Ухвала
від 09.01.2020 по справі 711/111/20
ПРИДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Придніпровський районний суд м.Черкаси

Справа № 7 11/111/20

Провадження № 1-кс/711/88/20

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09.01.2020 м. Черкаси

Слідчий суддя Придніпровського районного суду м. Черкаси ОСОБА_1 ,

при секретарі судових засідань ОСОБА_2 ,

за участю слідчого - ОСОБА_3 ,

розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду м. Черкаси клопотання заступника начальника ВРЗЗКС СУ ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 , погодженого прокурором відділу прокуратури Черкаської області ОСОБА_4 , що винесене у кримінальному провадженні №12018250000000168, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 02.08.2018, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.204, ч. 3 ст. 190 КК України, про надання дозволу на проведення обшуку, -

В С Т А Н О В И В:

Заступник начальника ВРЗЗКС СУ ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді Придніпровського районного суду м. Черкаси з клопотанням, за погодженням прокурора відділу прокуратури Черкаської області ОСОБА_4 , що винесене у кримінальному провадженні №12018250000000168, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 02.08.2018, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.204, ч.3 ст.190 КК України, про надання дозволу на проведення обшуку.

У обґрунтування клопотання зазначено, що 25.07.2018 до УЗЕ в Черкаській області звернувся з заявою гр. ОСОБА_5 про те, що група невстановлених осіб, організатором яких є гр. ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , облаштували підпільний цех по виготовленню водно-спиртової суміші, а саме алкогольних напоїв у скляній тарі та упаковках типу «bag in box» відомих брендів, та входячи у довіру до покупців, збувають останнім дану підроблену горілчану продукцію, завдаючи шкоди у великих розмірах.

Крім того, у ході досудового розслідування встановлено, що до вчинення вказаного кримінального правопорушення причетний ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючий за адресою: АДРЕСА_2 .

Встановлено, що ОСОБА_6 , діючи за попередньою змовою та разом з ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , починаючи з 2018 року і по теперішній час збувають мешканцям м. Черкаси та Черкаської області підроблену горілчану продукцію, видаючи її за горілчану продукцію відомих брендів. При цьому, встановлено, що саме ОСОБА_6 , керує діями інших учасників вказаної групи осіб, а саме узгоджує спільні дії щодо збуту такої продукції, зберігає її у спеціально облаштованих місцях, надає її для збуту у необхідних кількостях та розподіляє отриманий прибуток, отриманий від незаконного збуту такої горілчаної продукції.

04.11.2019 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за вищевказаним фактом внесено відомості за №12019250000000293, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.204 КК України.

Кримінальні провадження №12018250000000168 і №12019250000000293 об`єднані в одне провадження з єдиним реєстраційним номером №12018250000000168.

У клопотанні також зазначено, що під час досудового розслідування у даному кримінальному провадженні проведено негласні слідчі дії у формі контрольованої закупки горілчаної продукції у ОСОБА_6 і ОСОБА_7 . Згідно з висновками експерта придбана у останніх горілчана продукція є підробленою та не відповідає ГОСТу.

Під час досудового слідства встановлено та допитано в якості свідків ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , які особисто купували у ОСОБА_13 , ОСОБА_9 , ОСОБА_8 і ОСОБА_7 підроблену горілчану продукцію.

ОСОБА_6 разом з іншими співучасниками, свою злочинну діяльність конспірує та приховує від оточення, а з спільниками спілкується зашифровано.

Також, у ході досудового слідства встановлено та допитано в якості свідка ОСОБА_14 , який вказав, що неодноразово купував у ОСОБА_13 горілчану продукцію, яку останній зберігає в підземному гаражі № НОМЕР_1 гаражного кооперативу «Митниця» по вул.Гагаріна,17.

14.11.2019 за місцем проживання ОСОБА_13 , ОСОБА_9 , ОСОБА_7 , а також в підземному гаражі № НОМЕР_1 гаражного кооперативу «Митниця» по вул. Гагаріна, 17 проведено санкціоновані обшуки під час яких було виявлено підроблену лікеро-горілчану продукцію, яку останні незаконно збували мешканцям міста Черкаси, видаючи її за лікеро-горілчану продукцію відомих брендів.

Крім того, 26.12.2019 працівникам УСР в Черкаській області ДСР НП України надано доручення на встановлення свідків вчинення вказаного кримінального правопорушення та інших можливих осіб, які разом з уже відомими фігурантами у даному провадженні вчиняли вказане правопорушення.

28.12.2019 до СУ ГУНП в Черкаській області від працівників УСР в Черкаській області ДСР НП України надійшли матеріали, а саме рапорт старшого оперуповноваженого УСР в Черкаській області ОСОБА_15 про те, що приватне підприємство «АРГО», код ЄРДПОУ: 22798277 країна реєстрації: Україна, адреса: Черкаська область, м. Умань, вулиця Дерев`янка, 26, організували незаконне підпільне виробництво контрафактних горілчаних виробів, в тому числі дорого вартісних горілчаних виробів (коньяк, віскі), а тому з метою відшукання та вилучення предметів, речей та документів, що можуть слугувати доказами у даному провадженні, а саме сировини та готової для реалізації підробленої лікеро-горілчаної продукції, доцільно провести обшук за вищевказаною адресою.

Згідно з інформаційною довідкою №195080299 від 26.12.2019 з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності на нерухоме майно, земельну ділянку з спорудами за адресою: Черкаська обл., м. Умань, вул. Дерев`янка, 26 орендує ПП «АРГО» код ЄРДПОУ: 22798277. Орендодавець: Уманська міська рада. Строк дії: на 10 років, до 29.03.2026.

Враховуючи вищевикладене, а також те, що відповідно до інформації, яка надійшла від працівників УСР в Черкаській області ДСР НП України за адресою: Черкаська область, м.Умань, вул.Дерев`янка, 26, яку в Уманської міської ради орендує приватне підприємство «АРГО» код ЄРДПОУ: 22798277, його працівники організували незаконне підпільне виробництво контрафактних горілчаних виробів, в тому числі дорого вартісних горілчаних виробів (коньяк, віскі) і на даний час там може знаходитися сировина та готова для реалізації підроблена лікеро-горілчана продукція, а також і інші предмети, речі та документи, що можуть слугувати доказами у даному провадженні. Отже, враховуючи, що без проведення обшуку неможливо встановити місце знаходження та вилучити предмети, що мають значення доказів у кримінальному провадженні, виявити та зафіксувати відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення, слідчий органу досудового розслідування просить надати дозвіл на проведення обшуку за вказаною вище адресою.

У судовому засіданні слідчий ОСОБА_3 зазначив, що відповідно до рапорту старшого оперуповноваженого УСР в Черкаській області - приватне підприємство «АРГО» організувало незаконне підпільне виробництво контрафактних горілчаних виробів і може бути причетним до злочину, який є предметом розслідування у вказаному кримінальному провадженні. Таким чином, просив задовольнити клопотання у повному обсязі на підставі обґрунтування, викладеного у ньому та з урахуванням доказів доданих до нього.

Заслухавши доводи слідчого, перевіривши надані матеріали клопотання, включаючи витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження №№12018250000000168 від 02.08.2018, у рамках якого було подане клопотання та дослідивши докази по цих матеріалах, слідчий суддя вважає, що у задоволенні клопотання необхідно відмовити, виходячи з наступного:

згідно з ч. 3 ст. 132 КПК України, застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що:

1) існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження;

2) потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора;

3) може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, прокурор звертається із клопотанням.

Відповідно дост.223КПК України,слідчі (розшукові)дії єдіями,спрямованими наотримання (збирання)доказів абоперевірку вжеотриманих доказіву конкретномукримінальному провадженні. Підставами для проведення слідчої (розшукової) дії є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення її мети.

Згідно з ч. 1 ст. 233 КПК України, ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установленихчастиною третьоюцієї статті.

Варто зазначити, що обшук проводиться лише за зареєстрованим кримінальним провадженням, тобто в разі офіційно розпочатого кримінального переслідування (п.1 ч.3 ст.234 КПК України).

Обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Обшук проводитьсяна підставіухвали слідчогосудді місцевогозагального суду,в межахтериторіальної юрисдикціїякого знаходитьсяорган досудовогорозслідування. (ч.ч.1, 2 ст. 234 КПК України).

Частиною третьою вказаної норми КПК України встановлено, що у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; правову кваліфікаціюкримінального правопорушенняз зазначеннямстатті (частинистатті)закону Українипро кримінальнувідповідальність; підстави для обшуку; житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; речі, документи або осіб, яких планується відшукати.

Відповідно до ч. 5 ст. 236 КПК України, обшук на підставі ухвали слідчого судді повинен проводитися в обсязі, необхідному для досягнення мети обшуку. За рішенням слідчого чи прокурора може бути проведено обшук осіб, які перебувають в житлі чи іншому володінні, якщо є достатні підстави вважати, що вони переховують при собі предмети або документи, які мають значення для кримінального провадження.

Стаття 30 Конституції України гарантує кожному недоторканність житла чи іншого володіння. Так, цією статтею визначено, що не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше, як за вмотивованим рішенням суду. У невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину, можливий інший, встановлений законом, порядок проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду і обшуку. Аналогічні положеннязакріплені уп.6ч.1ст.7,ст.13КПК України.

Як визначено частиною п`ятою статті 234 КПК України, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: було вчинено кримінальне правопорушення; відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи; за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Слід зазначити, що виходячи із фабули кримінальних правопорушень, що викладена у витягу з ЄРДР від 02.01.2020 за кримінальним провадженням № 12018250000000168 від 02.08.2018, на думку слідчого судді, органом досудового розслідування жодним чином не обгрунтоване клопотання щодо надання дозволу на проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_3 ,

Згідно з даними інформаційної довідки №195080299 від 26.12.2019 з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності на нерухоме майно, - земельну ділянку з спорудами за адресою: Черкаська обл., м. Умань, вул. Дерев`янка, 26 орендує ПП«АРГО» код ЄРДПОУ:22798277. Орендодавець: Уманська міська рада. Строк дії: на 10 років, до 29.03.2026.

До тогож,посилання слідчогона інформацію,що міститьсяу долученомудо клопотаннярапорті оперативногопрацівника органівНаціональної поліціїУкраїни суперечитьзагальним засадамкримінального провадження,які визначеніу статті7КПК України,оскільки,самі по собі рапорти, складені оперуповноваженими та іншими особами правоохоронних органів, - не є належними та допустимими доказами.

Крім того, обставини, про які показали свідки, будучи допитаними органом досудового розслідування, взагалі не вказують на обставини вчинених злочинів, причетність до їх вчинення осіб, що вказані у клопотанні та можливість знаходження речей, перелік яких наведений у клопотанні, в приміщеннях будівлі.

Таким чином, з урахуванням обсягу інформації наданої до суду, обставин справи, предмету розслідування у кримінальному провадженні №12018250000000168 від 02.08.2018 та значимості конституційного права на недоторканість житла чи іншого володіння, слідчим суддею на цей час не встановлено підстав для надання дозволу на обшук за адресою: Черкаська область, м. Умань, вул.Дерев`янка, 26, яку в Уманської міської ради орендує приватне підприємство «АРГО» код ЄРДПОУ- 22798277.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 3, 110, 234-236, 309 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

У задоволенні клопотання заступника начальника ВРЗЗКС СУ ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 , погодженого прокурором відділу прокуратури Черкаської області ОСОБА_4 , що винесене у кримінальному провадженні №12018250000000168, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 02.08.2018, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.204, ч. 3 ст. 190 КК України, про надання дозволу на проведення обшуку, - відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення09.01.2020
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу86922866
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —711/111/20

Ухвала від 09.01.2020

Кримінальне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Позарецька С. М.

Ухвала від 09.01.2020

Кримінальне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Позарецька С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні