Ухвала
від 19.12.2019 по справі 376/3357/19
СКВИРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Сквирський районний суд Київської області

Справа № 376/3357/19

Номер провадження № 1-кс/376/862/2019

УХВАЛА

"19" грудня 2019 р. Слідчий суддя Сквирського районного суду Київської області ОСОБА_1 , при секретарі судових засідань ОСОБА_2 , розглянувши клопотання, винесене по кримінальному провадженню заступником начальника СВ Сквирського ВП ГУНП в Київській області капітаном поліції ОСОБА_3 , за № 12019110300000233, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 24.08.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 190 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Заступник начальника СВ Сквирського ВП ГУНП в Київській області капітан поліції ОСОБА_3 звернувся до суду із даним клопотанням.

В обґрунтуваннявказаного клопотанняслідчий зазначає,що упровадженні СВТетіївського ВПСквирського ВПГУНП вКиївській областіперебуває кримінальнепровадження №12019110300000233, від 24.08.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 190 КК України, за фактом вчинення шахрайських дій, що завдало значної шкоди.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 23.08.2019 року до Тетіївського ВП із СУ ГУ НП в Київській області надійшли матеріали звернення ПП « Приватна фірма «Контур» (код ЄДРПОУ 30065664) про те, що ФГ «Анна-Агро-Плюс» (код ЄДРПОУ 39225597) шахрайським шляхом заволоділа коштами ПП «Приватна фірма «Контур».

Органами досудового розслідування даний злочин кваліфіковано за ч. 2 ст. 190 КК України, як шахрайство, що завдало значної шкоди.

Допитаний директор ПП «Приватна фірма «Контур»

ОСОБА_4 дав показання, що між ПП «Приватна фірма «Контур» (Покупець) та ФГ «Анна-Агро-Плюс» (Продавець) відбулося попереднє погодження істотних умов договору поставки сільськогосподарської продукції (кукурудзи) на умовах СРТ Южний морський торговий термінал ТОВ «ТІС-зерно». Погоджено предмет договору, ціну, кількість і загальну вартість товару, строки оплати і поставки.

Після цього, з метою підготовки договору, ФГ «Анна-Агро-Плюс» скинуло на електронну адресу ПП «Приватна фірма «Контур» статут підприємства, витяг з ЄДР та реквізити для оплати.

В подальшому, 27.12.2018 року ПП «Приватна фірма «Контур» складений та підписаний договір №27-12/2018-1 направлено на юридичну адресу ФГ «Анна-Агро-Плюс», а також на електронну пошту останніх для подальшого підписання.

На виконання умов договору, ПП «Приватна фірма «Контур» на підставі платіжного доручення №538 від 27.12.2018 року було перераховано грошові кошти в загальній сумі 150000 грн. з призначенням платежу «плата за кукурудзу врожаю 2018», згідно зазначеного вище договору. Того ж дня, ФГ «Анна-Агро-Плюс» на виконання умов договору була зареєстрована податкова накладна №5 про поставку кукурудзи на їхню адресу. В подальшому, в строки (до 15.01.2019 року) передбачені Додатковою угодою №1 товар ФГ «Анна-Агро-Плюс» поставлений не був з причин, що не було віднесено до обставин непереборної сили. 25.02.2019 року ПП «Приватна фірма «Контур» у зв`язку з невиконанням умов договору зі сторони ФГ «Анна-Агро-Плюс», на адресу останньої направлено лист №45 про повернення грошових коштів в сумі 150000 грн., які було перераховано на підставі платіжного доручення, яке згадується вище.

На численні усні звернення ПП «Приватна фірма «Контур» щодо необхідності повернення решти грошових коштів, керівництво ФГ «Анна-Агро-Плюс» не реагує, а також відмовляється надати другий екземпляр договору №27-12/2018-1, який належить Покупцю.

Крім цього, ПП «Приватна фірма «Контур» неодноразово зверталася до ФГ «Анна-Агро-Плюс», щоб знайти інші шляхи вирішення питання, яке було пов`язано з поверненням їм коштів, проте кошти ФГ «Анна-Агро-Плюс» не повернула та товар не відвантажила.

Відповідно до інформації наданої ГУ ДПС у Київській області № 8948/9/10-36-02-01 від 13.1.2019 в ТОВ «Анна-Агро-Плюс» (код ЄДРПОУ 39225597)наявні банківські рахунки:

АТ "ЗЛАТОБАНК" № НОМЕР_1 ;

АТ "РАЙФФАЙЗЕН БАНК АВАЛЬ" У м. КИЇВ № НОМЕР_2 ;

КИЇВСЬКЕ ГРУ АТ КБ"ПРИВАТБАНК",м. КИЇВ № НОМЕР_3 ;

КИЇВСЬКЕ ГРУ АТ КБ"ПРИВАТБАНК",м. КИЇВ № НОМЕР_4 ;

КИЇВСЬКЕ ГРУ АТ КБ"ПРИВАТБАНК", м. КИЇВ, НОМЕР_5 ;

КИЇВСЬКЕ ГРУ АТ КБ"ПРИВАТБАНК",м. КИЇВ, НОМЕР_6 ;

АТ "РАЙФФАЙЗЕН БАНК АВАЛЬ" У м. КИЇВ, НОМЕР_7 .

З метою встановлення всіх обставин вчиненого кримінального правопорушення необхідно отримати тимчасовий доступ до банківських рахунків, щодо відкриття та обслуговування банківських рахунків ФГ «Анна-Агро-Плюс» (код ЄДРПОУ 39225597) відкритих в АТ КБ «Приватбанк», які містять охоронювану законом таємницю (банківську таємницю) та зберігаються у АТ КБ «Приватбанк» за адресою: м. Київ, вул. Грушевського, 1Д, з можливістю вилучення інформації про рух грошових коштів, первинні документи, які свідчать про зарахування та зняття коштів з банківського рахунку.

Заступник начальника СВ Сквирського ВП ГУНП у Київській області ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді із заявою про розгляд клопотання за його відсутності, клопотання підтримує.

В порядку ч.1ст. 107 КПК Українирішення про фіксацію судового розгляду за допомогою технічних засобів слідчим суддею не приймалося, клопотання з цього приводу не надходили.

Дослідивши надані матеріали клопотання, суд дійшов висновку, що клопотання підлягає до задоволення.

Виходячи зі змісту вимог ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження. Одним з таких заходів забезпечення є тимчасовий доступ до речей і документів.

При цьому, застосування даного заходу забезпечення кримінального провадження пов`язано з тим, що потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні.

Згідно положень ч. 2 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до ст.159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до п. п. 5 п.1 ст.162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать відомості, які можуть становити банківську таємницю.

Відповідно ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно п. 2 ст. 62 Закону України «Про банки і банкову діяльність» інформація щодо юридичних та фізичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками за рішенням суду, а органам прокуратури України, Служби безпеки України, Міністерства внутрішніх справ України, Національному антикорупційному бюро України, Антимонопольного комітету України - на їх письмову вимогу стосовно операцій за рахунками конкретної юридичної особи або фізичної особи - суб`єкта підприємницької діяльності за конкретний проміжок часу.

Слідчий у своєму клопотанні довів достатньо підстав вважати, що документи (інформація), доступ до яких необхідно отримати мають суттєве значення для встановлення важливих обставин та можуть бути використані як докази в даному кримінальному провадженні.

За наведених обставин, суд вважає клопотання слідчого обґрунтованим, наведені у ньому обставини свідчать про наявні усі підстави для його задоволення.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 40, 131,132,159-166 КПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Задовольнити дане клопотання.

Розкрити охоронювану законом банківську таємницю та надати дозвіл групі слідчих, а саме: заступнику начальникаСВ СквирськогоВП ГУНПв Київськійобласті капітануполіції ОСОБА_3 , старшому слідчому СВ Тетіївського ВП Сквирського ВП ГУНП в Київській області капітану поліції ОСОБА_5 , старшому слідчому СВ Тетіївського ВП Сквирського ВП ГУНП в Київській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_6 , слідчому СВ Тетіївського ВП Сквирського ВП ГУНП в Київській області лейтенанту поліції ОСОБА_7 , право тимчасового доступу до документів щодо відкриття та обслуговування банківських рахунків, руху грошових коштів (з моменту відкриття рахунків по теперішній час), первинні документи, які свідчать про зарахування та зняття коштів з банківських рахунків відкритих ФГ «Анна-Агро-Плюс» (код ЄДРПОУ 39225597) в АТ КБ «Приватбанк», які містять охоронювану законом таємницю, а саме: НОМЕР_3 ; НОМЕР_4 ; НОМЕР_5 ; НОМЕР_6 та зберігаються у АТ КБ «Приватбанк» за юридичною адресою: м. Київ, вул. Грушевського, 1Д (адреса для кореспонденції АДРЕСА_1 ), з можливістю їх вилучення в копіях.

Строк дії ухвали визначити в один місяць з дня постановлення ухвали.

Копію ухвали вручити учасникам кримінального провадження.

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення19.12.2019
Оприлюднено22.02.2023
Номер документу86915543
СудочинствоКримінальне
Сутьяке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 24.08.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 190 КК України

Судовий реєстр по справі —376/3357/19

Ухвала від 19.12.2019

Кримінальне

Сквирський районний суд Київської області

Клочко В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні