Рішення
від 14.01.2020 по справі 724/2098/19
ХОТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 724/2098/19 Провадження № 2/724/93/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 січня 2020 року Хотинський районний суд Чернівецької області у складі:

головуючого судді: Руснака А.І.

за участю секретаря судового засідання: Татарчук Л.А.

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в порядку загального провадження в місті Хотині Чернівецької області справу за позовом ОСОБА_1 до Зарожанської сільської ради про визнання права власності на спадкове майно, -

В С Т А Н О В И В:

12 грудня 2019 року позивач ОСОБА_1 звернувся до Хотинського районного суду Чернівецької області з позовом до Зарожанської сільської ради про визнання права власності на спадкове майно, в якому посилається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер його батько ОСОБА_2 .

Зазначає, що при житті покійний батько прийняв спадщину після свого батька ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , однак не переоформляв її.

Так, починаючи з 05 серпня 1997 року ОСОБА_2 вступив у володіння та користування житловим будинком АДРЕСА_1 . Вказаний будинок разом із господарськими будівлями та спорудами, що розташований на земельній ділянці площею 0,25 га., цільове призначення для будівництва та обслуговування житлового будинку та до дня смерті спадкодавця земельна ділянка перебувала в його користуванні.

Вказує, що житловий будинок був збудований згідно будівельних норм і правил, із додержанням архітектурних, санітарних, екологічних та протипожежних норм і правил.

При цьому, згідно технічного паспорту Хотинського комунального бюро технічної інвентаризації вказаний житловий будинок, що по АДРЕСА_1 складається із: житловий будинок літ. А, загальною площею 46,00 кв.м. та житловою площею 40,40 кв.м.; ганок літ.а; літня кухня літ.Б; прибудова літ.б; ганок літ.б1; сарай літ.В; сарай літ.Г; сарай літ.Д; навіс літ. Ж; навіс літ. З; навіс літ. І; навіс літ. К; вбиральня літ. Л; погріб ПГ; вхід в погріб ВхПГ; ворота № 1; огорожа № 2; криниця № 3; замощення І, всього загальною вартістю 70902 грн.

Зазначає, що житловий будинок належав ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , однак за життя він право власності не оформив. Після смерті ОСОБА_2 за вищевказаною адресою відкрилася спадщина на нерухоме майно, а саме житловий будинок з належними до нього будівлями та спорудами.

Так, являючись спадкоємцем за заповітом, він у встановлений законом строк, звернувся до державного нотаріуса Хотинської державної нотаріальної контори Мартинюк Є.Р. із заявою про прийняття спадщини за заповітом на житловий будинок АДРЕСА_1 , однак йому було відмовлено у видачі свідоцтва про право власності за заповітом на житловий будинок з належними до нього будівлями та спорудами, у зв?язку із відсутністю правовстановлюючих документів. Крім нього спадкоємців немає, оскільки ОСОБА_4 відмовилася від спадщини.

Вказує, що виконкомом Зарожанської сільської ради 26 листопада 2019 року було прийнято рішення № 198/11-19 про зміну поштової адреси, яким вищевказаному спадковому будинку було присвоєно адресу: АДРЕСА_1 .

Підтримуючи вищевикладене, просить задовольнити позовні вимоги у повному обсязі та визнати за ним право власності в порядку спадкування за заповітом на спадкове майно.

Позивач ОСОБА_1 у судове засідання не з`явився, однак його представник - адвокат Раєвський І.А. надав суду заяву, в якій просить слухати справу в його відсутності, позовні вимоги підтримує повністю, не заперечує відносно ухвалення рішення в підготовчому судовому засіданні.

Відповідач - представник Зарожанської сільської ради, Паур М.Я. в судове засідання не з`явився, але від нього надійшла заява, в якій просить справу слухати у відсутності представника сільської ради, позовні вимоги сільська рада визнає повністю.

Відповідно до ч. 1 ст. 206 ЦПК України, позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві.

Частиною 3 ст. 200 ЦПК України визначено, що за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову (ч. 4 ст. 206 ЦПК України).

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Вивчивши та дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню, виходячи з наступних підстав.

Відповідно до ч.1 ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом.

В силу п. 11 ч. 1 ст. 346 ЦК України право власності припиняється у разі смерті власника.

Виходячи із змісту ст. 392 ЦК України право власності встановлюється в судовому порядку, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою.

Згідно зі ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ст. 1268 ЦК України, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Не допускається прийняття спадщини з умовою чи із застереженням. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Відповідно до статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 , який постійно проживав у АДРЕСА_1 , факт смерті якого підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 19 березня 2015 року (а.с. 9).

Крім того, судом встановлено, що на день смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина на майно, що розташоване по АДРЕСА_1 , яке складається: житловий будинок літ. А, загальною площею 46,00 кв.м. та житловою площею 40,40 кв.м.; ганок літ. а; літня кухня літ. Б; прибудова літ. б; ганок літ.б1; сарай літ. В; сарай літ. Г; сарай літ. Д; навіс літ. Ж; навіс літ. З; навіс літ. І; навіс літ. К; вбиральня літ. Л; погріб ПГ; вхід в погріб ВхПГ; ворота № 1; огорожа № 2; криниця № 3; замощення І, що підтверджується технічним паспортом будинок садибного типу із господарськими будівлями та спорудами (а.с. 23-28).

Так, із заповіту від 03 серпня 2011 року, посвідченому секретарем Зарожанської сільської ради Заплітною С.Д., зареєстрованому в реєстрі за № 213, ОСОБА_2 заповів все своє майно ОСОБА_4 та ОСОБА_1 (а.с. 11).

Згідно довідки виконкому Зарожанської сільської ради № 1769 від 10.12.2019 року вбачається, що покійний ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 був зареєстрований та постійно проживав на день своєї смерті за адресою: АДРЕСА_1 . На день його смерті в даному господарстві зареєстрованих та проживаючих не було (а.с. 17).

Відповідно до довідки виконкому Зарожанської сільської ради № 1772 від 10.12.2019 року, за господарством по АДРЕСА_1 рахується земельна ділянка для обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд, площею 0,25 га., яка не була приватизована (а.с. 20).

Відповідно до звіту про оцінку майна - житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , його вартість складає 70902 (сімдесят тисяч дев`ятсот дві) гривні (а.с. 47-50).

Згідно висновку Звіту про проведення технічного огляду та оцінки стану будівельних конструкцій житлового будинку, господарських будівель та інженерних мереж в АДРЕСА_1 , дана забудова садиби, будівлі та інженерні мережі відповідають будівельним, протипожежним та санітарним нормам і правилам, основні конструкції будівель знаходяться в задовільному стані (а.с. 30-46).

Також, житловий будинок та належні до нього господарські будівлі та споруди, що знаходяться в АДРЕСА_1 закінчені будівництвом до 05 серпня 1992 року, що підтверджується довідкою про технічний стан нерухомого майна, виданою Хотинським КР БТІ (а.с. 29).

При цьому, судом встановлено, що ОСОБА_1 було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом, у зв?язку із відсутністю правовстановлюючих документів на житловий будинок з належними до нього будівлями та спорудами, що розташований в АДРЕСА_1 , що належав ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , спадкоємцем якого був його син ОСОБА_2 , що прийняв спадщину, але не оформив своїх спадкових прав (а.с. 12).

Крім того, згідно рішення виконкому Зарожанської сільської ради Хотинського району від 26 листопада 2019 року, було вирішено замінити поштову адресу житлового будинку по АДРЕСА_1 із номера 4 на номер 4а , спадкоємцем якого є гр. ОСОБА_1 (а.с. 13).

При вирішенні питання про розподіл судового збору, судом враховується позиція позивача ОСОБА_1 , який просив не стягувати із відповідача судовий збір.

На підставі викладеного, та керуючись ст. ст. 328, 346, 392, 1217, 1223, ч. 3 ст. 1268, 1270 ЦК України, керуючись ст. ст. 12, 76-81, 141, 200, 206, 247, 259, 263- 265, 268 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Позов ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , жителя АДРЕСА_3 , паспорт серії НОМЕР_2 , ІПН НОМЕР_3 до Зарожанської сільської ради Хотинського району, код ЄДРПОУ 05399260, КОАТУУ НОМЕР_4 , адреса: с. Зарожани, вул. О.Кобилянської, 17, Хотинського району, Чернівецької області про визнання права власності на спадкове майно - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 право власності в порядку спадкування за заповітом на житловий будинок із належними до нього господарськими будівлями та спорудами, що по АДРЕСА_1 , який складається із: житловий будинок літ. А, загальною площею 46,00 кв.м. та житловою площею 40,40 кв.м.; ганок літ.а; літня кухня літ.Б; прибудова літ.б; ганок літ.б1; сарай літ.В; сарай літ.Г; сарай літ.Д; навіс літ. Ж; навіс літ. З; навіс літ. І; навіс літ. К; вбиральня літ. Л; погріб ПГ; вхід в погріб ВхПГ; ворота № 1; огорожа № 2; криниця № 3; замощення І, загальною вартістю 70902 (сімдесят тисяч дев`ятсот дві) гривні.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Чернівецького апеляційного суду, а у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення складено 14.01.2020 року.

Суддя: А.І. Руснак

Дата ухвалення рішення14.01.2020
Оприлюднено15.01.2020
Номер документу86896387
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —724/2098/19

Рішення від 14.01.2020

Цивільне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Руснак А. І.

Ухвала від 13.12.2019

Цивільне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Руснак А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні