Ухвала
від 16.01.2020 по справі 712/464/20
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Справа № 712/464/20

Провадження № 1кс/712/412/20

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 січня 2020 року Слідчий суддя Соснівського районного суду м. Черкаси ОСОБА_1 , з участю секретаря ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Черкаси клопотання начальника відділення слідчого відділу Управління СБ України в Черкаській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу прокуратури Черкаської області ОСОБА_4 про проведення огляду в рамках кримінального провадження № 42019250000000106, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 27.12.2019 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 272 КК України

В С Т А Н О В И В:

До Соснівського районного суду м. Черкаси звернувся начальник відділенняслідчого відділуУправління СБУкраїни вЧеркаській області підполковникюстиції ОСОБА_3 з клопотанням про надання дозволу на проведення огляду автозаправочної станції за адресою: яка знаходиться на автодорозі Н-008 Київ-Черкаси в с. Піщане Золотоніського району Черкаської області на земельній ділянці з кадастровим номером 7121588200:11:001:0001, яка експлуатується ПП«Контраст».

Клопотання обґрунтовує тим, що слідчим відділом Управління СБ України в Черкаській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42019250000000106, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 27.12.2019 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 272 КК України.

Згідно матеріалів досудового розслідування в адміністративних межах с. Піщане Золотоніського району Черкаської області на земельній ділянці з кадастровим номером 7121588200:11:001:0001, окремим суб`єктом господарювання, незаконно, без дозвільної документації, розміщено автозаправну станцію (далі АЗС), на якій, з порушеннями правил безпеки, здійснюється продаж паливно-мастильних матеріалів особами, які зобов`язані дотримуватись правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою, та вказані порушення створили загрозу загибелі людей та настанню інших тяжких наслідків, а також заподіюють шкоду здоров`ю жителів міста.

Відповідно до повідомлення відділу КЗЕ УСБУ в Черкаській області, на автодорозі Н-008 Київ-Черкаси в с. Піщане Золотоніського району Черкаської області, здійснює діяльність, з порушенням вимог чинного Законодавства, АЗС, яка експлуатується ПП«Контраст».

В ході досудового розслідування встановлено, що службовими особами ПП «Контраст», в порушення вимог чинного Законодавства, розпочато роботу вищевказаної АЗС, без отримання в Управлінні Держпраці у Черкаській області дозволів на проведення ідентифікації АЗС, а також на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки. Крім того, щодо діяльності вказаної АЗС не надано інформацію про проведення пусконалагоджувальних робіт та здійснення технічного нагляду за будівництвом об`єкта підвищеної небезпеки, проект будівництва станції не пройшов відповідну експертизу, а АЗС не введено в експлуатацію у встановленому порядку, що, у свою чергу, створює передумови до виникнення надзвичайної ситуації техногенного характеру, так як АЗС відноситься до об`єктів класу наслідків СС3.

Допитаний як свідок ОСОБА_5 показав, що в ході заправки пальним власного транспортного засобу на АЗС, розміщеній на автодорозі Н-008 Київ-Черкаси в с. Піщане Золотоніського району Черкаської області, персоналом АЗС неодноразово допускаються порушення правил безпеки під час продажу паливно-мастильних матеріалів, яке виражається у виливі пального за межі паливного баку автомобіля. Крім того, після здійснення заправки пальним транспортного засобу персоналом вказаної АЗС не видається фіскальний чек, який підтверджує факт придбання пального, а вимоги водіїв пред`явити копії дозвільних документів на здійснення роздрібної торгівлі пальним персонал АЗС залишає без уваги.

Таким чином, в ході досудового розслідування встановлено, що в адміністративних межах с. Піщане Золотоніського району Черкаської області на земельній ділянці з кадастровим номером 7121588200:11:001:0001, здійснює діяльність АЗС, що відноситься до об`єктів класу наслідків СС3, яка експлуатується ПП«Контраст», з порушенням вимог чинного Законодавства та правил безпеки під час продажу паливно-мастильних матеріалів, що створює загрозу загибелі людей, настання інших тяжких наслідків або заподіянні шкоди здоров`ю персоналу вказаної АЗС, водіїв транспортних засобів та їх майну.

Земельна ділянка з кадастровим номером 7121588200:11:001:0001 в адміністративних межах с. Піщане Золотоніського району Черкаської області, де розміщена вказана АЗС, яка експлуатується ПП«Контраст», належить Черкаській обласній державні адміністрації, згідно даних Інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно.

Враховуючи викладене, з метою всебічного та об`єктивного розслідування кримінального провадження, перевірки та виявлення порушень правил безпеки під час продажу паливно-мастильних матеріалів, що створює загрозу загибелі людей, настання інших тяжких наслідків або заподіянні шкоди здоров`ю персоналу вказаної АЗС, водіїв транспортних засобів та їх майну, виникає необхідність у проведенні огляду АЗС на автодорозі Н-008 Київ-Черкаси в с. Піщане Золотоніського району Черкаської області на земельній ділянці з кадастровим номером 7121588200:11:001:0001, яка експлуатується ПП«Контраст».

Начальник відділення слідчого відділу ОСОБА_3 в судовому засіданні клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Слідчий суддя, заслухавши пояснення слідчого, дослідивши матеріали клопотання вважає наступне.

Статтею 30Конституції України,передбачено,що недопускається проникненнядо житлачи доіншого володінняособи,проведення вних оглядучи обшукуінакше якза вмотивованимрішенням суду.

Відповідно до ч. 1 ст. 233 КПК України, ніхто не має право проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ним володіє, або на підставі ухвали слідчого судді.

Згідно ч. ч. 1,2 ст. 237 КПК України, огляд проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів. Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами КПК України, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Відповідно до ст. 234 КПК України, обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також місце встановлення розшукуваних осіб.

В свою чергу, ст. 8 Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04 листопада 1950 року встановлює, що кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції. Органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

Крім того, слідчий суддя враховує вимоги п.75 рішення ЄСПЛ у справі «Ратушна проти України» від 02.12.2010 (остаточне 02.03.2011), з якого вбачається, «що для санкціонування проведення обшуку житла чи іншої власності закон вимагає, аби суди України були переконані в наявності достатніх підстав уважати, що речі, які розшукуються, можуть бути знайдені там». У п. 73 цього Рішення Суд зазначив, що обшук житла заявниці був проведений на підставі постанови, прийнятої судом, і, таким чином, був предметом судового контролю. Проте лише цей факт сам по собі не обов`язково призведе до наявності достатніх гарантій від зловживань (див. вищезазначену ухвалу у справі «Кронін проти Сполученого Королівства» (Cronin v. United Kingdom). Оцінюючи, чи було втручання з боку держави пропорційним, Суд має розглядати особливі обставини кожної справи (див., наприклад, рішення від 16 грудня 1997 року у справі «Камензінд проти Швейцарії» (Camenzind v. Switzerland), пункт 45, Reports of Judgments and Decisions 1997-VIII).

За таких обставин, слідчий суддя дослідивши матеріали клопотання, долучені до нього документи, за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин провадження, керуючись законом, оцінюючи сукупність зібраних доказів - з точки зору достатності та взаємозв`язку вважає, що наявні у провадженні докази, свідчать про невиконання слідчим вимог ст. 233- 234 КПК України, у зв`язку з чим зазначена потреба досудового розслідування не виправдовує такий ступінь втручання у приватну власність фізичної особи, оскільки не містить належного обґрунтування для його застосування і не дає змогу дійти висновку про неможливість іншим способом на даному етапі, довести обставини, які передбачається довести за допомогою вказаної слідчої дії, проведенні огляду, натомість застосування вказаної слідчої (розшукової) дії для осіб, яких він стосується та спосіб, у який він здійснюється є не співрозмірним для досягнення мети, у зв`язку з чим клопотання є необґрунтованим та таким, що не підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 234-237, 309, 369, 372, 376 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

У задоволенні клопотання начальника відділення слідчого відділу Управління СБ України в Черкаській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу прокуратури Черкаської області ОСОБА_4 про проведення огляду в рамках кримінального провадження № 42019250000000106, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 27.12.2019 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 272 КК України відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Повний текст ухвали проголошено 16січня 2020року о14:45год.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудСоснівський районний суд м.Черкас
Дата ухвалення рішення16.01.2020
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу86949042
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про огляд житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —712/464/20

Ухвала від 16.01.2020

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Мельник І. О.

Ухвала від 15.01.2020

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Мельник І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні