Рішення
від 13.01.2020 по справі 349/2127/19
РОГАТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 349/2127/19

Провадження № 2/349/93/20

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

13 січня 2020 року м. Рогатин

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

у складі головуючого судді Могили Р.Г.,

за участі секретаря судового засідання Матасової Н.М.,

розглянув у відкритому підготовчому засіданні в порядку загального позовного провадження цивільну справу № 349/2127/19 за позовом ОСОБА_1 до Васючинської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області, Рогатинської районної державної адміністрації Івано-Франківської області про визнання права власності на земельні ділянки в порядку спадкування,

ВСТАНОВИВ:

Стислий виклад позиції позивача.

В грудні 2019 року ОСОБА_1 , інтереси якої представляє адвокат Микитчин П.С. звернулася з позовом до Васючинської сільської ради, Рогатинської РДА про визнання права власності на земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, які розташовані на території Васючинської сільської ради Рогатинського району, як спадкоємцем за заповітами після смерті ОСОБА_2 та ОСОБА_3 .

Позов обгрунтувала тим, що у зв`язку із смертю ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 та смертю ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 відкрилася спадщина на належне їм майно - земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, які знаходяться на території Васючинської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області. Позивач по справі є спадкоємцем за заповітом майна спадкодавців ОСОБА_2 та ОСОБА_3 . Спадкоємців, які б мали право на обов`язкову частку у спадщині в порядку ст.1241 ЦК України немає. Проте, постановою нотаріуса їй було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом, у зв`язку із відсутністю оригіналів державних актів на земельні ділянки.

Відповідачі заперечень проти позову не подали.

Заяви, клопотання та інші процесуальні дії у справі.

Ухвалою судді від 12 грудня 2019 року позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито загальне позовне провадження, справу призначено до підготовчого засідання.

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилася. Від представника позивача адвоката Микитчина П.С. надійшло клопотання про розгляд справи у його відсутності, позовні вимоги підтримує повністю, просив задовольнити.

Представник Васючинської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області - сільський голова Семків Б. та представник Рогатинської районної державної адміністрації Івано-Франківської області Челядин Т.Я. в судове засідання не з`явилися, подали заяви про визнання позову та розгляд справи за їхньої відсутності.

В зв`язку з тим, що особи, які беруть участь у справі в підготовче засідання не з`явились, відповідно до вимог ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Фактичні обставини, встановлені судом та зміст спірних правовідносин, з посиланням на докази.

Відповідно до частин 3 та 4 ст.200 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову, суд, за наявності для того законних підстав ухвалює у підготовчому засіданні рішення про задоволення позову в порядку, встановленому ст. 206 ЦПК України.

Враховуючи визнання позову відповідачами, суд вважає, що є законні підстави для ухвалення у підготовчому засіданні рішення про задоволення позову, з огляду на наступне.

ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 помер, що підтверджується свідоцтвом про смерть серія НОМЕР_1 , виданим 06 березня 2019 року виконавчим комітетом Васючинської сільської ради Рогатинського району Івано-франківської області.

Після його смерті відкрилася спадщина на земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Васючинської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області.

Згідно з копією заповіту, посвідченого секретарем Васючинської сільської ради Рогатинського райоу 21 лютого 2018 року ОСОБА_2 все своє майно заповів позивачу ОСОБА_1

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серія НОМЕР_2 , виданим 03 квітня 2019 року виконавчим комітетом Васючинської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області.

У зв`язку зі смертю ОСОБА_3 відкрилася спадщина на належне їй майно.

Згідно з копією заповіту, посвідченого секретарем Васючинської сільської ради Рогатинського району 21 лютого 2018 року ОСОБА_3 все своє майно заповіла позивачу ОСОБА_1 .

Судом встановлено що ОСОБА_2 набув право власності на земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 0,1950 га, 0,5196 га та 0,3169 га, що розташовані на території Васючинської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області на підставі Державних актів про право приватної власності на земельні ділянки серія ІІ-ІФ №074242, серія ІІ-ІФ №074106, виданих на підставі розпорядження Рогатинської райдержадміністрації №110 від 14 липня 2005 року, та на підставі Державного акту про право приватної власності на земельну ділянку серія ІІ-ІФ №072612, виданого на підставі рішення сесії Васючинської сільської ради ві 28 грудня 2006 року. Кадастрові номери земельних ділянок - 2624480600:02

:003:0337; 2624480600:02:004:0033; 2624480600:01:002:0018.

ОСОБА_3 набула право власності на земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 0,5302 га та 0,5331 га, що розташовані на території Васючинської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області на підставі Державних актів на право приватної власності на земельні ділянки серія ІІ-ІФ №074243 та серія ІІ-ІФ №074107, виданих на підставі розпорядження Рогатинської райдержадміністрації №110 від 14 липня 2005 року. Кадастрові номери земельних ділянок - 2624480600:02:004:0034; 2624480600:02:003:0338.

Приватним нотаріусам Рогатинського районного нотаріально округу Клід О.Я. постановою від 4 грудня 2019 року про відмову у вчиненні нотаріальної дії відмовлено ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Васючинської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області після смерті ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , оскільки відсутні правовстановлюючі документи, які б підтверджували право власності спадкодавців на вищевказане нерухоме майно..

В газеті Голос Опілля від 25 жовтня 2019 року № 41 опубліковано оголошення про втрату Державних актів, виданих на ім`я ОСОБА_2 та ОСОБА_3 .

Норми права, які застосував суд та мотиви їх застосування.

Між сторонами виникли правовідносини щодо спадщини, яка відкрилася в с.Васючин, органом місцевого самоврядування територіальної громади є Васючинська сільська рада Рогатинського району Івано-Франківської області, та регулюються нормамиЦивільного кодексу України 2003 року та Земельного кодексу України 2001 року.

Право власності на землю гарантується відповідно до положень ст.14 Конституції України.

Відповідно до п.г ч.1 ст.81 Земельного кодексу України громадяни України набувають права власності на земельні ділянки на підставі прийняття спадщини.

Відповідно до вимог статті 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

За статтею 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом. До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (статті 1218 ЦК України).

Умовою для переходу в порядку спадкування права власності на об`єкти нерухомості, в тому числі житловий будинок, інші споруди, земельну ділянку, є набуття спадкодавцем зазначеного права у встановленому законодавством України порядку.

Право власності на земельну ділянку посвідчується державним актом, а також право власності на земельну ділянку, набуту у власність із земель приватної власності без зміни її меж, цільового призначення, посвідчується: цивільно-правовою угодою щодо відчуження земельної ділянки, укладеною у порядку, встановленому законом, у разі набуття права власності на земельну ділянку за такою угодою; свідоцтвом про право на спадщину (ч. 1 і ч. 2 ст. 126 ЗК). Набуття права власності на земельну ділянку та перехід права власності на земельну ділянку в порядку спадкування має місце за наявності наступних юридичних фактів у їх сукупності: ухвалення рішення компетентного органу про передачу у власність земельної ділянки спадкодавцю, укладення спадкодавцем правочинів щодо набуття права власності на земельні ділянки; виготовлення технічної документації на земельні ділянки; визначення меж земельної ділянки в натурі; погодження із суміжними землевласниками та землекористувачами; одержання у встановленому порядку Державного акта на землю; реєстрація права власності на земельну ділянку.

За ст.1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину, або не прийняти її. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ст.152 Земельного кодексу України держава забезпечує громадянам та юридичним особам рівні умови захисту прав власності на землю. Захист прав громадян та юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється шляхом визнання права, відновлення стану земельної ділянки, який існував до порушення прав, і запобігання вчинення дій, що порушують права або створюють небезпеку порушення прав; визнання угоди недійсною; визнання недійсним рішень органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування; відшкодування заподіяних збитків; застосування інших, передбачених законом, способів. Необхідність визнання прав на землю виникає тоді, коли в інших осіб виникають сумніви щодо наявності у особи певного суб`єктивного земельного права, суб`єктивне право заперечується чи створюється неможливість реалізації позивачем свого права власності на земельну ділянку чи права користування нею через наявність таких сумнівів чи відсутність або втрату належних правовстановлюючих документів на таку земельну ділянку.

Власник майна, відповідно до ст.392 ЦК України, може пред`явити позов про визнання його права власності у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності. Спеціального визнання судом права власності на майно необхідне тоді, коли щодо його належності у позивача відсутні правовстановлюючі документи.

Вищенаведені обставини дають підстави суду зробити висновок про наявність правових підстав для задоволення позову.

Керуючись ст. ст. 206, 263-265 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до Васючинської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області, Рогатинської районної державної адміністрації Івано-Франківської області, про визнання права власності на земельні ділянки в порядку спадкування задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 , як спадкоємцем за заповітом, право власності на земельні ділянки площею 0,1950 га, 0,5196 га, 0,3169 га, цільове призначення, яких: для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташовані на території Васючинської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області, які належали на підставі державних актів серії ІФ №074242, серії ІФ №074106, серії ІФ №072612 на праві власності ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Визнати за ОСОБА_1 , як спадкоємцем за заповітом, право власності на земельні ділянки площею 0,5302 га, 0,5332 га, цільове призначення, яких: для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташовані на території Васючинської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області, які належали на підставі державних актів серії ІФ №074243 та серії ІФ №074107 на праві власності ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Івано-Франківського апеляційного суду або через Рогатинський районний суд Івано-Франківської області протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 .

Відповідач: Рогатинська районна державна адміністрація Івано-Франківської області, місцезнаходження: Івано-Франківська область, Рогатинський район, м.Рогатин, вул. Галицька,65 , код ЄДРПОУ 23805775.

Відповідач: Васючинська сільська рада Рогатинського району Івано-Франківської області, місцезнаходження: Івано-Франківська область, Рогатинський район, с.Васючин, код ЄДРПОУ 04354806.

Дата складення судового рішення - 15 січня 2020 року.

Суддя Р.Г.Могила

СудРогатинський районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення13.01.2020
Оприлюднено17.01.2020
Номер документу86940610
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —349/2127/19

Рішення від 13.01.2020

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Могила Р. Г.

Ухвала від 12.12.2019

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Могила Р. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні