Рішення
від 14.01.2020 по справі 289/2064/19
РАДОМИШЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 289/2064/19

Номер провадження 2-о/289/21/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14.01.2020 м. Радомишль

Радомишльський районний суд Житомирської області в складі:

головуючого - судді Сіренко Н.С.,

за участю: секретаря судових засідань Галькевич Ю.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , в особі опікуна ОСОБА_2 , діючої в інтересах недієздатної, заінтересована особа Чайківська сільська рада Радомишльського району Житомирської області, про встановлення факту родинних відносин,-

В С Т А Н О В И В :

11.12.2019 заявниця звернулася до суду із заявою про встановлення факту того, що вона являється дочкою ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , в обґрунтування заяви зазначає, що вона являється дочкою та спадкоємцем за законом після смерті ОСОБА_3 на спадкове майно. Заявниця звернулася до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини, однак, під час оформлення спадкової справи було встановлено, що в свідоцтві про народження заявника ім`я матері записано ОСОБА_3 , а в її свідоцтві про смерть - ОСОБА_3 .

Встановлення вказаного факту заявнику потрібно для оформлення спадщини.

Ухвалою від 16.12.2019 відкрито окреме провадження за заявою та призначено судове засідання на 14.01.2020 (а.с.14).

В судове засідання опікун заявниці ОСОБА_2 не з`явилася, в своїй заяві просить розглянути справу без її участі, заявлені вимоги підтримує, просить задовольнити.

Заінтересована особа - Чайківська сільська рада Радомишльського району Житомирської областіу судове засідання свого представника не направила, причини неявки суду не повідомила, клопотань чи заяв до суду не направила.

Відповідно до положення ч. 2 ст. 247 ЦПК України, суд здійснив розгляд справи без фіксування судового процесу технічними засобами.

Суд, вивчивши матеріали справи, з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються заявлені вимоги, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи, приходить до наступних висновків.

Так судом встановлено, що заявник ОСОБА_1 народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 у с. Чайківка Радомишльського району Житомирської області і у Свідоцтві про народження від 16.03.1966 серії НОМЕР_1 її батьками були записані: батько - ОСОБА_6 , мати - ОСОБА_3 (а.с.8).

Із наявної в справі копії Свідоцтва про одруження від 08.06.1963 серії НОМЕР_2 вбачається, що батьки заявниці ОСОБА_6 та ОСОБА_3 уклали шлюб 08.06.1963 (а.с.9).

Як вбачається із матеріалів справи, мати заявниці - ОСОБА_3 , померла ІНФОРМАЦІЯ_1 у віці 76 років у с. Чайківка Радомишльського району Житомирської області, що підтверджується Свідоцтвом про смерть від 07.10.2013 серії НОМЕР_3 (а.с.7).

Також судом встановлено, що після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , заведена спадкова справа в Радомишльській державній нотаріальній конторі.

Статтею 76 ЦПК України передбачено, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими та електронними засобами; висновками експертів; показаннями свідків.

Таким чином судом встановлено, що у правовстановлюючих документах матері заявниці наявні розбіжності: в свідоцтві про народження заявника ім`я матері записано ОСОБА_3 , а в її свідоцтві про смерть ОСОБА_3 , однак, матеріалами справи підтверджено, що ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , являється матір`ю заявниці ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Суд дійшов висновку, що заявниця звернулася із заявою до суду про встановлення факту родинних відносин з метою належного оформлення спадкових прав. Встановлення даних фактів не пов`язується з іншим вирішенням спору про право.

Пунктом 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України регламентовано, що суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту: родинних відносин між фізичними особами. Частиною 2 передбачено, що у судовому порядку можуть бути встановлені факти від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Положеннями п. 1 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 № 5 Про судову практику про справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення передбачено, що в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян.

Згідно пункту 7 постанови Пленуму Верховного Суду України "Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення" № 5 від 31.03.1995 , суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину. Суд не може відмовити в розгляді заяви про встановлення факту родинних відносин з мотивів, що заявник може вирішити це питання шляхом встановлення неправильності запису в актах громадянського стану.

Таким чином, всі пояснення заявниці, викладені у заяві, знайшли своє підтвердження у судовому засіданні, а тому заявлені вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 4, 7, 12, 13, 81, 89, 223, 259, 263-265, 268, 293, 315 ЦПК України, -

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 (місцезнаходження/місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_4 ), в особі опікуна ОСОБА_2 , заінтересована особа Чайківська сільська рада Радомишльського району Житомирської області (місцезнаходження: 10002, Житомирська область, Радомишльський район, с. Чайківка, вул. Радомишльська, 5, ЄДРПОУ 04347054) про встановлення факту родинних відносин - задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_1 , яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 у с. Чайківка Радомишльського району Житомирської області, РНОКПП НОМЕР_4 , являється рідною дочкою ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 у віці 76 років у с. Чайківка Радомишльського району Житомирської області, а остання, відповідно, являється матір`ю ОСОБА_1 .

Рішення суду може бути оскаржене безпосередньо до Житомирського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом 30 днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Відповідно до п.п. 15.5 п. 15 Розділу ХІІІ Перехідних положень ЦПК України до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя /підпис/ Н. С. Сіренко

Згідно з оригіналом

Суддя Н. С. Сіренко

"___"


20 __

(дата засвідчення копії)

Виготовлено з автоматизованої системи документообігу суду

СудРадомишльський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення14.01.2020
Оприлюднено16.01.2020
Номер документу86930709
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —289/2064/19

Рішення від 14.01.2020

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Сіренко Н. С.

Ухвала від 16.12.2019

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Сіренко Н. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні