Рішення
від 17.01.2020 по справі 220/2740/19
ВЕЛИКОНОВОСІЛКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Номер справи 220/2740/19

Номер провадження № 2/220/136/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 січня 2020 року Великоновосілківський районний суд Донецької області в складі:

головуючої судді Фисун Л.С.

за участю секретаря Григораш В.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в смт. Велика Новосілка Донецької області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , представник позивача ОСОБА_2 до Роздольненської сільської ради Великоновосілківського району Донецької області, про визнання права власності в порядку спадкування за законом, -

у с т а н о в и в :

Стислий виклад позиції позивача.

06 листопада 2019 року представник позивача звернулася до суду з зазначеним позовом, посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати позивача- ОСОБА_3 . Після її смерті відкрилася спадщина на земельну ділянку та житловий будинок в АДРЕСА_1 .Позивач являється єдиною спадкоємицею першої черги за законом, яка звернулась до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини. 04.08.2016 року позивач отримала свідоцтво про право на спадщину за законом на частину спадкового майна, а саме земельну ділянку. У видачі свідоцтва про право на спадщину на житловий будинок позивачу нотаріусом відмовлено через те, що свідоцтво про право особистої власності на житло не зареєстровано в установленому законом порядку. У зв`язку з цим, представник позивача просить суд визнати за позивачем право власності на 1/2 житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, розташованого за адресою: АДРЕСА_1, у порядку спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Відповідач Роздольненська сільська рада своїм правом на надання відзиву на позов не скористалася.

Сторони у судове засідання не з`явилися, надали заяви в яких просили розглянути справу за їх відсутності, представник позивача заявлені позовні вимоги підтримує в повному обсязі, просить їх задовольнити, відповідач Роздольненська сільська рада позовні вимоги визнає. За таких обставин суд вважає можливим розглянути справу без участі сторін, які належним чином повідомлені про дату та час судового розгляду та надали заяву про розгляд справи без їх участі.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи, чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Інші процесуальні дії у справі.

Ухвалою суду від 11 листопада 2019 року за вказаною заявою відкрито провадження у справі та призначено підготовче засідання на 09 грудня 2019 року. За клопотанням представника позивача, витребувано спадкову справу, заведену після смерті ОСОБА_3 .

Фактичні обставини, встановлені судом, та зміст спірних правовідносин, з посиланням на докази, на підставі яких встановлені відповідні обставини.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задовленню з наступних мотивів.

Установлено, ІНФОРМАЦІЯ_1 в місті Курахове Мар`їнського району Донецької області Україна померла ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , виданого 19 серпня 2019 року Виконавчим комітетом Курахівської міської ради Мар`їнського району Донецькій області (а.с.9).

Зі свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 , свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_3 встановлено, що ОСОБА_3 була матір`юпозивача ОСОБА_1 (а.с.8).

Державним нотаріусом Великоновосілківської державної нотаріальної контори позивачу у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті матері ОСОБА_3 на спадкове майно, а саме квартиру АДРЕСА_1 відмовлено в зв`язку з тим, що свідоцтво про право особистої власності на житло не зареєстровано в установленому законом порядку(а.с.24).

Згідно свідоцтва про право власності на житло від 24 грудня 1993 року квартира АДРЕСА_1 належить на праві приватної власності ОСОБА_3 , зареєстровано в бюро по приватизації житла за № 457. Свідоцтво не має відмітки про реєстрацію права власності в Бюро технічної інвентаризації (а.с.20).

З листа комунального підприємства Великоновосілківського бюро технічної інвентаризації від 30.08.2019 № 284 вбачається, що станом на 31.12.2012 року власником квартири АДРЕСА_1 є ОСОБА_3 (а.с.19).

Великоновосілківською державною нотаріальною конторою надано суду копію спадкової справи, заведеної після померлої ОСОБА_3 , із матеріалів якої вбачається, що ОСОБА_1 є єдиною спадкоємицею за законом, першої черги, яка подала заяву про прийняття спадщини. Інших спадкоємців, які звернулися з заявами про прийняття спадщини за законом та за заповітом немає.

Позивачу відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом, а саме на житловий будинок, у в зв`язку з тим, що свідоцтво про право особистої власності на житло не зареєстровано в установленому законом порядку.

Визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку є винятковим способом захисту, що має застосовуватися, якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку.

Норми права, які застосував суд, та мотиви їх застосування.

Статтею 392 ЦК України, передбачено, що право власності спадкоємця на спадкове майно підлягає захисту в судовому порядку шляхом його визнання у разі, якщо таке право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 16 ЦК України одним із способів захисту цивільних прав та інтересів є визнання права власності.

У Постанові Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 року №7 Про судову практику у справах про спадкування зазначено, що свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, установленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Згідно абзацу 15 п. 3.1 листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16.05.2013 під № 24-753/0/4-13, якщо нотаріусом обґрунтовано відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, виникає цивільно-правовий спір, який підлягає розгляду в позовному провадженні.

Відповідно до ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Відповідно до ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Частина 1 ст. 1268 ЦК України визначає, що спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Висновки суду.

Зі спадкової справи вбачається, що єдиною спадкоємицею за законом, яка прийняла спадщину після смерті ОСОБА_3 є ОСОБА_1 , інших спадкоємців немає.

З досліджених судом документів вбачається, що ОСОБА_3 була власником квартири АДРЕСА_1 , однак за життя належним чином не зареєструвала її.

Оскільки свідоцтво про право особистої власності на житло не зареєстровано в установленому законом порядку, що позбавляє позивача можливості реалізувати своє право на отримання спадщини, суд вважає за можливе захистити його, шляхом визнання за позивачем права власності на 1/2 житлового будинку з господарськими будовами та спорудами, розташованого за адресою АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3 .

Керуючись ст.ст.4,10, 11, 60, 80, 209, 212-215, 218 ЦПК України, суд -

в и р і ш и в:

Позовні вимоги ОСОБА_1 , представник позивача ОСОБА_2 до Роздольненської сільської ради Великоновосілківського району Донецької області, про визнання права власності в порядку спадкування за законом- задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на 1/2 житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, розташованого за адресою: АДРЕСА_1, у порядку спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Донецького апеляційного суду через Великоновосілківський районний суд Донецької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження , якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_4 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 .

Відповідач: Роздольненська сільська рада Великоновосілківського району Донецької області, місце знаходження: Донецька область, Великоновосілківський район село Роздольне, вул. Шкільна, 19, ЄДРПОУ 04526727.

Суддя: Л.С. Фисун

СудВеликоновосілківський районний суд Донецької області
Дата ухвалення рішення17.01.2020
Оприлюднено20.01.2020
Номер документу86968991
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —220/2740/19

Рішення від 17.01.2020

Цивільне

Великоновосілківський районний суд Донецької області

Фисун Л. С.

Ухвала від 09.12.2019

Цивільне

Великоновосілківський районний суд Донецької області

Фисун Л. С.

Ухвала від 11.11.2019

Цивільне

Великоновосілківський районний суд Донецької області

Фисун Л. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні