Рішення
від 13.01.2020 по справі 447/3000/19
МИКОЛАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2-о/447/16/20 Справа № 447/3000/19

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ У К Р А Ї Н И

13.01.2020 року Миколаївський районний суд Львівської області

в складі: головуючого -судді Бачуна О.І.

при секретарі Тремба І.Ю.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Миколаєві справу за заявою ОСОБА_1 , зацікавлені особи Львівський міський ВДРАЦС ГТУЮ у Львівській області, Шевченківський ВДРАЦС ГТУЮ у Львівській області, Яворівський районний ВДРАЦС ГТУЮ у Львівській області про встановлення факту, що має юридичне значення ,-

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернувся з заявою про встановлення факту, що має юридичне значення.

В обгрунтування заявлених вимог покликається на те, що він народився ІНФОРМАЦІЯ_1 у м. Львів, про, що є запис у свідоцтві про народження . Всі його рідні є поляками за національністю, відтак він виховувався відповідно до польських традицій та вважає себе поляком. Зазначив , що у свідоцтві про народження його батька ОСОБА_2 його батьками вказані батько- ОСОБА_1 та мати - ОСОБА_3 . Дані його батьків про національність не вказана, оскільки в ті роки польські сім`ї переслідувались і люди боялися озвучувати свою національність. Його бабця, ОСОБА_3 , за походженням полька, однак у радянські часи без її згоди національність не вказувалась, або була змінена в усіх документах на українка . Дідо та бабця були парафіянами римо-католицького костелу.

Оскільки в бланках свідоцтв про народження, які затверджені нормами діючого законодавства не передбачено такої графи як походження або національність , просить встановити юридичні факти , що його бабця ОСОБА_3 , дідо ОСОБА_1 та його батько ОСОБА_2 є поляками.

На даний час заявник прагне зберегти та відновити своє походження відповідно до положень Закону України Про національні меншини в Україні . Встановлення факту польського походження заявнику необхідно для реалізації особистих прав та отримання можливості користування окремими пільгами та гарантіями.

Від заявника ОСОБА_1 поступило клопотання про розгляд справи у його відсутності, просить заяву задоволити.

Зацікавлена особа Шевченківський ВДРАЦС ГТУЮ у Львівській області, явку свого представника в судове засідання не забезпечили, згідно поданої заяви просили розгляд справи проводити у відсутності представника.

Зацікавлені особи Львівський міський ВДРАЦС ГТУЮ у Львівській області,Яворівський районний ВДРАЦС ГТУЮ у Львівській області в судове засідання не з"явились, хоч були належним чином повідомлені про час та місце розгляду справи.

Дослідивши матеріали справи, судом встановлені наступні факти та відповідні їм правовідносини, що регулюються нормами цивільно-процесуального законодавства.

Відповідно до п.5 ч.1 ст.293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно з п.1, 6 ч.1 ст.315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами та про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 батьками ОСОБА_1 були ОСОБА_4 та ОСОБА_5 .

Як вбачається з копії свідоцтва про народження батька заявника ОСОБА_2 такий народився ІНФОРМАЦІЯ_2 у с. Іванобірки Юрюховицького району Львівської області., його батьками були ОСОБА_1 та ОСОБА_3 .

Відповідно до Постанови Пленуму Верховного суду України від 07.07.1995 року Про практику розгляду судами справ щодо встановлення неправильності запису в актах громадянського стану зазначено, що при розгляді таких справ слід враховувати, що в актових записах про народження повинні міститись відомості про національність батьків, а якщо їх не було внесено чи неправильно зазначено то такий актовий запис має бути доповнено відповідно до рішення суду. Питання щодо національності батьків, суд вирішує на підставі письмових та інших доказів. При вирішенні факту щодо неправильності запису про національність батьків слід враховувати, що згідно Указу Президента України від 31.12.1991 року Про порядок зміни громадянами України національності у паспорт громадянина вносяться відомості про національність відповідно до національності одного із батьків.

Згідно зі ст.11 Закону України Про національні меншини в Україні , громадяни України мають право вільно обирати та відновлювати національність. Примушення громадян у будь-якій формі до відмови від своєї національності не допускається.

Стаття 15 Закону України Про національні меншини передбачає, що громадяни, які належать до національних меншин, національні громадські об`єднання мають право в установленому в Україні порядку вільно встановлювати і підтримувати зв`язки з особами своєї національності та їх громадськими об`єднаннями за межами України, одержувати від них допомогу для задоволення мовних, культурних, духовних потреб, брати участь у діяльності міжнародних неурядових організацій.

Статтею 300 ЦК України визначено, що фізична особа має право на індивідуальність. Фізична особа має право на збереження своєї національної, культурної, релігійної, мовної самобутності, а також право на вільний вибір форм та способів прояву своєї індивідуальності, якщо вони не заборонені законом та не суперечать моральним засадам суспільства.

Зі змісту вказаних статей, а також роз`яснень, викладених у пункті 1 постанови Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року № 5 "Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення", вбачається, що в порядку окремого провадження суд розглядає справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений або знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; із заяви про встановлення факту не вбачається спору про право; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Отже, в судовому порядку встановлюються тільки такі факти, які мають юридичні наслідки і від встановлення яких залежить виникнення, зміна припинення особистих чи майнових прав заявника і в судовому порядку можливе лише тоді, коли діючим законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення.

Системний аналіз наведених вимог законодавства та зібрані по справі докази, оцінені судом належним чином кожен окремо на їх достовірність та допустимість, а також їх достатність та взаємний зв`язок у сукупності, встановлені судом обставини свідчать про те, що заява підставна та підлягає до часткового задоволенню.

Керуючись ст.ст. 12,13,81, 141, 259, 263, 293, 315, 319 ЦПК України, суд, -

в и р і ш и в :

Заяву задоволити частково.

Встановити юридичний факт неправильності (неповноти) запису про народження ОСОБА_2 в актовому записі № 15 від 01.03.1942 р., зроблений сільською радою Іванобірки Брюховицького району Львівської області.

Зобов`язати Шевченківський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Львівській області внести зміни та/або доповнити актовий запис № 15 від 01 березня 1942 року, складений щодо ОСОБА_2 у графі національність батька: ОСОБА_1 змінити( доповнити ) на поляк , у графі національність матері : ОСОБА_3 змінити( доповнити) на полька .

Рішення може бути оскаржене до Львівського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя Бачун О. І.

Дата ухвалення рішення13.01.2020
Оприлюднено19.01.2020
Номер документу86972268
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, що має юридичне значення

Судовий реєстр по справі —447/3000/19

Рішення від 13.01.2020

Цивільне

Миколаївський районний суд Львівської області

Бачун О. І.

Ухвала від 24.12.2019

Цивільне

Миколаївський районний суд Львівської області

Бачун О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні