Ухвала
від 20.01.2020 по справі 528/23/20
ГРЕБІНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Гребінківський районний суд Полтавської області


Справа №: 528/23/20

Провадження № 2/528/100/20

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

20.01.2020 м. Гребінка

Гребінківського районного суду Полтавської області Шевченко В.М., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 до Овсюківської сільської ради Гребінківського району про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом та по праву власності у майні колгоспного двору,

УСТАНОВИВ:

до Гребінківського районного суду Полтавської обл. надійшла вказана позовна заява із додатками, яку передано судді для вирішення питання про відкриття провадження у справі.

За наслідками розгляду відповідних матеріалів суддя дійшов таких висновків.

Згідно з ч. 1 ст. 4 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України) кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Нормами ЦПК України встановлено загальні вимоги до форми, змісту позовної заяви та правил стосовно подання документів, що додаються до позовної заяви, які містяться у положеннях ст.ст. 175, 177 ЦПК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у ст.ст. 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

За правилом ч.4 ст. 177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до абз 1 ч. 7 ст. 6 Закону України Про судовий збір у разі якщо позов подається одночасно кількома позивачами до одного або кількох відповідачів, судовий збір обчислюється з урахуванням загальної суми позову і сплачується кожним позивачем пропорційно долі поданих кожним з них вимог окремим платіжним документом.

У даному випадку до позовної заяви додано одну квитанцію про сплату судового збору лише одним позивачем ОСОБА_1 на суму 2 993 (дві тисячі дев`ятсот дев`яносто три) грн 00 коп, тобто з порушенням вказаної норми Закону, що підлягає усуненню, шляхом сплати кожним позивачем окремим платіжним документом судового збору пропорційно долі поданих позовних вимог.

Одним із основоположних принципів здійснення цивільного судочинства є змагальність сторін, за яким, зокрема, кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, та несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій, а суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом (ст. 12 ЦПК України).

За правилом п.п. 5.6 ч 4 ст. 177 ЦПК України позовна заява повинна містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини, та відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору, якщо такі проводилися, в тому числі, якщо законом визначений обов`язковий досудовий порядок урегулювання спору.

У даному випадку позивач ОСОБА_2 звернувся до суду із вимогою про визнання за ним права власності на 1/5 частину будинку садибного типу з господарськими будівлями та спорудами, розташованого за адресою АДРЕСА_1 та 1/5 частину земельної ділянки площею 0,1305 га для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд, що розташована за адресою АДРЕСА_1 . При цьому, жодних даних щодо прийняття ним спадщини після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_5 матеріали позовної заяви не містять. Як вбачається із доданих до позову письмових доказів, нотаріусом не вчинялася щодо нього відмова у видачі свідоцтва на спадщину стосовно заявленого майна. Також, а ні зі змісту позовної заяви, а ні з матеріалів, доданих до позову, не випливає, яким чином відповідачем порушено право власності позивача ОСОБА_2 на зазначене майно. Доказів про досудове врегулювання спору в цій частині суду не надано.

Також із наданого суду письмового доказу - листа нотаріуса Потапенко Л.Д., наданого за усною заявою ОСОБА_1 , вбачається, що спадкоємцям - ОСОБА_1 , ОСОБА_4 та ОСОБА_3 , було відмовлено у видачі свідоцтва на право власності на житловий будинок через відсутність правовстановлюючих документів на нього.

При цьому, жодної процесуальної дії нотаріуса щодо відмови позивачами у видачі в порядку спадкування свідоцтва на право власності на земельні ділянки з кадастровими номерами 5320883701:01:001:0367 площею 0,1305 га; 5320883701:01:001:0369 площею 0,2265 га; 5320883701:01:001:0368 площею 0,4684 га; 5320883700:00:001:0196 площею 3,9073 га, суду не надано, тобто позивачами не надано письмових доказів як про вжиття ними заходів досудового врегулювання спору в цій частині, так і про наявність спірних правовідносин стосовно успадкування цих земельних ділянок взагалі.

Крім цього, позивачі вказують відповідачем Овсюківську сільську раду Гребінківського району, однак із матеріалів справи вбачається, що спадщина прийнята декількома спадкоємцями, які є позивачами, та жоден із них не відмовився від права на спадщину/не прийняв спадщину.

Суд звертає увагу на суб`єктний склад в розрізі цих спірних правовідносин, адже відповідно до роз`яснення, яке міститься в постанові Пленуму ВСУ від 30.05.2008 №7 - відповідачами у такій справі є спадкоємці, які прийняли спадщину. При відсутності інших спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття відповідачами є територіальні громади в особі відповідних органів місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини (п.24). Вказане потребує уточнення.

Отже, позивачам необхідно в десятиденний строк з дня вручення копії ухвали про залишення позовної заяви без руху виконати всі вказані вище вимоги суду.

Якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені ст.ст. 175 і 177 цього Кодексу, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві (ч. 3 ст. 185 ЦПК України).

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 185, 258-261, 353 ЦПК України,

ПОСТАНОВИВ:

позовну заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 до Овсюківської сільської ради Гребінківського району про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом та по праву власності у майні колгоспного двору - залишити без руху.

Надати позивачам десятиденний строк для усунення зазначених недоліків, який обчислюється з дня вручення копії ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Правові наслідки виконання/невиконання позивачем ухвали про залишення позовної заяви без руху передбачені частиною третьою статті 185 ЦПК України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Копію ухвали надіслати позивачеві.

Інформацію стосовно справи, що розглядається, можна отримати за адресою: м. Гребінка, вул. Я. Мудрого, 4, та на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: https://court.gov.ua/fair/sud1605.

Суддя В. Шевченко

СудГребінківський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення20.01.2020
Оприлюднено21.01.2020
Номер документу87006167
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —528/23/20

Ухвала від 23.04.2020

Цивільне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Шевченко В. М.

Ухвала від 23.04.2020

Цивільне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Шевченко В. М.

Рішення від 22.04.2020

Цивільне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Шевченко В. М.

Ухвала від 15.04.2020

Цивільне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Шевченко В. М.

Ухвала від 24.03.2020

Цивільне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Шевченко В. М.

Ухвала від 31.01.2020

Цивільне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Шевченко В. М.

Ухвала від 20.01.2020

Цивільне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Шевченко В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні