Ухвала
від 20.01.2020 по справі 953/25227/19
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 953/25227/19

н/п 1-кс/953/149/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"20" січня 2020 р. м. Харків

Слідчий суддя Київського районного суду м. Харкова ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань в приміщенні суду клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Харківській області ОСОБА_3 у кримінальному провадженні № 42019221430000728 від 18.11.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів,

ВСТАНОВИВ:

21 грудня 2019 р. до Київського районного суду м. Харкова надійшло вказане клопотання, погоджене прокурором відділу прокуратури Харківської області ОСОБА_4 , про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів, які знаходяться у володінні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 , МФО НОМЕР_2 , адреса: АДРЕСА_1 , та стосується ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », код ЄДРПОУ: НОМЕР_3 , з можливістю вилучення завірених належним чином копій, а саме:

- інформації, як на паперових так і електронних носіях, про рух грошових коштів з розшифровкою контрагентів (назва, код ЄДРПОУ, і.п.н.), призначенням платежу, датою платежу, часом проведення платежу, номером платіжного документа, сумою платежу, а також з вказівкою вхідного і вихідного залишків коштів на рахунках на початок і кінець кожного дня, референс кожного платіжного документа (номер або інші символи, які використовуються для ідентифікації трансакції) по відкритим банківським рахункам № НОМЕР_4 (980-українська гривня) та № НОМЕР_5 (980-українська гривня), за період з 01.01.2019 і по теперішній час;

- обліково-реєстраційну справу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », код ЄДРПОУ: НОМЕР_3 з початку її реєстрації;

- картки із зразками підписів та відбитків гербової печатки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », код ЄДРПОУ: НОМЕР_3 ;

- заяву на відкриття та закриття рахунків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », код ЄДРПОУ: НОМЕР_3 по рахункам № НОМЕР_4 (980-українська гривня) та № НОМЕР_5 (980-українська гривня);

-договорів на розрахунково-касове обслуговування клієнта з додатками ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », код ЄДРПОУ: НОМЕР_3 по вищезазначеним рахункам з 01.01.2019 і по теперішній час;

- заяв на видачу усіх чекових книжок ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », код ЄДРПОУ: НОМЕР_3 по рахункам № НОМЕР_4 (980-українська гривня) та № НОМЕР_5 (980-українська гривня);

- інформацію, яка міститься у витратних ордерах і корінцях грошових (касових) чеків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », код ЄДРПОУ: НОМЕР_3 , або іншими особами зняття готівкових грошових коштів через касу банку, а також інформації, яка міститься у відповідних довіреностях на отримання готівкових коштів по банківським рахункам № НОМЕР_4 (980-українська гривня) та № НОМЕР_5 (980-українська гривня), з 01.01.2019 і по теперішній час;

- інформації, яка міститься в договорах та інших документах, на підставі яких ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », код ЄДРПОУ: НОМЕР_3 , використовувало систему віддаленого доступу типу «Клієнт-банк» (заяви клієнта про встановлення системи, договори на обслуговування системи, акту про введення системи в експлуатацію; документів, які засвідчують встановлення системи, генерацію і повторну генерацію електронного ключа та електронних підписів клієнта, включаючи документи, які підтверджують факт видачі даних електронних ключів, виписок з номерами телефонів, ІР-адресів, з яких проходило з`єднання системи «Клієнт-Банк» між підприємством, його працівниками і банком, датами та часом проведення вказаних з`єднань) по рахункам № НОМЕР_4 (980-українська гривня) та № НОМЕР_5 (980-українська гривня), моменту відкриття рахунку по теперішній час;

- платіжних доручень на перерахування грошових коштів по банківському рахункам № НОМЕР_4 (980-українська гривня), та № НОМЕР_5 (980-українська гривня), з 01.07.2014 і по теперішній час;

- номер та дату відкриття банківської комірки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », код ЄДРПОУ: НОМЕР_3 та номер банківського відділення, де вона відкрита;

- номер та дату відкриття банківської комірки громадянкою ОСОБА_5 , ІПН№ НОМЕР_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та номер та адреса банківського відділення, де вона відкрита.

Слідчий вказує, що відомості, які містяться в речах і документах та перебувають у володінні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 , МФО НОМЕР_2 , адреса: АДРЕСА_1 , мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, можуть бути використані як докази в кримінальному провадженні та в інший спосіб неможливо довести обставини, які передбачається довести за допомогою вказаних відомостей, у зв`язку з чим просить отримати дозвіл на тимчасовий доступ до вказаних матеріалів для використання їх під час досудового розслідування.

У судове засідання з поважних причин слідчий не з`явився, надав суду заяву про розгляд поданого ним клопотання за його відсутності, повністю його підтримуючи.

Представник ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », у володінні якого знаходяться речі та документи, належним чином є повідомленим про час та місце розгляду клопотання слідчого ОСОБА_3 ; в судове засідання представник не з`явився, про причини неявки суд не повідомив. Неприбуття представника ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за судовим викликом, відповідно до ч. 4 ст. 163 КПК України, не є перешкодою для розгляду цього клопотання.

Слідчий суддя, дослідивши документи та оцінивши докази, якими слідчий обґрунтовує клопотання, дійшов висновку про відсутність підстав для надання дозволу на тимчасовий доступ до документів, що перебувають у володінні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 , МФО НОМЕР_2 , адреса: АДРЕСА_1 , виходячи з наступного.

За змістом ч. 5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

В статті 132 КПК України викладені загальні правила застосування заходів забезпечення кримінального провадження. Так, відповідно до ч. 5 ст. 132 КПК України під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді або суду докази обставин, на які вони посилаються.

Так, слідчий СУ ГУНП в Харківській області ОСОБА_3 звернувся з клопотанням про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні №42019221430000728 від 18.11.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

Однак, з наданих матеріалів встановлено, що відділом розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Харківській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42019220000000728 від 18.11.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

Згідно з наданим суду Витягом з Єдиного реєстру досудових розслідувань у зазначеному кримінальному провадженні, доданим до клопотання, кримінальне правопорушення вчинено за таких обставин: «Посадові особи ІНФОРМАЦІЯ_4 у змові з суб`єктом господарської діяльності під час проведення ремонтних робіт, шляхом завищення об`ємів виконаних робіт, наданих послуг та придбаних матеріалів привласнили грошові кошти у сумі близько 180 тис.грн.»

Але, як зазначено слідчим у поданому клопотанні, досудове розслідування у даному кримінальному провадженні здійснюється за фактом привласнення та розтрати бюджетних коштів під час проведення будівельних робіт на об`єктах комунальних підприємств та державних установ міста Харкова та Харківської області в період 2017-2019 роки.

В ході досудового розслідування, як вказано слідчим, встановлено, що до подій за вказаним кримінальним провадженням причетні посадові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », код ЄДРПОУ: НОМЕР_7 , які за результатами проведених публічних закупівель, уклали угоди з територіальними органами місцевого самоврядування та здійснювали будівельні роботи, з залученням будівельників за вільним наймом, без офіційного їх працевлаштування, а в первинні облікові документи по будівництву, якими є довідки КБ-3 та Акти КБ-2в, вносилися недостовірні дані щодо вартості будівельних матеріалів та обсягів робіт. В подальшому слідством встановлено, що після надходження бюджетних коштів на рахунки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », код ЄДРПОУ: НОМЕР_7 посадові особи вказаного підприємства, з метою їх конвертації, зменшення своїх податкових зобов`язань, легалізації прибутку та здійснення виплати не працевлаштованим будівельникам заробітної плати «в конвертах», укладали угоди щодо закупівлі алюмінієвих вітражних конструкції з теплими склопакетами у підприємства з ознаками фіктивності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », код ЄДРПОУ: НОМЕР_3 , яка фактично роботи не виконувала.

Однак, фабула справи, що викладена у Витязі з Єдиного реєстру досудових розслідувань не містить відомостей з цього приводу, тобто не співпадає з відомостями, що зазначені слідчим у клопотанні про тимчасовий доступ до речей і документів.

Отже, з урахуванням положень ст. 2; п.6, п. 9, п. 10 ч. 1 ст. 7 КПК України, вважаю, що слідчим, прокурором, всупереч ч. 3 с. 132; п. 5 ч. 2 ст. 160; п. 2 ч. 5, ч. 6 ст. 163 КПК України, не доведено, що потреби досудового розслідування в конкретному вищевказаному кримінальному провадженні виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », код ЄДРПОУ: НОМЕР_7 , а разом з ним і ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 , МФО НОМЕР_2 , про який йдеться в клопотанні слідчого, прокурора, а тому клопотання задоволенню не підлягає.

Враховуючи неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснювалося, що відповідає положенням ч. 4 ст. 107 КПК України.

На підставі викладеного і керуючись ст. 107, 132, 159, 163, 164, 165, 166, 372 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ :

У задоволенні клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Харківській області ОСОБА_3 у кримінальному провадженні № 42019221430000728 від 18.11.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя - ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення20.01.2020
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу87007203
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —953/25227/19

Ухвала від 10.08.2020

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Садовський К. С.

Ухвала від 10.08.2020

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Садовський К. С.

Ухвала від 10.08.2020

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Садовський К. С.

Ухвала від 10.08.2020

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Садовський К. С.

Ухвала від 07.08.2020

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Садовський К. С.

Ухвала від 07.08.2020

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Садовський К. С.

Ухвала від 07.08.2020

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Садовський К. С.

Ухвала від 07.08.2020

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Садовський К. С.

Ухвала від 07.08.2020

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Садовський К. С.

Ухвала від 07.08.2020

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Садовський К. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні