Рішення
від 14.01.2020 по справі 906/534/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області



10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65, тел. (0412) 48-16-20,

E-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, веб-сайт: http://zt.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"14" січня 2020 р. м. Житомир Справа № 906/534/19

Господарський суд Житомирської області у складі:

судді Маріщенко Л.О.

секретар судового засідання: Малярчук Р.А.

за участю представників сторін:

від позивача: Ляхов О.В. ордер від 18.09.2019

від відповідачів: не з`явилися

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Житомирі справу

за позовом Акціонерного товариства Комерційний банк "Приватбанк"

до 1. Малого виробничого підприємства "Авангард" у вигляді Товариства з обмеженою відповідальністю

2. ОСОБА_1

про стягнення 916 666,67 грн

Акціонерне товариство Комерційний банк "Приватбанк" звернулось до суду з позовом про стягнення солідарно з Малого виробничого підприємства "Авангард" у вигляді Товариства з обмеженою відповідальністю та фізичної особи ОСОБА_1 заборгованість за кредитним договором б/н від 18.09.2018 в розмірі 916 666,67 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що Мале виробниче підприємство "Авангард" у вигляді Товариства з обмеженою відповідальністю в порушення умов кредитного договору не повернув кредитні кошти у передбачений договором термін та не сплатив в повному обсязі проценти у вигляді щомісячної комісії, в результаті чого утворилась заборгованість, яку позивач просить стягнути солідарно з Малого виробничого підприємства "Авангард" у вигляді Товариства з обмеженою відповідальністю та фізичної особи ОСОБА_1 , який виступає поручителем за виконання зобов`язань відповідача-1 згідно укладеного договору поруки № POR1536909277721 від 18.09.2018.

Ухвалою суду від 04.09.2019 було відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження.

03.10.2019 ухвалою суду строк підготовчого провадження продовжено на 30 днів.

Ухвалою суду від 03.12.2019 закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті.

Відповідачі - Мале виробниче підприємство "Авангард" у вигляді Товариства з обмеженою відповідальністю та ОСОБА_1 у встановлений строк відзиву на позов не надали. Відповідно до ч. 9 ст. 165 ГПК України у разі ненадання відповідачами відзиву у встановлений строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Представник позивача в судовому засіданні позов підтримав в повному обсязі.

Відповідачі своїх представників в судове засідання не направили, про причину неявки суд не повідомили. Ухвали, які направлялась на адресу відповідачів згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань та згідно інформації про реєстрацію місця проживання фізичної особи, повернулись до суду.

Відповідно до ст.242 ГПК України, днем вручення судового рішення є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Враховуючи викладене суд вважає, що вжив всі залежні від нього заходи для повідомлення відповідачів своєчасно та належним чином про час і місце розгляду справи.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, проаналізувавши наявні у справі докази у сукупності та давши їм відповідну правову оцінку, господарський суд

ВСТАНОВИВ:

З матеріалів справи вбачається, що 18.09.2018 Мале виробниче підприємство "Авангард" у вигляді Товариства з обмеженою відповідальністю (клієнт) звернулось до АТ КБ "Приватбанк" (банк) із заявою про приєднання до Умов та правил надання послуги "Куб" (далі - Умови), відповідно до якої клієнт приєднується до розділу 3.2.8 вказаних Умов та правил, що розміщені на сайті банку http://pb.ua, приймає на себе всі зобов`язання, зазначені у цих Умовах та укладає кредитний договір.

Згідно з ч. 1 ст. 634 ЦК України договором приєднання є договір, умови якого встановлені однією із сторін у формулярах або інших стандартних формах, який може бути укладений лише шляхом приєднання другої сторони до запропонованого договору в цілому. Друга сторона не може запропонувати свої умови договору.

Відповідно до ст. 628 ЦК України зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Як вбачається із заяви від 18.09.2019, клієнт (відповідач-1) приєднався до розділу 3.2.8 Умов та правил, що розміщені на сайті банку http://kub.pb.ua, чим уклав із банком кредитний договір.

Істотними умовами даного кредитного договору є: розмір кредиту - 1 000 000,00 грн; строк кредиту - 12 місяців з моменту видачі коштів клієнту; проценти (комісія) за користування кредитом: 1.8% в місяць від початкового розміру кредиту ( в т.ч. при достроковому погашенні кредиту).

Відповідно до п. 1.5 заяви про приєднання порядок погашення заборгованості за кредитом: щомісяця рівними частинами, починаючи з місяця, наступного за місяцем видачі коштів клієнту, до календарного числа місяця, в яке було надано кредит, включно із цим числом; погашення процентів щомісяця, починаючи з місяця, наступного за місяцем видачі коштів клієнту, до календарного числа місяця, в яке було надано кредит, включно із цим числом.

Сторони узгодили, що графік погашення кредиту надається у Додатку 1 до цієї заяви та доступний клієнту у системі "Приват 24 для бізнесу".

У випадку порушення строку погашення заборгованості за кредитом, що зазначений в п.1.5. цієї Заяви, клієнт зобов`язаний додатково до процентів, вказаних в п. 1.4, сплатити банку проценти у розмірі 4% в місяць від суми заборгованості та неустойку в розмірі і згідно розділу 3.2.8 Умов та Правил надання банківських послуг (п.1.6. Заяви про приєднання до Умов та правил надання послуги "КУБ").

Укладання кредитного договору здійснюється шляхом підписання Клієнтом цієї заяви шляхом накладання електронного цифрового підпису в системі "Приват 24 для бізнесу" або у сервісі "Paperless" або іншим шляхом, що прирівнюється до належного способу укладення сторонами кредитного договору ( п. 1.9 заяви)

Кредитний договір вважається укладеним, якщо клієнт підписав цю заяву протягом 10 днів з дати направлення заяви клієнту в системі "Приват 24 для бізнесу" або у сервісі "Paperless". Якщо клієнт підписав заяву пізніше цього терміну, вона втрачає свою дію і укладання договору можливе тільки після подачі нової заяви на отримання кредиту та нового прийняття рішення банком щодо можливості кредитування клієнта (п.1.10 заяви).

Відповідно до п.п. 3, 4 ст. 18 Закону України "Про електронні довірчі послуги" електронний підпис чи печатка не можуть бути визнані недійсними та позбавлені можливості розглядатися як доказ у судових справах виключно на тій підставі, що вони мають електронний вигляд або не відповідають вимогам до кваліфікованого електронного підпису чи печатки. Кваліфікований електронний підпис має таку саму юридичну силу, як і власноручний підпис, та має презумпцію його відповідності власноручному підпису.

Судом встановлено, що на виконання умов кредитного договору від 18.09.2018 позивачем було перерахувало на поточний рахунок відповідача-1 кредитні кошти у сумі 1 000 000,00 грн., що підтверджується наявною у матеріалах справи банківською випискою по рахунку.

Проте, позичальник - Мале виробниче підприємство "Авангард" у вигляді Товариства з обмеженою відповідальністю неналежним чином виконав покладені на нього зобов`язання, визначені умовами кредитного договору та Умовами повернення кредиту, а саме - у встановлений договором строк основний борг не повернув. Отже, у відповідача-1 виникла заборгованість за кредитом у сумі 916 666,67 грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 193 ГК України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Не допускаються одностороння відмова від виконання зобов`язань, крім випадків, передбачених законом, а також відмова від виконання або відстрочка виконання з мотиву, що зобов`язання другої сторони за іншим договором не було виконано належним чином (ч. 7 ст. 193 ГК України). Відповідно до ч. 1 ст. 202 ГК України господарське зобов`язання припиняється, зокрема, виконанням, проведеним належним чином.

Відповідач-1 доказів, які б підтверджували належне виконання ним своїх зобов`язань за кредитним договором від 18.09.2018 р. суду не надав, доводів позивача не спростував, тому суд прийшов до висновку, що позовні вимоги про стягнення з позичальника кредитної заборгованості у сумі 916 666,67 грн. є обґрунтованими.

Між Акціонерним товариством комерційним банком "Приватбанк" (Кредитор) та ОСОБА_1 (Поручитель) укладено договір поруки № POR1536909277721, за умовами якого поручитель зобов`язався відповідати перед кредитором за виконання зобов`язань першого відповідача за угодами - приєднання до розділу 3.2.8 "Кредит КУБ" умов та правил надання банківських послуг, далі угода 1.

Суд встановив, що між сторонами виникли кредитні правовідносини та правовідносини поруки.

Частиною першою ст. 173 Господарського кодексу України визначено, що господарським визнається зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб`єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

Майнові зобов`язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом (п. 1 ч. 2 ст. 175 Господарського кодексу України).

Згідно ч.ч. 1, 2 ст. 1054 Цивільного кодексу України за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов`язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити проценти. До відносин за кредитним договором застосовуються положення параграфа 1 цієї глави, якщо інше не встановлено цим параграфом і не випливає із суті кредитного договору.

Відповідно до ч. 2 ст. 1048 ЦК України позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором. Якщо договором не встановлений розмір процентів, їх розмір визначається на рівні облікової ставки Національного банку України.

Якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події. Якщо строк (термін) виконання боржником обов`язку не встановлений або визначений моментом пред`явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов`язок у семиденний строк від дня пред`явлення вимоги, якщо обов`язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства (ст. 530 Цивільного кодексу України).

Відповідно до ч. 1 ст. 546 ЦК України виконання зобов`язання може забезпечуватися неустойкою, порукою, гарантією, заставою, притриманням, завдатком.

За договором поруки поручитель поручається перед кредитором боржника за виконання ним свого обов`язку. Поручитель відповідає перед кредитором за порушення зобов`язання боржником. Порукою може забезпечуватися виконання зобов`язання частково або у повному обсязі. Поручителем може бути одна особа або кілька осіб (ст. 553 ЦК України).

Згідно з ч.ч. 1, 2 ст. 554 ЦК України у разі порушення боржником зобов`язання, забезпеченого порукою, боржник і поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники, якщо договором поруки не встановлено додаткову (субсидіарну) відповідальність поручителя. Поручитель відповідає перед кредитором у тому ж обсязі, що і боржник, включаючи сплату основного боргу, процентів, неустойки, відшкодування збитків, якщо інше не встановлено договором поруки.

Відповідно до ч. 1 ст. 612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Оскільки позивач свої зобов`язання за кредитним договором від 18.09.2018 виконав належним чином, на виконання договору перерахував на рахунок першого відповідача 1 000 000,00 грн в якості суми кредиту, що підтверджується банківською випискою, копія якої наявна в матеріалах справи; перший відповідач та другий відповідач, як поручитель за договором, заборгованість по кредиту в повному обсязі не погасили, що підтверджується наявними матеріалами справи, внаслідок чого борг останніх перед позивачем за кредитним договором від 18.09.2018 станом на момент судового розгляду справи склав 916 666,67 грн .

Солідарний обов`язок боржників (відповідачі) встановлено ст. 543 ЦК України у разі солідарного обов`язку боржників (солідарних боржників) кредитор має право вимагати виконання обов`язку частково або в повному обсязі як від усіх боржників разом, так і від будь-кого з них окремо. Кредитор, який одержав виконання обов`язку не в повному обсязі від одного із солідарних боржників, має право вимагати недоодержане від решти солідарних боржників. Солідарні боржники залишаються зобов`язаними доти, доки їхній обов`язок не буде виконаний у повному обсязі. Солідарний боржник не має права висувати проти вимоги кредитора заперечення, що ґрунтуються на таких відносинах решти солідарних боржників з кредитором, у яких цей боржник не бере участі. Виконання солідарного обов`язку у повному обсязі одним із боржників припиняє обов`язок решти солідарних боржників перед кредитором.

Згідно зі ст.73 Господарського процесуального Кодексу України, доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до ст.74 Господарського процесуального Кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Приписами ст. 79 Господарського процесуального Кодексу України передбачено, що достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування. Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Відповідно до п. 1 ст. 86 Господарського процесуального Кодексу України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Ураховуючи усе вищевикладене, оцінюючи докази у справі в їх сукупності, законодавство, що регулює спірні правовідносини, суд дійшов висновку щодо наявності підстав для задоволення позовних вимог.

Витрати по сплаті судового збору, відповідно до ст. 129 ГПК України, покладаються на відповідачів.

Керуючись статтями 123, 129, 233, 236 - 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд,-

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути солідарно з Малого виробничого підприємства "Авангард" у вигляді Товариства з обмеженою відповідальністю ( 13012, Житомирська область, Романівський район, смт. Биківка, вул. Миру, 6, код ЄДРПОУ 20945984) та ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 ) на користь Акціонерного товариства Комерційний банк "Приватбанк" ( 01001, м. Київ, вул. Грушевського, буд. 1Д, код ЄДРПОУ 14360570) - 916 666,67 грн боргу, 13 750,00 грн судового збору.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення складено: 20.01.20

Суддя Маріщенко Л.О.

Віддрукувати:

1- в справу

2- позивачу ( рек. з повід.)

3-4 - відповідачам ( рек. з повід.)

Дата ухвалення рішення14.01.2020
Оприлюднено21.01.2020
Номер документу86998038
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —906/534/19

Рішення від 14.01.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

Ухвала від 03.12.2019

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

Ухвала від 05.11.2019

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

Ухвала від 03.10.2019

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

Ухвала від 04.09.2019

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

Ухвала від 27.08.2019

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

Ухвала від 05.08.2019

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

Ухвала від 05.06.2019

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні