Ухвала
від 17.01.2020 по справі 712/514/20
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Справа № 712/514/20

Провадження № 1кс/712/428/20

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

про проведення обшуку

17січня 2020року Слідчийсуддя Соснівськогорайонного судум.Черкаси ОСОБА_1 ,при секретарі ОСОБА_2 ,розглянувши клопотанняв кримінальномупровадженні № 42019250000000106,відомості прояке внесенідо Єдиногореєстру досудовихрозслідувань 27.12.2019за ознакамивчинення кримінальногоправопорушення,передбаченого ч.1ст.272КК України, старшого слідчого в ОВС слідчого відділу Управління СБ України в Черкаській області майора юстиції ОСОБА_3 , погоджене прокурором прокуратури Черкаської області ОСОБА_4 , про проведення обшуку,

В С Т А Н О В И В:

До Соснівського районного суду м. Черкаси звернувся старший слідчийв ОВСслідчого відділуУправління СБУкраїни вЧеркаській областімайор юстиції ОСОБА_3 з клопотанням про надання дозволу на проведення обшуку в службових приміщеннях та на адміністративній території АЗС, розміщеної в адміністративних межах с. Піщане Золотоніського району Черкаської області на земельній ділянці з кадастровим номером 7121588200:11:001:0001.

Клопотання обґрунтовує наступним: слідчим відділом Управління СБ України в Черкаській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42019250000000106, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 27.12.2019 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 272 КК України.

Згідно матеріалів досудового розслідування в адміністративних межах с. Піщане Золотоніського району Черкаської області на земельній ділянці з кадастровим номером 7121588200:11:001:0001, окремим суб`єктом господарювання, незаконно, без дозвільної документації, розміщено автозаправну станцію, на якій, з порушеннями правил безпеки, здійснюється продаж паливно-мастильних матеріалів особами, які зобов`язані дотримуватись правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою, та вказані порушення створили загрозу загибелі людей та настанню інших тяжких наслідків, а також заподіюють шкоду здоров`ю жителів міста.

Відповідно до повідомлення відділу КЗЕ УСБУ в Черкаській області, на автодорозі Н-008 Київ-Черкаси в с. Піщане Золотоніського району Черкаської області, здійснює діяльність, з порушенням вимог чинного Законодавства, АЗС, яка експлуатується ПП«Контраст».

В ходідосудового розслідуваннявстановлено,що службовимиособами ПП«Контраст»,в порушеннявимог чинногоЗаконодавства,розпочато роботувищевказаної АЗС,без отриманняв Управлінні Держпраці уЧеркаській областідозволів напроведення ідентифікаціїАЗС,а такожна виконанняробіт підвищеноїнебезпеки тана експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки. Крім того, щодо діяльності вказаної АЗС не надано інформацію про проведення пусконалагоджувальних робіт та здійснення технічного нагляду за будівництвом об`єкта підвищеної небезпеки, проект будівництва станції не пройшов відповідну експертизу, а АЗС не введено в експлуатацію у встановленому порядку, що, у свою чергу, створює передумови до виникнення надзвичайної ситуації техногенного характеру, так як АЗС відноситься до об`єктів класу наслідків СС3.

Допитаний як свідок ОСОБА_5 показав, що в ході заправки пальним власного транспортного засобу на АЗС розміщеній на автодорозі Н-008 Київ-Черкаси в с. Піщане Золотоніського району Черкаської області, персоналом АЗС неодноразово допускаються порушення правил безпеки під час продажу паливно-мастильних матеріалів, яке виражається у виливі пального за межі паливного баку автомобіля. Крім того, після здійснення заправки пальним транспортного засобу персоналом вказаної АЗС не видається фіскальний чек, який підтверджує факт придбання пального, а вимоги водіїв пред`явити копії дозвільних документів на здійснення роздрібної торгівлі пальним персонал АЗС залишає без уваги.

В службових приміщеннях АЗС, яка експлуатується ПП «Контраст», розміщених в адміністративних межах с. Піщане Золотоніського району Черкаської області на земельній ділянці з кадастровим номером 7121588200:11:001:0001, знаходяться фінансово господарські документи щодо придбання та зберігання паливно-мастильних матеріалів, документи щодо діяльності АЗС пов`язаної з реалізацією паливно-мастильних матеріалів, а саме: цивільно-правові договори, додаткові угоди, специфікації до договорів, додатки до них, дозвільні документи на здійснення діяльності пов`язаної з реалізацією паливно-мастильних матеріалів, копії накладних на паливно-мастильні матеріали, обладнання та устаткування, товарно-транспортні накладні на перевезення, накази про призначення службових осіб та робітників, їх посадові інструкції, інша документація та матеріальні носії інформації (ПЕОМ, планшети, флеш-накопичувачі, оптичні диски, мобільні телефони, блокноти, записники) що містять в собі інформацію щодо діяльності АЗС пов`язаної з порушенням правил безпеки під час продажу паливно-мастильних матеріалів, що створює загрозу загибелі людей, настання інших тяжких наслідків або заподіянні шкоди здоров`ю персоналу вказаної АЗС, водіїв транспортних засобів та їх майну.

Таким чином,в ходідосудового розслідуваннявстановлено,що вадміністративних межахс.Піщане Золотоніськогорайону Черкаськоїобласті наземельній ділянціз кадастровимномером 7121588200:11:001:0001,здійснює діяльністьАЗС, що відноситься до об`єктів класу наслідків СС3, яка експлуатується ПП«Контраст», з порушенням вимог чинного Законодавства та правил безпеки під час продажу паливно-мастильних матеріалів, що створює загрозу загибелі людей, настання інших тяжких наслідків або заподіянні шкоди здоров`ю персоналу вказаної АЗС, водіїв транспортних засобів та їх майну.

Земельна ділянка з кадастровим номером 7121588200:11:001:0001 в адміністративних межах с. Піщане Золотоніського району Черкаської області, де розміщена вказана АЗС, яка експлуатується ПП «Контраст», належить Черкаській обласній державній адміністрації, згідно даних Інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно.

Доступ до вищевказаних речей та документів неможливо отримати у добровільному порядку шляхом їх витребування відповідно до ч. 2 ст. 93 КПК України, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених КПК України, оскільки вищевказані речі та документи свідчать про здійснення діяльності АЗС з порушенням вимог чинного Законодавства та правил безпеки під час продажу паливно-мастильних матеріалів.

У зв`язку з тим, що у матеріалах кримінального провадження містяться дані про наявність у службових приміщеннях АЗС, розміщених в адміністративних межах с. Піщане Золотоніського району Черкаської області на земельній ділянці з кадастровим номером 7121588200:11:001:0001, фінансово господарських документів щодо придбання та зберігання паливно-мастильних матеріалів, документів щодо діяльності АЗС пов`язаної з реалізацією паливно-мастильних матеріалів, а саме: цивільно-правові договори, додаткові угоди, специфікації до договорів, додатки до них, копії накладних на паливно-мастильні матеріали, обладнання та устаткування, товарно-транспортні накладні на перевезення, накази про призначення службових осіб та робітників, їх посадові інструкції, інша документація та матеріальні носії інформації (ПЕОМ, планшети, флеш-накопичувачі, оптичні диски, мобільні телефони, блокноти, записники) що містять в собі інформацію щодо діяльності АЗС пов`язаної з порушенням правил безпеки під час продажу паливно-мастильних матеріалів, а також фіксації в ході проведення обшуку порушень правил безпеки під час продажу паливно-мастильних матеріалів, що створює загрозу загибелі людей, настання інших тяжких наслідків або заподіянні шкоди здоров`ю персоналу вказаної АЗС, водіїв транспортних засобів та їх майну, які мають значення для досудового розслідування та можуть бути доказами під час судового розгляду, за вказаною адресою необхідно провести обшук, а тому виникла необхідність у зверненні до суду з відповідним клопотанням.

Прокурор в судове засідання не з`явився, скерував до суду заяву про розгляд клопотання у його відсутність, клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали клопотання, вважає наступне.

Статтею 30Конституції України,передбачено,що недопускається проникненнядо житлачи доіншого володінняособи,проведення вних оглядучи обшукуінакше якза вмотивованимрішенням суду.

У невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину, можливий інший, встановлений законом, порядок проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду і обшуку.

Відповідно до ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ним володіє, або на підставі ухвали слідчого судді.

Згідно зі ст.223 КПК України, підставами для проведення слідчої дії є наявній достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення її мети.

Статтею 234 КПК України, передбачено, що обшук проводиться на підставі ухвали слідчого суду з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також місце встановлення розшукуваних осіб. У разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: 1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер ; 2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; 3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність 4) підстави для обшуку; 5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; 6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу у фактичному володінні якої воно знаходиться; 7) речі, документи, або осіб, яких планується відшукати.

Аналізуючи вищевказані норми чинного кримінально-процесуального законодавства, слідчий суддя приходить до висновку, що обшук - це слідча (розшукова) дія примусового характеру, яка полягає у цілеспрямованому обстеженні приміщень, будівель та ділянок місцевості, що перебувають у віданні обшукуваного, членів його родини або організації чи установи, з метою виявлення, фіксації та вилучення знарядь злочину, зброї, предметів і цінностей, здобутих злочинним шляхом, документів та інших об`єктів, що мають значення для кримінального провадження, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб і їх затримання.

Єдиною підставою для проведення цієї слідчої (розшукової) дії є винесена в порядку, встановленому КПК, ухвала слідчого судді, який може винести її лише на підставі звернення до нього процесуальної особи, що здійснює кримінальне провадження. Таке звернення має форму клопотання, яке готує слідчий, попередньо погоджуючи його з прокурором, чи прокурор, відобразивши в ньому обов`язково необхідні дані визначені ч. 3 ст. 234 КПК України.

Доводи клопотання повинні бути належним чином обґрунтовані і підтверджені доданими до нього оригіналами або копіями матеріалів кримінального провадження, а також витягом з Єдиного реєстру досудових розслідувань, що підтверджує факт подання клопотання в рамках конкретного провадження.

Обов`язок довести наявність достатніх для обшуку підстав покладається на слідчого, прокурора, який звернувся до слідчого судді з клопотанням. Ступінь обґрунтованості таких підстав визначається в кожному конкретному випадку.

Слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення;2)відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі, документи, або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Відповідно до ч. 5ст. 236 КПК України, обшук на підставі ухвали слідчого судді повинен проводитися в обсязі, необхідному для досягнення мети обшуку.

В даномувипадку,слідчим ненадано доказіввиправданості такоговтручання управа тасвободи особи,яка євласником абозаконним користувачем службовихприміщень наадміністративній територіїАЗС,розміщеної вадміністративних межахс.Піщане Золотоніськогорайону Черкаськоїобласті,яка експлуатуєтьсяПП«Контраст», (земельна ділянка, де розміщена АЗС, належить Черкаській обласній державній адміністрації та перебуває в оренді ПП «Контраст», код ЄДРПОУ: 13706055, а нежилі приміщення від АЗС), про обшук якого заявлене клопотання.

Також слідчим не доведено, що мета, задля якої заявлено клопотання, може бути досягнута шляхом проведення обшуку, та не доведено наявність достатніх підстав вважати, що відшукуванні речі знаходяться у вказаному в клопотанні приміщенні.

З матеріалів клопотання не вбачається, які підстави обумовлюють необхідність обшуку службових приміщень наадміністративній територіїАЗС,розміщеної вадміністративних межахс.Піщане Золотоніськогорайону Черкаськоїобласті,яка експлуатуєтьсяПП«Контраст», мета відшукання та вилучення документів та речей, не обґрунтовано неможливість шляхом тимчасового доступу до речей довести обставини для досягнення мети кримінального провадження.

Враховуючи вищевикладене та з метою недопущення порушень ст. 8 Європейської конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, клопотання слідчого про проведення обшуку по вищевказаному кримінальному провадженню, задоволенню не підлягає, оскільки внесено без передбачених діючим законодавством обґрунтувань.

Керуючись ст.. 30 Конституції України, ст.ст. 234- 235, 369 - 372, 376 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В:

У задоволенні клопотання старшого слідчого в ОВС слідчого відділу Управління СБ України в Черкаській області майора юстиції ОСОБА_3 про проведення обшуку відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудСоснівський районний суд м.Черкас
Дата ухвалення рішення17.01.2020
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу86965868
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —712/514/20

Ухвала від 17.01.2020

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Троян Т. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні