Ухвала
від 15.01.2020 по справі 200/474/20-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про прийняття позовної заяви до розгляду

та відкриття провадження у справі

15 січня 2020 р. Справа №200/474/20-а

приміщення суду за адресою: 84122, м.Слов`янськ, вул. Добровольського, 1

Суддя Донецького окружного адміністративного суду Буряк І.В., ознайомившись з матеріалами позовної заяви Заступника керівника Краматорської місцевої прокуратури (84333, Донецька область м. Краматорськ, вул. Рум`янцева, 4-а) в інтересах держави в особі Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Донецькій області (87547, Донецька область, м. Маріуполь, вул. Митрополитська, 175, ЄДРПОУ 38652962) до Комунального дошкільного навчального закладу (ясла-садок) №49 Казка комбінованого типу Краматорської міської ради Донецької області (84333, Донецька обл., м. Краматорськ, вул. Богдана Хмельницького, буд. 8 А, ЄДРПОУ 35655248), треті особи на стороні відповідача Управління освіти Краматорської міської ради (84301, Донецька область, м. Краматорськ, вул. Ярослава Мудрого, 56, ЄДРПОУ 02142885), Краматорська міська рада (84313, Донецька область, м. Краматорськ, Площа Миру, 2, ЄДРПОУ 24812116) про визнання бездіяльності незаконною та зобов`язання вчинити певні дії, -

ВСТАНОВИВ:

10 січня 2020 року до Донецького окружного адміністративного суду надійшла позовна заява Заступника керівника Краматорської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Донецькій області до Комунального дошкільного навчального закладу (ясла-садок) №49 Казка комбінованого типу Краматорської міської ради Донецької області треті особи на стороні відповідача Управління освіти Краматорської міської ради, Краматорська міська рада, згідно тексу позову позивач просить суд:

- визнати незаконною бездіяльність ДНЗ №49. з питань додержання вимог законодавства у сфері цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки та зобов`язати ДНЗ №49 вчинити певні дії, пов`язані з усуненням порушень вимог законодавства у сфері цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки які зазначені у акті перевірки зазначеного об`єкту щодо додержання (виконання) вимог законодавства у сферах пожежної га техногенної безпеки, цивільного захисту №105 від 18.12.2019.

- застосувати заходи реагування у вигляді повного зупинення експлуатації (роботи) об`єкту, а саме: Комунального дошкільного навчального закладу (ясла-садок) №49 Казка комбінованого типу Краматорської міської ради, за адресою: 84300. Донецька область, м. Краматорськ, вул. Богдана Хмельницького, 8-А, до повного усунення порушень, шляхом заборони експлуатації та зобов`язання зупинити експлуатацію вищезазначеного об`єкту до моменту усуненням порушень вимог законодавства у сфері цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки які зазначені у акті перевірки зазначеного об`єкту щодо додержання (виконання) вимог законодавства у сферах пожежної та техногенної безпеки, цивільного захисту № 105 від 18.12.2019.

Позовна заява підсудна Донецькому окружному адміністративному суду, подана особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність.

При цьому щодо повноважень прокурора на здійснення представництва інтересів держави за даним позовом, суд зазначає наступне.

Частинами 3-5 статті 53 КАС України передбачено, що у визначених законом випадках прокурор звертається до суду з позовною заявою, бере участь у розгляді справ за його позовами, вступає за своєю ініціативою у справу, провадження у якій відкрито за позовом іншої особи, до початку розгляду справи по суті, подає апеляційну, касаційну скаргу, заяву про перегляд судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами.

Прокурор, який звертається до суду в інтересах держави, в позовній чи іншій заяві, скарзі обґрунтовує, в чому полягає порушення інтересів держави, необхідність їх захисту, визначені законом підстави для звернення до суду прокурора, а також зазначає орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах. Невиконання цих вимог має наслідком застосування положень, визначених статтею 169 цього Кодексу.

У разі відкриття провадження за позовною заявою, поданою прокурором в інтересах держави в особі органу, уповноваженого здійснювати функції держави у спірних правовідносинах, зазначений орган набуває статусу позивача. У разі відсутності такого органу або відсутності у нього повноважень щодо звернення до суду прокурор зазначає про це в позовній заяві і в такому разі прокурор набуває статусу позивача.

У справі, що розглядається, прокурор в адміністративному позові зазначив, що захисту підлягають інтереси держави у сфері охорони дитинства шляхом створення безпечних умов для життя і здорового розвитку дитини. Підставою для такого представництва є лист Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Донецькій області щодо вжиття заходів представницького характеру від 19.12.2019 №12/097689, за змістом якого позивач просив органи прокуратури здійснювати процесуальний супровід, у зв`язку із відсутністю бюджетного фінансування на здійснення витрат зі сплати судового збору за подання відповідних позовних заяв.

На думку суду, таке обґрунтування є сумісним з розумінням інтересів держави , у зв`язку з наступним.

Відповідно до статті 1 Закону України Про охорону дитинства забезпечення найкращих інтересів дитини - дії та рішення, що спрямовані на задоволення індивідуальних потреб дитини відповідно до її віку, статі, стану здоров`я, особливостей розвитку, життєвого досвіду, родинної, культурної та етнічної належності та враховують думку дитини, якщо вона досягла такого віку і рівня розвитку, що може її висловити. Охорона дитинства - система державних та громадських заходів, спрямованих на забезпечення повноцінного життя, всебічного виховання і розвитку дитини та захисту її прав.

Відтак, обов`язок органів державної влади та місцевого самоврядування полягає у створенні, у межах визначених законом повноважень, умов для комфортного та безпечного життя дитини, отримання освіти, соціального захисту, всебічного розвитку тощо.

Відсутність бюджетного фінансування не може бути перепоною у доступі до правосуддя у справах пов`язаних з безпекою дитини.

Даний висновок узгоджується з правовою позицією, що міститься, зокрема, у постанові Верховного Суду від 18 жовтня 2018 року у справі № 822/3692/17, 15 жовтня 2019 року №810/3894/17.

З урахуванням викладеного суд дійшов висновку, що позовна заява відповідає вимогам ст.ст. 160, 161, 172 Кодексу адміністративного судочинства України.

Позовну заяву належить розглядати в порядку адміністративного судочинства.

Підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлених цим Кодексом, немає.

Відповідно до ч.1 ст.179 КАС України для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання.

Згідно з ч.2 ст.173 КАС України завданням підготовчого провадження є: остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; з`ясування заперечень проти позовних вимог; визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; вирішення відводів; визначення порядку розгляду справи; вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Враховуючи наведене, суд вважає за необхідне прийняти позовну заяву до розгляду, відкрити провадження в адміністративній справі та призначити підготовче засідання у справі.

Керуючись ст.ст. 171, 173, 179 Кодексу адміністративного судочинства України, -

У Х В А Л И В:

Відкрити провадження у справі №200/474/20-а.

Розгляд справи проводити за правилами загального позовного провадження.

Призначити підготовче засідання у справі на 11 лютого 2020 року о 15 год. 30 хв., яке відбудеться в приміщенні Донецького окружного адміністративного суду за адресою: 84122, м. Слов`янськ, вул. Добровольського, 1.

Позивачу надати оригінали (для огляду) всіх документів, копії яких приєднані до позовної заяви; документ на підтвердження повноважень представника та документ, що підтверджує його особу (для огляду).

Відповідачу надати суду відзив на позовну заяву у строки, передбачені ч. 5 ст. 162 Кодексу адміністративного судочинства України, всі письмові і електронні документи, що підтверджують заперечення проти позову; документ на підтвердження повноважень представника та документ, що підтверджує його особу (для огляду).

Запропонувати третім особам надати свої пояснення щодо позову із викладом своїх аргументів і міркувань на підтримку або заперечення проти позову.

Учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається, за сторінкою на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет http://court.gov.ua/fair/sud0570.

Копію ухвали направити сторонам.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання та оскарженню не підлягає, крім випадків відкриття провадження у справі з порушенням правил підсудності.

Суддя І.В. Буряк

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення15.01.2020
Оприлюднено17.01.2020
Номер документу86924917
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —200/474/20-а

Рішення від 29.09.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Буряк І.В.

Ухвала від 20.05.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Буряк І.В.

Ухвала від 13.04.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Буряк І.В.

Ухвала від 15.01.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Буряк І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні