Постанова
від 17.01.2020 по справі 751/187/20
НОВОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІГОВА

Справа № 751/187/20

Провадження №3/751/253/20

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 січня 2020 року місто Чернігів

Новозаводський районний суд м. Чернігова

в складі: головуючого судді Філатової Л.Б.

при секретарі Сащенко О.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Чернігові справу про притягнення до адміністративної відповідальності за ч.1 ст. 163-1 КУпАП ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , працюючої головним бухгалтером ПП Укрпродпром , -

В с т а н о в и в :

Згідно протоколу про адміністративне правопорушення № 50 від 10 січня 2020 року, ОСОБА_1 , яка працює головним бухгалтером ПП Укрпродпром , вчинила провопорушення передбачене ч.1 ст.163-1 КУпАП, ведення податкового обліку з порушенням встановленого Податковим кодексом порядку, а саме: заниження суми податку на прибуток, що підлягає перерахуванню до бюджету внаслідок безпідставного формування витрат, чим порушено п. 5 П (С) БО 11 Зобов`язання ; п. 15 П (С) БО 15 Доходи ; п. 4-12 П (С) БО 16 Витрати ; п. 44.1, п. 44.2 ст. 44, п. 134.1.1 ст. 134 Податкового кодексу України на загальну суму 10 774 359 грн. Триваюче правопорушення з 01.01.2016 року по 30.09.2019 року, виявлене згідно акту перевірки від 13.12.2019 року №242/05/35281066.

10.01.2020 року відносно ОСОБА_1 складено протокол про адміністративне правопорушення №50, серія АА №568091 за ч.1 ст.163-1 КУпАП.

У судове засідання ОСОБА_1 не з`явилася, про день, час та місце розгляду справи повідомлялася належним чином, клопотань про відкладення розгляду справи до суду не надходили.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов наступного висновку.

Адміністративна відповідальність за ч.1 ст.163-1 КУпАП настає у разі відсутності податкового обліку, порушення керівниками та іншими посадовими особами підприємств, установ, організацій встановленого законом порядку ведення податкового обліку, у тому числі неподання або несвоєчасне подання аудиторських висновків, подання яких передбачено законами України.

Згідно з ч. 2 ст. 7 КУпАП, провадження в справах про адміністративні правопорушення здійснюється на основі суворого додержання законності.

Відповідно до ст. 251 КУпАП доказами в справі про адміністративне правопорушення є будь-які фактичні дані, на основі яких у визначеному законом порядку орган (посадова особа) встановлює наявність чи відсутність адміністративного правопорушення, винність даної особи в його вчиненні та інші обставини, які мають значення для правильного вирішення справи.

Так, відповідно до ст. 256 КУпАП протокол про адміністративне правопорушення, у разі його оформлення, складається у двох екземплярах, один з яких під розписку вручається особі, яка притягається до адміністративної відповідальності. У протоколі про адміністративне правопорушення зазначаються: дата і місце його складення, посада, прізвище, ім`я, по батькові особи, яка склала протокол; відомості про особу, яка притягається до адміністративної відповідальності (у разі її виявлення); місце, час вчинення і суть адміністративного правопорушення; нормативний акт, який передбачає відповідальність за дане правопорушення; прізвища, адреси свідків і потерпілих, якщо вони є; пояснення особи, яка притягається до адміністративної відповідальності; інші відомості, необхідні для вирішення справи. Протокол підписується особою, яка його склала, і особою, яка притягається до адміністративної відповідальності; при наявності свідків і потерпілих протокол може бути підписано також і цими особами. У разі відмови особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, від підписання протоколу, в ньому робиться запис про це. Особа, яка притягається до адміністративної відповідальності, має право подати пояснення і зауваження щодо змісту протоколу, які додаються до протоколу, а також викласти мотиви свого відмовлення від його підписання.

З протоколу про адміністративне правопорушення № 50 від 10.01.2020 року вбачається, що особа, яка притягується до адміністративної відповідальності з протоколом не ознайомлена, копію протоколу їй не вручено. Як зазначено в акті від 10.01.2020 року особа, яка притягується до адміністративної відповідальності, запрошувалась для складання протоколу та надання пояснень, але не з`явилась, про причини неявки не повідомила. Між тим, КУпАП не містить обов`язку особи з`являтися до органу фіскальної служби для підписання протоколу та отримання його копії, оскільки вручення копії протоколу про адміністративне правопорушення особі, яка притягується до адміністративної відповідальності, є прямим та безпосереднім обов`язком посадової особи, яка його склала. Будь-які пояснення та заперечення з приводу допущених порушень матеріали справи не містять. В акті перевірки, також, відсутні підписи керівника та головного бухгалтера підприємства, посадових осіб, які склали акт.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що матеріали справи про адміністративне правопорушення відносно ОСОБА_1 оформлені неналежним чином, а тому підлягають поверненню органу, який їх подав, для оформлення у відповідності до вимог законодавства.

При доопрацюванні матеріалів справи про адміністративне правопорушення необхідно усунути вищенаведені недоліки з дотриманням вимог ст. 38 КУпАП щодо строків накладення адміністративного стягнення.

Керуючись ст.ст. 256, 278 Кодексу України про адміністративні правопорушення,

постановив:

Матеріали справи про притягнення до адміністративної відповідальності за ч.1 ст.163-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , - повернути до Головного управління державної фіскальної служби у Чернігівської області для доопрацювання та належного оформлення.

Постанова оскарженню не підлягає.

Суддя: Л.Б. Філатова

Дата ухвалення рішення17.01.2020
Оприлюднено19.01.2020
Номер документу86979228
СудочинствоАдмінправопорушення

Судовий реєстр по справі —751/187/20

Постанова від 20.03.2020

Адмінправопорушення

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Філатова Л. Б.

Постанова від 17.01.2020

Адмінправопорушення

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Філатова Л. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні