Ухвала
від 15.01.2020 по справі 10/2180
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"15" січня 2020 р., м. Черкаси справа № 10/2180

Вх.суду № 37014/19 від 05.12.2019

Господарський суд Черкаської області

у складі головуючого судді Хабазні Ю.А.,

із секретарем судового засідання Ковбою І.М.

за участю у судовому засіданні: Носань Н.С. (від позивача, ліквідатор банкрута, особисто), ОСОБА_2 (відповідач, особисто), Архипенко В.О. (прокурор відділу прокуратури Черкаської області, за посвідченням),

не з`явились: ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні у м. Черкаси у приміщенні суду позовну заяву від 04.12.2019 №02-31/543, якій автоматизованою системою присвоєно №925/1433/19,

позивача, боржника у особі ліквідатора банкрута,

до відповідача, ОСОБА_2 ,

про витребування майна з чужого незаконного володіння,

у справі за заявою

ініціюючого кредитора, Управління Пенсійного фонду України в м.Сміла,

до боржника , Державного підприємства "Машинобудівний завод "Оризон",

про банкрутство юридичної особи,

УСТАНОВИВ:

1.Боржником у особі ліквідатора банкрута, арбітражного керуючого Носань Н.С., у межах справи про банкрутство подано заяву від 04.12.2019 №02-31/543 з вимогами:

витребувати із чужого незаконного володіння ОСОБА_2 на користь Державного підприємства "Машинобудівний завод "Оризон" нежитлову будівлю за адресою: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер 31986066;

скасувати в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно запис №455 в книзі 4 про право власності ОСОБА_2 на нежитлову будівлю, реєстраційний номер 31986066, за адресою: АДРЕСА_1 ;

зареєструвати право власності Державного підприємства "Машинобудівний завод "Оризон" на нежитлову будівлю за адресою: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер 31986066.

2. Ухвалою суду від 09.12.2019 №2 призначено підготовче судове засідання з розгляду заяви на 15.01.2020.

3.Третя особа, ОСОБА_3 , у судове засідання не з`явився, участі свого представника у судове засідання не забезпечив, про причини неявки представника до суду не повідомив. Ухвала, направлена на його адресу повернена поштою з відміткою "адресат відсутній".

Так, ухвала суду була направлена за адресою місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, оскільки ця особа не повідомила суду іншої адреси. Зокрема, вказана адреса міститься в довідці Виконавчого комітету Смілянської міської ради від 13.12.2019 №2861/01-01-12 (т.20 а.с.63).

Відповідно до ч.10 ст.6 Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні": реєстрація місця проживання здійснюється тільки за однією адресою; у разі якщо особа проживає у двох і більше місцях, вона здійснює реєстрацію місця проживання за однією з цих адрес за власним вибором; за адресою зареєстрованого місця проживання з особою ведеться офіційне листування та вручення офіційної кореспонденції . Відповідно до ст.27 ГПК України для цілей визначення підсудності відповідно до цього Кодексу місцем проживання фізичної особи, яка не є підприємцем, визнається зареєстроване у встановленому законом порядку місце її проживання або перебування.

Відповідно до ч.7 ст.120 ГПК України у разі відсутності заяви про зміну місця проживання ухвала про повідомлення чи виклик надсилається учасникам судового процесу (…), за останньою відомою суду адресою і вважається врученою , навіть якщо відповідний учасник судового процесу за цією адресою більше не знаходиться або не проживає.

Відповідно до п.5 ч.6 ст.242 ГПК України днем вручення судового рішення є день проставляння у поштовому повідомленні відмітки (…) про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку , якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси. Відмітку пошти "адресат відсутній" суд оцінює як "відсутність особи за адресою", оскільки така особа була відсутня у момент доставки їй поштового повідомлення особисто листоношею та оскільки надалі (протягом установленого законом 5-ти денного строку його зберігання у поштовому відділенні) така особа не отримала поштове відправлення суду з власної волі.

Отже ОСОБА_3 був належним чином повідомлений про час і місце розгляду справи.

Відповідно до ч.1 ст.202 ГПК України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи, повідомленого належним чином про дату, час і місце судового засідання, не перешкоджає розгляду справи.

3. До дня судового засідання від позивача надійшло клопотання від 11.01.2020 №02-31/32 (вх.суду №574/20 від 14.01.2020) з вимогою залучити до розгляду позовної заяви як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, а також Прокуратуру Черкаської області, яке обґрунтоване тим,

що Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України (яке є правонаступником Міністерства промислової політики України) є безпосереднім власником майна, переданого ДП "Машинобудівний завод "Оризон" на баланс на праві господарського відання, отже розгляд справи без його участі є порушення прав та інтересів держави у особі цього органу;

що підлягає залученню до участі у розгляді заявлених ліквідатором позовних вимог і Прокуратура Черкаської області як орган, що здійснює захист інтересів держави у межах справи про банкрутство ДП "Машинобудівний завод "Оризон".

4. У судовому засіданні ліквідатор банкрута заявлене ним клопотання підтримав.

Присутні у судовому засіданні:

відповідач - залишив вирішення клопотання на розсуд суду;

прокурор прокуратури Черкаської області - проти залучення до участі у справі Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України не заперечував; щодо залучення Прокуратури Черкаської області як третьої особи заперечив з тих підстав, що прокуратура вже є учасником провадження у справі про банкрутство боржника відповідно до поданої у справу заяви.

Відповідно до ст.233 ГПК України у судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини судового рішення.

5. Відповідно до Кодексу України з процедур банкрутства:

ч.1 ст.2. Провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України;

ч.2 ст.7. Суд, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство, в межах цієї справи вирішує усі майнові спори, стороною в яких є боржник, (...), спори про повернення (витребування) майна боржника або відшкодування його вартості відповідно (...). Склад учасників розгляду спору визначається відповідно до Господарського-процесуального кодексу України.

Відповідно до Господарського-процесуального кодексу України:

ч.1 ст.41. У справах позовного провадження учасниками справи є сторони та треті особи.

ч.1 ст.50. Треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на сторона позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи;

ч.3 і 4 ст.50. У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі; про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі;

ч.6 ст.50. Вступ у справу третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, не тягне за собою розгляду справи спочатку.

6.Аналізуючи установлені обставини справи та норми чинного законодавства суд вважає, що клопотання підлягає частковому задоволенню виходячи з наступного.

Суд погоджується з доводами ліквідатора банкрута, арбітражного керуючого Носань Н.С., про необхідність залучення до участі у справі як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, оскільки останній є органом, уповноваженим управляти майном боржника, а також як іншої особи, яка бере участь у провадженні у справі про банкрутство, Прокуратури Черкаської області, відповідно до раніше поданої заяви про вступ у справу, у зв`язку із чим заявлене ним клопотання від 11.01.2020 №02-31/32 (вх.суду №574/20 від 14.01.2020) підлягає задоволенню.

7. З огляду на залучення до участі у справі третьої особи, суд вважає за необхідне відкласти підготовче засідання відповідно до п.2 ч.2 ст.183 Господарського-процесуального кодексу України.

Керуючись ст.50, 183 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1.Клопотання боржника у особі ліквідатора банкрута, арбітражного керуючого Носань Н.С., 11.01.2020 №02-31/32 (вх.суду №574/20 від 14.01.2020) задовольнити.

Залучити до участі у розгляді заяви боржника у особі ліквідатора банкрута від 04.12.2019 №02-31/543 як третю особу на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України (01008, м.Київ, вул.М.Грушевського,12/2, ідентифікаційний код 37508596); а також як іншу особу, яка бере участь у провадженні у справі про банкрутство, Прокуратуру Черкаської області (18015, м.Черкаси, бульв.Шевченка, 286, ідентифікаційний код 02911119).

2.Відкласти підготовче засідання на 09 год. 15 хв. 30 січня 2020 року.

3.Судове засідання провести у приміщенні господарського суду Черкаської області за адресою: м. Черкаси, бул. Шевченка, 307, 18005, зал судових засідань №317. Офіційна електронна адреса суду (E-mail): inbox@ck.arbitr.gov.ua. Веб-адреса суду в мережі Інтернет для отримання інформації по цій справі: https://ck.arbitr.gov.ua/sud5026/

4. Визнати явку обов`язковою та викликати у судове засідання як учасників справи: Державне підприємство "Машинобудівний завод "Оризон" (позивача); ОСОБА_2 (відповідача).

Суд роз`яснює, що особа, яка викликається до суду зобов`язана повідомити суд про причини неявки, що наслідки неявки у судове засідання передбачені наступними нормами ГПК України: п.4 ч.1 ст.226 (для позивача), ст.202, ст.135 (штраф у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб), що обов`язковість явки виключає можливість участі цих осіб у судовому засіданні в режимі відеоконференції (ч.1 ст.197 ГПК України).

Визнати явку необов`язковою та повідомити Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, Прокуратуру Черкаської області, ОСОБА_3 .

5.Особам, які з`являться у судове засідання мати з собою: а) документ, що підтверджує особу (паспорт чи інший згідно із законом про єдиний державний демографічний реєстр - в.т.ч. адвокату); б) документ, що підтверджує повноваження (адвокату - довіреність або ордер; посадовій особі - докази повноважень на самопредставництво юридичної особи відповідно до ст.56 ГПК України); в) оригінали документів, які подано до суду в копії.

6.Роз`яснити: що причини неявки мають підтверджуватись доказами; що неможливість явки одного представника (в т.ч. з причин хвороби, відрядження, відпустки, участі в іншому судовому засіданні, відсутності штатних працівників), не позбавляє можливості керівника чи фізичної особи призначити іншого або представляти інтереси особисто; що учасники справи, явка яких визнана обов`язковою, зобов`язані повідомляти причини неявки; що у разі згоди на проведення розгляду справи по суті у цей же день після проведення підготовчого судового засідання до суду необхідно подати письмову заяву з такою згодою;

7.Усі заяви і клопотання подаються суду у письмовій паперовій формі з оригіналами доказів їх надіслання учасникам справи (ч.2 ст.169 ГПК України).

8.Подані суду письмові докази мають відповідати вимогам ст.80, 91 ГПК України і п.2.2 постанови пленуму ВГС України від 26.12.2011 №18. Копії посвідчуються написом "згідно з оригіналом " і зазначенням посади , прізвища , дати , підпису . Посилання на докази, які містяться у справі, має містити вказівку на том і аркуш справи.

Ухвала суду набрала законної сили 15.01.2020 і окремо від судового рішення оскарженню не підлягає.

Повне судове рішення складено і підписано 15.01.2020.

Направити цю ухвалу рекомендованим листом з повідомленням третій особі (ОСОБА_3 ), Міністерству розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України (01008, м.Київ, вул.М.Грушевського,12/2); рекомендованим листом позивачу, відповідачу ( ОСОБА_2 ), Прокуратурі Черкаської області.

Суддя Ю.А. Хабазня

С-5

Дата ухвалення рішення15.01.2020
Оприлюднено16.01.2020

Судовий реєстр по справі —10/2180

Ухвала від 08.04.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Хабазня Ю.А.

Ухвала від 03.04.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Хабазня Ю.А.

Рішення від 03.04.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Хабазня Ю.А.

Ухвала від 19.03.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Хабазня Ю.А.

Ухвала від 22.03.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Хабазня Ю.А.

Ухвала від 19.03.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Хабазня Ю.А.

Ухвала від 05.03.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Хабазня Ю.А.

Ухвала від 05.03.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Хабазня Ю.А.

Ухвала від 11.03.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Хабазня Ю.А.

Ухвала від 27.02.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Хабазня Ю.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні