Рішення
від 13.01.2020 по справі 902/953/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Пирогова, 29, м. Вінниця, 21018, тел./факс (0432)55-80-00, (0432)55-80-06 E-mail: inbox@vn.arbitr.gov.ua


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"13" січня 2020 р. Cправа № 902/953/19

Господарський суд Вінницької області у складу судді Маслія І.В. , за участю секретаря судового засідання Кузьменко В.В.

За участю представників

позивача Добровольська А.О., довіреність №01/03 від 02.01.2020р.(присутня до виходу суду з нарадчої кімнати);

відповідача не з`явився

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні суду матеріали справи

за позовом : Комунальної організації "Обласний фонд сприяння інвестиціям та будівництву" (вул. Замостянська/просп. Коцюбинського, 26/58, м. Вінниця, 21009)

до : Відділу освіти Ямпільської райдержадміністрації (вул. Незалежності, 9, м. Ямпіль, Ямпільській район, Вінницька область, 24500)

про стягнення 129183,90 грн.

В С Т А Н О В И В :

На розгляд Господарського суду Вінницької області надійшов позов Комунальної організації "Обласний фонд сприяння інвестиціям та будівництву" до Відділу освіти Ямпільської райдержадміністрації про стягнення 129183,90 грн. заборгованості.

Позовні вимоги мотивовані неналежним виконанням відповідачем взятих на себе зобов`язань за договором оренди № 378 від 01.05.2016, в частині внесення орендної плати.

Ухвалою від 14.11.2019 відкрито провадження у справі № 902/953/19 за правилами спрощеного позовного провадження, судове засідання для розгляду справи по суті призначено на 05.12.2019.

Ухвалою від 05.12.2019 відкладено розгляд справи по суті на 23.12.2019 з підстав викладених у відповідній ухвалі.

Ухвалою від 23.12.2019 відкладено розгляд справи по суті на 13.01.2020, в зв`язку з відсутністю доказів належного повідомлення відповідача про дату, час та місце розгляду справи.

На визначену судом дату 13.01.2020 з`явився представник позивача, яка підтримала позовні вимоги в повному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився. Про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, що стверджується наявним в матеріалах справи поштовим повідомленням про вручення поштового відправлення.

Відповідно до ч.9 ст.165 ГПК України визначено, що у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Разом з тим ст. 248 ГПК України встановлено, що суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Згідно із ч.1 ст.202 ГПК України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Відповідно до ст. 219 Господарського процесуального кодексу України, рішення у даній справі прийнято у нарадчій кімнаті.

Після виходу суду з нарадчої кімнати, у судовому засіданні 13.01.2020, в зв`язку з відсутністю представників сторін, судом долучено до матеріалів справи вступну та резолютивну частину рішення без його проголошення.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши представника позивача, з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, судом встановлено наступне.

01.05.2016 між Комунальною організацією "Обласний фонд сприяння інвестиціям та будівництву" (позивач, в договорі Орендодавець) та Відділом освіти Ямпільської райдержадміністрації ( відповідач, в договорі Орендар) укладено договір оренди № 378 відповідно до п.1.1 якого Орендодавець передає, а Орендар бере в тимчасове володіння та користування наступне майно (об`єкт оренди): котли опалювальні на твердому паливі, модель КС-Т-100 потужністю 95 кВт 2 (дві) одиниці, які встановлені у реконструйованій частині господарської будівлі під котельню в ЗОШ І-ІІІ ступеню по вул. Шкільна, 28 в с. Буша Ямпільського району Вінницької області.

Згідно із п.п. 1.4, 3.1 Договору оренди повна вартість орендованого об`єкту становить 610318,09 грн з ПДВ, а розмір річної орендної плати встановлюється за згодою сторін і складає 30 % від вартості орендованих об`єктів, а саме за користування об`єктом оренди Орендар сплачує орендну плату, яка складає і становить з ПДВ за перший місяць оренди (з травня 2016 року) 15257,95 грн в тому числі ПДВ. Розмір орендної плати за кожний наступний рік з 01.01.2017 визначається шляхом зменшення вартості орендованого майна на розмір нарахованих амортизаційних відрахувань за попередній рік.

Пунктом 3.2 Договору погоджено, що розмір орендної плати за кожний наступний місяць визначається шляхом коригування орендної плати за попередній місяць на індекс інфляції за наступний місяць.

Відповідно до п.п. 3.5, 3.7, 3.8., 3.9, 3.10 Договору визначена орендна плата перераховується Орендарем Орендодавцю у повному обсязі щомісячно не пізніше 10 числа місяця, наступного за звітним. Орендодавець до 31 числа кожного місяця підготовлює рахунки по орендній платі, а Орендар зобов`язаний протягом двох робочих днів отримати зазначені рахунки, розписавшись про їх отримання в відомості отримання рахунків. Орендар має право протягом семи робочих днів з моменту отримання рахунку, в разі непогодження з сумою, виставленою в рахунку, надати Орендодавцю свої обґрунтовані письмові заперечення. Орендодавець розглядає заперечення Орендаря протягом трьох робочих днів та в разі погодження змінює суму, виставлену в рахунку. В разі якщо Орендар в термін, передбачений п.п. 3.7-3.8 Договору, не з`явився для отримання рахунку або своєчасно не надав свої письмові заперечення щодо загальної суми виставленої в рахунку - загальна сума виставлена в рахунку є безспірною. При проведенні платежів, в разі наявності боргу по сплаті орендної плати сума платежу в першу чергу зараховується на погашення пені за прострочення платежів, а потім на погашення суми боргу відповідно з орендної плати.

Термін оренди складає 60 місяців або 60 орендних виплат, а Договір вступає в силу з 01.05.2016 (п.п.4.2, 4.3 Договору).

Орендар зобов`язаний своєчасно здійснювати орендні платежі (п.5.2 Договору).

01.05.2016 між сторонами підписано додаток № 1 до Договору "Акт № 1 приймання-передачі в якому зафіксовано відмінний стан об`єкту оренди, його повну вартість - 610318,09 грн з ПДВ тощо.

Додатком № 2 до Договору погоджено розрахунок плати за оренду з травня 2016 року по квітень 2021 року.

Із обґрунтованого розрахунку боргу станом на 11.11.2019 та рахунків-фактур на оплату орендних платежів судом встановлено, що за період з січня 2019 року по жовтень 2019 року (включно) Орендодавцем нараховано Орендарю 129183,90 грн.

Матеріали справи не містять доказів оплати Орендарем, а також не містять доказів висловлення письмових заперечень щодо суми виставленої в рахунках в порядку визначеному п.3.8 Договору.

Таким чином заборгованість Орендаря по орендній платі становить 129183,90 грн.

Несплата відповідачем орендної плати у строки обумовлені договором слугувала підставою звернення позивача з даним позовом до суду.

Дослідивши і оцінивши надані докази, суд дійшов наступного висновку.

З моменту укладення сторонами Договору № 378 від 01.05.2016 між ними виникли зобов`язання, які мають правову природу договору про оренду майна а, відтак, правовідносини, які виникли у зв`язку з його виконанням регулюються положеннями глави 58 ЦК України, глави 30 ГК України.

Згідно із ст. 174 Господарського кодексу України господарські зобов`язання можуть виникати, зокрема, із господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

Статтею 193 Господарського кодексу України унормовано, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цих Кодексів, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

У відповідності до ч.ч. 1, 6 ст. 283 ГК України за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності. До відносин оренди застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Орендна плата - це фіксований платіж, який орендар сплачує орендодавцю незалежно від наслідків своєї господарської діяльності. Розмір орендної плати може бути змінений за погодженням сторін, а також в інших випадках, передбачених законодавством. Строки внесення орендної плати визначаються в договорі (ч.ч. 1, 4 ст.286 ГК України).

Стаття 11 Цивільного кодексу України вказує, що цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки, й серед підстав виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, передбачає договори та інші правочини.

Згідно із ч. 1 ст. 759 ЦК України за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов`язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

За користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму (ч.1 ст. 762 ЦК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 530 ЦК України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно зі ст.526 Цивільного кодексу України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цих Кодексів, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (ст.525 Цивільного кодексу України).

Відповідно до ст. 527 Цивільного кодексу України боржник зобов`язаний виконати свій обов`язок, а кредитор - прийняти виконання особисто, якщо інше не встановлено договором або законом, не випливає із суті зобов`язання чи звичаїв ділового обороту. Кожна зі сторін у зобов`язанні має право вимагати доказів того, що обов`язок виконується належним боржником або виконання приймається належним кредитором чи уповноваженою на це особою, і несе ризик наслідків непред`явлення такої вимоги.

Згідно з ч.1 ст. 625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання.

Відповідно до ч.ч.1, 2 ст. 614 ЦК України особа, яка порушила зобов`язання, несе відповідальність за наявності її вини (умислу або необережності), якщо інше не встановлено договором або законом. Особа є невинуватою, якщо вона доведе, що вжила всіх залежних від неї заходів щодо належного виконання зобов`язання. Відсутність своєї вини доводить особа, яка порушила зобов`язання.

Як визначає ст. 73 Господарського процесуального кодексу України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Згідно із ч.ч.1, 3 ст.74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Крім того, рішенням Господарського суду Вінницької області у справі 902/139/19 від 03.04.2019 задоволено позов Комунальної організації "Обласний фонд сприяння інвестиціям та будівництву" до Відділу освіти Ямпільської райдержадміністрації про стягнення 100697,71 грн. боргу по орендній платі за договором оренди № 378 від 01.05.2016 за період з червня 2018 року по грудень 2018 року (включно).

Після набрання рішенням у справі 902/139/19 законної сили 25.04.2019 видано відповідний наказ.

Відповідно до ч. 4 ст. 75 Господарського процесуального кодексу України, обставини, встановлені рішенням суду в господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, стосовно якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом.

Доводи позивача щодо наявності заборгованості відповідача у визначеному в позовній заяві розмірі підтверджуються письмовими доказами наявними у матеріалах справи та обставинами, встановленими рішенням суду в господарській справі № 902/139/19.

Всупереч наведеним вище процесуальним нормам відповідач не подав до суду будь-яких належних, допустимих, достовірних та достатніх доказів в спростування позовних вимог позивача щодо стягнення боргу, в тому рахунку доказів проведення розрахунків (платіжні доручення, виписки банківських установ щодо руху коштів, квитанції до прибуткових касових ордерів).

З урахуванням встановлених обставин суд приходить до переконливого висновку про наявність факту порушення відповідачем прав позивача за захистом яких останній звернувся, позаяк матеріалами справи підтверджено факт передачі майна в оренду відповідачу та відсутність повної та своєчасної оплати зі сторони останнього за орендоване майно.

З огляду на викладене суд дійшов висновку про те, що вимога позивача про стягнення з відповідача 129183,90 грн заборгованості є правомірною та обґрунтованою, з огляду на що задовольняє її в повному обсязі.

Витрати зі сплати судового збору підлягають віднесенню на відповідача відповідно до ст. 129 ГПК України.

Керуючись статтями 2, 13, 73, 74, 76-79, 86, 91, 129, 233, 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1. Позовні вимоги задовольнити у повному обсязі..

2. Стягнути з Відділу освіти Ямпільської райдержадміністрації (вул. Незалежності, 9, м. Ямпіль, Ямпільській район, Вінницька область, 24500, код ЄДРПОУ 02141526) на користь Комунальної організації "Обласний фонд сприяння інвестиціям та будівництву" (вул. Замостянська/проспект Коцюбинського, будинок 26/58, м. Вінниця, 21009, код ЄДРПОУ - 24893824) 129183,90 грн - боргу по орендній платі та 1938,00 грн. - відшкодування витрат по сплаті судового збору.

3. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

4. Копію рішення направити учасникам рекомендованим листом з повідомленням про вручення поштового відправлення.

Апеляційна скарга на рішення подається протягом двадцяти днів з дня складання повного судового рішення (ч.1 ст.256 ГПК України).

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано (ч.1 ст.241 ГПК України).

Апеляційна скарга подається відповідно до ст.ст. 256, 257 та п.17.5 Перехідних положень ГПК України.

Повне рішення складено 15 січня 2020 р.

Суддя Маслій І.В.

віддрук. прим.:

1 - до справи

2 - позивачу (вул. Замостянська/просп Коцюбинського, 26/58, м. Вінниця, 21009)

3 - відповідачу (вул. Незалежності, 9, м. Ямпіль, Вінницька обл., 24500)

Дата ухвалення рішення13.01.2020
Оприлюднено16.01.2020
Номер документу86904778
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —902/953/19

Судовий наказ від 05.02.2020

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Маслій І.В.

Рішення від 13.01.2020

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Маслій І.В.

Ухвала від 23.12.2019

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Маслій І.В.

Ухвала від 05.12.2019

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Маслій І.В.

Ухвала від 14.11.2019

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Маслій І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні