Рішення
від 10.01.2020 по справі 349/2111/19
РОГАТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 349/2111/19

Провадження № 2/349/88/20

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

10 січня 2020 року м. Рогатин

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

в складі головуючого судді Могили Р.Г.

за участі секретаря судового засідання Матасової Н.М.,

розглянув у відкритому підготовчому засіданні за правилами загального позовного провадження цивільну справу №349/2111/19 за позовом ОСОБА_1 до Васючинської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області про визнання права власності на домоволодіння в порядку спадкування,

ВСТАНОВИВ:

Стислий виклад позиції позивача та заперечень відповідача.

В грудні 2019 року ОСОБА_1 , інтереси якої представляє адвокат Микитчин П.С., звернулася в суд із позовом до Васючинської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області про визнання права власності на домоволодіння, що знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 , як спадкоємцем за заповітом після смерті ОСОБА_2 .

Позов обгрунтувала тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , яка склала заповіт на ім`я позивача ОСОБА_1 . До складу спадкового майна входить домоволодіння, що розташоване по АДРЕСА_1 . Позивач прийняла спадщину, однак нотаріус відмовив у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом у зв`язку з відсутністю правовстановлюючого документа на спадковий житловий будинок. Спадкоємців, які б мали право на обов`язкову частку у спадщині в порядку ст.1241 ЦК України немає. Посилаючись на те, що ОСОБА_2 була власником домоволодіння, однак правовстановлюючі документи загубилися, просила визнати за нею право приватної власності на вказане спадкове майно.

Відповідач заперечень проти позову не подав.

Заяви, клопотання та інші процесуальні дії у справі.

Ухвалою судді від 09 грудня 2019 року позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито загальне позовне провадження, справу призначено до підготовчого засідання.

Позивач в підготовче засідання не з`явилася. Від представника позивача адвоката Микитчина П.С. надійшло письмове клопотання про розгляд справи у його відсутності, позовні вимоги підтримує повністю, просив позов задовольнити.

Представник Васючинської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області сільський голова Семків Б. в підготовче засідання не з`явився, подав письмову заяву про визнання позову та розгляд справи за його відсутності.

В зв`язку з тим, що особи, які беруть участь у справі в підготовче засідання не з`явились, відповідно до вимог ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Фактичні обставини, встановлені судом та зміст спірних правовідносин, з посиланням на докази.

Відповідно до частин 3 та 4 ст.200 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову, суд, за наявності для того законних підстав ухвалює у підготовчому засіданні рішення про задоволення позову в порядку, встановленому ст. 206 ЦПК України.

Враховуючи визнання позову відповідачем, суд вважає, що є законні підстави для ухвалення у підготовчому засіданні рішення про задоволення позову, з огляду на наступне.

Встановлено, що ОСОБА_2 належало домоволодіння по АДРЕСА_1 на підставі свідоцтва про право власності, яке видане 25 січня 2001 року виконавчим комітетом Васючинської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області та свідоцтва про право на спадщину за законом, яке видане 16 травня 2001 року державним нотаріусом Рогатинської районної державної нотаріальної контори.

Вказані правовстановлюючі документи втрачено, що підтверджується оголошенням, яке публіковано в газеті Голос Опілля від 25 жовтня 2019 року №14.

ОСОБА_2 склала заповіт у відповідності до якого все належне їй майно заповіла ОСОБА_1. Заповіт посвідчений секретарем виконавчого комітету Васючинської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області 02 лютого 2018 року і зареєстрований в реєстрі за № 6 .

Згідно довідки виконавчого комітету Васючинської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області від 17 липня 2019 року № 406 останнє місце проживання ОСОБА_2 було АДРЕСА_1 . ОСОБА_2 проживала одна . Заповіт від її імені не змінений і не скасований.

ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Васючин Рогатинського району Івано-Франківської області, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , виданим 15 квітня 2019 року виконавчим комітетом Васючинської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області.

У зв`язку зі смертю ОСОБА_2 відкрилася спадщина на належне їй майно.

Судом встановлено, що спадкоємець за заповітом ОСОБА_1 прийняла спадщину, оскільки своєчасно подала до нотаріуса заяву про прийняття спадщини.

Згідно постанови державного нотаріуса Рогатинської районної державної нотаріальної контори Андрейків Т.В. від 23 жовтня 2019 року ОСОБА_1 є єдиним спадкоємцем майна ОСОБА_2 . Цією постановою відмовлено ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, які знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 , оскільки відсутній правовстановлюючий документ, який би підтверджував право власності спадкодавця на вищевказане домоволодіння.

Із технічного паспорта на індивідуальний житловий будинок, виданого на ім`я ОСОБА_2 та довідки Івано-Франківського обласного бюро технічної інвентаризації, виданої 11 листопада 2019 року за № 355 вбачається, що до складу домоволодіння входить: житловий будинок загальною площею 43,7 кв.м., житловою площею 20,6 кв.м., стайня-стодола загальною площею 50,0 кв.м., комора загальною площею 20,5 кв.м., погріб загальною площею 9,2 кв.м, криниця загальною площею 6,0 м/п .Згідно архівних даних 16 травня 2001 року за ОСОБА_2 було зареєстровано право власності на Ѕ частину домоволодіння в с. Васючин Рогатинського району Івано-Франківської області Підстава для реєстрації права власності - свідоцтво про право на спадщину за законом , видане Рогатинською ДНК 16 травня 2001 року Р № 1015 . Рішення про реєстрацію права власності прийняте 16 травня 2001 року , реєстровий запис № 30 , книга №1 ; 25 січня 2001 року за ОСОБА_2 було зареєстровано право власності на Ѕ частину домоволодіння в с.Васючин Рогатинського району Івано-Франківської області. Підстава для реєстрації права власності - свідоцтво про право власності , видане 25 січня 2001 року виконавчим комітетом Васючинської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області на підставі рішення №60 від 26 грудня 2000 року .

Норми права, які застосував суд та мотиви їх застосування.

Між сторонами виникли правовідносини щодо спадщини, яка відкрилася в с.Васючин органом місцевого самоврядування територіальної громади є Васючинська сільська рада Рогатинського району Івано-Франківської області та регулюються нормами Цивільного кодексу України 2003 року.

За загальними положеннями про спадкування право на спадщину виникає в день відкриття спадщини, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини ( ч.1 ст.1220, ч.1 ст.1270 ЦК України).

Спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її ( ч.1 ст.1268 ЦК України).

Згідно ч.1 ст. 1296 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину.

Частиною першою статті 1297 ЦК України передбачено, що спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

Статтею 55 Конституції України передбачено право кожного на захист своїх прав і свобод від порушень і протиправних посягань будь-якими не забороненими законом засобами.

Згідно зі статтею 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Відповідно до статті 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Одним із способів захисту цивільних прав та інтересів є, зокрема, визнання права.

Право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом (стаття 328 ЦК України).

У силу статті 392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Права власника майна підлягають захисту шляхом пред`явлення позову про визнання права на належне йому майно за умови, якщо власник не може належним чином реалізувати свої правомочності у зв`язку з наявністю щодо цього права сумнівів або претензій з боку третіх осіб.

Вищенаведені обставини дають підстави суду зробити висновок про наявність правових підстав для задоволення позову.

Керуючись ст.ст. 206, 263-265 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до Васючинської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області про визнання права власності на домоволодіння в порядку спадкування, задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 як спадкоємцем за заповітом після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 право власності на житловий будинок загальною площею 43,7 кв.м., житловою площею 20,6 кв.м., стайню-стодолу загальною площею 50,0 кв.м., комору загальною площею 20,5 кв.м., погріб загальною площею 9,2 кв.м, криницю загальною площею 6,0 м/п, які знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Івано-Франківського апеляційного суду або через Рогатинський районний суд Івано-Франківської області протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 .

Відповідач: Васючинська сільська рада Рогатинського району Івано-Франківської області, місцезнаходження: Івано-Франківська область, Рогатинський район, с.Васючин , код ЄДРПОУ 04354806.

Дата складення судового рішення - 14 січня 2020 року.

Суддя Р.Г. Могила

СудРогатинський районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення10.01.2020
Оприлюднено16.01.2020
Номер документу86915468
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —349/2111/19

Рішення від 10.01.2020

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Могила Р. Г.

Ухвала від 09.12.2019

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Могила Р. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні