Рішення
від 14.01.2020 по справі 930/2921/19
НЕМИРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 930/2921/19

Провадження №2/930/222/20

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14.01.2020 року м.Немирів

Немирівський районний суд Вінницької області

в складі: головуючого судді Царапори О.П.

за участю секретаря судових засідань Євтодієвої Н.М.

розглянувши у підготовчому засіданні в м. Немирові цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Зяньковецької сільської ради про визнання права власності на спадкове майно,

В С Т А Н О В И В :

Виклад позиції позивача .

ОСОБА_1 звернувся в суд із позовною заявою до Зяньковецької сільської ради про визнання права власності на спадкове майно, зазначивши в позовній заяві, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 .

Після смерті ОСОБА_2 залишилось спадкове майно, а саме земельна ділянка розмірами 2,6 га розташована на землях Зяньковецької сільської ради Вінницької області, що підтверджується державним актом на право приватної власності на землю серії ВН №000012 виданого Зяньковецькою сільською радою.

Позивач ОСОБА_1 є спадкоємцем за заповітом на майно після смерті померлого ОСОБА_2 , що підтверджується заповітом від 05.12.2000 року, виданого Зяньковецькою сільською радою Немирівського району Вінницької області.

На даний час у позивача виникла необхідність оформити спадщину після смерті ОСОБА_2 , тому звернувся до Немирівської нотаріальної контори Вінницької області із заявою про видачу свідоцтва про право власності, однак 03.10.2019 року Немирівською державною нотаріальною конторою видано постанову про відмову у вчинені нотаріальної дії, у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів на спадкове майно, тому позивач змушений звернутися до суду з даним позовом.

Виклад позиції відповідача.

Представник відповідача Зяньковецької сільської рада відзив на позов із викладенням своїх заперечень щодо заявлених позовних вимог до суду не подав, не дивлячись на пропозицію суду, викладену в ухвалі від 14.11.2019 року.

Заяви, клопотання позивача, відповідача

Заяв і клопотань від позивача та відповідача по справі не надходило.

Процесуальні дії у справі.

Ухвалою від 14.11.2019 року відкрито провадження по справі та призначено підготовче засідання по справі.

В підготовче засідання для розгляду справи сторони не з`явилися, від представника позивача ОСОБА_3 подано заяву про розгляд справи у його відсутність, позовні вимоги підтримав та просить задовільнити в повному обсязі, представник відповідача Зяньковецької сільської ради подав суду заяву про розгляд справи у його відсутність, позовні вимоги визнали, не заперечують проти їх задоволення.

В підготовчому засіданні, не виходячи до нарадчої кімнати, суд вирішив здійснювати підготовче засідання у відсутність сторін.

Фактичні обставини, встановлені судом, зміст спірних правовідносин, докази

Згідно ч.3 ст.200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Згідно з частиною 3 статті 211 ЦПК України особа, яка бере участь у справі, має право заявити клопотання про розгляд справи за її відсутності. У такому разі фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу, у відповідності з вимогами частини 2 статті 247 ЦПК України, не здійснюється.

Згідно ч.1 ст. 206 ЦПК України, позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві.

За таких обставин суд вважає, що перешкод для здійснення розгляду справи та ухвалення судового рішення у підготовчому судовому засіданні, відповідно до вимог ч.4 ст.206 ЦПК України, немає.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

У судовому засіданні встановлено особу позивача ОСОБА_1 (а.с.9), а також встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_2 , про що свідчить свідоцтво про смерть серії НОМЕР_1 (а.с.8), після смерті якого відкрилася спадщина, про що свідчить копія державного акту серії ВН000012 на право приватної власності на землю (а.с.11). Згідно заповіту від 05.12.2000 року, посвідченого секретарем виконкому Зяньковецької сільської ради Матієнко Л.Є. позивач ОСОБА_1 являється спадкоємцем за заповітом після смерті спадкодавця ОСОБА_2 (а.с.10). на даний час у позивача виникла необхідність оформити спадщину на спадкове майно, однак 03.10.2019 року позивач отримав постанову про відмову у вчинені нотаріальної дії у зв`язку з відсутністю оригіналу правовстановлюючого документу на земельну ділянку, площею 2,60 га, розташовану на території Зяньковецької сільської ради Немирівського району належну померлому ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 (а.с.6).

Норми права, які застосовує суд, мотиви їх застосування

Як роз`яснено в п. 23 постанови Пленуму Верховного СудуУкраїни від 30.05.2008 № 7 Про судову практику у справах про спадкування у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Як передбачено ст. 328 ЦК України право власності набувається в порядку, визначеному законом, та на підставах не заборонених законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обовязків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ст.1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ч.1 ст.1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

Відповідно до ч.1 ст. 1268 ЦК України, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Згідно з ч. 3 ст. 13 ЦПК України учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

Як вбачається з правових позицій Верховного Суду України, викладених в Постанові Пленуму Суду № 2 від 12.06.2009 р. Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції , у разі визнання відповідачем позову, яке має бути безумовним, і якщо таке визнання не суперечить закону й не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб (не відповідача), суд ухвалює рішення про задоволення позову, обмежившись у мотивувальній частині рішення посиланням на визнання позову без зясування і дослідження інших обставин справи.

Висновки суду

Враховуючи вище викладене, суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог в повному обсязі, так як вони не суперечать вимогам закону, підтверджується матеріалами справи та визнані відповідачем.

Розподіл судових витрат

Відповідно до ч.1ст.133 ЦПК України, судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних із розглядом справи.

Згідно з вимогами ст.141 ЦПК України, судові витрати залишити за позивачем ОСОБА_1 .

На підставі вище викладеного, керуючись ст.ст. 328, 1216, 1217, 1223, 1268 ЦК України, ст. ст. 12, 200, 206, 211, 247, 258, 259, 263, 264, 265, 273, 280, 281, 354, 355 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Позов ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , жителя с.Зведенівка Шаргородського району Вінницької області, РНОКПП НОМЕР_2 ) до Зяньковецької сільської ради (юридична адреса с.Зяньківці Немирівського району Вінницької області, код ЄДРПОУ 04327241) про визнання права власності на спадкове майно задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право в порядку спадкування за заповітом на земельну ділянку, загальною площею 2,6 га, розташовану на землях Зяньковецької сільської ради Немирівського району Вінницької області, належну померлому ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 на підставі державного акту Серії ВН 000012.

Рішення може бути оскаржене до Вінницького апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги через Немирівський районний суд Вінницької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою: https://court.gov.ua/fair/ на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет.

Головуючий: О.П.Царапора

СудНемирівський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення14.01.2020
Оприлюднено16.01.2020
Номер документу86906739
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —930/2921/19

Рішення від 14.01.2020

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Царапора О. П.

Ухвала від 14.11.2019

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Царапора О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні