Рішення
від 14.01.2020 по справі 176/2865/19
ЖОВТОВОДСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа №176/2865/19

провадження №2-о/176/11/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 січня 2020 р. Жовтоводський міський суд Дніпропетровської області в складі:

головуючої судді Крамар О.М.

з участю секретаря судових засідань Кіняк Т.Ю.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Жовті Води в залі суду цивільну справу №176/2865/19 за заявою ОСОБА_1 , з участю заінтересованої особи: Козацької сільської ради Петрівського району Кіровоградської області про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами,

ВСТАНОВИВ:

Заявниця ОСОБА_1 , 24.12.2019 року , звернулася до Жовтоводського міського суду Дніпропетровської області із заявою про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

В своїй заяві ОСОБА_1 посилалась на те, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла її матір ОСОБА_2 , яка на день смерті постійно проживала в селі Лани Петровського району Кіровоградської області. Після її смерті відкрилась спадщина на земельну ділянку площею 7,08 га, що розташована на території Петрівської (нині Козацької) сільської ради Петрівського району Кіровоградської області, яка належала померлій на підставі державного акту на право приватної власності на землю, виданого 09.07.2003 року Петрівською держрайадміністрацією Кіровоградської області. В установлений законом строк вона звернулася із заявою про прийняття спадщини і 18 грудня 2019 року вона звернулася до приватного нотаріуса Петрівського РНО Кіровоградської області Каліушко Д.І. за видачею свідоцтва про право на спадщину, надавши відповідні документи. Проте, постановою від 18.12.2019 року приватний нотаріус відмовив їй у видачі свідоцтва про право на спадщину, з тієї підстави, що в наданих документах не просліджувався факт родинних відносин між нею та померлою ОСОБА_2 . Так, в свідоцтві про народження на її ім`я, видане 24.12.1958 року Старовижівським райвідділом ЗАГС Волинської області, матір записана як ОСОБА_3 , в той час як в свідоцтві про смерть померла записана як ОСОБА_2 .

Також заявниця зазначила, що в неї збереглися свідоцтво про народження матері, де ім`я матері записане як ОСОБА_2 .

У зв`язку з цими розбіжностями в імені, вона не може оформити свої спадкові права. Тому вона змушена звертатися до суду за захистом своїх прав.

Заявниця ОСОБА_1 , належним чином повідомлена про день та час розгляду справи, у судове засідання не з`явилась, надавши суду заяву в якій підтримала заявлені вимоги, просила їх задовольнити та просила розглядати справу у її відсутність. Також відмовилася від допиту свідків та просила розглянути справу на підставі тих письмових доказів, які є в матеріалах справи.

Заінтересована особа Козацька сільська рада Петрівського району Кіровоградської області, будучи належним чином повідомленою про дату, час та місце розгляду справи, в судове засідання свого представника не направила, до початку судового розгляду надавши суду заяву, в якій просила розглядати справу за відсутності їх представника. Заяву підтримали в повному обсязі.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи в разі якщо відповідно до положень цього кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд повно, всебічно та об`єктивно дослідивши матеріали справи, оцінивши зібрані по справі докази у їх сукупності, вважає що заява підлягає задоволенню з таких підстав.

Судом встановлено, що заявниця ОСОБА_1 народилась ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Борзова Старовижевського району Волинської області, що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 , актовий запис № 23 і мала прізвище ОСОБА_1 ./а.с.5/

На підставі актових записів про реєстрацію шлюбу заявниця змінила своє дівоче прізвище ОСОБА_1 на ОСОБА_1 (актовий запис № 410 від 11.09.1987 року), а в подальшому з ОСОБА_1 на ОСОБА_1 (актовий запис №91 від 06.03.1992 року) /а.с.6/

12.05.2019 року мати заявниці ОСОБА_2 померла, актовий запис №13 від 13 травня 2019 року, зроблений виконавчим комітетом Козацької сільської ради Петрівського району Кіровоградської області./а.с.4/

Після смерті ОСОБА_3 залишилась земельна ділянка площею 7,08 га, яка належала померлій на підставі державного акту на право приватної власності на землю від 09.04.2002 року, виданого Петрівською районною державною адміністрацією./а.с.8/

Заявниця ОСОБА_1 , як спадкоємиця, звернулася до приватного нотаріуса Петрівського РНО Кіровоградської області Каліушко Д.І. для отримання свідоцтва про право на спадщину, однак, постановою державного нотаріуса від 18.12.2019 вих. №806/02-31 року їй було відмовлено у вчиненні нотаріальних дій, оскільки в поданих документах не просліджується факт родинних відносин, так як є розбіжності в імені матері заявниці./а.с.7/

Як слідує із наданої копії свідоцтва про народження заявниці, ім`я її матері записане як ОСОБА_2 , в той час як в свідоцтві про народження матері серії НОМЕР_2 , пенсійному посвідченні, в трудовій книжці та свідоцтві про смерть остання значиться як ОСОБА_2 ./а.с. 4,9,10,11/

Дана розбіжність позбавляє заявницю можливості підтвердити факт родинних відносин із матір`ю та вступити у право спадкування після смерті своєї матері.

Згідно п. 1 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Із роз`яснень п. 7 Постанови Пленуму Верховного суду України №5 від 31.03.1995 року Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення вбачається, що суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, тощо.

В ході судового розгляду знайшов своє підтвердження факт родинних відносин між заявницею ОСОБА_1 та померлою матір`ю ОСОБА_3 . Зазначений факт підтверджується належними у справі доказами, дослідженими судом, що узгоджуються між собою та іншими матеріалами цивільної справи.

Встановлення факту родинних відносин між фізичними особами, а в даному випадку між заявницею та її матір`ю, необхідно заявниці для користування своїми правами як спадкоємця.

За таких обставин, оскільки законом не визначено іншого, крім судового порядку встановлення факту родинних відносин між особами, і факт родинних відносин, який просить встановить заявниця підтверджується письмовими матеріалами справи, суд приходить до висновку, що її вимоги є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до ч.7 ст. 294 ЦПК України при ухваленні судом рішення судові витрати не відшкодовуються.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 4,12, 13, 76-81, 95, 263-265,315, 354 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , з участю заінтересованої особи: Козацької сільської ради Петрівського району Кіровоградської області про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами - задовольнити.

Визнати факт, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , актовий запис №13 від 13 травня 2019 року, виданий виконавчим комітетом Козацької сільської ради Петрівського району Кіровоградської області, є рідною матір`ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Судові витрати віднести за рахунок заявника.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

У разі неявки всіх учасників справи у судове засідання, яким завершується розгляд справи, або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, суд підписує рішення без його проголошення.

Датою ухвалення рішення є дата його проголошення (незалежно від того, яке рішення проголошено - повне чи скорочене). Датою ухвалення рішення, ухваленого за відсутності учасників справи, є дата складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду.

Відповідно до п.п. 15.5 п.15 ч. 1 розділу ХШ Перехідних Положень ЦПК України в новій редакції, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи через Жовтоводський міський суд Дніпропетровської області.

Повний текст рішення складено 14.01.2020 року.

Заявниця: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , картка платника податків НОМЕР_3 , пенсіонерка, зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Заінтересована особа: Козацька сільська рада Петрівського району Кіровоградської області, код ЄДРПОУ 04364271, юридична адреса: Кіровоградська область, Петрівський район, село Козацьке, вул. Терешкова, буд. 13.

Суддя

Дата ухвалення рішення14.01.2020
Оприлюднено15.01.2020
Номер документу86883498
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —176/2865/19

Рішення від 14.01.2020

Цивільне

Жовтоводський міський суд Дніпропетровської області

Крамар О. М.

Ухвала від 26.12.2019

Цивільне

Жовтоводський міський суд Дніпропетровської області

Крамар О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні