Ухвала
від 17.01.2020 по справі 712/375/20
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Справа №712/375/20

Провадження №1- кс/712/394/20

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 січня 2020 року Слідчий суддя Соснівського районного суду м.Черкаси ОСОБА_1 , з участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого СВ Черкаського ВП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Черкаської місцевої прокуратури ОСОБА_4 про здійснення тимчасового доступу до речей і документів у кримінальному провадженні №42019251010000079 від 17 травня 2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 191 КК України,

В С Т А Н О В И В:

До суду звернулася старший слідчий СВ Черкаського ВП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів.

Клопотання мотивує тим, що В провадженні СВ Черкаського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Черкаській області перебуває кримінальне провадження зареєстроване в Єдиному реєстрі досудових розслідувань за № 42019251010000079 від 17.05.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що до Черкаської місцевої прокуратури надійшли матеріали щодо можливих неправомірних дій посадових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та інших підприємств при укладанні та виконанні договорів щодо ремонту доріг.

В ході аналізу наявних матеріалів встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (юридична адреса: АДРЕСА_1 , код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (юридична адреса: АДРЕСА_1 , код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (юридична адреса: АДРЕСА_1 , код НОМЕР_3 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (юридична адреса: АДРЕСА_2 , код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (юридична адреса: АДРЕСА_2 ,код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), входять до фінансово промислової групи організованої ОСОБА_5 та ОСОБА_6 та посадовими особами ІНФОРМАЦІЯ_5 , які організували злочинну схему по привласненню бюджетних коштів, виділених на поточний та капітальний ремонт доріг м. Черкаси.

Встановлено, що 10.04.2019 між ІНФОРМАЦІЯ_5 , в особі в.о. директора департаменту ОСОБА_7 (Замовник), з однієї сторони, та товариством з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_3 », в особі директора ОСОБА_6 (Підрядник), з іншої сторони, був укладений договір № 52 про закупівлю послуг.

Відповідно до п. 1.1 розділу 1 «Предмет Договору», Замовник доручає Підряднику і зобов`язується прийняти та оплатити надання послуг з поточного ремонту вулично дорожньої мережі в межах виділених фінансових ресурсів згідно з вимогами діючих нормативно правових актів, а Підрядник зобов`язується на свій власний ризик надати Послуги, доручені йому Замовником.

Відповідно до п. 2.1 розділу 2 «Якість Послуг» Договору, якість послуг має відповідати ДСТУ БВ2.7-119-2003 «Будівельні матеріали. Суміші асфальтобетонні і асфальтобетон дорожній та аеродромний. Технічні умови»; П-Г.1-218-113-2009 «Технічні правила ремонту та утримання автомобільних доріг загального користування України»; ВБН Г.1-218-182-2006 «Класифікація робіт з ремонтів автомобільних доріг загального користування»; ДСТУ Б Д.1.1-1:2013 «Правила визначення вартості будівництва»; ДСТУ3587-97 «Безпека дорожнього руху. Автомобільні дороги, вулиці та залізничні переїзди. Вимоги до експлуатаційного стану».

Відповідно до п. 3.1 розділу 3 «Ціна Договору», ціна Договору становить 24 699 000, 00 грн. (двадцять чотири мільйона шістсот дев`яносто дев`ять тисяч гривень 00 копійок), з ПДВ.

Аналізом даних з відкритих ресурсів ДКСУ встановлено, що в період часу з 25.04.2019 по 20.06.2019 на розрахунковий рахунок ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ІНФОРМАЦІЯ_5 були перераховані грошові кошти на загальну суму 20 607 065, 64 грн.

В Інтернет мережі, а саме за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_6 на сторінці ОСОБА_8 був оприлюднений відеозапис з приводу неналежного виконання підрядною організацією ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » робіт з поточного ремонту вулично дорожньої мережі, а саме не якісного укладання асфальтобетонного покриття.

З метою проведення всебічного, повного, та об`єктивного досудового розслідування 29.12.2019 була призначена судова будівельно технічна експертиза на виконання якої поставлені наступні питання:

1) Чи відповідають види, обсяги і вартість фактично виконаних робіт з поточного ремонту вулично дорожньої мережі, передбачених умовами договору № 52 від 10.04.2019, видам, обсягам та вартості робіт, внесеним до:

- довідки про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за червень-4 2019 року, акту № 10 приймання виконаних будівельних робіт за червень 4 2019 року та підсумкової відомості ресурсів;

- довідки про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за червень-6 2019 року, акту № 12 приймання виконаних будівельних робіт за червень 6 2019 року та підсумкової відомості ресурсів;

- довідки про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за червень-7 2019 року, акту № 13 приймання виконаних будівельних робіт за червень 7 2019 року та підсумкової відомості ресурсів? Якщо ні, то вказати у чому саме полягають невідповідності, які нормативно правові акти при цьому порушено, та встановити чи спричинили такі невідповідності завищення вартості виконання робіт з поточного ремонту вулично дорожньої мережі (вулиця Байди Вишневецького) і на скільки?

2) Чи дотримано товариством з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (Підрядником) під час виконання робіт з поточного ремонту вулично дорожньої мережі (вулиця Байди Вишневецького) технології їх виконання та відповідності контрольованих показників, застосованих для цього матеріальних ресурсів, вимогам державних стандартів України, які висуваються до застосування необхідних для виконання робіт з поточного ремонту вулично дорожньої мережі (вулиця Байди Вишневецького) матеріальних ресурсів?

29.12.2019 до Черкаського відділу поліції ГУНП в Черкаській області надійшло клопотання експерта, якому доручено проведення вищевказаної експертизи, в якому просить для подальшого проведення призначеної експертизи, дозволу на влаштування вищевказаних технічних заходів, у обсязі, необхідному для отримання достовірної інформації щодо обсягу, складу та кількості конструктивних шарів дорожнього одягу. При цьому, для надання технічної допомоги під час безпосередньої реалізації руйнівного методу дослідження, просить дозволу на залучення необхідних спеціалістів або технічних працівників (оператора (-ів) технологічного обладнання). Також, останній зазначив, що враховуючи той факт, що частина питань, поставлених на вирішення перед експертом, в зазначеній вище постанові, стосується встановлення (перевірки) фізико-механічних та хімічних характеристик відібраних зразків улаштованого асфальтобетонного покриття (кернів), що виходить за межі його компетенції, як судового експерта з правом проведення судових експертиз за спеціальністю 10.6 «Дослідження об`єктів нерухомості, будівельних матеріалів, конструкцій та відповідних документів», тому просить надати дозвіл на залучення відповідної спеціалізованої будівельно (дорожньо)-технічної випробувальної лабораторії, з метою проведення нею випробувань відібраних експертом зразків улаштованого асфальтобетонного покриття (кернів) об`єкта (об`єктів) дослідження.

На даний момент органу досудового розслідування для повного, всебічного та об`єктивного дослідження всіх обставин, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, та з метою проведення судової будівельно - технічної експертизи щодо перевірки якості фактично виконаних будівельних робіт, необхідно відібрати зразки улаштованого асфальтобетонного покриття автомобільної дороги, а саме: виконати вирубку вкладеного асфальтобетонного покриття на вулиці Байди Вишневецького в м. Черкаси, за правилами та вимогами встановленими ДБН В.2.3.-4:2015, з пошкодженням цілісності вказаної ділянки проїжджої частини, для подальшого проведення лабораторних досліджень їх фізико-механічних властивостей.

У судове засідання слідчий не з`явилася, надала до суду заяву про розгляд клопотання без її участі. Заявлені вимоги підтримала у повному обсязі.

Згідно ізч.1ст.159КПК Українитимчасовий доступдо речейі документівполягає унаданні сторонікримінального провадженняособою,у володінніякої знаходятьсятакі речіі документи,можливості ознайомитисяз ними,зробити їхкопії тавилучити їх(здійснитиїх виїмку). Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення.

Відповідно до ч. 2 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до ст.160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей та документів.

Дослідивши матеріаликлопотання,матеріали кримінальногопровадження,слідчий суддявважає,що данеклопотання підлягаєдо задоволення,оскільки уматеріалах кримінальногопровадження вбачаєтьсянаявність достатніхпідстав вважати,що проведеннятимчасового доступудо речей,зразків улаштованогоза договором№ 52від 10.04.2019асфальтобетонного покриттята основпроїзної частинивулиці БайдиВишневецького вм.Черкаси, має суттєве доказове значення для досудового розслідування, та в подальшому проведення судової будівельно-технічної експертизи.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 159-165, 309, 369-372, 395 КПК України,-

У Х В А Л И В:

Клопотання старшого слідчого СВ Черкаського ВП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 задовольнити.

Надати тимчасовий доступ старшому слідчому Черкаського відділу поліції Головного Управління Національної поліції в Черкаській області ОСОБА_3 , старшому оперуповноваженому в ОВС Управління стратегічних розслідувань в Черкаській області Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України ОСОБА_9 та старшому оперуповноваженому Управління стратегічних розслідувань в Черкаській області Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України ОСОБА_10 , на відібрання, в порядку тимчасового доступу до речей, зразків улаштованого за договором № 52 від 10.04.2019 асфальтобетонного покриття та основ проїзної частини вулиці Байди Вишневецького в м. Черкаси, необхідних для проведення судової будівельно-технічної експертизи.

Відібрання (вирубку) зразків улаштованого на вулиці Байди Вишневецького в м. Черкаси, зразків асфальтобетонного покриття та основ проїзної частини, доручити судовому експерту, якому доручено проведення судової будівельно технічної експертизи із залученням необхідних спеціалістів або технічних працівників (оператора (-ів) технологічного обладнання).

Строк дії ухвали 30 діб з моменту постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення17.01.2020
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу86965860
СудочинствоКримінальне
Сутьздійснення тимчасового доступу до речей і документів у кримінальному провадженні №42019251010000079 від 17 травня 2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 191 КК України

Судовий реєстр по справі —712/375/20

Ухвала від 17.01.2020

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Мельник І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні