної ради блочно-транспортабельну котельню

м.Здолбунів 20 грудня 2019 року

1. Сторони домовились врегулювати спір по справі №918/509/19 шляхом підписання та виконання даної мирової угоди.

2. Відповідач визнає свої зобов`язання передати на баланс Здолбунівської районної ради блочно-транспортабельну котельню, яка знаходиться за адресою: Рівненська область, м.Здолбунів, вул.Грушевського, 14.

3. Позивач надає відстрочення виконання зобов`язання передати на баланс Здолбунівської районної ради блочно-транспортабельну котельню, яка знаходиться за адресою: Рівненська область, м.Здолбунів, вул.Грушевського, 14 до 30 квітня 2022 року.

4. Відповідач передає 30 квітня 2022 року на баланс Здолбунівської районної ради та у спільну власність територіальних громад Здолбунівського району блочно-транспортабельну котельню, яка знаходиться за адресою: Рівненська область, м.Здолбунів, вул.Грушевського, 14, безоплатно.

Позивач: Здолбунівська районна рада, Рівненська область, м.Здолбунів, вул.Грушевського, 14, 35705, ЄДРПОУ 21086247, Голова ради О.Дацюк

Відповідач: Товариство з обмеженою відповідальністю "Енергозбереження Рівне", м.Рівне, вул. Драгоманова, буд.27, корпус, А, офіс, 6, ЄДРПОУ 36007828, директор Р.Котик."

3. Визнати нечинним рішення господарського суду Рівненської області від 03 вересня 2019 року у справі №918/509/19.

4. Провадження у справі №918/509/19 закрити.

5. Повернути Здолбунівській районній раді (35705, Рівненська область, м.Здолбунів, вул.Грушевського, 14, код ЄДРПОУ 21086247) з Державного бюджету України - 2881,5 грн. судового збору сплачено при поданні апеляційної скарги.

6. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями згідно ст.235 ГПК України та може бути оскаржена до Верховного Суду у випадках передбачених Господарським процесуальним кодексом України.

Головуючий суддя Савченко Г.І.

Суддя Демидюк О.О.

Суддя Юрчук М.І.

Дата ухвалення рішення14.01.2020
Оприлюднено15.01.2020
Номер документу86878519
СудочинствоГосподарське
Сутьзобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —918/509/19

Ухвала від 14.01.2020

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Савченко Г.І.

Ухвала від 10.12.2019

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Савченко Г.І.

Ухвала від 12.11.2019

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Савченко Г.І.

Ухвала від 21.10.2019

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Савченко Г.І.

Ухвала від 07.10.2019

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Савченко Г.І.

Рішення від 03.09.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 28.08.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 13.08.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 26.07.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні