Ухвала
від 14.01.2020 по справі 482/2074/19
НОВООДЕСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

14.01.2020

Справа № 482/2074/19

Номер провадження 2/482/189/2020

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 січня 2020 року Новоодеський районний суд Миколаївської області в складі: головуючого - судді Баранкевич В.О., за участю секретаря Шведової Я.О. розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в залі суду в м. Нова Одеса справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , в інтересах якого діє законний представник ОСОБА_3 про визнання права власності на нерухоме майно у порядку спадкування, -

В С Т А Н О В И В:

30 жовтня 2019року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до ОСОБА_2 , в інтересах якого діє законний представник ОСОБА_3 про визнання права власності на нерухоме майно у порядку спадкування.

В уточненій позовній заяві ОСОБА_1 просила суд визнати за нею у порядку спадкування після смерті ОСОБА_4 право власності на житловий будинок АДРЕСА_1 , на земельну ділянку призначену для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, кадастровий номер 4824810100:02:009:0042, загальною площею 0,1000 га, що розташована за адресою АДРЕСА_1 , а також на Ѕ частку земельної ділянки, призначеної для ведення фермерського господарства, площею 9,751 га, кадастровий номер 4824882300:03:000:0079, що розташована в межах Дільничної сільської ради Новоодеського району Миколаївської області.

Крім того позивач просила суд визнати за ОСОБА_2 , у порядку спадкування після смерті ОСОБА_4 право власності на житловий будинок АДРЕСА_2 , на земельну ділянку призначену для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, загальної площею 0,0870 га, що розташована за адресою АДРЕСА_2 , а також на Ѕ частку земельної ділянки, призначеної для ведення фермерського господарства, площею 9,751 га, кадастровий номер 4824882300:03:000:0079, що розташована в межах Дільничної сільської ради Новоодеського району Миколаївської області.

У своїх позовних вимогах позивач посилалася на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати позивача та відповідача - ОСОБА_4 , після смерті якої залишилось спадкове майно, а саме: житловий будинок АДРЕСА_1 ; земельна ділянка призначена для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, кадастровий номер 4824810100:02:009:0042, загальною площею 0,1000 га, що розташована за адресою АДРЕСА_1 ; житловий будинок АДРЕСА_2 ; земельна ділянка призначена для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, загальної площею 0,0870 га, що розташована за адресою АДРЕСА_2 ; земельна ділянка призначеної для ведення фермерського господарства, площею 9,751 га, кадастровий номер 4824882300:03:000:0079, що розташована в межах Дільничної сільської ради Новоодеського району Миколаївської області.

За життя ОСОБА_4 склала заповіт, що був посвідчений 27.12.2004 року приватним нотаріусом Новоодеського районного нотаріального округу Миколаївської області за реєстраційним №2314, відповідно до змісту якого житловий будинок АДРЕСА_1 заповіла ОСОБА_1 , житловий будинок АДРЕСА_2 заповіла ОСОБА_2 .

Спадщину після смерті ОСОБА_4 прийняла позивач, оскільки на час відкриття спадщини проживала разом з позивачем та ОСОБА_2 , оскільки є недієздатним сином спадкодавця.

Позивач бажає оформити свої спадкові права на житловий будинок по АДРЕСА_1 в цілому та земельну ділянку, що там розташована, а також на 1/2 частку земельної ділянки сільськогосподарського призначення.

Нотаріус роз`яснила, що відповідно до змісту заповіту нібито не охоплено земельні ділянки, що розташовані під житловими будинками, а тому спадкування відносно них має відбуватися на загальних підставах. Крім того обов`язкова частка у спадщині відповідача у житловому будинку АДРЕСА_1 , не дозволяє в цілому оформити вказане майно за позивачем, а законний представник відповідача наполягає на видачі обов`язкової частки у житловому будинку по АДРЕСА_1 .

Також нотаріус повідомила, що відсутні оригінал державного акту на земельну ділянку для ведення фермерського господарства.

Також нотаріус повідомила, що державний акт відносно земельної ділянки призначеної для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, загальної площею 0,0870 га, що розташована за адресою АДРЕСА_2 , після укладення договору купівлі- продажу житлового будинку, не виготовлявся на ім`я ОСОБА_4 , а тому відносно вказаного майна у нотаріальному порядку не може бути видано свідоцтво про право на спадщину і відповідно проведено розподіл майна у позасудовому порядку.

Відповідач є інвалідом першої групи, та є непрацездатним.

Відповідач має право на обов`язкову частку у спадщині, але так як його частка у спадковому майні на яку він має право за заповітом та за законом більша ніж обов`язкова частка, то відповідно позивач має право оформити свої спадкові права на в цілому житловий будинок по АДРЕСА_1 та земельну ділянку, що там розташована.

Також позивач вказувала, що земельна ділянка для ведення фермерського господарства, площею 9,751 га, кадастровий номер 4824882300:03:000:0079, що розташована в межах Дільничної сільської ради Новоодеського району Миколаївської області належала на праві власності спадкодавцю ОСОБА_4 , що підтверджується витягом із державного реєстру речових прав, це право не припинилося внаслідок її смерті, а отже вказана ділянка входить до складу спадщини що відкрилася після її смерті.

Крім того позивач вказала, що згідно положень ч.1 ст. 120 ЗК України у разі набуття права власності на житловий будинок, будівлю або споруду, що перебувають у власності, користуванні іншої особи, припиняється право власності, право користування земельною ділянкою, на якій розташовані ці об`єкти. До особи, яка набула право власності на жилий будинок, будівлю або споруду, розміщені на земельній ділянці, що перебуває у власності іншої особи, переходить право власності на земельну ділянку або її частину, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення.

А отже наявні підстави для визнання права власності на земельну для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, загальної площею 0,0870 га, що розташована за адресою АДРЕСА_2 за особою до якої перейде право власності на відповідний житловий будинок.

05 грудня 2019року сторони подали до суду заяви про затвердження мирової угоди, а також підписаний ними текст мирової угоди.

Згідно вказаної заяви сторони досягли мирової угоди на наступних умовах:

1)визнати за ОСОБА_1 , право власності у порядку спадкування на житловий будинок АДРЕСА_1 ;

2)визнати за ОСОБА_1 , право власності у порядку спадкування на земельну ділянку призначену для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, кадастровий номер 4824810100:02:009:0042, загальної площею 0,1000 га, що розташована за адресою АДРЕСА_1 ;

3)визнати за ОСОБА_1 , право власності у порядку спадкування на 1/2 частку земельної ділянки, призначеної для ведення фермерського господарства, площею 9,751 га, кадастровий номер 4824882300:03:000:0079, що розташована в межах Дільничної сільської ради Новоодеського району Миколаївської області;

4)визнати за ОСОБА_2 право власності у порядку спадкування на житловий будинок АДРЕСА_2 ;

5)визнати за ОСОБА_2 , право власності у порядку спадкування на земельну ділянку призначеної для будівництва іобслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, загальної площею 0,0870 га, що розташована за адресою АДРЕСА_2 ;

6)визнати за ОСОБА_2 , право власності у порядку спадкування на Ѕ частку земельної ділянки, призначеної для ведення фермерського господарства, площею 9,751 га, кадастровий номер4824882300:03:000:0079, що розташована в межах Дільничної сільської ради Новоодеського району Миколаївської області.

У вказаній мировій угоді сторони підтверджують, що ця мирова угода відповідає їх дійсним намірам і не носить характеру фіктивного та удаваного правочину, укладається ними у відповідності з їх справжньою волею, без будь-якого застосування фізичного чи психічного тиску та на вигідних для них умовах і не є результатом впливу тяжких обставин, мирова угода укладається ними без застосування обману чи приховування фактів, які мають істотне значення, сторони однаково розуміють значення, умови мирової угоди, її природу і правові наслідки, бажають настання саме тих правових наслідків, що створюються даною мировою угодою, а також свідчать, що мировою угодою визначені всі істотні умови щодо яких дійшли згоди сторони. Сторони відмовляються від претензій стосовно спадщини яка була відкрита після смерті ОСОБА_4 , в майбутньому.

Сторони просять суд постановити ухвалу якою визнати мирову угоду на вищевказаних умовах.

Відповідно до ст. 207 ЦПК України мирова угода укладається сторонами з метою врегулювання спору на підставі взаємних поступок і має стосуватися лише прав та обов`язків сторін. У мировій угоді сторони можуть вийти за межі предмета спору за умови, що мирова угода не порушує прав чи охоронюваних законом інтересів третіх осіб.

Сторони можуть укласти мирову угоду і повідомити про це суд, зробивши спільну письмову заяву, на будь-якій стадії судового процесу. До ухвалення судового рішення у зв`язку з укладенням сторонами мирової угоди суд роз`яснює сторонам наслідки такого рішення, перевіряє, чи не обмежені представники сторін вчинити відповідні дії.

Як встановлено судом майно, щодо визнання права власності на яке у порядку спадкування сторони дійшли згоди у мировій угоді дійсно належало покійній ОСОБА_4 .

Сторони є спадкоємцями ОСОБА_4 , вони прийняли спадщину після її смерті.

Судом досліджено укладену сторонами мирову угоду, вона підписана ОСОБА_1 та законним представником відповідача ОСОБА_3 , зазначена мирова угода приєднана до справи.

Згідно вказаної мирової угоди сторони домовились про добровільний розподіл спадкового майна ОСОБА_4 , умови мирової угоди не суперечать спадковій волі ОСОБА_4 , на свій розсуд сторони домовились про розподіл лише не охопленого заповітом спадкового майна.

Частка спадкового майна право власності на яку у порядку спадкування відходить ОСОБА_2 є значно більшою від обов`язкової частки передбаченої ст.1241 ЦК України на яку він має право.

Стосовно земельної ділянки призначеної для будівництва іобслуговування житлового будинку з господарськими будівлями і спорудами за адресою АДРЕСА_2 , яка не була за життя зареєстрована за спадкодавцем ОСОБА_4 , судом встановлено наступне.

Вищевказана земельна ділянка призначена для будівництва іобслуговування житлового будинку з господарськими будівлями і спорудами , який належав спадкодавцю ОСОБА_4 на праві власності на час відкриття спадщини.

У мировій угоді сторони домовилися, щодо розподілу між ними успадкованих житлових будинків з господарськими будівлями та спорудами та вирішили питання про права власності на земельні ділянки на яких розташовані вищевказані житлові будинки відповідно до такого розподілу.

Відповідно до ст. 377 ЦК України до особи, яка набула права власності на житловий будинок, переходить право власності на земельну ділянку, на якій будинок розташований, без зміни її цільового призначення в обсязі та на умовах, встановлених для попереднього власника.

Згідно ст. 120 ЗК України у разі набуття права власності на житловий будинок, будівлю або споруду, що перебувають у власності, користуванні іншої особи, припиняється право власності, право користування земельною ділянкою, на якій розташовані ці об`єкти. До особи, яка набула право власності на жилий будинок, будівлю або споруду, розміщені на земельній ділянці, що перебуває у власності іншої особи, переходить право власності на земельну ділянку або її частину, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення.

Вищевказані положення ст.120 ЗК України та ст. 377 ЦК України спрямовані на впровадження принципу єдності юридичної долі земельної ділянки та об`єктів нерухомості, які на ній розташовані.

За таких обставин суд приходить висновку, що визнання за ОСОБА_2 права власності на земельну ділянку призначену для будівництва іобслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, загальної площею 0,0870 га, що розташована за адресою АДРЕСА_2 , буде логічним втіленням положень ст.120 ЗК України та ст. 377 ЦК України і не порушує прав чи охоронюваних законом інтересів третіх осіб.

Укладена сторонами мирова угода затверджується ухвалою суду, в резолютивній частині якої зазначаються умови угоди. Затверджуючи мирову угоду, суд цією ж ухвалою одночасно закриває провадження у справі.

Відповідно до ст. 208 ЦПК України виконання мирової угоди здійснюється особами, які її уклали, в порядку і в строки, передбачені цією угодою. Ухвала про затвердження мирової угоди є виконавчим документом та має відповідати вимогам до виконавчого документа, встановленим Законом України "Про виконавче провадження". У разі невиконання затвердженої судом мирової угоди ухвала суду про затвердження мирової угоди може бути подана для її примусового виконання в порядку, передбаченому законодавством для виконання судових рішень.

Враховуючи, що мирова угода, укладена сторонами, не суперечить закону, стосується лише прав та обов`язків сторін та предмета позову та пов`язаних з ним відносин, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, вчинена в інтересах сторін і дитини, виражає волю сторін, суд у відповідності до ст. 207, п. 5 ч.1 ст.255 ЦПК України ухвалою закриває провадження у справі.

Керуючись ст. 207, п. 5 ч.1 ст.255, 260, 261 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Прийняти мирову угоду сторін і закрити провадження по справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , в інтересах якого діє законний представник ОСОБА_3 про визнання права власності на нерухоме майно у порядку спадкування.

.

Затвердити мирову угоду укладену 02.12.2019року між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 від імені та в інтересах якого діє законний представник ОСОБА_3 , згідно умов якої за згодою сторін:

1)визнати за ОСОБА_1 , право власності у порядку спадкування на житловий будинок АДРЕСА_1 ;

2)визнати за ОСОБА_1 , право власності у порядку спадкування на земельну ділянку призначену для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, кадастровий номер 4824810100:02:009:0042, загальною площею 0,1000 га, що розташована за адресою АДРЕСА_1 ;

3)визнати за ОСОБА_1 , право власності у порядку спадкування на 1/2 частку земельної ділянки, призначеної для ведення фермерського господарства, площею 9,751 га, кадастровий номер 4824882300:03:000:0079, що розташована в межах Дільничної сільської ради Новоодеського району Миколаївської області;

4)визнати за ОСОБА_2 право власності у порядку спадкування на житловий будинок АДРЕСА_2 ;

5)визнати за ОСОБА_2 , право власності у порядку спадкування на земельну ділянку призначеної для будівництва іобслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, загальною площею 0,0870 га, що розташована за адресою АДРЕСА_2 ;

6)визнати за ОСОБА_2 , право власності у порядку спадкування на Ѕ частку земельної ділянки, призначеної для ведення фермерського господарства, площею 9,751 га, кадастровий номер4824882300:03:000:0079, що розташована в межах Дільничної сільської ради Новоодеського району Миколаївської області;

7)сторони відмовляються від претензій стосовно спадщини, яка була відкрита після смерті ОСОБА_4 в майбутньому

Сторони: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_1 ,адреса АДРЕСА_1 , 8

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_2 , адреса АДРЕСА_3 , від імені та в інтересах якого діє законний представник ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_3 , адреса АДРЕСА_3 .

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Миколаївського апеляційного суду через суд першої інстанції протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення .

Головуючий суддя: підпис В.О.Баранкевич

Ухвала набрала законної сили 30.01.2020року.

Строк пред`явлення до виконання до 30.01.2023року.

Згідно з оригіналом. Суддя: В.О.Баранкевич

СудНовоодеський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення14.01.2020
Оприлюднено16.01.2020
Номер документу86907497
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —482/2074/19

Ухвала від 14.01.2020

Цивільне

Новоодеський районний суд Миколаївської області

Баранкевич В. О.

Ухвала від 13.11.2019

Цивільне

Новоодеський районний суд Миколаївської області

Баранкевич В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні