Ухвала
від 20.01.2020 по справі 344/827/20
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/827/20

Провадження № 1-кс/344/417/20

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 січня 2020 року м. Івано-Франківськ

Слідчий суддя Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області ОСОБА_1 , з участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС в Івано-Франківській області ОСОБА_3 , яке погоджено з прокурором відділу прокуратури Івано-Франківської області ОСОБА_4 про проведення обшуку в рамках кримінального провадження № 32020090000000001 від 02.01.2020 року,

В С Т А Н О В И В:

Слідчий звернувся з вказаним клопотанням, в обґрунтування якого зазначив, що що службові особи ПП "МАСЯНЯ" (код ЄДРПОУ 36997656) спільно із ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , при здійсненні упродовж 2018-2019 років фінансово-господарських операцій щодо реалізації імпортованої з Китаю дитячої продукції та іграшок, а також при проведенні з ТОВ "ІНТЕЛКОМ" (код ЄДРПОУ 31789338) та ТОВ "ДАНЕЯ" (код ЄДРПОУ 20540833) господарської діяльності, умисно ухилилися від сплати податків у особливо великих розмірах на загальну суму 10 157 436 грн.

В той же час з матеріалів кримінального провадження вбачається, що службовими особами ПП "МАСЯНЯ" разом із ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , а також службовими особами ТОВ "ІНТЕЛКОМ" і ТОВ "ДАНЕЯ" організовано протиправну схему ввезення на митну територію України дитячих іграшок під торговим знаком " ІНФОРМАЦІЯ_1 ", їхнє розмитнення на підставних осіб та за заниженими цінами, а також подальшу не обліковану реалізацію товарів, що спричинило втрати державного бюджету у вигляді ненадходження податків у особливо великих розмірах.

Крім того слідством встановлено, що згідно бази даних "Зареєстровані в Україні знаки для товарів і послуг" Державного підприємства "Український інститут інтелектуальної власності" (Укрпатент), право власності на знак для товарів і послуг " ІНФОРМАЦІЯ_1 " зареєстровано за ОСОБА_5 .

Поряд із цим встановлено, що ввезені із використанням протиправної схеми ухилення від оподаткування іграшки торгової марки "Масяня", на підставі документів, в яких містилися недостовірні відомості, транспортувалися до місць оптового зберігання в різних областях України, звідки вже невеликими партіями реалізовувалися.

На даний час встановлено, що ввезені із порушенням митного та податкового законодавства іграшки торгової марки "Масяня", а також документи, які підтверджують протиправну діяльність службових осіб ПП "Масяня" та інших осіб, причетних до вчинення кримінального правопорушення, зберігаються у нежитловій будівлі за адресою: АДРЕСА_1 де зберігаються також і документи, електронні бази даних та чорнові записи, що свідчать про не обліковану реалізацію таких товарів.

Згідно відомостей Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна, нежитлова будівля за адресою: АДРЕСА_1 належить на праві приватної власності ОСОБА_8 .

На даний час у органу досудового розслідування є достатні підстави вважати, що первинні фінансово-господарські та бухгалтерські документи щодо ввезення на територію України, із порушенням податкового та митного законодавства, дитячих іграшок торгового знаку " ІНФОРМАЦІЯ_1 ", їхнього переміщення, зберігання, а також подальшої не облікованої реалізації населенню та дрібними оптовими партіями упродовж 2018-2019 років, а саме документи (в тому числі в електронному вигляді) щодо фактичних обсягів придбання (ввезення) та реалізації товарів, електронні бази даних, чорнові записи, комп`ютерна техніка (знімні носії інформації) за допомогою яких виготовлялися вищевказані документи та на яких зберігається інформація щодо придбання та реалізації товарів, стільникові мобільні телефони, а також готівкові кошти, отримані від не облікованої реалізації товарів, які містять на собі сліди вчинення кримінального правопорушення, знаходяться у нежитловій будівлі за адресою: АДРЕСА_1 .

Викладене підтверджується проведеними слідчими (розшуковими) діями, зокрема допитом свідка від 17.01.2020, матеріалами проведених оперативно-технічних заходів та іншими матеріалами кримінального провадження у своїй сукупності, в зв`язку із чим є необхідність у проведенні обшуку.

Слідчий в судовому засіданні клопотання підтримав, посилаючись на викладені в ньому обставини, просив клопотання задовольнити.

Заслухавши слідчого, дослідивши матеріали клопотання та ознайомившись з матеріалами кримінального провадження, вважаю наступне.

Згідно з ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 3 ст. 234 КПК України у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке, крім іншого, повинно містити відомості про: житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; речі, документи або осіб, яких планується відшукати.

Ч. 5 ст. 234 КПК України передбачено, що слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: було вчинено кримінальне правопорушення; відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

В той же час як до клопотання, так і в судовому засіданні не долучено належних доказів та достатньо підстав вважати, що за адресою: АДРЕСА_1 , можуть зберігатись відшукувані речі та документи, слідчий лише припускає ймовірність цього, про що зазначає у поданому клопотанні.

У ст. 234 КПК України законодавцем чітко визначено обов`язок слідчого довести наявність достатніх підстав вважати, що відшукувані речі, документи або особи саме знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи, а не про ймовірну можливість цього. Не доведеність цих обставин є підставою для відмови в задоволенні клопотання.

Так, відповідно до ст. 30 Конституції України кожному гарантується недоторканість житла. Не допускається проникнення до житла чи іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

Відтак, враховуючи вищенаведене, вважаю, що підстав для задоволення даного клопотання немає.

Керуючись ст. 30 Конституції України, ст.ст. 234, 235, 309 КПК України,

У Х В А Л И В:

У задоволенні клопотання старшого слідчого з ОВС слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС в Івано-Франківській області ОСОБА_3 про проведення обшуку - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення20.01.2020
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу87003424
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —344/827/20

Ухвала від 20.01.2020

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Татарінова О. А.

Ухвала від 20.01.2020

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Татарінова О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні