Ухвала
від 15.01.2020 по справі 336/7702/19
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Справа № 336/7702/19

провадження № 1-кс/336/7/2020

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 січня 2020 року м. Запоріжжя

Слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Запоріжжя ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні в м. Запоріжжя клопотання старшого слідчого СВ Шевченківського ВП Дніпровського ВП ГУНП України в Запорізькій області капітана поліції ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Запорізької місцевої прокуратури № 1 ОСОБА_4 , на підставі матеріалів кримінального провадження внесеного до ЄРДР за № 12019080080003166 від 02.12.2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України про тимчасовий доступ до речей і документів, -

ВСТАНОВИВ:

Ст.слідчий звернувся до суду з вищевказаним клопотанням, яке обґрунтовано тим, що як встановлено в ході досудового розслідування посадовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ЄРДПОУ НОМЕР_1 МФО НОМЕР_2 АДРЕСА_1 в особі директора ОСОБА_5 при здійсненні державних закупівель надаються завідомо неправдиві документи. Внаслідок чого порушуються закладені в Законі України «Про публічні закупівлі» принципи відкритої конкуренції і прозорих закупівель, мають в своїй основі корупційні ризики.

Відповідно до інформації, розміщеної в системі електронних закупівель ІНФОРМАЦІЯ_2 , за державні кошти було оголошено наступні закупівлі: UA-2019-07-18-000645-a, ДК 021:2015: 90510000-5: Утилізація/видалення сміття та поводження зі сміттям (Навантаження, подріблення та вивіз гілля (оплата послуг із благоустрою)

Замовником виступає ІНФОРМАЦІЯ_3 , код ЄРПОУ НОМЕР_3 , АДРЕСА_2 .

Замовник у додатку № 2 до тендерної документації зазначає необхідні якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі. Серед інших, у вимогах вказано наступне, учасник підтверджує наявність спроможності здійснення захоронення твердих побутових відходів одним із способів:

- у разі наявності на балансі (в управлінні або іншій формі користування) учасника сміттєзвалища: оригіналом свідоцтва про право власності або оригіналом договору оренди, або оригіналом іншого документу, який доводить перебування на балансі (в управлінні або іншій формі користування) сміттєзвалища. Зазначений Договір оренди сміттєзвалища та інший документ, який доводить перебування на балансі сміттєзвалища, повинні діяти протягом 2019 року (строк надання послуг, які є предметом закупівлі);

- у разі відсутності на балансі учасника сміттєзвалища надати скан-копію договору, на утилізацію відходів (гілок, щепи), що діє на період надання послуг, або договір з організацією, що має ліцензію на захоронення відходів.

Виконавець надає гарантії з вивезення та утилізації гілок (щепи)

Вивезення гілок здійснюється виключно на санкціоновані звалища. Забороняється вивезення гілок у місця, не призначені для цього та їх спалювання.

Вивчивши документацію, що була надана ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », встановлено, що останнє має на меті надання послуг із навантаження та вивезення гілля в спеціально відведені місця. При цьому в договорі № 133 від 30.08.2019, який укладено між ІНФОРМАЦІЯ_3 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » останнє зобов`язується вантажити та транспортувати гілля тільки в спеціально відведені місця.

Але, при цьому, посадовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » не надано жодного документа з підтвердженням наявності дозволу на утилізацію відходів.

Всупереч цьому,відповідно допротоколу засіданнятендерного комітету ІНФОРМАЦІЯ_3 ,ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 "визнано переможцемторгів запредметом закупівлі«ДК 021:2015:90510000-5:Утилізація/видаленнясміття таповодження зісміттям (Навантаження,подріблення та вивізгілля (оплатапослуг ізблагоустрою)» та прийняти рішення про намір укласти договір з переможцем.

Тобто, посадові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », зловживаючи своїм службовим становищем, з корисливих мотивів, всупереч вимогам Закону України «Про відходи», Закону України «Про благоустрій населених пунктів», Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» не маючи дозвіл на утилізацію відходів (гілок, щепи), вивозять гілля та щепи у місця, не призначені для їх утилізації, шляхом захоронення чи спалювання, що спричиняє тяжкі наслідки інтересам держави.

З метою встановлення законності дій учасників при здійсненні державних закупівель, слідчий просить надати тимчасовий доступ до документів із можливістю вилучення оригіналів документів, що знаходяться у ІНФОРМАЦІЯ_3 , а саме: договору № 133 про закупівлю послуг від 30.08.2019 року та додатки які є невід`ємними частинами вказаного договору, укладений між ІНФОРМАЦІЯ_3 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »; додаткових угод до договору № 133, укладені між ІНФОРМАЦІЯ_3 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »; матеріалів, якими підтверджується здійснення контролю уповноваженими особами ІНФОРМАЦІЯ_3 за виконанням договірних зобов`язань ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (фото, відео фіксація, акти, пояснювальні записки та ін.; актів виконаних робіт по договору № 133, що складені ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та надані уповноваженим особам ІНФОРМАЦІЯ_3 ; документів, що підтверджують перерахування грошових коштів з місцевого бюджету на рахунки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за оплату виконаних робіт по договору № 133.

Прокурор подала до суду заяву про розгляд справи без її участі, клопотання підтримує, просить задовольнити.

Представник ІНФОРМАЦІЯ_3 подала заяву про розгляд справи без її участі, та просить долучити до матеріалів справи копію договору № 31 від 19.02.2019 р. та копію договору № 134 від 30.08.2019 р.

Фіксування судового засідання за допомогою технічних засобів у відповідності до частини 4 статті 107 Кримінального процесуального кодексу України не здійснювалось.

Перевіривши доводи клопотання та дослідивши надані докази, приймаючи до уваги позицію учасників кримінального провадження, слідчий суддя вважає за необхідне клопотання про тимчасовий доступ до документів слід задовольнити, виходячи з наступного.

Як передбачено ч.ч.5 та 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Вказані слідчим в клопотанні документи, перебувають (повинні перебувати) у володінні ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка розташована за адресою: АДРЕСА_2 .

Прокурором доведено, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, які підлягають доказуванню в силу ст.91 КПК України, а тому клопотання підлягає задоволенню.

Разом з тим, слідчий не довів, а слідчий суддя не встановив підстав для вилучення оригіналів вказаних документів.

Так п.7 ч.2 ст.160 КПК України передбачено обов`язок обґрунтування необхідності вилучення речей і оригіналів або копій документів, якщо відповідне питання порушується стороною кримінального провадження.

Всупереч вказаній нормі слідчим не доведено необхідність вилучення оригіналів вказаних вище документів, а тому слідчий суддя відмовляє в задоволенні клопотання в цій частині і вважає, що достатнім задля досягнення цілей кримінального провадження буде виготовлення копій документів, які необхідні для встановлення істини у даному кримінальному провадженні.

Керуючись ст.ст. 159-164 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого СВ Шевченківського ВП Дніпровського ВП ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів задовольнити частково.

Надати старшому слідчому СВ Шевченківського ВП Дніпровського ВП ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_3 тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 , із можливістю виготовлення їх копії, а саме до:

-Договору № 133 про закупівлю послуг від 30.08.2019 року та додатки які є невід`ємними частинами вказаного договору, укладений між ІНФОРМАЦІЯ_3 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »,

-Додаткових угод до договору № 133, укладених між ІНФОРМАЦІЯ_3 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »,

-Матеріалів, якими підтверджується здійснення контролю уповноваженими особами ІНФОРМАЦІЯ_3 за виконанням договірних зобов`язань ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (фото, відео фіксація, акти, пояснювальні записки та ін.),

-Актів виконаних робіт по договору № 133, що складені ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та надані уповноваженим особам ІНФОРМАЦІЯ_3 ,

-Документів, що підтверджують перерахування грошових коштів з місцевого бюджету на рахунки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за оплату виконаних робіт по договору № 133.

Встановити строк дії вказаної ухвали суду до 10 лютого 2020 року.

Умисне невиконання ухали суду тягне за собою кримінальну відповідальність, передбачену ст. 382 КК України.

У випадку вилучення речей і документів, за відсутністю яких юридична особа позбавляється можливості здійснювати свою діяльність ухвала може бути оскаржена до Запорізького апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.01.2020
Оприлюднено07.02.2023

Судовий реєстр по справі —336/7702/19

Ухвала від 27.07.2021

Кримінальне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Жупанова І. Б.

Ухвала від 30.03.2020

Кримінальне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Дмитрюк О. В.

Ухвала від 15.01.2020

Кримінальне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Дмитрюк О. В.

Ухвала від 15.01.2020

Кримінальне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Дмитрюк О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні