Рішення
від 15.01.2020 по справі 542/1355/19
НОВОСАНЖАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Справа № 542/1355/19

Провадження № 2/542/58/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 січня 2020 року смт Нові Санжари

Новосанжарський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого судді - Афанасьєвої Ю.О.,

за участю секретаря судового засідання - Чиж Л.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт Нові Санжари цивільну справу за позовом Акціонерного товариства Полтаваобленерго до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за не обліковану електричну енергію, суд -

В С Т А Н О В И В:

09.10.2019 року АТ "Полтаваобленерго" звернулося до суду з позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за не обліковану електроенергію згідно Акта про порушення №00000106 від 30.05.2019 року , в якому просило стягнути з останнього 24162,74 грн. завданих збитків та 1921,00 грн. судових витрат.

Свої вимоги обґрунтовувало тим, що 30.05.2019 року представниками Новосанжарської філії АТ Полтаваобленерго під час контрольного огляду та технічної перевірки електроустановки, що знаходяться за адресою АДРЕСА_1 було виявлено порушення п.5.5.5. Правил роздрібного ринку електричної енергії затверджених Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14 березня 2018 року за №312 та п.3.1.5 Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, затвердженої постановою НКРЕ від 04.05.2006 року №562, яке полягало в самовільному підключенні струмоприймачів до електричної мережі енергопостачальника з порушенням схеми обліку відкритою електропроводкою на ввід в будівлю поза електролічильником. Накид проводів на ввід улаштування відгалуження від вводу в будівлю на окрему розетку. Порушення було виявлено із застосуванням електровимірювальних кліщів інвентарний номер 31007101 та штангельциркуля інвентарний номер 33001809.

Встановивши факт порушення, працівниками, за участю споживача ОСОБА_1 було складено акт про порушення №00000106, який підписано представниками постачальника електроенергії та відповідачем.

11.06.2019 року комісією Новосанжарської філії під час розгляду акту про порушення, керуючись Методикою визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами ПКЕЕ , було визначено обсяг необлікованої електричної енергії та суму завданих збитків, що складає 24162,74 грн.

В зв`язку з невідшкодуванням вказаної суми в добровільному порядку, позивач звернувся до суду.

Ухвалою Новосанжарського районного суду Полтавської області від 22.10.2019 року відкрито провадження у справі в порядку спрощеного позовного провадження, призначено судове засідання на 28.11.2019 року (а.с.29-30).

Представник позивача, за довіреністю Кривенко Ю.В. в судове засідання не з`явився, надавши письмову заяву, в якій вказав, що просить суд розглянути справу без його участі, позовні вимоги підтримує в повному обсязі, просить задовольнити.

Відповідач в судове засідання не з`явився, про час, дату та місце розгляду справи був повідомлений належним чином. Надав заяву про розгляд справи без його участі, зазначивши, що позов визнає в повному обсязі.

Дослідивши письмові докази, суд вважає позов таким, що підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що відповідач зареєстрований в с.Маячка Новосанжарського району Полтавської області (а.с.28).

Між позивачем та відповідачем ОСОБА_1 укладено договір №1270528 про користування електричною енергією (а.с.9 - 10).

Відповідно до ч.3 ст. 58 Закону України Про ринок електричної енергії споживач електричної енергії зобов`язаний дотримуватися правил технічної експлуатації, правил безпеки під час експлуатації власних електроустановок, нормативно-правових актів, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, та умов укладених договорів.

Відповідно до ч. 1 ст.77 Закону України Про ринок електричної енергії учасники ринку, які порушили нормативно-правові акти, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, несуть відповідальність згідно із законом.

Відповідно до п.4 ч.2 ст.77 Закону України Про ринок електричної енергії правопорушеннями на ринку електричної енергії є: крадіжка електричної енергії, самовільне підключення до об`єктів електроенергетики, споживання електричної енергії без приладів обліку.

Відповідно до п. 5.5.5. Правил роздрібного ринку електричної енергії , затверджених постановою НКРЕКП від 14.03.2018 року №312 (далі - ПРРЕЕ) споживач електричної енергії зобов`язаний: 1) користуватися електричною енергією виключно на підставі договору (договорів); 2) сплачувати за електричну енергію та надані йому послуги відповідно до укладених договорів;4) здійснювати оплату рахунків, виставлених на підставі актів про порушення цих Правил та умов договору; 5) дотримуватися правил технічної експлуатації, правил безпеки під час експлуатації власних електроустановок, нормативно-правових актів, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, та умов укладених договорів;6) забезпечувати належний технічний стан та безпечну експлуатацію своїх електроустановок та електроприладів згідно з вимогами нормативно-технічних документів та нормативно-правових актів України;8) забезпечувати збереження і цілісність установлених на його території та/або об`єкті (у його приміщенні) розрахункових засобів комерційного обліку електричної енергії та пломб (відбитків їх тавр) відповідно до акта про пломбування;10) узгоджувати з оператором системи нові підключення та переобладнання внутрішньої електропроводки, здійснювані з метою збільшення споживання електричної потужності; 20) не допускати безоблікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживача, а також відшкодовувати збитки, завдані оператору системи та/або споживачу (основному споживачу), у разі виявлення безоблікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживача;

Відповідно до п. 8.2.5. ПРРЕЕ у разі виявлення під час контрольного огляду або технічної перевірки уповноваженим представником оператора системи, від якого споживач одержує електричну енергію, порушень цих Правил, у тому числі фактів безоблікового споживання електричної енергії, на місці виявлення порушення у присутності споживача (представника споживача) або іншої особи, яка допустила представників оператора системи на об`єкт (територію) споживача для проведення перевірки (за умови посвідчення цієї особи), оформлюється акт про порушення згідно з формою, наведеною в додатку 8 до цих Правил.

Відповідно до п. 8.2.6. ПРРЕЕ на підставі акта про порушення уповноваженими представниками оператора системи під час засідань комісії з розгляду актів про порушення визначаються обсяг необлікованої електричної енергії та сума завданих споживачем збитків.

Розмір завданих енергопостачальнику збитків розраховується відповідно до оформленого акта про виявлення порушення та до методики, затвердженої НКРЕ.

30.05.2019 року бригадою Новосанжарської філії АТ Полтаваобленерго при перевірці домоволодіння за адресою АДРЕСА_1 , було виявлено факт порушення п.5.5.5. ПРРЕЕ, яке полягало в самовільному підключенні струмоприймачів до електричної мережі енергопостачальника з порушенням схеми обліку відкритою електропроводкою на ввід в будівлю поза електролічильником. Накид проводів на ввід улаштування відгалуження від вводу в будинок на окрему розетку.

Встановивши факт безоблікового використання відповідачем електричної енергії, працівники енергопостачальної організації склали акт про порушення №00000106, де зазначили про порушення п.5.5.5. ПРРЕЕ. Акт про порушення було підписано як працівниками, так і споживачем, який жодних зауважень або заперечень не висловив (а.с.4, 5).

11.06.2019 року на засіданні комісії Новосанжарської філії АТ Полтаваобленерго з розгляду Актів про порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії (ПРРЕЕ) побутовим споживачем, були визначені обсяг та вартість необлікованої електричної енергії внаслідок порушення відповідачем ОСОБА_1 ПРРЕЕ, що було відображено в протоколі засідання комісії за №342 від 11.06.2019 року. Вартість необлікованої електричної енергії склала 24162,74 грн. (а.с.7, 8).

Відповідно до п.5.5.5 ПРРЕЕ, Методики обчислення розміру відшкодування збитків, завданих енергопостачальнику внаслідок порушення споживачем Правил, яка затверджена Постановою Національної комісії регулювання електроенергетики України від 04.05.2006 року №562 і зареєстрована в Міністерстві юстиції України 4.07.2006 року за № 782/12656 (які були чинними на час виниклих правовідносин), застосувавши дію підпункт б) пункту 3.3 (розрахунок був проведений за період з 26.07.2018 року по 30.05.2019 року), відповідачу проведено нарахування вартості необлікованої електроенергії, внаслідок порушення споживачем ПРРЕЕ на суму 24162 грн. 74 коп.

Таким чином, відповідач в порушення вищевказаних Правил роздрібного ринку електричної енергії, самовільно вчинив підключення струмоприймачів до електричної мережі енергопостачальника з порушенням схеми обліку відкритою електропроводкою на ввід в будівлю поза електролічильником, накид проводів на ввід влаштування відгалуження від вводу в будинок на окрему розетку, не повідомив про це енергопостачальника, та споживав електричну енергію, яка не враховувалась приладом обліку, внаслідок чого у нього виникла заборгованість перед позивачем на суму 24162 грн. 74 коп., яка підлягає стягненню з нього на користь позивача в повному обсязі.

Враховуючи, що позовні вимоги суд задовольняє повністю, то з відповідача, у відповідності до ст.141 ЦПК України, підлягає стягненню судовий збір в сумі 1921 грн.

На підставі ст.ст.58, 77 Закону України Про ринок електричної енергії , п.5.5.5. Правил роздрібного ринку електричної енергії , та, керуючись ст.ст.259, 263-265 ЦПК України, суд-

В И Р І Ш И В:

Позов Акціонерного товариства Полтаваобленерго до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за не обліковану електричну енергію - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , зареєстрованого за адресою: с.Маячка, Новосанжарського району Полтавської області, на користь Акціонерного товариства Полтаваобленерго заборгованість за не обліковану електричну енергію згідно акта про порушення № 00000106 від 30.05.2019 року в сумі 24162 (двадцять чотири тисячі сто шістдесят дві) гривні 74 (сімдесят чотири) копійки на розрахунковий рахунок НОМЕР_2 в АТ ТАСКОМБАНК , МФО 339500, код 00131819.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , зареєстрованого за адресою: с.Маячка, Новосанжарського району Полтавської області на користь Акціонерного товариства Полтаваобленерго витрати на сплату судового збору в сумі 1921 (одна тисяча дев`ятсот двадцять одна) гривня на розрахунковий рахунок НОМЕР_3 в АТ ТАСКОМБАНК , МФО 339500, код 25717213.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення або з дня складання повного судового рішення у разі оголошення вступної та резолютивної частини рішення або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи до Полтавського апеляційного суду через Новосанжарський районний суд.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Учасники справи:

Позивач: Акціонерне товариство Полтаваобленерго , місцезнаходження: м.Полтава, вул.Старий Поділ, 5, 36022, в особі Новосанжарської філії АТ Полтаваобленерго , місцезнаходження: 39300, Полтавська область, смт Нові Санжари, вул.Чкалова, 9А;

Відповідач: ОСОБА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , зареєстрований за адресою: с.Маячка, Новосанжарського району Полтавської області.

Повний текст рішення складений 15.01.2020 року.

Суддя Новосанжарського районного суду

Полтавської області Ю.О. Афанасьєва

Дата ухвалення рішення15.01.2020
Оприлюднено17.01.2020
Номер документу86943346
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за не обліковану електричну енергію, суд

Судовий реєстр по справі —542/1355/19

Рішення від 15.01.2020

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Афанасьєва Ю. О.

Ухвала від 22.10.2019

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Афанасьєва Ю. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні