Рішення
від 20.01.2020 по справі 220/2884/19
ВЕЛИКОНОВОСІЛКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Номер справи 220/2884/19

Номер провадження № 2/220/169/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 січня 2020 року смт.Велика Новосілка Донецької області

Великоновосілківський районний суд Донецької області у складі:

головуючого - судді Фисун Л.С.

за участю секретаря Григораш В.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Старомайорської сільської ради Великоновосілківського району Донецької області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,-

у с т а н о в и в:

Стислий виклад позиції позивача.

27 листопада 2019 р. позивач звернувся до суду з позовом до Старомайорської сільської ради Великоновосілківського району Донецької області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини. Свої позовні вимоги обґрунтовує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його мати ОСОБА_2 . Після її смерті відкрилась спадщина у вигляді земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 1,9744 га згідно державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯД № 131888 від 05.05.2008 року, яка розташована на території Старомайорської сільської ради Великоновосілківського району Донецької області. Позивач є спадкоємцем першої черги. Інших спадкоємців першої черги або спадкоємців за заповітом, які б прийняли спадщину, немає. 11.03.2019 року він звернувся до державного нотаріуса Великоновосілківської державної нотаріальної контори Кравець С.В. з заявою про прийняття спадщини, однак йому було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом, оскільки ним пропущений передбачений для цього законом строк та він не проживав разом із матір`ю. Пропуск строку для прийняття спадщини обґрунтовує тим, що не мав документів на земельну ділянку та вважав їх втраченими, не маючи їх на руках вважав за неможливе звернутись до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини. Оскільки строк на прийняття спадщини був пропущений з вищезазначених поважних причин - просить визначити йому додатковий строк для прийняття спадщини.

Позивач, в судове засідання не з`явився, будучи належним чином оповіщеним про день та час розгляду справи, подав заяву про розгляд справи за його відсутності. Позовні вимоги підтримав.

Представник відповідача- Старомлинівської сільської ради Великоновосілківського району Донецької області до судового засідання не з`явився. Надав заяву, згідно якої позовні вимоги визнав, просив справу розглянути за його відсутності.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Інші процесуальні дії у справі.

Ухвалою від 28 листопада 2019 року провадження по справі відкрито, справа призначена в підготовче судове засідання.

Ухвалою суду від 21 грудня 2019 р. справа призначена до судового розгляду по суті.

Фактичні обставини, встановлені судом, та зміст спірних правовідносин, з посиланням на докази, на підставі яких встановлені відповідні обставини.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задовленню з наступних мотивів.

Згідно свідоцтва про смерть Серія НОМЕР_1 , виданого виконкомом Старомайорської сільської ради Великоновосілківського району Донецької області, ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_2 , яка є матір`ю позивача ОСОБА_1 (а.с. 9).

Зі свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 встановлено, що позивач ОСОБА_1 був сином ОСОБА_2 (а.с.6).

Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина у вигляді земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованої на території Старомайорської сільської ради Великоновосілківського району Донецької області(а.с.12).

Постановою державного нотаріуса Великоновосілківської державної нотаріальної контори Кравець С.В. від 11.03.2019 року ОСОБА_1 відмовлено у вчиненні нотаріальних дій по видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на земельну ділянку, розташовану на території Старомайорської сільської ради Великоновосілківського району Донецької області, в зв`язку з пропуском шестимісячного строку (а.с. 14).

Отже, судом встановлено, що позивач є спадкоємцем першої черги після смерті матері.

Згідно відповіді державного нотаріуса Великоновосілківської державної нотаріальної контори Кравець С.В. № 25/01-16 від 15.01.2020 року із заявою про прийняття чи відмову від спадщини після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ніхто не звертався, спадкова справа не заводилась(а.с.28-30).

Норми права, які застосував суд та мотиви їх застосування.

Відповідно до 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно з ч.1 ст.1269 ЦК України, спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини.

Частиною 1 ст.1270 ЦК України визначено, що для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Якщо спадкоємець пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, за його позовом суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини, що передбачено ч.3 ст.1272 ЦК України.

За змістом цієї статті поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, які пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Правила частини третьої статті 1272 ЦК про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо:1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; 2) ці обставини визнані судом поважними.

Відповідно до п. 24 Постанови Пленуму Верховного Суду України Про судову практику у справах про спадкування при розгляді справ про визначення додаткового строку для прийняття спадщини слід перевіряти наявність або відсутність спадкової справи стосовно спадкодавця у державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини, наявність у матеріалах справи обґрунтованої постанови про відмову нотаріуса у вчиненні нотаріальної дії, зокрема відмови у видачі свідоцтва про право на спадщину.

Окрім того, відповідно до п. 24 вищезазначеної Постанови вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Як слідує з правового висновку Верховного Суду України, прийнятого Судовою палатою у цивільних справах при розгляді справи №6-85 цс 12 від 26.09.2012 року, правила ч. 3 ст.1272 ЦК України про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; ці обставини визнані судом поважними.

Аналіз наведених норм дає можливість дійти висновку про те, що в законодавстві не міститься визначення поняття поважності причин пропущення строку для прийняття спадщини, їх поважність повинна визначатися судом у кожному випадку, виходячи з конкретних обставин справи.

Висновки суду.

Таким чином, суд приходить до висновку, що причина пропуску позивачем шестимісчного строку для прийняття спадщини, а саме те, що він вважав що оригінали документів на земельну ділянку були втрачені, а без них неможливо звернутись до нотаріуса - є поважною.

Враховуючи викладене, а також відсутність інших спадкоємців, які прийняли спадщину та відсутність заперечень зі сторони відповідача щодо задоволення позовних вимог, суд вважає за можливе визначити позивачу додатковий строк для звернення до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини, терміном у два місяці з дня набрання рішенням законної сили.

Керуючись ст.ст.4,10, 11, 60, 80, 209, 212-215, 218 ЦПК України, суд -

в и р і ш и в:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Старомайорської сільської ради Великоновосілківського району Донецької області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини- задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 додатковий строк тривалістю у два місяці з дня набрання рішенням законної сили, для подання заяви про прийняття спадщини за законом, яка відкрилася після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Донецького апеляційного суду через Великоновосілківський районний суд Донецької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження , якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 .

Відповідач: Старомайорська сільська рада Великоновосілківського району Донецької області, місце знаходження: Донецька область, Великоновосілківський район, с.Старомайорське, вул.Кооперативна, 20, ЄДРПОУ 04340951.

Суддя Л.С.Фисун

СудВеликоновосілківський районний суд Донецької області
Дата ухвалення рішення20.01.2020
Оприлюднено21.01.2020
Номер документу87009276
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —220/2884/19

Рішення від 20.01.2020

Цивільне

Великоновосілківський районний суд Донецької області

Фисун Л. С.

Ухвала від 21.12.2019

Цивільне

Великоновосілківський районний суд Донецької області

Фисун Л. С.

Ухвала від 28.11.2019

Цивільне

Великоновосілківський районний суд Донецької області

Фисун Л. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні