Ухвала
від 16.01.2020 по справі 921/486/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

16 січня 2020 року м. ТернопільСправа № 921/486/19 Господарський суд Тернопільської області у складі колегії суддів: головуючого судді Охотницька Н.В. , судді Гевка В.Л., судді Стопника С.Г., розглянувши позовну заяву б/н від 10.01.2020 (вх. № 40 від 13.01.2020) за позовом ОСОБА_1 , АДРЕСА_1 до відповідача Тернопільської районної державної адміністрації Тернопільської області, 46009, майдан Перемоги 1, м. Тернопіль, треті особи ОСОБА_2 , АДРЕСА_2 , ОСОБА_3 , АДРЕСА_3 , Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку, м. Київ, вул.Московська, 8, корпус 30, ОСОБА_4 , АДРЕСА_4 про визнання відомостей в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, щодо Тернопільського ПрАТ "Агропромтехніка" код ЄДРПОУ 04541891 про номер та дату розпорядження про скасування реєстрації випуску акцій винесеного уповноваженою особою Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку:111, 21.03.2019 - недостовірними, встановив наступне.

В провадженні Господарського суду Тернопільської області у складі колегії суддів: головуючого судді Охотницької Н.В., судді Гевка В.Л., судді Стопника С.Г. знаходиться справа № 921/486/19 за позовом ОСОБА_2 , за участі третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, ОСОБА_3 та ОСОБА_1 , до відповідача Тернопільської районної державної адміністрації Тернопільської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача ліквідатор юридичної особи Тернопільського ПрАТ "Агропромтехніка" ОСОБА_4, про відміну державної реєстрації припинення юридичної особи Тернопільського приватного акціонерного товариства "Агропромтехніка", код ЄДРПОУ 04541891.

13.01.2020 ОСОБА_1 , як третя особа із самостійними вимогами щодо предмета спору у справі № 921/486/19, звернувся до Господарського суду Тернопільської області із позовною заявою від 10.01.2020 (вх.№ 40 від 13.01.2020) до відповідача Тернопільської районної державної адміністрації Тернопільської області, 46009, майдан Перемоги 1, м. Тернопіль, треті особи ОСОБА_2 , АДРЕСА_2 , ОСОБА_3 , АДРЕСА_3 , Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку, м. Київ, вул.Московська, 8, корпус 30, ОСОБА_4 , АДРЕСА_4 , про визнання відомостей в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, щодо Тернопільського ПрАТ "Агропромтехніка" код ЄДРПОУ 04541891 про номер та дату розпорядження про скасування реєстрації випуску акцій винесеного уповноваженою особою Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку:111,21.03.2019 - недостовірними.

Так, позови третіх осіб, які заявляють самостійні вимоги на предмет спору, мають подаватися з дотриманням загальних правил пред`явлення позову, відповідно до положення ч. 5 ст. 49 та ч. 4 ст. 180 ГПК України. Відповідно до вказаних норм до позовів третіх осіб, які заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору у справі, в якій відкрито провадження, застосовуються положення ст. 180 цього Кодексу (пред`явлення зустрічного позову). Водночас зустрічна позовна заява, яка подається з додержанням загальних правил пред`явлення позову, повинна відповідати вимогам статей 162, 164, 172, 173 цього Кодексу.

Перевіряючи поданий позов на його відповідність вимогам Господарського процесуального кодексу України, суддя прийшов до висновку, що він не в повній мірі відповідає приписам цього правового акта, з наступних підстав.

За правилами господарського процесуального законодавства позовна заява за формою та змістом повинна відповідати статтям 162, 164 ГПК України.

У відповідності до п. 2 ч. 3 ст. 162 ГПК України позовна заява повинна містити: 1) найменування суду першої інстанції, до якого подається заява; 2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості відомі позивачу), вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців); відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти.

Однак, дана позовна заява не містить офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти сторін та третіх осіб, як і не містить інформації, що такі відомості позивачу не відомі.

Також, відповідно до п. 9 ч. 3 ст. 162 ГПК України позовна заява повинна містити попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи.

Проте, позовна заява не містить попереднього (орієнтовного) розрахунку суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи, що не відповідає вищезазначеним вимогам Господарського процесуального кодексу України.

Поряд з цим, відповідно до ст. 50 ГПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Однак, як вбачається із вступної частини позовної заяви б/н від 10.01.2020 (вх.№ 40 від 13.01.2020) ОСОБА_1 зазначено третіх осіб - ОСОБА_2 ( АДРЕСА_2 ), ОСОБА_3 ( АДРЕСА_3 ), Національну комісію з цінних паперів та фондового ринку (м. Київ, вул.Московська, 8, корпус 30) та ОСОБА_4 ( АДРЕСА_4 ).

При цьому, позивачем не виконано вимоги вищезазначеної статті Господарського процесуального кодексу України та не вказано на яких підставах вказаних осіб необхідно залучити до участі у справі та на чиїй стороні (позивача чи відповідача).

Також, відповідно до п.8 ч.3 ст.162 ГПК України, позовна заява повинна містити перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Як вбачається із поданих матеріалів, позивачем до позовної заяви долучено копію довідки серії АВ № 0342446. При цьому, позивачем не зазначено про наявність у нього або іншої особи оригіналу доказу, копію якого додано до позовної заяви, що є порушенням п.8 ч.3 ст.162 ГПК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 174 ГПК суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Згідно ч. 2 ст. 174 ГПК України в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

З урахуванням встановлених недоліків, на підставі ч. 1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, суд дійшов висновку про наявність підстав для залишення позовної заяви б/н від 10.01.2020 (вх. № 40 від 13.01.2020) ОСОБА_1 без руху, надавши позивачу час для усунення недоліків позовної заяви, шляхом подання до суду: інформації про офіційні електронні адреси та адреси електронної пошти сторін та третіх осіб, попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи, зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до позовної заяви, а також та виконати вказівки ст. 50 ГПК України.

Відповідно до вимог ст. ст. 113, 114 Стаття 113 Господарського процесуального кодексу України строки, в межах яких вчиняються процесуальні дії, встановлюються законом, а якщо такі строки законом не визначені, - встановлюються судом. При цьому, суд має встановлювати розумні строки для вчинення процесуальних дій. Строк є розумним, якщо він передбачає час, достатній, з урахуванням обставин справи, для вчинення процесуальної дії, та відповідає завданню господарського судочинства.

Частиною 2 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху .

При цьому, норми чинного господарського процесуального закону України наділяють суд правом скорочувати строки, коли цього вимагає терміновість вчинення відповідної процесуальної дії (огляд доказів, що швидко псуються, неможливість захисту прав особи у випадку зволікання тощо).

Беручи до уваги наведені вище законодавчі норми, суд вважає за необхідне встановити позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви до 28.01.2020.

За умовами ч. 3, 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому ст.176 цього Кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 162, 174 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд -

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву б/н від 10.01.2020 (вх. № 40 від 13.01.2020) ОСОБА_1 , АДРЕСА_1 - залишити без руху.

2. Встановити позивачу строк для усунення недоліків позовної заявидо 28.01.2020.

3. Попередити позивача про наслідки недотримання вимог ухвали про залишення позовної заяви без руху, передбачені ч. 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України.

4 . Копію ухвали надіслати ОСОБА_1 , АДРЕСА_1 рекомендованою кореспонденцією з повідомленням про вручення поштового відправлення.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання 16.01.2020 та оскарженню не підлягає (ст. 235 ГПК України).

Учасники справи можуть отримати інформацію по справі на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб - адресою: https://te.court.gov.ua/sud5022.

Головуючий суддя Н.В. Охотницька

Судді В.Л. Гевко

С.Г. Стопник

СудГосподарський суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення16.01.2020
Оприлюднено16.01.2020
Номер документу86933213
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —921/486/19

Рішення від 16.03.2020

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Охотницька Н.В

Рішення від 16.03.2020

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Охотницька Н.В

Ухвала від 02.03.2020

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Охотницька Н.В

Ухвала від 17.02.2020

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Охотницька Н.В

Ухвала від 17.02.2020

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Охотницька Н.В

Ухвала від 31.01.2020

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Охотницька Н.В

Ухвала від 20.01.2020

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Охотницька Н.В

Ухвала від 20.01.2020

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Охотницька Н.В

Ухвала від 16.01.2020

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Охотницька Н.В

Ухвала від 13.01.2020

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Охотницька Н.В

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні